6reacties

1e Stadsbus ter wereld op mierenzuur in Helmond gebouwd

Team FAST opende vorige maand een nieuwe werkplaats op de Automotive Campus in Helmond. Daar gaan zij verder werken aan een door mierenzuur aangedreven stadsbus. Busfabrikant VDL ziet brood in een dergelijke innovatieve en duurzame oplossing. Onder meer met dat bedrijf wordt samengewerkt aan de ontwikkeling van eerste bus ter wereld op mierenzuur.
Een groot deel van 30 mensen tellende studententeam is nu verhuisd van het TU/e-terrein naar de werkplaats in onze stad. Die werkplaats is een bouw- en testruimte voor de ontwikkeling van de bus. De bus zal worden voorzien van elektrische energie door een externe aanhanger met daarin het door Team FAST ontworpen systeem.
Mierenzuur is een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffenbussen en heeft eigenlijk niets met mieren te maken. Er komt dus geen grote mierenkolonie in Helmond. 😉 De naam mierenzuur is ooit ontstaan omdat mieren (maar bv ook wespen en brandnetels) dat zuur gebruiken als middel voor aanval en verdediging. Door het vloeibare karakter en de hoge energiedichtheid biedt dat zuur volgens het team een goed alternatief voor hoge druktanks met waterstof of grote batterijpakketten. Grootste uitdaging voor FAST is het optimaliseren van het scheidingsproces waarmee het vloeibaar mierenzuur wordt gesplitst in waterstof en CO2.
Sinds september 2015 is het team bezig met het bouwen van de aanhanger die de bus gaat aandrijven. Een schaalmodel van 1 meter werd in januari gepresenteerd, medio 2017 willen zij de stadsbus rijdend hebben en daarmee een wereldprimeur scoren.