Vraag 3 over ‘Jouw Centrum van Helmond’
De gemeente publiceert via de weblog een aantal specifieke vragen en stellingen. Jullie ideeën helpen mee om ons centrum aantrekkelijker en levendiger te maken.
Op de themapagina staan de eerdere topics. Ook daar kun je natuurlijk nog steeds je ideeën achterlaten.
Vandaag de derde:
Leegstand is een probleem dat in veel steden voorkomt; ook in Helmond. Hebben jullie oplossingen om dit aan te pakken? Denk bijvoorbeeld aan de oude bieb!
9 reacties:
De oplossing die eeder ook al in het ED gemeld is, namelijk het bewegen van de ketens die op de bovenverdiepingen zitten om op de begane grond te gaan huren is een optie.
Ook zou je kunnen denken aan kortere of flexibele huren, waarbij in het contract opgenomen is dat tussentijds over de huur onderhandeld kan worden indien de omzet tegenvalt.
Een andere oplossing is flexibiliteit in de te huren ruimte. Zo zou een winkel kunnen kiezen voor tijdelijke splitsing van de ruimte of het verhuizen naar een andere locatie waar minder huur hoeft te worden betaald.
Daarnaast heb je ook een opstapje nodig zodat de drempel om een winkel te beginnen verlaagd wordt. Dat kan ook in de vorm van een incubator. Met het shop-in-shop principe (verhuren van vierkante meters of plankruimte) zou je in de oude bibliotheek de mogelijkheid kunnen bieden voor nieuwe ondernemers om kleinschalig te beginnen en langzaam door te groeien naar een plek elders in het centrum. Als je dit ook nog combineert met bijvoorbeeld een makerspace (een moderne werkplaats voor de creatieve industrie) op de eerste verdieping, dan creëer je een broedplaats voor innovatie. In Eindhoven heb je meerdere opleidingen in de creatieve industrie en dus jaarlijks een hoop studenten die zoeken naar een manier om hun studie in de praktijk te kunnen brengen. Helmond profiteert daar nu nog nauwelijks van. Daar liggen dus kansen.
In de Veestraat / Markt ieder jaar een maand lang pop-up food gebied. Met pop-up restaurants in leegstaande panden. Overal foodstandjes, pop-up muziek optredens, foodevents bij de winkels die er nog wel zijn. In het midden van de Veestraat één lange uitnodigende tafel.
En geef alle scholen voor Voortgezet onderwijs en MBO scholen een jaar lang één leegstand pand ter beschikking. Liefst niet al te ver van elkaar. Opdracht: realiseer een bijzonder, nieuw idee, wat de stad Helmond en het centrum een positieve boost geeft en het centrum levendigheid geeft.
Maak van Helmond-centrum hét centrum in Brabant waar bedrijven / winkels conceptstores kunnen uitproberen. Uiteraard in de leegstaande panden.
Dromen mag toch 😉
Waarom niet de wet veranderen, zodat leegstand verboden is. Vraag en aanbod is niet in verhouding en dat komt omdat verhuurders hun huurprijzen niet aanpassen. Alleen een verbod op leegstand kan hier een eind asb maken.
@Hein op dinsdag 22 maart 2016 om 16:49:
Ik vind jouw idee zeer zeker geen droom, ik denk zelfs dat dat een hele goede oplossing is! Hieronder mijn aanvullend idee om het handje en voetjes te geven.
Er voor zorgen dat er een KFC, Mediamarkt of misschien toch nog een V&D 😉 komt, dat zijn dromen die je in een normaal land niet kunt afdwingen. Net als het verbieden dat een winkel failliet gaat. Zulke dromen worden (geloof het of niet) alleen in een land als Noord-Korea binnen in een dag of wat geregeld.
De (lokale) wetgeving middels een leegstandverordening veranderen en daarmee leegstand feitelijk te verbieden, is een lastig traject dat (als het al lukt) tot beperkte oplossingen in de praktijk lijdt.
Natuurlijk is de leegstand in de Veestraat en de rest van het centrum een probleem. Een probleem dat misschien wel nooit meer opgelost gaat worden. Creatief gebruik maken van die situatie is juist de oplossing. De betreffende vastgoedeigenaren hebben helaas heel andere belangen dan de Helmondse gemeenschap, dus op hun initiatieven moet je niet wachten. Met pappen, nathouden, aardig zijn en overleggen gaat hun houding niet veranderen. Dat is een lang verhaal met een nog langere voorgeschiedenis, maar dat is niet anders. Dat weten die pandeigenaren, hun lobbyisten en juristen maar al te goed en vandaar de voortdurende leegstaande winkelpanden.
Maar de Helmondse gemeenschap moet en kan pandeigenaren ook aanspreken en houden aan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dat klinkt hoogdravend maar is o zo eenvoudig en concreet:
Zodra een winkelpand in het centrum leeg komt en er binnen bijvoorbeeld 2 maanden daadwerkelijk nog geen nieuwe verhuurder inzit, wordt het voor vrijwel niks ter beschikking gesteld aan niet-commerciële organisaties als scholen, vrijwilligersorganisaties, goede doelen etc.. Alleen de variabele kosten (gas, water en licht) plus bv 50 euro per week hoeven te worden betaald. Zodra er een betalende huurder in wil, is de gratis huurder verplicht het pand binnen 30 dagen schoon op te leveren zodat de betalende huurder de dag erna feitelijk en fysiek aan de slag kan en moet.
Maar daaraan werken die vastgoedeigenaren toch nooit mee? Jawel, er wordt bv vanaf morgen heel precies een actuele lijst met alle winkelpanden in het centrum bijgehouden. Winkeliers en andere Helmonders kunnen tips geven waar er een pand leeg komt of kwam te staan. De nieuwe centrummanager controleert eens per week de tips en let zelf natuurlijk ook op. Daarna worden haar bevindingen officieel gepubliceerd op de winkelpandenlijst.
Op die lijst staan dan de actueel leegstaande winkelpanden in het centrum, of de betreffende pandeigenaar wel en niet meewerkt en wie je moet bellen als je een bepaald leeg winkelpand tijdelijk (voor minimaal een maand) wilt gebruiken. Of de gemeente die lijst juridisch mag publiceren weet ik niet, maar ergens wekelijks in de krant of op deze website, kan niemand verbieden en is zelfs nog veel effectiever. Want daar kunnen dan heel gemakkelijk de tips doorgegeven worden.
Ik ben er heilig van overtuigd dat er alleen maar voordelen aan dit idee zijn: het kost niemand nauwelijks iets, lege centrumetalages en -panden verdwijnen en krijgen regelmatig een nieuwe invulling, aandacht voor het goede en mooie in Helmond en het allerbelangrijkste:
een aantrekkelijk winkelgebied waar de winkelende massa weer graag komt en waar winkels zich dus weer heel willen vestigen en waar de pandeigenaren dan ook weer hun panden kunnen verhuren.
Overigens, ben ik er niet alleen van overtuigd. Een bevriende eigenaar van vijf winkelpanden elders in het land legde ik dat idee een paar maanden geleden al eens voor. Eerst keek hij me wat beteuterd aan, toen strijdvaardig (echt niet!) en tenslotte berustend. Om met zijn woorden te spreken: tja, dat geeft me niet zo heel veel keus of wel? Ik wil niet als hork te boek komen te staan. Maar even doorpratend zag hij ook de mogelijke voordelen voor zijn pensioen over 20 jaar. Want ook hij begrijpt dat het nu helemaal fout gaat met de winkelgebieden in Nederland.
Tijdelijk is mijn idee een visuele oplossing, maar over een half jaar kan het al concrete economische resultaten opleveren voor Helmond.
Wie verbeteringen of juist kritiek heeft op dit Hein/Tineke-idee; Ik hoor ze heel graag.
Aan de gemeente Helmond de vraag of zij zo’n winkelpandenlijst juridisch mogen publiceren.
Maak het ondernemen in Helmond vele malen goedkoper en aantrekkelijker dan in de omliggende steden ook voor de huidige ondernemers.
Dus minder belastingen en regels vanuit de Gemeente, dan zijn de eventuele te hoge huur prijzen daarmee mogelijk te compenseren mocht een verhuurder niet willen zakken in de huurprijs.
Doel lijkt mij, dat er juist méér winkels in het centrum moeten komen, dat kan alleen als gemeente Helmond goedkoper word in alles zelfs de bouwgrond, Niets mis met tussen oplossingen voor startende ondernemingen in bijv de bieb, maar dat alleen is niet de oplossing. Deze zogenaamde pop-up stores zijn uiteindelijk ook gewoon een soort van anti-kraak.
Pop-up-stores! 🙂
De huur goedkoper maken voor de winkeliers.
Beste Tineke, dank voor jouw reactie. We zijn jouw vraag aan het uitzoeken. Wordt vervolgd.
@Tineke T op woensdag 23 maart 2016 om 07:35:
Leegstand is een van de aandachtsgebieden in het centrumperspectief. En dit zal vragen om bijzondere oplossingen door meerdere partijen. De (on)mogelijkheden van een lijst zoals voorgesteld wordt, zijn echter vooraf niet te geven. In het centrumperspectief zal, zoals gezegd, de leegstandaanpak -waarin alle ingediende ideeën beoordeeld zijn- zeker opgenomen worden.