17reacties
Naw en Vruuger LX
Naw zien we het dierenpark De Warande met daarin de stukken fundering van Vruuger van Peapark (van 1914 tot 1928). Over de Genesius-toneelvoorstelling over Peapark stelden we in onze kennisquiz ooit deze vraag.
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
Naw zien we het dierenpark De Warande met daarin de stukken fundering van Vruuger van Peapark (van 1914 tot 1928). Over de Genesius-toneelvoorstelling over Peapark stelden we in onze kennisquiz ooit deze vraag.
17 reacties:
Wat een zonde dat dit mooie gebouw ooit is afgebroken. Gelukkig zijn er nog wel mooie foto’s van bewaard.
Zow zeg, ik heb dus nooit geweten dat dit er heeft gelegen.
Is het moedswillig afgebroken, of vergaan met de oorlog, of door en ander gebeuren??
En wat voor gebouw was het precies, een woonhuis, resedentie?
Veel vragen en ik hoop dat iemand de antwoorden heeft?
Ik heb al wat gevonden, alhoewel men daar suggereerd dat het nog bestaat?
http://nl.wikipedia.org/wiki/Peapark
Even in de spammodus, er staat dus niet dat het nog bestaat, het is gesloopt door het pasteurke(van thiel)
@Vital: Kijk maar eens op onderstaande link daar staat de belangrijkste informatie over het PEA park te lezen.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Peapark
@Vital: ik liep wat mailtjes achter en zie dat je de link ook al zelf gevonden had.
Het staat er inderdaad niet meer en het Nederlandse leger heeft middels de genie de helpende hand toegestoken door het opblazan van de fundering waar de stukken naw nog te zien zijn.
Toch bedankt Peter w
Echt jammer dat het weg is. Dit huis is denk ik zeker een heel belangrijk stuk van de helmondse geschiedenis.
Maar ja wie denkte daar aan in die tijd aan, toen had men wel andere dingen aan het hoofd natuurlijk.
Neemt niet weg dat het een prachtig huis was, wat nu mischien als museun dienst had kunnen doen, samen met het kasteel.
Ik heb in ieder geval weer een stukje helmondse geschiedenis geleerd die ik nog niet kon!!!
@Vital
Volgens mij is er in het Gemeentemuseum van Helmond (Kasteel) nog een maquette van het Peapark te zien.
Al lange tijd niet meer geweest.
Ik zou eens kijken of ik binnenkort eens tijd heb om met het gezin weer een bezoekje aan het museum te brengen.
Bedankt voor de tip Noud.
Van dat peapark wist ik dus ook niet. weer wat geleerd en leuk om te weten.
Beste mensen,
Over dit pand, de bouwheer en de eerste en enige bewoner is vorig jaar een skon boek verschenen, geschreven door Jef de Jager: De Hemel in Helmond. Daarin wordt zowa alles uit de doeken gedaan met betrekking tot dit pronkerig paleisje. Het was trouwens nie Pasteurke (Van Thiel), maar ’n andere die het heeft laten slopen. Het bleek onverkoopbaar nadat Piet de Wit, de eigenaar dus, in 1925 failliet was gegaan. Het heeft er al met al zo’n 15 jaar gestaan. En die maquette staat al lang niet meer in het gemeentemuseum, maar bij stichting Industrieel Erfgoed: gij zijt welkom daar (hoek Eikendreef/Kanaaldijk), elke derde zondagmiddag van de maand. Er staat trouwens ook sinds kort een informatiebord hierover aan de weg vanuit de Aarlerixtelseweg naar restaurant de Warande.
We zullen eens op zoek gaan naar het boek, en de S.I.E.
Giel weet je mischien waarom het onverkoopbaar was. Door de prijd, of door de onderhoudskosten mischien??
Als ik, de schrijver van het boek waarover Giel spreekt, het moet zeggen dan is het Peapark wel door Pasturke van Thiel gesloopt. Waarom? Hij had het na het faillissement van Piet de Wit op een veiling gekocht voor minder dan de grondprijs, zo weinig vraag was ernaar. Pasturke heeft vervolgens diverse mensen aangeboden in het huis te gaan wonen, maar niemand durfde dat aan. Rampzalig voor het pand is geweest dat er volgens contract geen andere bestemming aan mocht worden gegeven. Een museum of nog mooier een paviljoen zou fantastisch zijn geweest. Helaas verpieterde het huis zonder bewoner snel, zodat niets anders dan sloop restte. Maar dat gebeurde wel met een zekere gretigheid. Bepaalde kringen in Helmond vonden het prachtig dat Piet de Wit, een hemelbestormer die met zijn dienstbode was getrouwd, symbolisch een kopje kleiner werd gemaakt.
Het boek is binnen in ieder geval. (nu de tijd om te lezen nog 😀 )
Het verhaal over Piet de Wit, Anna en het Peapark zijn door Edmund Nicolas beschreven in de roman “Brokaat en Boerenbont”, een aanrader voor diegenen die meer willen weten over Helmond rond 1900. Trouwens, Pea staat voor Piet en Anna!
Ik heb het boek inmiddels uit(Hemel van Helmond)
Ik vind het een aanrader, zeker als je de geschiedenis van Helmond wilt weten. Zo staat er bv heel veel leuke weetjes vermeld in het boek.
Nogmaals bedankt voor de tip.
Ik heb dit verhaal lang geleden van mijn oma gehoord. Nu ik sinds lange tijd in het buitenland te hebben verbleven, weer terug ben op mijn geboortegrond, heb ik een andere interesse in Helmond en haar Geschiedenis. Ik heb het boek Brocaat en Boerenbond gevonden op Marktplaats, en hoop een een dezer dagen te kunnen lezen.
Groeten,
Henry