3 Helmonders nieuw bestuur Cacaofabriek
De gemeenteraad stemde (pdf) gisteravond unaniem in om de Cacaofabriek 4 jaar lang extra subsidie te geven. Ook blijft de huidige organisatievorm met een stichtingsbestuur in stand. Het nieuwe bestuur (dat al in de startblokken stond) kan nu aan de slag met het optimaliseren van het bedrijfsplan. Het nieuwe (onbezoldigde) bestuur bestaat uit 3 Helmonders: voorzitter Michel van den Berg (bestuurder van Optimus Primair Onderwijs), penningmeester Hans Wernaart (CFO Philips Benelux) en secretaris Peter de Witte (eigenaar Allt í lagi BV, voormalig directeur arbodienst).
De nieuwe bestuursvoorzitter Michel van den Berg. ‘We weten als nieuw bestuur waarvoor we aan de lat staan. Het is een stevige maar mooie uitdaging. De kaders die de gemeente heeft gesteld, zijn voor ons heldere uitgangspunten. Een cultureel huis dat in nauwe verbinding staat met de stad. Met vanaf 2019 een sluitende begroting zonder extra overheidssteun, met dus de huidige subsidie als uitgangspunt. Met dit in ons achterhoofd gaan wij de komende weken werken aan een vernieuwd bedrijfsplan voor de periode 2015-2018. Op 8 mei bieden we dit aan het College van Burgemeester en Wethouders aan.’
Ook cultuurwethouder Frans Stienen kijkt positief vooruit. ‘De gemeente, het nieuwe bestuur en de gehele Cacaofabriek-organisatie trekken de komende tijd nauw met elkaar op. Als gemeente bieden wij ondersteuning en toezicht met respect voor ieders verantwoordelijkheid en rol. Een tijdelijke financiële impuls van de gemeente moet gaan leiden tot een zichzelf bedruipende Cacaofabriek in 2019. Dat is voor ons een harde voorwaarde. Op 4 juni wordt deze tijdelijke financiële impuls besproken in de gemeenteraad tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota. Verder wil ik het oude bestuur van harte danken voor het vele pionierswerk dat ze hebben verricht.’
11 reacties:
‘een sluitende begroting zonder extra overheidssteun’ en daar ligt nu juist het probleem, zonder >>> EXTRA <<< steun, maar steun zal er altijd blijven voor deze zogenaamde cultuur dingetjes…
Ik heb er vertrouwen in dat het goed gaat komen. Niet makkelijk, maar mij lijkt het niet onmogelijk.
Trek lering uit de recente geschiedenis maar vergeet niet de betrokken vrijwilligers mee te nemen in de keuzes die gemaakt gaan worden.
Succes!
Wat mij betreft heeft het bestuur maar 1 opdracht: zo snel mogelijk een plan op tafel leggen om deze bodemloze put zo snel mogelijk te sluiten en zo veel mogelijk weggegooid subsidiegeld te besparen.
En ik erger me als ondernemer kapot aan dit gedoe met die Cacaofabriek. Wij slepen ons ook al jaren door de crisis heen, zonder ook maar ergens steun te krijgen. Velen hebben het niet gered, en zagen hun bedrijf op de fles gaan, en moesten afscheid nemen van hun personeel. Verschrikkelijk moet dat zijn!
Dat wij het gaan redden daar heb ik nu wel vertrouwen in, maar dat komt niet door welke steun van banken of subsidie of wat dan ook. We hebben het alleen aan ons eigen kei harde werken te danken.
Hulde aan de nieuwe bestuurders. Ze durven wel moet ik zeggen. Ik zou het niet aandurven omdat het normaal gesproken niet (maar ik hoop van wel) gaat lukken en eigenlijk geen kans van slagen heeft. Niet omdat ze het niet proberen, maar omdat het niet kan zo is nu en de jaren daarvoor wel gebleken. Het samenvoegen van Filmhuis en Lakei heeft alleen maar meer problemen opgeleverd omdat de instellingen niet, maar dan ook helemaal niets met elkaar hebben. Ze weten van elkaar niet eens wat ze de komende weken organiseren. En 1+1=3 was toch juist het doel?
Maar goed, er is wel een lichtpuntje voor de nieuwe bestuurders. In 2019 hoeft er pas een sluitende exploitatie zonder extra subsidies te zijn. Wie dan leeft, dan zorgt en tot die tijd: extra subsidies kunnen gewoon aangevraagd blijven worden, sluiten doen ze de Cacaofabriek toch niet.
@Mar op woensdag 4 februari 2015 om 15:04:
Helemaal met je eens, waarom extra subsidie als je het blijkbaar niet kunt. Laat ze dat bedrag zelf bezuinigen op de riante subsidies die ze nu krijgen. Gewoon de tering naar de nering zetten, zoals we allemaal moeten.
@Mar op woensdag 4 februari 2015 om 15:04:
Ik heb, eerlijk waar, respect voor je woorden. Ik ben blij te lezen dat jullie het gaan redden, Jullie eigen inzet en gedrevenheid hebben daarvoor gezorgd. Maar, kan het niet zijn dat de Cacaofabriek totaal wat anders is dan jullie onderneming? Dat een vergelijking tussen die twee bijna niet mogelijk is? Dat jullie iets ander verkopen dan…..cultuur?
@Frans op donderdag 5 februari 2015 om 11:37:
Ja dat klopt Frans, wij verkopen iets compleet anders…wij zijn gerelateerd aan de bouw. En iedereen weet dat het in de bouw nou niet zo florissant ging de afgelopen jaren, en dat is zacht uitgedrukt.
Maar om ons bedrijf te laten overleven hebben we alles eens goed onder de loep genomen. Wat we gedaan hebben is ons assortiment artikelen goed bekeken. Waar is nog wel vraag naar door de consument. We hebben zelf nieuwe produkten ontworpen en laten maken, en dat van ons zo ongeveer laatste eigen geld (wat slapeloze nachten opleverde van de spanning of het wel ging lukken), betere reklame gemaakt. En ja het is gelukt, en de klanten beginnen weer te komen. En ff lekker verwaand misschien, we zijn er bere trots op!
Maar goed misschien heb ik er niet genoeg verstand van, maar is b.v. De Cacaofabriek dan geen onderneming? Ook daar moet je toch mensen (klanten) naar binnen zien te krijgen. Je kan wel van theater en film en van alles houden, maar ook daar moet toch geld verdiend worden om alle kosten te kunnen betalen. En wanneer er niet genoeg komen, is het toch hetzelfde als bij iedere andere onderneming….als de drommel er aan gaan werken om uit te zoeken hoe je het anders moet doen.
Maar voor ons is het toch wel wat zuur dat daar zo’n hoop subsidie naar toe gaat, terwijl ondernemers zo ongeveer nergens geholpen worden. Hoeveel zijn er niet die het water tot de lippen staat?
Terwijl toch alle ondernemers samen de economie overeind moeten houden. Er staan al zo veel mensen op straat, die bijna niet aan een baan kunnen komen en in de een of andere uitkering zitten. Die mensen hebben geen geld voor theater bezoekjes..die zijn al blij als ze hun vaste lasten en eten betaald hebben.
het is te hopen dat het de nieuwe bestuurders van de Cacaofabriek wel gaat lukken. Dat ze met een realistische en frisse kijk gaan proberen uit te dokteren waarom het niet loopt zoals het zou moeten.
Haha…sorry voor dit lange capitel…soms zit een mens iets hoog
Allemaal weggegooid geld maar ja het is maar belastinggeld
@Mar op donderdag 5 februari 2015 om 16:33:
Hallo @Mar, dank voor je reactie.
Een heel duidelijke reactie en, zoals gezegd, respect voor de wijze waarop jullie de problemen van heden ten dage, met succes, hebben aangepakt. Daar mogen jullie zeker kei trots op zijn.
Ik heb ook het gevoel dat we samen niet zo verschillend over denken over de aanpak van de Cacaofabriek problemen dan we in eerste instantie misschien dachten. Ik doe een poging. Vooraf nog dit. Ik heb helemaal niet zo’n verstand van cultuur en schat zo in dat jij vele malen meer verstand hebt van ondernemen dan ik.
Voor mij persoonlijk is cultuur meer een gevoel, een ontdekking, een ervaring maar ook genieten en beleven. En jou opmerking dat het toch ook een onderneming is, kan ik heel goed begrijpen en die deel ik zelfs tot op grote hoogte.
Ik denk zelf dat als het culturele veld eerder in staat zou zijn gebleken ‘verstandig ondernemerschap’ op te nemen in hun uitgangspunten, er beter geanticipeerd had kunnen worden op de kaalslag die links en rechts inmiddels heeft plaatsgevonden. In mijn ogen hebben met name de amateuristische cultuurbeoefening én de semi professionele uitingen de tol betaald van de bezuinigingen die er inmiddels hebben plaatsgevonden.
Ik denk ook niet dat je over de volle cultuurbreedte het ondernemerschap moet propaganderen of verplichten. Dit kan volgens mij ook niet. Een zichzelf respecterende samenleving heeft het er voor over dat we, zonder direct in terugverdien effecten te redeneren, bepaalde culturele activiteiten financieel blijven ondersteunen. Bijvoorbeeld net zoals je voorzieningen in wijken realiseert die het wonen een wijk aantrekkelijker maken. Voorbeelden te over.
Voor wat betreft de Cacaofabriek zie ik daar een mix, een soort van cocktail van mogelijkheden, waarbij het wenselijk is dat daar in een aantal gevallen ondersteuning van overheidswege plaatsvindt, maar in een aantal andere gevallen ook niet. Het is heel belangrijk dat de te bereiken ‘doelen’, ook financieel, goed in beeld zijn. Tegelijkertijd voldoende flexibiliteit vragen om de mogelijke combinaties die het gebouw biedt te benutten zodat creativiteit hier niet onder leidt.
Samen met jou hoop ik ook dat de nieuwe bestuurders deze verschillende aspecten, in samenspraak met de medewerkers van de Cacaofabriek, weten te vertalen in een goed plan, een ‘ondernemersplan’.
Laat onverlet dat je opmerkingen over ondernemers, hun moeilijkheden, de vele ontslagen en de problemen die dat voor veel gezinnen oplevert onze volle aandacht verdiend. Daarom ook, ter bekostiging van benodigde maatregelen, moet er veel worden bezuinigd, ook op cultuur.
Wellicht dat we elkaar nog eens treffen,…..in de Cacaofabriek!
Zojuist kregen voor de tweede keer deze tweet van de Cacaofabriek toegestuurd met vragen en opmerkingen. Daarom plaatsen we die hier (zonder verdere toelichting) en kan een ieder het zijne er van vinden.
Ik drink nu ook Cacao. Maar subsidies vind ik uit de tijd.