Binnenstad krijgt het 9de Carat-kunstwerk
Het nieuwe Weverspark in de Binnenstad krijgt een wijkkunstwerk in de vorm van een labyrint. Dit is een co-creatie van buurtbewoner Mario Kuijpers en de Helmondse kunstenaar André van Veghel. Zondag 5 oktober om 13.00 uur wordt het Weverslabyrint in het park feestelijk onthuld in het bijzijn van leerlingen van Basisschool de Vuurvogel, wethouders Frans Stienen en Erik de Vries en Stadsharmonie Phileutonia.
De stichting Carat biedt dit kunstwerk aan de Binnenstad aan vanuit het project ‘Carat houdt Helmond bij elkaar’, een initiatief om in alle 11 Helmondse wijken in overleg met de bewoners een passend kunstwerk te plaatsen. De Binnenstad is nummer 9 in de rij. In 2010 werd in Mierlo-Hout begonnen met ‘De Schaar’, daarna volgden onder meer de Fierljepper in Brandevoort, een 17 meter lange notenbalk in Helmond Noord en ‘t Bumke Rijpelberg’.
Het idee van Mario Kuijpers om iets met een labyrint te doen, was 1 van de 9 ideeën die werden ingezonden. Uit de door Wijkbeheer en Carat vastgestelde shortlist van 4 werken, kozen de buurtbewoners eind vorig jaar Weverslabyrint. Kuijpers nam na het verlossende woord direct contact op met André van Veghel. “Mario had het idee, ik heb daar als kunstenaar handen en voeten aan gegeven.” Het labyrint staat symbool voor de levensweg waarin je allerlei obstakels overwint. Het labyrint bestaat uit exact 360 stenen, ze staan voor 360 graden, de cirkel van het leven. In het midden verrijst een vuurvogel die staat voor de wederopstanding. Zie de website van Mario Kuijpers voor het ontwikkelingsproces. Van Veghel: “We hebben ook heel duidelijk de link met de omgeving gezocht. Helmond staat bekend als textielstad, het weven leeft in de Binnenstad in het bijzonder. Het labyrint is als het ware een in elkaar geweven patroon. Ook de 3 Weversspoelen die onderdeel uitmaken van het kunstwerk, verwijzen naar dat verleden.”
Jan Terbeek van de Vereniging Wijkbeheer Binnenstad is heel tevreden met het resultaat. “Dit werk past perfect bij de Binnenstad, bij het Weverspark en bij het verleden van deze wijk. Een kleurrijk werk dat er écht uit springt. Ik vind het prachtig dat het kunstwerk een plekje krijgt in het amfitheater, waardoor praktisch gebruik en kunst in elkaar op gaan. Kinderen mogen hier gerust spelen.”
In de reacties hieronder staan updates.
6 reacties:
Update 1:
Begin deze week maakte Jan Terbeek onderstaande foto’s van het Weverslabyrint in wording:
Update 2:
Weverslabyrint is onthuld
Gistermiddag werd de co-creatie van buurtbewoner Mario Kuijpers en kunstenaar André van Veghel in het Weverspark feestelijk onthuld.
Pressvisuals.com maakte de eerste foto, Mario Kuijpers de tweede.
Kinderroute door de Binnenstad geopend
Rondom de onthulling van het Weverslabyrint openden leerlingen van basisschool de Vuurvogel officieel de educatieve kinderroute door de Binnenstad.
Kinderen tussen de 4 en 12 jaar kunnen vanaf nu aan de hand van een speurkaart en prentenboekje van alles te weten komen over de Binnenstad. Middels een prentenboekje en/of de routekaart komen kinderen op een speelse manier langs mooie en bijzondere plekken in de wijk. In opdracht van gemeente zette cultureel onderneemster Saskia Martens deze route van uit. De route van zo’n 3 kwartier begint bij de Fonkel en eindigt in het Weverspark. Vormgever en illustrator Maarten van den Beemt zorgde voor de illustraties, zoals de onderstaande:
Prachtig, mag weer wat kosten!
Wordt weer een mooie hangplek voor de jeugd, krijgen we hier weer gezanik over.
Wijkbeheer Binnenstad is een Vereniging en niet een Stitching
@plop op woensdag 8 oktober 2014 om 02:26:
Je hebt helemaal gelijk. In het persbericht van de Stichting Carat stond ten onrechte dat Wijkbeheer Binnenstad een stichting is en wij namen dat over. Inmiddels is die fout hersteld in de tekst van het artikel.
In 2011 werd aan de bewoners van de binnenstad gevraagd om in het kader van Carat houdt Helmond bij elkaar, een idee voor een kunstwerk in te dienen voor in de binnenstad van Helmond.
Oktober 2013 heeft Mario Kuijpers als bewoner van de binnenstad het idee ingediend om een labyrint te maken als kunstwerk in het Weverspark.
Mario is daarna op zoek gegaan naar een kunstenaar om hem te helpen en kwam min of meer toevallig uit bij André van Veghel, die een beeldhouwatelier heeft in de Molenstraat.
Het was direct een schot in de roos. André en Mario voelden elkaar prima aan en al vlug hadden ze een ontwerp klaar dat hen beiden aanspraak. Zo is het bij verder ontwikkelen van een labyrint ook doorgegaan met veel wederzijds respect.
André kwam al snel met het idee om een weefpatroon te maken omdat er altijd wevershuisjes in de binnenstad gestaan hebben. Samen hebben ze dat uitgewerkt naar een labyrint met 4 geweven paden.
André heeft ook de drie schietspoelen van cortenstaal met een bruinoranje roestkleur ontworpen. Deze schietspoelen staan langs het Weverslabyrint en beelden het raadsel van de Sfinx uit.
In het labyrint zijn 5 symboolstenen verwerkt. De symbolen zijn door Mario ontworpen en door André uitgekapt en gebouchardeerd. Deze stenen staan voor de 4 basiselementen waaruit de fysieke wereld bestaat. Ze liggen in de cirkelrand. In het midden ligt de Feniks / Vuurvogel, symbool van eeuwig nieuw leven. Ze hebben allemaal een Keltische spiraalvorm. Deze opvallend fraaie stenen verdienen uw speciale aandacht als u het Weverslabyrint gaat bekijken. Meer uitleg over het Weverslabyrint en de schietspoelen staat in het boekje dat binnenkort zal verschijnen. De presentatie vind plaats via dit wijkblad.
Gedurende het afgelopen jaar zijn we met een werkgroep, bestaande uit leden van Carat en de Vereniging Wijkbeheer Binnenstad aan de slag gegaan om het Weverslabyrint gerealiseerd te krijgen.
De werkgroep bestaat uit:
– Mario Kuijpers en André van Veghel – resp. initiatiefnemer en kunstenaar
– Jan Terbeek, Ad Adriaans en Hans Smits van Ver. Wijkbeheer Binnenstad
– Jan van de Velden, Hans Manders en Mark Vloet van Carat
– Jolanda van Tooren en Marieke Martens namens de gemeente.
Het is een enerverend jaar geweest waarin we met de werkgroep regelmatig prima overlegd hebben. Dat vormde mede de basis voor wat er nu ligt. Onze bijzondere dank gaat uit naar Mark Vloet van Dupré Groenprojecten, die ons gedurende een jaar geduldig en deskundig heeft geholpen bij alle, soms moeilijke, keuzes die gemaakt moesten worden.
Ook buiten de werkgroep hebben een aantal mensen meegewerkt:
– Medewerkers van Dusol en GSstaalwerken die de schietspoelen gemaakt en geplaatst hebben.
– De stratenmakers van Dupré die de stenen van het labyrint vakkundig in het juiste patroon hebben gelegd.
Op 5 oktober 2014 is het Weverslabyrint geopend in het bijzijn van ruim tweehonderd geïnteresseerden en muzikaal opgeluisterd door de Koninklijke Stadsharmonie Phileutonia. De onthulling gebeurde door de wethouder van cultuur (Frans Stienen) en de wethouder die gaat over het wijkbeheer in de binnenstad (Erik de Vries) samen met kinderen van BredeBasisSchool de Vuurvogel. Deze kinderen hadden een groot kleurrijk doek gemaakt dat door hen gezamenlijk verwijderd werd van het Weverslabyrint. Van tevoren waren al de 3 schietspoelen onthuld door de beide aanwezige wethouders. Dat deden ze met behulp van een loader die lange doeken, die over de spoelen heen hingen, omhoogtrok. Omroep Helmond heeft hier opnames van gemaakt.
Tijdens de onthulling las voormalig stadsdichter Bert Kuijpers een speciaal door hem geschreven gedicht voor:
WEVERSLABYRINT
Weef de kleuren van het leven
Naar een patroon van binnenin
Laat je leven zelf weven
Zoek de zin in het begin
Weef van binnenuit het leven
Naar een spel van kom en ga
Het heen zal het weer vanzelf geven
Tocht naar meer etcetera
In ’t labyrint van het leven
Is vertrouwen diepste zin
Naar een eeuwig doel gedreven
Feniks van een nieuw begin
Dit gedicht zal binnenkort op een plaquette bij het Weverslabyrint zichtbaar zijn.
Omdat de werkzaamheden aan het Weverspark nog niet afgerond zijn is het Weverslabyrint echter pas in het voorjaar van 2015 vrij toegankelijk.
We zijn trots op het Weverslabyrint en onze verwachting is dan ook dat als het Weverspark helemaal klaar is, het Weverslabyrint, mooi gelegen in een openluchttheater, een ontmoetingsplaats gaat worden voor wijkbewoners maar ook voor mensen van verder weg.
Dat mensen rustig alleen of samen met anderen door het labyrint lopen en daarna even gaan zitten en een praatje maken.
Maar ook dat kinderen hier vrij uit kunnen rennen en steeds weer nieuwe speelmogelijkheden zullen ontdekken en dat we allemaal nog vaak zullen zeggen:
Ik zie je bij het Weverslabyrint…….
Mario Kuijpers en André van Veghel.
Een korte film over het maken van het Weverslabyrint staat op de website van VWB: http://www.verenigingwijkbeheer.nl en op de website van Elise Kuijpers: http://www.elisekuijpers.nl.
Foto’s van de opening zijn o.a. te zien op http://mariokuijpers.blogspot.nl/.