Antoniusgilde krijgt de 6 geweren niet terug
Het Sint Antoniusgilde uit Stiphout krijgt de 6 in beslag genomen geweren niet terug. Voor de schutter en het publiek bij schutterij-evenementen leveren die gevaar op. Dat oordeel velde de Raad van State vanochtend die daarbij verwees naar de 3 gewonden bij een schuttersfeest in 2009 in Overijssel.
In 2013 werden 2 niet meer gebruikte grendelgeweren (waarvan er 1 al 150 jaar oud is) en 4 Russische knikgeweren van het Antoniusgilde in beslag genomen omdat die niet voldeden aan de in 2005 aangescherpte wetgeving. Het aan hen verleende verlof om die 6 enkelloops hagelgeweren te hebben, werd ingetrokken.
Het gilde ging daartegen tevergeefs in beroep bij de staatssecretaris, waarna het gilde een rechtszaak aanspande. Exact een jaar geleden oordeelde de rechtbank dat de inbeslagname van 6 geweren rechtmatig was. Vorige maand was het hoger beroep, maar ook dit keer werd de oudste vereniging van Stiphout dus in het ongelijk gesteld. De precieze overweging van de Raad van State vind je terug in de volledige uitspraak.
Het gilde en hun advocaat gaan het vonnis bestuderen. Daarna beslissen zij of juridische vervolgstappen zinvol zijn of dat zij nu (spreekwoordelijk) de wapens neerleggen.
1 reactie:
tja nieuwe regelgeving houdt geen rekening met oudheid (gildes bestonden al voor deze raadsheren überhaupt verwekt zijn)
Mijn oprechte vraag is waarvoor doen we dan nog archeologisch onderzoek, schaf dat dan ook maar af als er zo’n des-interesse is bij onze rechtstaat.