Naw en Vruuger VIII
De Kluisstraat en de hoeken met de Noord Koninginnewal hebben sinds Vruuger (1965) een ware gedaanteverandering gekregen. Op de foto van Naw konden wij niets meer terugvinden van Vruuger.
Herken jij nog wel iets of weet je iets over deze straat van Vruuger, laat Helmond daarvan via een reactie meegenieten.
27 reacties:
Ik weet nog wel dat er een kleuterschool in de Kluisstraat is geweest. Ik heb er zelf nog opgezeten in het jaar 1965/1966. Ik weet niet meer hoe de school heette, maar wat ik nog wel weet is dat ik het er niet naar mijn zin had bij die nonnen (lees krengen).
@Porcupine (a.k.a.Noud): Ons vrouw heeft daar ook op de kleuterschool gezeten. Wel iets eerder als jij maar de naam was Theresia kleuterschool. Later is de school nog enige tijd als moskee in gebruik geweest.
De kleuterschool was inderdaad naar de Heilige Theresia genoemd. Ik heb er op gezeten van september 1938 tot september 1940.
Van de nonnen herinner ik me niet veel. Krengen? Och, dat verhaal hoor je altijd. Misschien waren ze niet bijzonder lief, anders zou deze of gene me wel zijn bijgebleven. Ik bewaar tenminste wel de fijnste herinneringen aan mijn leken-kleuterleidster, juffrouw Tony. Ik koester nog een foto waarop ik met haar te zien ben. Zoals destijds gebruikelijk, moest ze ontslag nemen, toen ze trouwde. Ze is in haar eerste kraambed gestorven.
Ik ben geboren op Kluisstraat 30. Heel veel later, na een lang verblijf in diverse buitenlanden, ben ik eens naar dat huis gewandeld om het te fotograferen, maar het bleek als een van de weinige panden afgebroken, ter wille van de bocht Noord-Koninginnenwal-Binderseind.
Mij schiet bij wijze van nabrander te binnen dat de kleuterschool in kwestie een zogenaamde Fröbel-school was, dwz: werkend volgens de beginselen van de Duitse pedagoog Friedrich Wilhelm August Fröbel (1782-1852).
@Henk Kouwenhoven: Een pand in de Kluisstraat afgebroken ter wille van de bocht Noord Koninginnewal-Binderseind kan ik niet plaatsen.
In het archief zitten wel foto’s van de huizen Kluisstraat 13-15-17-19-21 en 32-38-44 en 46.
Ook zit er een foto in van een meisjes kleuterklas gemaakt in december 1938 met zuster Calixta.
@Henk Kouwenhoven
Dat kan verklaren waarom ik het niet naar mijn zin had op die school. Ik kan namelijk niet goed opschieten met Duitsers. 😉
Ik neem trouwens aan dat de huizen die indertijd afgebroken zijn, plaats moesten maken voor het Zuid-Einde
@Peter Warmerdam. Jammer dat er van het pand Kluisstraat 30 geen foto in het archief zit. Ik kwam er vaak langs, maar toen ik eindelijk op het idee kwam het te fotograferen, was het te laat.
Zuster Calixta kan ik me nog goed herinneren, althans wat haar kloosternaam aangaat. Wij kinderen — en onze ouders niet minder — vonden het maar een rare naam; hij werd altijd verbasterd tot Kliksta. In december 1938 zat ik sedert drie maanden op de Theresia-school.
Zie verder hieronder mijn antwoord aan Porcupine.
@Porcupine. Ik wist dat ik een fout maakte, maar kon, als in ballingschap levende Helmonder, zo gauw niet op de juiste straatnaam komen. Mijn geboortehuis is inderdaad ten offer gevallen aan het Zuideinde.
Ter informatie:
Ik heb de heer Kouwenhoven nog een foto van zuster Calixta en het rijtje huizen wat afgebroken is voor het Zuidende op foto’s kunnen sturen. Hij was er zeer vereerd mee.
Nogmaals over zuster Calixta gesproken: er waren jongens en meisjes die haar, als zij het niet hoorde, ‘zuster Kwikstaart’ noemden. Maar dat waren heel stoute kinderen.
Apropos: herinnert een senior Helmonder zich misschien nog de lieve juffrouw Tony? (Zie hierboven).
Op de oude foto zie je Shell.Daar was garage van de Vorst die eerst het merk Peugeot had en daarna Daf/Volvo.
Op de linker hoek wal en de kluisstraat was cafe neuf van Mandigers
Ik ben geboren op de noord-koninginnewal langs het cafe van de Piel, als je de kluisstraat in kijkt dan zie links een wit huisje dat was het snoepwinkeltje van de Wit.
Mijn vader woonde vroeger op Kluisstraat 38, op dit adres hadden ze een ververij/stomerij/wasserij Verstappen. Ik kan me herinneren dat we bij het snoepwinkeltje van De Wit met neven en nichten snoep gingen halen. Ook ben ik wel eens door mijn oma bij de kleuterschool gebracht om daar een uurtje door te brengen. Het huis op nr 38 is jaren later afgebrand, heeft met een foto in het ED gestaan.
Ik heb op Theresia gezeten kortgenoeg samen met mijn broer. Ik herinner me de straffen zo goed, zoals plakband op de mond, krijt op de handen, monden tekenen, voor de katheder zitten als je te laat voor de grote poort kwam, opgesloten worden in de bezemkast met sinterklaas, tikken met de lineaal. Tot ik op een andere kleuterschool zat merkte ik pas hoe erg het was geweest. Ik leerde bijzondere dingen, zoals papieren doosjes, met een triangel muziek maken, de dreiging van het Alziend Oog van God, het voorbeeld van de Grote Broer, klikken, zingen, snoep als beloning, excuses aanbieden ook al meende je het niet, huisjes bouwen van lego, voortrekkerij e.d. Het leidde wel dat ik door die ONrechtvaardigheid juist het onderwijs inging en er nog steeds in werk.
Ik heb ook op die kleuterschool gezeten, wandelde er altijd naartoe. Iets verderop was het snoepwinkeltje, daar tegenover een garage. Dat was rond 67-68, ik had een juf en die verdeelde een appel in stukjes en iedereen kreeg dus zo’n stukje, straf heb ik er nooit gehad, dat zal ook wel eens aan de desbetreffende persoon zelf gelegen kunnen hebben. Niet mee eens, denk er dan maar eens over na. Leraren van tegenwoordig zijn ook niet alles.
Ook ik heb in de Kluisstraat op de kleuterschool gezeten,zo vlak na de oorlog.Maar, ik was er bijna nooit,ik ging altijd kijken bij de melkfabriek.Als ik de klok 12 uur hoorde slaan van de St.lambertuskerk,ging ik naar huis….Thuis dacht men dat ik elke dag trouw naar school ging!
@Marion Eggermont-Swinkels op 1 maart 2012 om 10:28:
Plusminus welk jaar was dat? Jammer dat je daar geen oude foto’s meer van hebt, want inderdaad, dan konden we die hier plaatsen.
@Marion Eggermont-Swinkels op 3 maart 2012 om 11:13:
Mocht je nog 1 of meerder goede oude foto’s terugvinden, dan vinden wij het fijn als je die naar [email protected] mailt. Wellicht dat de fotografe van Naw en Vruuger er iets mee kan. Zo niet plaatsen we hem hieronder in de reacties.
Dat geldt natuurlijk niet alleen voor jou maar voor elke Helmonder met eigen foto’s van het Helmond van Vruuger.
Bij deze Naw en Vruuger zie je het Broedershuis en het Sobrietas lokaal in 1960.
@Monique Verstappen op dinsdag 12 oktober 2010 om 23:53:
Mijn móeder woonde vroeger óók in de Kluisstraat 38, zou ze misschien familie van jóuw vader zijn? 😉 Ik vond het altijd heel bijzonder om de voordeur (naar het huis, maar tevens naar de Stomerij) te openen en dan te mogen roepen: “Blijf maar!!”. (Dan wist iedereen dat je daar thuishoorde, práchtig)
In een van die huisjes tegenover het huis van oma en opa woonde een familie met 5 gróte kinderen. (dat dacht ik tóen althans, erop terugkijkend moeten het teenagers zijn geweest). Een van de meisjes heette Fieke, ik ben haar nooit meer vergeten: ze viel een keer door de glazen tussendeur die ze in hun huisje hadden en bloedde als een rund. Ze werd met de ambulance naar het Lambertusziekenhuis gebracht, en ik weet nog dat ze riep: “Zeg niets tegen ons Moeke, ik wil haar niet aan het schrikken maken”. (ik vond dat toen zó nobel)
Naast nummer 38 zat de Theresia kleuterschool, als ik héél veel moed had (het mócht nl. niet van opa) kroop ik over het platdak vanaf oma’s slaapkamer naar het einde van het platdak, vanwaar je op de speelplaats kon kijken. En dan maar hopen dat de nonnen niet naar boven zouden kijken. En één keer in de week (of misschien zelfs wel vaker) kwam er een pater in origineel bruin habijt koffiedrinken in de huiskamer, ik weet nog dat hij met alle egards behandeld werd. 🙂
Vrij aan het begin van de straat zat een snoepwinkeltje, die dochter heette Wilma, daar mocht ik af en toe komen spelen. (op de zolder, heel apart, vond ik) En een paar huizen links van de kleuterschool daar zat een verfwinkel, ik geloof dat ik het zoontje van die mensen niet zo mocht, alhowel ik er volgens mij wel achter op de plaats heb gespeeld.
En als er Kermis was dan hoorde je de muziek ervan in de slaapkamer ‘s-avonds, héérlijk!!
in de kluisstraat aan de linkse kant heeft vroeger een kleuterschool gestaan je kon door de achteruitgang naar de meisjesmavo naam ben ik op dit moment kwijt
@Johny van den Hoven op maandag 25 januari 2010 om 12:50:
Dat weet ik nog als de dag van gisteren. Ze hadden een dochter, Wilma, en als ik dan weer op vakantie was op nr. 38 (Stomerij-Ververij Verstappen, mijn oma en opa) dan speelde ik daar regelmatig.
Die kleuterschool stond, als je er met je gezicht naartoe stond,rechts náást het huis van mijn opa en oma, als ik op het platdak kroop (stiekem, want dat mocht ik niet, LOL) dan kon ik daar op de speelplaats kijken.
Prachtige tijden gehad daar ….. zou verschrikkelijk graag méér foto’s van de Kluisstraat in de jaren 50, 60 en 70 willen hebben dan de drie die IK ervan heb, sniff.
Op de Fröbelschool heb ik nooit gezeten, want ik woonde er veel te ver vanaf en zeventig jaar geleden reden er nog geen busjes om je naar een school te brengen. Heb ik blijkbaar ook nooit nodig gehad, want de nodige creativiteit zat gewoon in me. Heb de Fröbelschool, noch een kleuterschool ooit gemist. Zat plotsklaps ineens op de Canisiusschool (naast fotograaf Kat). Geen meisjes dus en geen nonnen. Alleen broeders en de een of andere meester (Van der Zanden)!
Heeft er niet jarenlang een bedrijfje gezeten, gezien vanaf de Wal – ongeveer waar nu die cafetaria zit – waar ene Van der Loo een grossierderij had in sigaren en sigaretten? Of was dat niet de Kluisstraat? Moet me sterk vergissen, want ik heb er nog eens een blauwe maandag gewerkt en had toen al besloten om niet te gaan roken. De lucht van tabak ben ik nooit vergeten. Die was in dat bedrijfje alom aanwezig!
Als je de foto klikt dan zie je de laagbouw (met garagedeuren) waar die tabaksgrossier/groothandel Van de Loo in heeft gezeten.
Een feest van herkenning. Heb op de Nazareth Mulo gezeten die aan de linkerkant (buiten de foto) staat en ook op de lagere school (rond 1960) die hierachter stond. Vanuit de speelplaats keek je uit op de ramen van de kleuterschool. En dat snoepwinkeltje kan ik me ook nog goed herinneren. Ook de garage stond er toen nog.
@Monique Verstappen op dinsdag 12 oktober 2010 om 23:53:
Zou je op de pagina http://www.deurnewiki.nl/wiki/index.php?title=Lambertus_Johannes_Verstappen_(1901-1988) over je opa willen kijken en daar eventueel een berichtje kunnen achterlaten? Ik heb een paar vragen die je wellicht kunt beantwoorden.
@Jos van Santen op zondag 4 januari 2015 om 12:33:
Zie ook de vraag aan Monique hierboven. Dankjewel!
@Luuk op woensdag 15 juni 2016 om 11:01:
Hallo Luuk,
Ik weet niet waarom ik dit nu pas lees…. voor de foto zie bidprentje (link). voor overige gegevens denk ik dat Jos meer info heeft dan ik. Wat wil je precies nog weten of is dat inmidels achterhaald?
groet
Monique