Gemeente helpt jonge voedselondernemers
In de oude zorgkeuken van Savant (op bedrijventerrein Groot Schooten in Stiphout) begint vanaf 1 november Food Starter Helmond. Dit nieuwe initiatief richt zich op de productie én opschaling van nieuwe foodproducten. Food Starter is er voor starters die de keuken thuis zijn ontgroeid, maar waarvoor een eigen productielocatie nog net een brug te ver is. 1 Daarvan wordt Trash’ure Taarten uit Nijmegen, zij bakken taarten van eten wat anders zou worden weggegooid.
Deze van Savant gehuurde locatie heeft gedeelde faciliteiten waarvan de ondernemers gebruik kunnen maken. Denk aan een volledig uitgeruste professionele keuken met koel- vriesmogelijkheden, verpakkingslijnen, logistieke voorzieningen. Daarnaast kunnen zij gebruik maken van een ondersteuningspakket bestaande uit onder meer workshops, seminars, mentorschap en advisering op velerlei gebieden zoals etikettering, conservering en financiering (advisering in toegang tot kapitaal).
Onze gemeente investeert in Food Starter om de startende voedselondernemers net dat extra zetje te geven om hun product of concept op de professionele markt te brengen. Het sluit aan bij de ambitie van Helmond als FoodTech stad waarbij productie en groei van die bedrijven ook een vraag naar arbeid betekent. Dirk van Ledden is de drijvende kracht achter dit initiatief, in het filmpje (helemaal onderaan licht hij het een en ander toe.
In totaal draagt Helmond 121.500 euro bij aan het project. Dit bedrag bestaat uit een aanjaagsubsidie van 30.000 euro voor de eerste 2 jaar en de rest van het geld is beschikbaar voor de ondernemers voor kennisvouchers om daarmee kennis en kunde in te kopen bij allerlei experts in de sector. Denk hierbij aan technisch advies inwinnen om bijvoorbeeld hun product duurzaam langer houdbaar te maken of advies om de juiste verpakking te gaan ontwikkelen om hun product in de schappen van winkels te krijgen.
Gedurende de eerste 2 jaar is er elk half jaar een ijkmoment waarbij een go / no go besluit wordt genomen. Blijkt Food Starter Helmond niet succesvol, dan zal op basis van deze momenten de verstrekking van de kennisvouchers stopgezet worden en eventueel een teveel aan ontvangen subsidiegelden worden teruggevorderd. Het streven is dat Food Starter Helmond in het derde jaar volledig zelfstandig functioneert en er een sterke koppeling is met het speerpunt Food Tech en Stichting Food Tech Brainport.