3 Portiers vrijgesproken van mishandeling
De rechtbank Oost-Brabant heeft 4 portiers van discotheek Time Out in Gemert vrijgesproken van mishandeling. De portiers van 45, 47 en 51 jaar uit Helmond en een 35-jarige portier uit Tiel werden verdacht van opzettelijke mishandeling van 3 jongeren uit Oss buiten bij de Time Out op 27 januari 2013. Op de zitting eiste de officier van justitie in alle zaken vrijspraak.
De rechtbank spreekt deze potige mannen van het Helmondse beveiligingsbedrijf Network Protection vrij, omdat uit het dossier niet blijkt dat zij de man die in hun dagvaarding wordt genoemd, hebben mishandeld. De handelingen van de 47-jarige en 51-jarige Helmonders tegen de in hun dagvaarding genoemde man, kunnen volgens de rechtbank niet gekwalificeerd worden als mishandeling.
Hoe doen onze horecaportiers het? vroegen wij 2 dagen voor het incident.
In de reacties is een heel stevige update geplaatst over de blunder van het OM waarna vrijspraak wel moest volgen.
6 reacties:
Wel opvallend dat het bedrijf het logo van justitie gebruikt (onderaan haar website)
Logische uitspraak.Eigenaar is een protege van Blanksma.Hoewel ze zelf zegt hem niet te kennen.De foto’s en gezamelijk ondertekende documenten ten spijt.En ja,er is sprake van nauwe banden zowel met justitie,alsook politie Helmond en Gemeente Helmond.
Ik las het bovenstaande, maar dacht dat dat al veel langer geleden was. Even de Google-vindmachine aangezet en toen bleek dat ik het fout had. Was een ander gevalletje, ook met Network Protection en Time Out en gekleurde jongeren. Het was in 2007 toen Geert Wilders pas een jaar lid was van de PVV. 🙁
Het NRC-artikel waarin ik dat las vind ik niet normaal. Hoe het allemaal zit weet ik niet, maar dit zit niet lekker tussen dat trio. Lees zelf maar
De disco is Marokkaanse jongens uit Helmond zat
Een groep Marokkanen uit Helmond vocht in een disco en nu worden daar vrijwel alle Helmondse Marokkanen geweigerd. De betrokken burgemeester heeft er wel begrip voor.
Helmond, 5 juli. De huisregels op de deur van cafébar Entre les deux, naast een dichtgespijkerd winkelpand in het centrum van Helmond, schrijven voor dat bezoekers zich legitimeren. Anders kúnnen ze worden geweigerd. Bezoekers zonder clubpas, of die zich niet laten fouilleren op wapens of drugs, mógen worden geweigerd. Die regels, zeggen jonge Marokkanen die rond de Heistraat in Helmond wonen, hangen er voor hen.
Ze kennen de oneliners. Het is vol. Ik mag je niet binnenlaten. Verkeerde schoenen. Je gezicht staat me niet aan. Te veel buitenlanders vanavond. Alleen vaste klanten. Abdel Hakim (26) – havo, tot voor kort werkte hij bij de Belastingdienst – probeerde het eens, vaste klant worden. De portier van discotheek Time Out in Gemert had hem vriendelijk uitgelegd hoe. Op het „rustiger tijdstip” stond Hakim voor een gesloten deur. Het telefoonnummer bleek niet te bestaan.
Time Out is met 4.000 tot 5.000 bezoekers een van de grootste discotheken van Nederland. Gisteren werd bekend dat Helmonders van Marokkaanse afkomst er voorlopig niet meer welkom zijn, „met uitzondering van bekende vaste klanten”. In het weekeinde van 23 juni zou een groep zich er hebben misdragen.
Directeur Hans Donkers van beveiligingsbedrijf Network Protection dat Time Out beveiligt: „Ze vochten onderling. Ze zijn min of meer omsingeld en naar de portiersplek gebracht. Daar zorgden ze voor zo veel verzet, dat ze werden verwijderd. We hebben een aantal van hen herkend, die hadden al een caféverbod in Helmond. Buiten bedreigden ze de beveiligers, één reed zelfs op een beveiliger in. Die is opgepakt.”
Ooit is een vriendenclub uit Oijen de toegang ontzegd, zegt Donkers, wegens vandalisme. Nu zijn het Marokkanen uit Helmond. Met discriminatie heeft dat niets te maken. Gaat hij álle Marokkanen uit Helmond weigeren? „Dat is te strak geredeneerd, maar we letten goed op ze.” En: „Als we denken: die zou daar wel eens bij kunnen horen, dan weigeren wij hem ook.” Hij zegt dat 90 procent van de incidenten in de discotheek door „allochtonen” wordt veroorzaakt en dat dit geen openbare gelegenheid is. Een disco mag regels stellen en in die van Time Out staat dat de disco ongewenste groepsvorming niet tolereert.
Burgemeester Jan van Maasakkers van Gemert-Bakel heeft gezegd dat het mag, lastige Marokkanen uit Helmond weigeren. „Het is een groep raddraaiers die toevallig van Marokkaanse afkomst is. Ze worden geweerd als er een redelijk vermoeden is dat ze trammelant kunnen veroorzaken.” Zeker, zegt de burgemeester, er zullen ook jongeren worden geweigerd die niets met de incidenten te maken hebben. „Die zijn hiervan de dupe”.
Jan Tienkamp, projectleider Adviespunt Discriminatie Zuid-Oost Brabant, vindt dat de discotheek goed moet kunnen uitleggen wie wel of niet binnen mag. „Je kunt niet afgaan op de eerste indruk. De disco zegt dat ze een aantal ruziemakers kent. Nou, die laat je dan niet meer binnen. Maar een hele bevolkingsgroep weren, dat is juridisch niet vol te houden.”
In de Helmondse Heistraat, waar veel jongeren van Marokkaanse komaf wonen, vertelt student Saïd Stoetie (19) dat hij op zaterdag 21 juni ging stappen met vier vrienden. Eerst gingen ze naar ‘de Deux’. De portier zei: „Je moet eerst lid worden”. Toen reden ze in een auto naar Gemert. Bij Time Out verspreidden ze zich. „Als groep ben je kansloos.” De portier keek naar zijn legitimatie, schudde zijn hoofd. Verder niets. De jongen weet dat er later op de avond grote ruzie ontstond. Hij was toen alweer thuis, met vrienden.
Het gaat al jaren zo, zegt Abdel Hakim. Helmonders hebben een slechte naam, Marokkanen ook. Als Marokkaanse Helmonder kom je nergens binnen. De coffeeshop, daar zijn ze welkom, en in het casino. De jonge jongens wijken uit naar Eindhoven, Rotterdam. Twintigers en dertigers blijven thuis, kijken een dvd’tje, eten een broodje in de shoarmazaak of hangen tot drie uur ’s nachts op de brug. Tot ze ook daar worden weggestuurd, door de politie.
De jongens van de Heistraat weten dat de criminaliteit in Helmond hoog is en dat Marokkanen daar best vaak bij betrokken zijn. Maar waarom worden zíj geweigerd? De discotheken zouden strenger moeten optreden, vinden zij. Een zwarte lijst maken van bezoekers die niet welkom zijn. Huisregels maken die voor iedereen gelden. En de anderen met rust laten.
NRC http://vorige.nrc.nl//nieuwsthema/marokkanen_in_nederland/article1890209.ece/De_disco_is_Marokkaanse_jongens_uit_Helmond_zat
Een heel stevige update:
Volgens advocaat Neijndorff volgt deze vrijspraak na een enorme blunder van het Openbaar Ministerie (OM) precies 2 weken geleden. De officier van justitie had op de dagvaardingen van de portiers de namen van de verkeerde slachtoffers geplaatst. Ter zitting wilde ze dat nog even snel wijzigen. Maar helaas, daar ging de rechtbank niet in mee.
Dat ze de verkeerde namen gebruikte, was haar overigens al maanden eerder ingefluisterd door advocaat Neijndorff. Komt goed, zei ze. Maar helaas, ze deed het toch fout.. Door die blunder kon (door deze inmiddels derde officier van justitie op de deze zaak) in feite enkel vrijspraak worden geëist. Als je het korte persbericht van de rechtbank goed leest, kan de geoefende lezer dat grotendeels teruglezen. Vrijspraak ondanks het buitenproportionele geweld dat de portiers hadden gebruikt, aldus de officier van justitie ter zitting.
Romando Neijndorff, de advocaat van de 3 Ossenaren, is (om het mild uit te drukken) not amused at all met deze vrijspraak door de meervoudige kamer.
De mishandelingszaak uit januari 2013 dreigde na 2 jaar in de doofpot te verdwijnen, maar hij wist het op de rol te krijgen. Met heel veel moeite en even zoveel tegenwerking van politie en OM. Maar met de (na veel vijven en zessen veiliggestelde) bewakingsbeelden van Time Out, moesten de portiers dan uiteindelijk toch voor de rechter verschijnen. Op die beelden is, naar zijn zeggen, heel duidelijk het gewelddadige optreden van de portiers te zien. Hoewel de verbalisante van de politie dat juist weer heel anders beschreef in haar proces-verbaal.
Wat nu? Want deze zaak is afgedaan. Het OM zal met deze erkende blunder niet in hoger beroep gaan, verwacht de advocaat. De vrijgesproken portiers zullen dat ook niet doen, denken wij.
We kunnen de hele dag praten over deze zaak, zoveel is er misgegaan zei advocaat Neijndorff toen we hem vanavond belden. Of er nog op enige wijze een vervolg komt, kon de wat moegestreden advocaat nog niet zeggen. ‘De 3 uit Oss zijn er misschien onderhand wel klaar mee…’
Bij het OM was vanavond niemand voor commentaar beschikbaar.
@De weblog van Helmond op donderdag 15 oktober 2015 om 20:16:
En zo komt dhr Donkers,bevriend met de Helmonds politie overal mee weg
Nergens lees ik dat je je als bezoeker hebt te gedragen welke afkomst je ook hebt