Geen roofkunst in Gemeentemuseum
Het Gemeentemuseum Helmond laat weten geen objecten met een mogelijk problematische herkomstgeschiedenis in hun collectie te hebben aangetroffen.
Sinds 1998 onderzoekt de Nederlandse Museumvereniging kunstvoorwerpen die door de nazi’s van vooral joodse eigenaren roofden of onder dwang voor een lage prijs gekocht zijn. Die voorwerpen zijn soms in de Nederlandse musea terechtgekomen, zoals ook blijkt. Als een object van bijvoorbeeld een joodse eigenaar geroofd is in de Tweede Wereldoorlog, dan kan de familie het object terugeisen. De musea proberen de rechtmatige eigenaren te vinden.
Het onderzoek van het Gemeente Museum (met museumcollecties in het kasteel en in de Boscotondohal) had betrekking op stukken in eigen bezit en in langdurige bruiklenen. Het museum maakte eerst een selectie van de te onderzoeken werken waarbij een aantal categorieën voor onderzoek uitgesloten werd (zoals objecten vervaardigd na 1945, objecten verworven direct van de kunstenaar of diens erven en objecten gebruikt in katholieke eredienst). Hierna bleven 281 objecten over voor vervolgonderzoek. Hoewel niet altijd de volledige herkomst bekend is, werden geen aanwijzingen voor een problematische herkomstgeschiedenis gevonden. Dit concludeert het museum na raadpleging van inventarisboeken, kaartindexen, correspondentie, verslagen van de Museumcommissie, verslagen van de gemeenteraad, kunstenaarsmonografieën en bestudering van de kunstwerken op etiketten en opschriften.