20reacties

160 Extra huizen voor statushouders

Met het huisvesten van 153 toegewezen statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) voldeed Helmond in 2015 exact aan haar wettelijke verplichting. De komende jaren wordt dat lastiger: de verwachte instroom van vluchtelingen in 2017 is maar liefst 2 keer zo hoog als vorig jaar. Vanwege die verzwaarde taak stemde B&W (met 8 andere colleges) in met het Actieplan Statushouders 2016-2017. Deze maatregel heeft volgens de gemeente Eindhoven niet alleen een positief effect voor statushouders, maar voor alle woningzoekenden in de woningmarkt in het Stedelijk Gebied Eindhoven. Om verdringing te voorkomen, komen er namelijk 800 extra huizen bij en worden leegstaande gebouwen bewoonbaar gemaakt. Concreet voor Helmond: 160 extra woningen in die 2 jaar.

Op grond van de reguliere statushouders-taakstelling moest Helmond in 2016 en 2017 het volgende realiseren:

Met die genoemde 0,51 wordt feitelijk bedoeld dat er gemiddeld 2 statushouders per woning wonen. Een al eerder besproken verhoging met 50 % betekende:

Via een (op 2 februari gedateerde) RaadsInformatieBrief (pdf) kwam dat vandaag naar buiten. Die 80 + 80 extra woningen uit dat actieplan zijn nodig vanwege de komst van extra statushouders. Maar zeker ook vanwege het toenemende percentage ‘alleenstaande statushouders’. Bij ongewijzigd beleid zijn andere woningzoekenden ongewenst de dupe én lopen de wachttijden in asielzoekerscentra op (waardoor er dus meer (crisis)noodopvangplaatsen nodig zijn).
Bij het Actieplan Statushouders 2016-2017 (pdf) van Best, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Helmond, Nuenen, Oirschot, Son en Breugel, Veldhoven en Waalre wordt gebruik gemaakt van de Huisvestingswet. De individuele taakstelling pér gemeente wordt gewijzigd in een optelsom voor die 9 gezamenlijk.
Met 10 woningbouwcoöperaties (waaronder Volksbelang, WoCom en Woonpartners) en het Centraal Orgaan Opvang asielzoekers (COA) zijn afspraken gemaakt om dat zo goed mogelijk te laten verlopen. Vanochtend werd door de (9 + 10 + 1 =) 20 partijen de krabbel gezet onder dat actieplan waarvan de intenties ook onderschreven worden door de Provincie en de stichting Vluchtelingenwerk.
Naast de woningcorporaties zal er ook een beroep worden gedaan op particuliere eigenaar/verhuurders om woonruimte beschikbaar te stellen.