Helmondse helden krijgen straatnaam
Diverse ‘Helmondse Helden’ worden geëerd met een eigen straatnaam. De in 2004 overleden accordeonist Arie Willems krijgt een hofje naar zich vernoemd. Dit in een nieuw te bouwen woonplein aan de Heistraat, gelegen op de plek naast en op zijn inmiddels gesloopte winkel. De hofjesnaam komt daar op verzoek van zijn erfgenamen, die nog altijd de winkel drijven. Arie Willems begon in de Heistraat een bekende platenzaak, die na een verhuizing naar het Binderseind in 2016 (met een gemoderniseerde formule), nog altijd bestaat.
Willems werd diverse malen Nederlands kampioen op het accordeon. Doordat hij jarenlang accordeondocent was op het conservatorium in Tilburg en Amsterdam zijn vele van de huidige accordeonisten door hem opgeleid. In 1951 richtte hij de nog altijd bestaande vereniging Accordeona op, waarvan hij zijn hele leven dirigent was. Van de muzikant en verzamelaar Willems is nog een tastbaar relikwie bewaard gebleven: zijn omvangrijke collectie accordeons en snaarinstrumenten staat in de Gaviolizaal uitgestald.
Op het terrein van de voormalige houthandel Raaymakers aan de Mierloseweg in Helmond West krijgen textielfabrikant Piet de Wit (de man van Anna de Wit) en oud-wethouder Fons Hardenberg een eigen straatnaam. De in 2004 overleden legendarische accordeonist en producer Addy Kleijngeld krijgt daar (zoals eerder bekend werd) zelfs een eigen plein, niet ver van zijn geboortegrond. Samen met Arie Willems zette hij onze stad muzikaal op de kaart als accordeonstad van Nederland.
In het wijkdeel Liverdonk in Brandevoort komen mindere goden aan de beurt. Met het achtervoegsel -donk worden daar deze families die rond 1900 in Helmond woonden, vernoemd in straatnamen. Martinali (o.a. kunstenaars), Zeeuwen (drukkers), Rikkers (onder meer een violist en een bakker), Coppes (een kabinetschef van burgemeester Van Elk en een bekende fotograaf) en de familie Van der Vleuten (waarvan Jos en Ferry bekendheid kregen als wielrenner). In Liverdonk werden 2 jaar geleden ook al 15 nieuwe straatnamen vastgesteld.
Voor het deelgebied Hazenwinkel in Brandevoort is door B&W op advies van de straatnamencommissie gekozen voor straatnamen eindigend op -hoek: Ansemhoek, Batehoek, Baldewinushoek, Beelkehoek, Celenhoek, Daamhoek, Engelbrechthoek, Ermgardhoek, Faassenhoek, Ghijbenhoek, Goderthoek, Gooswijnhoek, Hilwardhoek, Hubrechthoek, Lenderthoek, Lijskenhoek, Meeshoek, Neeskenhoek, Perijntjehoek, Rickaarthoek, Tielekenhoek en Trijntjehoek. Dit zijn oude (Helmondse) voornamen.
8 reacties:
En nu nog een Accordeonmuseum in Helmond West. Inclusief draaiorgels. Misschien in het Patronaat?
Ik snap relatie met het woord helden niet, wel dat het bekende hellemonders waren.
@karel op woensdag 9 augustus 2017 om 11:04:
Het gezegde “Eigen roem stinkt” is Helmonders vreemd.
@karel op woensdag 9 augustus 2017 om 11:04:
Als Arie Willems geen Helmondse held is, dan weet ik niet waar jij vroeger jouw LP’s en singeltjes kocht.
Ansemhoek, Batehoek, Baldewinushoek, Beelkehoek, Celenhoek, Daamhoek, Engelbrechthoek, Ermgardhoek, Faassenhoek, Ghijbenhoek, Goderthoek, Gooswijnhoek, Hilwardhoek, Hubrechthoek, Lenderthoek, Lijskenhoek, Meeshoek, Neeskenhoek, Perijntjehoek, Rickaarthoek, Tielekenhoek en Trijntjehoek.
Wat een haast onuitspreekbare namen heeft de gemeente nu toch gekozen voor die straten in Brandevoort. Leuk idee om oude voornamen te kiezen, maar zeer onpraktisch als je iemand moet zeggen in welke straat je woont.
Mia, Jan, Klaas en Trees zijn betere oude voornamen die gebruikt hadden kunnen worden. En in plaats van Tielekenhoek had Tinekehoek gekozen kunnen worden. Dat had ik om een persoonlijke reden veel beter gevonden. 😉
Ach, dat is geweldig nieuws: Addy Kleijngeld een eigen plein en Piet de Wit een eigen straat. Mijn twee grootste Helmondse Helden. De een was op zoek naar volkse harmonie, de ander naar onbereikbare allure.
Zag dat er al gebouwd werd in de Piet de Witstraat. Geweldig! Ook Addy Kleijngeld krijgt op het oude Raaymakers-terrein de eer die hem toekomt. Maar waarom die brave wethouder Fons Hardenberg in hetzelfde buurtje een hele straat heeft gekregen..? Het huidige gemeentebestuur geeft daarmee louter te kennen straks ook voor vernoeming in aanmerking te willen komen. Ook het recente Burg. Geukerspark midden in het centrum getuigt daarvan. De gemeente wist voor die plek niets te verzinnen maar kwam in haar fantasieloosheid nog wel op het idee iemand uit eigen gelederen, die voor zijn werk gewoon betaald werd, te eren. Zoals ik eerder meldde: in Hilversum is men met deze praktijk al in 1951 gestopt.
Ere wie ere toe komt. Eindelijk krijgt Arie Willems weer een gezicht in Helmond. Tot vreugde van Ted Willems en zijn zussen, maar ook van vele andere waaronder ik zelf. Ook ik kocht mijn plaatjes en bladmuziek bij Arie Willems. Mooi dat het hofje op de plaats komt waar zijn zaak stond. Wat Addy Kleijngeld betreft, de beste accordion-virtioos die Helmond en Nederland in die tijd kende. Bovendien ontdekker van Heintje Simons, arrangeur, componist, zanger en tekstschrijver voor ontelbare artiesten. De mooie kleine man, van binnen en van buiten die begraven ligt op de Molenstraat…… Ik denk dat z’n dochter Henny de Leeuwe-Kleijngeld uit Beek en Donk die ik persoonlijk goed ken hier met vreugde kennis van neemt. Af en toe gebeurt er ook nog iets leuks in Helliemond.