Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Naw en Vruuger

Naw en Vruuger CLXXV

Naw zie je op de Noord Koninginnewal links Eethuis Döner King en rechts MaService. Vruuger (1965) was food en non-food omgedraaid. Links zat toen textielzaak Van Laarhoven-Jaspers en rechts slagerij Beks. Maar ook toen lag Het Hool ertussen.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.
2reacties

Naw en Vruuger CLXXIV

Naw een straatbeeld van de Markt. Je ziet onder meer het oude bankgebouw, nu Hermitage genaamd, dat we al eens eerder toonden. Vruuger (rond 1970) kon er op de Markt nog geparkeerd worden. Toen zaten daar onder meer de Algemene Bank Nederland en de textielzaak De Vlinder.

1reactie

Naw en Vruuger CLXXIII

Naw zie je de Sjef van Schaijkstraat met achteraan de boog aan de Willem Prinzenstraat. Vruuger (rond 1940) heette dat deelte van die straat nog de Advocaat Botstraat, genoemd naar Mr. Joannes Baptista Bots uit de 19e eeuw. De hoek Heistraat en de Sjef van Schaijkstraat (nu niet zichtbaar) toonden we eerder bij Naw en Vruuger LIV.

6reacties

Naw en Vruuger CLXXII

Naw zie je Gusto’s Schevelingen Restaurant-Bar aan de Aarle Rixtelseweg. Dit gebouw met de status rijksmonument staat daar sinds 1882. Vruuger (1958) was het gebouw ruim dubbel zo groot. Naast café Schevelingen zat toen antiekhandel Schevelingen. Later werd dat een plek voor kunstenaars. Dat gedeelte brandde af en kreeg toen de ludieke naam ‘Maison kaduuk’. Nadat dat deel werd afgebroken ontstond de huidige parkeerplaats.

4reacties

Naw en Vruuger CLXXI


Naw zie je vanaf het Bindereind het begin van de Heistraat. Dat lieten we al eerder zien, maar toen vanuit een andere hoek. De reden voor deze ‘herhaling’ is dat we een andere foto van Vruuger (1972) toegespeeld kregen. Met daarbij onder meer de toelichting “Die werd in hetzelfde jaar vanuit een veel betere hoek gemaakt. Want daarop zie je tenminste de tweede Heilig Hartkerk aan de Bindersestraat.”

1reactie

Naw en Vruuger CLXX

Naw zie je de Sint Trudokerk aan de Dorpsstraat in Stiphout. Het wooncomplex Kloosterwonen staat daar sinds vorig jaar (vanuit deze hoek) prominent voor. Vruuger (rond 1915) stond de Sint Trudokerk (die in 1884 werd ingezegend) daar ook al. Stiphoutenaren poseerden toen nog gewillig voor de foto.

2reacties

Naw en Vruuger CLXIX

Naw zit H&M, Jamin en D-reizen in de Veestraat. Vruuger (1929) zie je links een deel van het pand van Coovels. Helemaal rechts staat het pand van kruideniersfirma P. de Gruyter & Zn.Op de Veestraat zelf een flink verschil in vervoersmiddel tussen Vruuger en Naw.

4reacties

Naw en Vruuger CLXVIII

Naw de Torenstraat: links een appartementencomplex en achteraan de Gaviolizaal, rechts het parkeerterrein van AH XL. Vruuger (1993) zat helemaal links Promper Bouwslag (inmiddels overgenomen door Van der Winkel en gevestigd op het industrieterrein). Waar Naw de AH XL zit, zat toen de Torro. Daarvoor zat er de Praktikum van de EDAH die (hoewel niet de bedoeling van de gemeente) daar via een truc (een lidmaatschapspas) toch detailhandel dreef.

12reacties

Naw en Vruuger CLXVII

Naw zie je het café De Gouverneur op de Havenweg 28.
Vruuger (1978) was dit een soort verzamelgebouw voor de zo genoemde alternatieve hoek: het Wereldoriëntatiecentrum (WOC), de Wereldwinkel en het Vrouwencentrum. Vruugerder deed dit gebouw dienst als pastorie van de parochie Heilig Hart.

4reacties

Naw en Vruuger CLXVI

Naw zie je computerwinkel Elektronika Land aan het Binderseind. De steeg links van dit pand werd vernoemd naar De Loop die daar ooit stroomde.
Vruuger (1965) zat daar een depot van Snelreparatie R.A.F. uit Bladel.Zoals altijd: weet je meer, zet dat dan hieronder neer.

2reacties

Naw en Vruuger CLXV

Naw Eetcafé De Barrier op ’t Hout (op de hoek van de Houtsestraat en Kromme Haagdijk). De gele eend uit 1974 prijkt sinds enkele maanden op de aangebouwde serre. Vruuger (1984) heette die horecagelegenheid
ook De Barrier, maar toen was het een café.

4reacties

Naw en Vruuger CLXIV

Naw zie je op het eind van de Noord Koninginnewal de zijkanten van Grieks restaurant Thessaloniki en uitzendbureau Tempo-Team. Vruuger (1965) zaten op die plek 2 voorgevels. Respectievelijk de City Bar en (het 12 jaar later gesloopte pand van) expediteur, vrachtrijder G. H. Hoebergen waren er gevestigd.

Naw en Vruuger CLXIII

Naw de Veestraatbrug. Vruuger (circa 1910) was daar de oude smalle Veestraatbrug, de enige overgang in het centrum over het kanaal. Vanwege de grote verkeersdrukte door de fabrieksarbeiders waren er (toen al) serieuze plannen voor een tunnel. Links vooraan (waar nu Proeverij de Bank zit) zie je de Helmondsche Bank, verderop de Heilig Hartkerk en rechts het café van Van Pareren, een belangrijk schipperscafé.

Naw en Vruuger CLXII

Naw zie je de Sint Jozefkerk vanuit de Pastoor van Leeuwenstraat. Rechts Wijkhuis-Brede School De Fonkel dat in november 2005 officieel werd geopend. Vruuger (tweede helft jaren 20) stond de Sint Jozefkerk er pas enkele jaren. Rechts stonden de toen pasgebouwde woningen van Woningbouwvereniging De Hoop. De fotograaf stond in de Tolpoststraat, want zo heette die straat Vruuger.

2reacties

Naw en Vruuger CLXI

Naw zie je de Heistraat, gezien vanaf het Binderseind. Rechts op de foto Grandcafé Adas. Vruuger (1972) was de Heistraat smaller, daarom zie je nog net slagerij Verschuren links. Op de andere hoek zat Bakkerij Nieuwenhuis.
In het kader van ons jubileum: precies 5 jaar geleden was deze vraag de eerste vraag in De kennisquiz over Helmond.

Naw en Vruuger CLX

Naw zie je op de Aarle Rixtelseweg nummer 65 een woonhuis in de stijl van de Amsterdamse School. Vruuger (1982) was er niet heel veel verschil, als je de klimop tenminste niet meetelt. Dit rijksmonument werd nog Vruugerder (1921) in opdracht van J.A. Carp gebouwd voor zijn chauffeur en bedienden.

6reacties

Naw en Vruuger CLIX

Naw de damesmodewinkel Petit Paris en Het Stadscafé op de Markt. Links zie je een stukje Chinees-Indisch Restaurant Kota Radja. Rechts een deel van het leegstaande pand waar 2 maanden geleden de Fortis Bank nog zat.
Vruuger (1966) zat naast Petit Paris (toen een winkel voor dameshoeden) het café-restaurant van Louis Melis. Links zat bakker Koppens en rechts de Rotterdamse Bank.

4reacties

Naw en Vruuger CLVIII

Naw het Annatheater in de Annawijk in februari bezien vanaf de Engelsweg.
Deze foto van leerlingen van de Groene Campus werd zojuist gemaakt. In kader van hun maatschappelijke stage maken zij het terrein voor het theater schoon. Vruuger (1954) was dit de net gebouwde Sint Annakerk. Deze kerk werd in 1996 gesloten waarna het gebouw verloederde en drugsverslaafden er een slaapplaats vonden. Tot er (na bijna 2 jaar verbouwing) in 2003 het Annatheater in kwam.

5reacties

Naw en Vruuger CLVII

Naw zie je restaurant Charlee Browns Place met aan de rechterkant een gedeelte van de fotozaak Lambert van de Kerkhof. Vruuger (1965) zat daar op de Noord Koninginnewal links Assurantiekantoor Praasterink en rechts kantoorboekhandel José Verkuyten. In het middden Meeuws Damesstoffen.

1reactie

Naw en Vruuger CLVI

In de oude kern van Brouwhuis zie je Naw de kerk van Onze Lieve Vrouw Middelares aller Genaden. Vruuger (rond 1960) exact hetzelfde bakstenen bouwwerk uit 1929. Daaromheen wel wat veranderingen: groen verdween, een kerkplein ontstond en het witte Heilig Hartbeeld ging van rechts naar links.