13 Maanden cel voor oa bedreiging agenten
De rechtbank in Den Bosch heeft een 37-jarige Helmonder veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 maanden voor bedreiging van politieagenten, het verlaten van de plaats van een ongeval en diefstallen. Daarbij krijgt hij een celstraf van 5 maanden voor een woninginbraak.
De verdachte werd in november 2016 staande gehouden door de politie omdat hij in een gestolen auto reed. Hij gaf zich echter niet over en ging er vandoor. De verdachte reed daarbij een geparkeerde auto aan die forse schade opliep. De agenten zetten daarop de achtervolging in. Tijdens die achtervolging reed de Helmonder tegen de politieauto aan. In plaats van te stoppen, maakte hij zich opnieuw uit de voeten.
Volgens de rechtbank is er in het dossier te weinig bewijs voor een poging tot zware mishandeling. Zo ontbreken een situatieschets en foto’s aan de hand waarvan de rechtbank kan vaststellen welk gevaar de agenten daadwerkelijk liepen. Ook kan de rechtbank niets vaststellen over de snelheid waarmee werd gereden. Volgens de rechtbank is er daarom onvoldoende bewijs dat de agenten door het rijgedrag van de verdachte de aanmerkelijke kans liepen om zwaar lichamelijk letsel op te lopen. De verdachte wordt hier dan ook van vrijgesproken. Wel is er sprake van bedreiging van de agenten en van het verlaten van de plaats van het ongeval.
De Volvo waar de man in reed, had hij een dag eerder gestolen tijdens een woninginbraak in Helmond. Hij nam daar ook flessen wijn, een laptop en een tablet mee. Verder is de man veroordeeld voor diefstal van een kluis in een café aan de Veestraat en van een potje met geld van een goed doel bij een Helmondse supermarkt.
Volgens de rechtbank is er sprake van een ernstige vorm van bedreiging gericht tegen 2 politiemensen in functie. Daarnaast pleegde de verdachte een woninginbraak, een diefstal in een café en in een supermarkt. Dit soort delicten zorgt voor overlast en schade. Uit het handelen van de man spreekt minachting voor andermans eigendom. Ook laat hij zien zich niet te bekommeren om de gevolgen van zijn gedrag voor de veiligheid van anderen. De rechtbank houdt er bij het bepalen van de straf verder rekening mee dat de man in het verleden meerdere keren is veroordeeld voor zowel vermogensdelicten, delicten in de geweldssfeer als verkeersdelicten.
De volledige uitspraak van de rechtbank.