Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 117045 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Naw en Vruuger

Naw en Vruuger CXV

Naw zie je appartementencomplex Oeros in de Heistraat, op de hoek met het Hemelrijksdijkje. Vruuger (1969) zat op die hoek Hekkens Textiel. Daarnaast zat de firma Vincent Loodgieter, Sanitair en Haarden en Kachels. Daarnaast zat de drukkerij en kantoorbenodigdheden van Zeeuwen. Zeeuwen zit er Naw nog.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

Naw en Vruuger CXIV

Naw zien we de Kasteel Traverse en wel het stuk tussen de Kerkstraat en de Zuid Koninginnewal. Vruuger (1963) was de Traverse nog niet gereed en stonden er in de Kerkstraat nog panden in de weg. Waaronder het pand naast de kerk van Sprengers, een loodgieters- en sanitairbedrijf. De situatie 3 jaar later zie je hier.

Naw en Vruuger CXIII

Tijden veranderen, ook in Helmond. Naw zien we het Islamitisch Centrum aan de Blinkertsestraat. Omdat het gebouw aan de buitenzijde vrijwel onveranderd is, laten we op de foto van Vruuger (1923) de binnenzijde zien. Namelijk de bij de wat oudere Helmonders wel bekende danszaal van de familie Bocken met 1 van hun befaamde Mortierorgels. Nogmaals tijden veranderen.

Naw en Vruuger CXII

Naw zie je de Traverse en het wat lager gelegen Piet van Thielplein. Onze fotograaf stond ter hoogte van de Kromme Steenweg.
Vruuger (1963) was daar het Huismanshof. Dat moest wijken voor wat in de volksmond de “Luchtbrug” werd genoemd. Achter het Huismanshof kun je zien dat ze al ver gevorderd waren met het bouwrijp maken. De heimachine is al bezig met de fundering voor deze “Luchtbrug”.

Bron van de foto van Vruuger:
Fotopersburo van de Meulenhof BV
3reacties

Naw en Vruuger CXI


Naw bestaat de Elzas Passage 40 jaar. Vanaf de ingang aan de Markt zie je dit recent opgeknapte overdekte winkelcentrum. Vruuger (1972), toen de Elzas Passage net was opgeleverd, was het nog niet in zijn geheel overdekt.

1reactie

Naw en Vruuger CX

Naw zie je enkele kantorencomplexen in het Stationskwartier, gelegen ter hoogte van de Verlengde Stationstraat, Binnen Parallelweg en vlakbij het Groenewoud.Vruuger (1973) zat daar de Boerenbond met een grote weegbrug aan de straat. Die straat (die vanaf de Kerkstraat tot aan de spoorwegovergang doorliep) heette toen Groenewoud. Het pand rechts, eigendom van Jan van Bussel, heette Tivoli.

1reactie

Naw en Vruuger CIX

Naw legde onze fotograaf de splitsing Bindersestraat, Noordende, Binderseind op de foto vast. Die foto maakte hij in de richting van de Marktstraat.
Vergelijk je die situatie met Vruuger (1958), dan is alleen het rijtje huizen rechts (met op de hoeken de schuine puntdaken) nog te herkennen. Aan de linkerzijde zie je het voormalige café Van Berlo. Dat was het laatste pand van het Binderseind want de Bindersestraat begon toen bij de H. Hartkerk.

7reacties

Naw en Vruuger CVIII

Eerder in deze wekelijkse rubriek kwam de V&D aan bod, naw de HEMA in de Veestraat. Dit warenhuis opende 42 jaar geleden (op 10 maart 1967) de deuren.
Vruuger (1960) zat daar de winkel van Kofa Van Hout. Het pand van Kofa werd 5 jaar later afgebroken voor de eerste Helmondse HEMA-vestiging.

4reacties

Naw en Vruuger CVII

Naw zie je Jack’s Casino aan het Binderseind 21. Daar zat Vruuger (1967) de firma Meerding die daarvoor op de Kromme Steenweg gevestigd was. Voordat de firma Meerding zich vestigde aan het Binderseind stond daar een pand uit 1765 van de groentehandelaar Jan Reemers.

Naw en Vruuger CVI

Naw zie je in de Kerkstraat de zijgevel van Bakker Bart waarvan we eerder de voorgevel toonden. Vruuger (7 september 1979) zat daar een textielwinkel met de aansprekende naam “Het goedkope winkeltje”. Tot ver buiten onze gemeentegrenzen was dat een bekende winkel. Op de foto de heer en mevrouw Bijnen – Sanders. Een week nadat deze foto werd gemaakt, sloot hun winkel aan de Kerkstraat 49, na daar sinds 1932 gevestigd geweest te zijn.

Bron van de foto van Vruuger:
Fotopersburo van de Meulenhof BV

Naw en Vruuger CV

Naw zien we een mooi voorbeeld van gevelverbetering in de Heistraat. Deze hele straat wordt grondig opgeknapt. Vruuger (1967) dezelfde winkels in de Heistraat hoek Pistoriusstraat, toen zaten daar ondermeer fotograaf Sebesteney, schoenenzaak Martens (de enige van Vruuger die er Naw ook nog zit), kantoormachines van Martens en Jamin.

Naw en Vruuger CIV

Naw de Veestraat deels in het zonnetje. Vruuger (1964) was het toch anders. Toen had deze winkelstraat eenrichtingsverkeer waar nog mocht worden gefietst. De ijzeren vuilnisemmers netjes aan de straat geeft een aardig tijdsbeeld.

5reacties

Naw en Vruuger CIII

In de vernieuwde binnenstad zie je Naw het Zonnehof. Die foto werd gemaakt in de richting van de Willem Prinzenstraat. We mogen wel stellen dat het daar totaal veranderd en onherkenbaar is in vergelijking met Vruuger (1980).

Bron van de foto van Vruuger:
Fotopersburo van de Meulenhof BV
9reacties

Naw en Vruuger CII

Als er een kruising in de loop der tijd is gewijzigd is het deze wel. Naw zien we de in aanbouw zijnde woontoren op de kruising Uiverlaan, Willem Prinzenstraat, Oostende en Bindersestraat. Een woontoren waartegen het nodige verzet was gezien de ingeklemde ligging. Op de foto van Vruuger in 1982 zien we nog de woningen van Volksbelang die nu allemaal weg zijn en waarvoor nieuwe in de plaatst zijn gekomen. Midden op de foto zien we nog de sigaren- en sigarettenwinkel van Van Bokhoven waar ook al een nieuw appartementencomplex voor in de plaats is gekomen.

2reacties

Naw en Vruuger CI

Naw zie je appartementencomplex ’t Cour aan de Kasteel Traverse en op de achtergrond de Callenburgh. Over de bouwstijl van ’t Cour dat werd gebouwd in 1998 – 1999, lopen de meningen uiteen. Vruuger (in 1980) was er vooral braakliggend terrein dat hier en daar in gebruik was als parkeerterrein.
De kruising links is die met het Zuidende en de Stationsstraat.

Bron van de foto van Vruuger:
Fotopersburo van de Meulenhof BV
3reacties

Naw en Vruuger C

 Vandaag Naw en Vruuger nummer 100!!!
Naw brengt ons terug op de Markt, de plek waar we 100 weken geleden met de eerste Naw en Vruuger gestart zijn. Het vorig jaar geplaatste Carat 0492 Stadspodium veranderde de aanblik op de Markt ondertussen flink. Op de foto van Vruuger (100 weken terug dus) nog geen kiosk én beter terrassenweer. Je ziet, zo snel kan én gaat het in Helmond. Wie weet worden onze foto’s van Naw over 100 jaar ook weer gebruikt voor een terugblik in de tijd.

Alle (voorgaande 99) edities van Naw en Vruuger staan hier. Daar staan heel wat oude foto’s van het Helmond van vroeger in een tegenwoordig perspectief geplaatst.

Naw en Vruuger XCIX

Naw zie je de Kasteel Traverse. Links het voormalige GGZ-gebouw (in de volksmond het RIAGG genoemd), kantorencomplex De Helveste, de ABN-AMRO en het appartementencomplex La Façade. Rechts het politiebureau en ’t Cour. Vruuger (1980/1981) zie je het GGZ-gebouw in aanbouw en het pas ‘nieuwe” politiebureau. In het midden het oude belastingkantoor aan de Penningstraat.

3reacties

Naw en Vruuger XCVIII

Naw zie je de Noord Koninginnewal. Deze aanblik is nog maar kort in het echt te zien, want de beide Koniginnewallen krijgen een facelift om qua uitstraling het zelfde niveau te krijgen als de rest van het Centrum. Vruuger (1958) de Noord Koninginnewal die heel anders ingevuld was. De hekken werden ook gebruikt om het vee vast te binden dat verhandeld werd bij markten. Op deze foto was het zo te zien net einde schooltijd. De blonde jongen vooraan zou Chris van Uden zijn.

Naw en Vruuger XCVII

Naw, vanuit de kerktoren van de Sint Lambertus, de voormalig Nederlands Hervormde kerk (uit 1848) waarin nu een advocatenkantoor zit. Rechts het dak van de Rabobank, herkenbaar aan de auto’s die erop staan. De Kasteel Traverse die Naw de Kerkstraat doorkruist, is niet zichtbaar op de foto. Vruuger (1966) zie je dat de aanleg van de Traverse tot het kerkje is gevorderd. In het oog springend is het witte pand op de hoek met De Wiel. De voormalige Sint Augustinus leeszaal was daar gevestigd. De winkels verder de Kerkstraat inmoesten net als de leeszaal plaats maken voor de uitbreiding van de Vlisco.

Bron van de foto van Vruuger:
Fotopersburo van de Meulenhof BV
1reactie

Naw en Vruuger XCVI

Naw zie je de eerste 3 paalwoningen van Piet Blom. Die staan natuurlijk in Helmond, langs de Kasteel Traverse om precies te zijn, en werden begin 1975 opgeleverd. Vruuger (al voor 1900) stond hier villa De Vuurdoorn, het voormalige landhuis van de familie Fentener van Vlissingen. Deze villa kreeg daarna nog verschillende andere functies. Wat te denken van de kazerne voor de politietroepen van Helmond, het regionaal kantoor van de Heidemij en het gewestelijk Arbeidsbureau? Op 11 maart 1973 brandde dit pand af.