Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Naw en Vruuger

15reacties

Naw en Vruuger LXXV

Binnen Parallelweg HelmondNaw de Binnen Parallelweg met grote kantoorpanden waaronder het iets verder van de weg gelegen pand waar het CWI zat. Vruuger (1959) werden achter de eerste 4 poorten de vrachtwagens van Van Gend & Loos gerepareerd. In het bovengedeelte zat de tekenkamer van de Vlisco. Een klein stukje Boerenbond zit wat verderop. In de volgend pand zat de voormalige Limonadefabriek Vringers (waarin later Van den Berg Triplex-houthandel kwam te zitten). Helemaal achterin de fabriek van Everts & vd Weijden die in 1969/1970 gesloopt werd.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
3reacties

Naw en Vruuger LXXIV

MTS HelmondNaw zien we het ROC Ter Aa aan de Keizerin Marialaan. Vruuger (1984) stond daar de Lagere Technische School (LTS) en de Textielschool (het gebouw midden op de foto). De Textielschool werd in 1963 geopend, door de malaise in de textielindustrie later omgedoopt tot een Middelbaar Technische School (MTS).

4reacties

Naw en Vruuger LXXIII

RoburNaw zien we appartementencomplex Residentie Oranjerie. Geheel rechts de fabriek van Raijmakers Textiel, een aardig herkenningspunt op beider foto’s. Vruuger (ergens in de jaren 60) zat hier de fabriek van Robur. De gebroeders Van Thiel begonnen daar een draadnagel- en moerboutenfabriek. In 1931 werden er buizen voor fietsen gemaakt, 6 jaar later kreeg dit bedrijf de naam Robur. In 1967 verhuisde Robur naar het industrieterrein en heet inmiddels Salzgitter Mannesmann Seamless Tubes B.V. Zie ook deze vraag in onze kennisquiz.

1reactie

Naw en Vruuger LXXII

De opknapbeurt van de Noord en Zuid Koninginnewal staat op stapel. Mooi moment om eens te kijken hoe het de Helmondse middenstand daar vergaat. Naw zien we Schellekens Naaimachines aan de Noord Koninginnewal, een zaak die al sinds 1926 bestaat. Op de foto van Vruuger (1964) zien we dezelfde naaimachinehandel op dezelfde plaats net voordat het verbouwd gaat worden.

3reacties

Naw en Vruuger LXXI

veestraathhartkerk.jpg de weblog van HelmondNaw de Veestraat met rechts de winkel van Van Oorschot Mode. Links zat V&D, jarenlang gezichtsbepalend voor de Veestraat. Vruuger was de H. Hartkerk het uithangbord voor deze straat. Die kerk werd op 10 juni 1899 in gebruik genomen en in 1955 vanwege huisboktor afgebroken. De datering van de Vruuger-foto weten wij niet, behalve dat die voor 1952 werd gemaakt omdat toen de V&D werd geopend.

1reactie

Naw en Vruuger LXX

Zwembad HelmondNaw zien we de appartementengebouwen met de naam Kasteel Noord.
Vruuger (1979) was daar de zonneweide van zwembad De Wissen. Toen nog voorzien van enige buitenbaden.

Bron van de foto van Vruuger:
Fotopersburo van de Meulenhof BV
2reacties

Naw en Vruuger LXIX

Laan van vredelustNaw een foto van het Zuidende, genomen vanuit de Ameideflat.
In het midden van de foto van Vruuger (1972) zie je Laan Vredelust. Die is afgebroken om plaatst te maken voor Zuidende. Zie ook Naw en Vruuger LXVI. Op de parkeerplaats aan de Molenstraat tegenover de Paterskerk stond eerst het Broedersklooster. Een oriëntatiepunt bij het vergelijken van de Naw- en de Vruugerfoto is het huis in de Kluisstraat waarvan het PHB Naw gebruik maakt.

1reactie

Naw en Vruuger LXVIII

watero.jpg naw en vruuger

Naw zien we de watertoren aan de Torenstraat.
In 1942 begon de bouw, maar door de oorlog werd die pas in 1948 in gebruik genomen. Niet ver van deze plek stond ooit een andere watertoren. Bij de ingebruikname in 1899 stortte die, vanwege grote ramen onderin, in elkaar.
De herbouwde toren (zonder die grote ramen) bleef tot 1950 in gebruik.
Op de foto van Vruuger (1956) deze watertoren kort voor de sloop.
Eerder gaven we al wat informatie en 1 foto van beide torens van Naw en Vruuger in onze kennisquiz.

4reacties

Naw en Vruuger LXVII

naw en vruugerNaw heet het Haverveld. Een prachtige wijk met de nodige seniorenwoningen waarvan je er enkele op de foto ziet. Vruuger (1986) was daar de 2e Jagershof. Eind 1988 werden alle Jagershoven gesloopt.
De foto’s zijn gemaakt ter hoogte van de achterzijde van de LEAO.

1reactie

Naw en Vruuger LXVI

Naw is de straatnaam Zuidende en zien we tankstation City.
Vruuger, de foto is uit 1967, zien we een rijtje huizen genummerd 8 tot en met 18 uit de Laan Vredelust. Nog vruugerder werd dat ook wel het Leloup laantje genoemd, naar de eigenaar die de huizen had laten bouwen. Voor de echte kenners, de man op de foto is de “fonds-agent” Toontje Smits.

Naw en Vruuger LXV

ziekenhuis HelmondNaw de vernieuwde toegang van het Elkerliek ziekenhuis aan de Wesselmanlaan. Met slagbomen vanwege het betaald parkeren.
Vruuger (1960) was het parkeren gratis. Toen heette het (in 1957 gebouwde) ziekenhuis het Sint Lambertus ziekenhuis. Behalve die naamsverandering heeft het Helmonds ziekenhuis inmiddels veel ingrijpende verbouwingen achter de rug.

3reacties

Naw en Vruuger LXIV

naw en vruugerNaw een pas opgeknapte Smalle Haven. Vruuger het Zustersklooster, gebouwd rond 1930. Daarin zat het Wit Gele Kruis, net als de zuigelingenzorg en het onderzoek naar tuberculose. Dat gebouw werd in 1982 gesloopt. Nog ‘Vruugerder’ liep ook de Aa nog door het straatje.

10reacties

Naw en Vruuger LXIII

willem prinzen pleinNaw zien we aan het Willem Prinzenplein een mooie fontein en een groot hondenuitlaatveld. Aan de rechterzijde staan nieuwe woningen.
Op de in 1956 gemaakte foto de toenmalige rolschaatsbaan. Een vorm van sport of vermaak die Naw minder aanhangers heeft dan in die periode.
Ter referentie zie je op de Naw-foto (als je goed tussen de bomen kijkt) de huizen van de Guljestraat die ook op Vruuger-foto staan.

3reacties

Naw en Vruuger LXII

Vruuger stond hier het jachthuis van de familie Wesselman Van Helmond. Tot circa 1914 woonde er een aangetrouwd familielid, Baron van Hardenbroek (de laatste exploitant van de Helmondse zoutziederij). In 1920 kocht de gemeente het en zat er van 1934 tot circa 1951 de Theeschenkerij met speeltuin van de familie Hoedemaker met de naam De Kluis. De datering van de foto van Vruuger schatten we op het tweede deel van de jaren 30.
Daarna werd het restaurant De Hoefslag en Naw dus De Warande.

4reacties

Naw en Vruuger LXI

Donkerpoort hoek Kerkstraat VroegerNaw de “nieuwbouw” van de Vlisco in de Kerkstraat Zuid. Vruuger (de foto is uit de periode 1965 – 1975) heette die straat nog gewoon Kerkstraat. Links was drogisterij J. Bonnemaijers. Die zat op de hoek met het steegje de Donkerpoort. Die steeg moest verdwijnen voor het fabrieksgebouw van de Vlisco.

17reacties

Naw en Vruuger LX

Naw zien we het dierenpark De Warande met daarin de stukken fundering van Vruuger van Peapark (van 1914 tot 1928). Over de Genesius-toneelvoorstelling over Peapark stelden we in onze kennisquiz ooit deze vraag.

1reactie

Naw en Vruuger LIX

vlisco 1946De toegang tot het fabrieksterrein van de Vlisco zoals het Naw is. Er gaan nu al voorzichtige stemmen op om dit complex op termijn verplaatsen, maar daar zullen nog wel de nodige jaren mee gemoeid zijn. In de 60 jaren is daar heel wat veranderd. Op de foto van Vruuger (1946) kunnen we zien hoe het ervoor was.

1reactie

Naw en Vruuger LVIII

Een jaar geleden lieten we al zien dat waar Naw ’t Speelhuis staat, Vruuger de fabriek van Ramaer stond. De nodige reacties volgden hierop, het zou onjuist zijn. Maar men vergat dat de Watermolenwal in de loop der tijd wat verlegd is.
Naw zien we een deel van de paalwoningen en het theater waar Vruuger (in 1971) de achteringang van de zusters op de Markt was. Ging je daar door die poort, dan kwam je in een speeltuintje voor de kinderen die daar in het meisjesinternaat woonden. Naast de speeltuin lag een mooie grote tuin met daarin een grote replica van de grot van Lourdes.

Bron van de foto van Vruuger:
Fotopersburo van de Meulenhof BV
5reacties

Naw en Vruuger LVII

Naw, voor zo lang het nog duurt, een pand dat gisteren wederom de pers haalde. Een winkelpand dat maar 2 x per jaar enige weken open is voor het verkopen van vuurwerk en carnavalskleding. Vruuger (in 1972) zat rechts Van Dijk die vooral bromfietsen verkocht. Links zat een supermarkt die na de Edah nog verschillende andere namen had. De gang tussen de 2 panden heette officieel het Hazenpad.

4reacties

Naw en Vruuger LVI

We gaan er niet altijd op vooruit, want Naw is er een lelijke kale plek voor een bandenbedrijf in de Torenstraat. Vruuger (in 1987) stond daar het kantoor van Woningbouwvereniging Binderen. Deze woningbouwvereniging fuseerde in 1993 met ‘Algemeen Belang’ en gingen samen verder als Woonpartners.
Voorheen zat in hetzelfde gebouw de Bescherming Bevolking (de BB).