Helmonder met 3e viswinkel in Amsterdam
Na 2 goedlopende chique restaurants onder de naam The Seafood Bar, opent familie De Visscher vandaag een derde vestiging in Amsterdam. The Seafood Market, zoals de nieuwe winkel in stadsdeel de Pijp heet, is een moderne viswinkel die ook vis in het duurste segment verkoopt. De zaak bestaat uit een take-away (een luxe traiteur waar je verschillende producten kunt afhalen) en een klein eetgedeelte. De derde zaak biedt plusminus 40 Amsterdammers werkgelegenheid.
Fons de Visscher (56) had vanaf 1983 viswinkel De Visscher in de Ameidestraat. Die verkocht hij 5 jaar geleden om vervolgens met zijn vrouw naar de hoofdstad te verhuizen. Zijn opvolger in de Ameidestraat ging vorig jaar april failliet. Een nieuwe uitbater nam 2 maanden later die viswinkel over. Die zaak heet De Visscher Seafood, verwijzend naar de goede naam van Fons de Visscher.
De nieuwe Amsterdamse viswinkel (zie onderstaande foto) opent Fons samen met zijn zoon Pepijn (29) en dochter Fleur (28) op de Ferdinand Bolstraat 32. “We zien dat er in Amsterdam genoeg vraag is voor nog een goede viswinkel. Daarnaast is het bij vis belangrijk dat de volumes hoog zijn. Met 2 goed draaiende restaurants en straks een winkel erbij kunnen we continue topkwaliteit garanderen” zegt Fons de Visscher. Op een kantoor (op een paar honderd meter van het Rijksmuseum) houden 6 mensen zich sinds dit jaar dagelijks bezig met het reilen en zeilen van de restaurants.
In de reacties hieronder staan updates.
67 reacties:
Ziet er heel netjes uit
Ik ben trots op je Fons!
Heeeei Fons,Helmond mist je!!!!!
Mooie zaak en uiteraard met de verlichting van Lixero!!
Update 1:
Ook de derde Amsterdamse viszaak van Fons werd goed ontvangen
Zoals je ook zelf kunt uitrekenen, is The Seafood Market precies een week geleden geopend in de hoofdstad. Het viswinkelaspect in hun 2 al bestaande zaken was langzaam maar zeker helemaal verdwenen door de grote belangstelling. Dat werden daardoor 2 pure visrestaurants. Deze derde zaak is en blijft een viswinkel (waar op witte krukken aan houten tafels ook gegeten kan worden). Het heeft, in een veel luxere uitvoering, iets weg van hun oude winkel in de Helmondse Ameidestraat.
In de lokale Amsterdamse media kreeg ook hun derde zaak weer veel én positieve aandacht. Onze Brabantse vrienden worden ze liefkozend genoemd. Fons de Visscher laat weten dat zijn familie nog altijd elke dag vis eet. “Dat verveelt echt nooit.” Dochter Fleur vertelt ook over het Helmondse verleden. Terwijl ze een Oosterscheldekreeft van 5 pond aanwijst, meldt ze dat er in de viswinkel in Helmond ook kreeft was, maar die was van plastic. Die lag voor de show in de etalage: “Helmonders zijn niet van die kreeftliefhebbers, Amsterdammers wel.”
Prachtig groot lovend artikel in Het Financieele Dagblad gisteren over de Seafood Bar in Amsterdam van de Helmonder Fons de Visscher. In vier jaar tijd heeft hij daar al 200 man personeel rondlopen. Trots!
http://fd.nl/morgen/1160802/seafood-bar-de-vis-gaat-voor-de-data-uit
@Tineke T op vrijdag 22 juli 2016 om 08:17:
Ik kreeg net te horen dat het onder een slotje zit, dus een copy en paste:
Seafood Bar | De vis gaat voor de data uit
Iedere dag stond hij om zeven uur in de winkel. Vishandel Fons De Visscher was een begrip in Helmond, maar na 27 jaar had Fons het gezien. Zes jaar terug verkocht hij zijn zaak voor een avontuur in Amsterdam: in duurzame vis en verse data.
‘Ik loste iedere keer dezelfde problemen op, kende ieder tikje in de zaak en begon het enthousiasme te verliezen’, vertelt Fons de Visscher (56) in zijn Seafood Bar aan het Spui, een van zijn drie zaken in de hoofdstad. Wat begon als een kleine traiteur in de Van Baerlestraat groeide in korte tijd uit tot een begrip onder Amsterdammers en toeristen. 200 man personeel bedienen wekelijks gemiddeld 8500 klanten in de onderneming, die gerund wordt als een internetbedrijf. Geen losse horeca-sfeer, maar sturen op data is het devies bij Seafood Bar. Alles wordt doorberekend: van de inkoop tot de klanttevredenheid, van de productiviteit tot de marges.
‘Na de verkoop van mijn zaak in 2010 ben ik wat rond gaan fietsen in Amsterdam. In april 2012 had ik het juiste pand gevonden in de Van Baerlestraat’, vertelt De Visscher. Het aanvankelijke plan was een traiteur en afhaalmaaltijdenwinkel met een beperkte restaurantfunctie.
‘Ik dacht: als we toch koks in dienst hebben, dan kunnen we ook wel wat tafeltjes neerzetten.’ Van de traiteur en afhaal kwam uiteindelijk weinig terecht. Iedere klant zocht een tafel. ‘Je kan in zo’n geval twee dingen doen. Tegenwerken of meebewegen’, vertelt de ondernemer. ‘We hebben uiteindelijk anderhalf jaar van zeven uur ’s ochtends tot een uur ’s nachts achter de feiten aangerend. De keuken was te klein, de spoelkeuken te krap, we verkochten geregeld uit en we konden het afval niet meer kwijt.’
Stapje voor stapje werd de organisatie gestroomlijnd en leerde de visverkoper, samen met zijn dochter Fleur, die inmiddels tot het bedrijf toegetreden was, het horecavak. Toen zich nieuwe kansen aandienden in de vorm van een nieuw pand aan het Spui was het tijd om ook zoon Pepijn bij de zaak te betrekken.
‘Mijn technologische start-up was net failliet gegaan en ik was op reis toen pa belde’, vertelt Pepijn. Inmiddels is hij alweer enkele jaren verantwoordelijk voor de operationele zaken bij de Seafood Bar. ‘Ondernemen mét cashflow is een stuk leuker’, zegt hij met gevoel voor understatement. Zus Fleur staat het liefst in de zaak en is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de inkoop, de marges en werpt zich op om de formule te bewaken. Zoals bij de derde winkel-restaurant, op de Ferdinand Bolstraat, die in april opende. Inmiddels werkt ook zus Eline als hostess in een van de vestigingen.
Het succes is volgens De Visscher ‘De filosofie van de lekkerbek’, ofwel: eenvoud. ‘Een visrestaurant runnen is erg moeilijk’, vertelt Fleur. ‘Het is een gevoelig en duur product. Je moet sterk in je schoenen staan om 10 kilo kabeljauw naar de leverancier terug te sturen.’
Zowel zoon als dochter heeft een technische achtergrond. Pepijn ontwikkelde het online platform IdeeDock dat onder andere gebruikt werd door KPN. Fleur studeerde kunstmatige intelligentie. Dat is terug te zien in de bedrijfsvoering. De omzet moet in verhouding staan tot het aantal gewerkte uren. De inkoop mag nooit meer bedragen dan 37% van de omzet. Er wordt gebruik gemaakt van een loonkostenoptimum. En de inkoop moet zo voorspelbaar worden dat de koeling aan het einde van de avond zo goed als leeg is.
Wekelijks worden de recensies besproken. Met name aan internationale platformen Yelp en Tripadvisor wordt, met het oog op het toerisme, veel waarde gehecht. Op beide platformen haalt de ondernemer met vier van de vijf sterren een zeer ruime voldoende. Pepijn: ‘Als daar één persoon klaagt, dan zijn er vast vijftig anderen die hetzelfde vinden, maar niet reageren. Daar zijn we extra scherp op.’ Iedere maand worden de vestigingen bezocht door een mystery guest die test of de protocollen voor klantcontact gevolgd worden. De brigade krijgt vanaf dag één scholing. Van het omgaan met klachten tot het fileren van verse vis.
De droom van een traiteur én restaurant bleef. Enkele maanden terug ging op de Ferdinand Bolstraat de ‘Seafood Market’ open. Maar ook hier blijkt dat Amsterdammers liever op een restaurantstoel zitten dan thuis hun eigen vis bakken. De Visscher: ‘Die twee werelden verenigen vinden wij een mooi idee, maar misschien is het tijd om dat los te laten, lacht hij. ‘Een dure les is dat we nog niet alles weten.’
Het Oordeel
Wat vindt de neutrale investeerder van deze start-up? Deze week: Mark Tamsma.
‘Dit is een goed doordacht concept dat uitstekend aansluit bij de trend in de horeca: kwaliteit, eenvoud en transparantie. De focus ligt op het product en op de gastenbeleving: verschrikkelijk belangrijk in deze sector. Maar ik zie zelden een professionele focus op beide. Hulde voor deze Helmondse ondernemer.
Ik zou bij de stap naar Amsterdam mogelijk minder enthousiast zijn geweest. Want Helmond is geen Amsterdam. Direct op een ‘kostbare’ locatie starten en dik investeren kan een starter de das omdoen.
De aanpak van de Seafood bar bevalt mij. Ze meten, en meten is weten. Nog te vaak zie ik dat horecaondernemers worden verrast door negatieve resultaten. Je moet er dagelijks bovenop zitten. Een margeafwijking van ‘slechts’ 3% kan enorme bedrijfseconomische consequenties hebben. Deze ondernemers snappen dit.
Mijn gevoel zegt dat de organisatie dermate goed staat, dat ze tijdig kunnen bijsturen. Dit maakt beheersbare expansie relatief makkelijk. Dat hoeft overigens niet. Groei met meerdere vestigingen kan resulteren in minder betrokkenheid bij de zaken zelf. Men krijgt dan meer een financiële en managementfunctie. Dat moet je maar liggen. Risico van expansie buiten het primaire marktgebied zit hem ook in de conceptbewaking. Dat is lastig op afstand. De kracht zit hem hier ook in de aandacht voor gasten. Maar ik kan mij niet voorstellen dat hier niet al een keer over gesproken is. De betrokken familieleden bezitten waardevolle competenties, dat maakt een onderneming minder afhankelijk van personeel en draagt bij aan de continuïteit.’
Mark Tamsma is medeoprichter van het platform Horeca Crowdfunding Nederland. Hij begeleidt horeca-ndernemers en investeert zowel privé als vanuit het platform.
Ik heb me wel eens af gevraagd waar is hij gebleven.
Hoe heet degene die er nu zit dan ??
Update 2:
Restaurant Fons de Visscher in Amsterdam centrum door brand gesloten
Door een brand is visrestaurant The Seafood Bar aan het Spui in het centrum van Amsterdam vrijdag zwaar beschadigd en tot nader order zeker een aantal weken gesloten. Het getroffen restaurant is van Fons de Visscher die van 1983 tot 2011 viswinkel De Visscher in de Ameidestraat runde.
Om de hoek liepen 2 woningen dusdanige schade op dat ze onbewoonbaar zijn verklaard, zo liet de brandweer weten. Andere omliggende woningen bleven door de interventie van de brandweer gespaard en zijn door hen geventileerd en gecontroleerd. De betreffende bewoners konden later op de avond terugkeren naar hun woningen. Afgezien van het restaurant werden ook nog 3 winkels aan de Kalverstraat tijdelijk ontruimd vanwege de rookontwikkeling.
Vrijdagmiddag om 14.45 uur rukte de brandweer wuit naar de brand in het restaurant van de Helmonder. De brand woedde boven het plafond van de keuken en in de vloer van de bovengelegen woning. De brandweer moest wand- en vloerconstructies openwerken om warmtebronnen in de constructie te lokaliseren. Hierbij werd een omzichtige werkwijze gehanteerd en kon nevenschade bij omliggende woningen worden beperkt. Dit nam enkele uren in beslag omdat de indeling en schakering van de aaneengesloten panden zeer complex is. De voornaamste brandlocatie was lang onduidelijk, maar rond 19.30 uur is de brandweer op de daadwerkelijke brandhaard gestuit. De brand laaide daarbij gelijk op en werd er voor de bestrijding direct hulp ingeroepen van meerdere brandweereenheden. Rond 20.20 uur was de brand geheel onder controle en kon het sein brand meester worden gegeven. De brandweer is nog geruime tijd bezig geweest met nabluswerkzaamheden.
Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend, hier zal onderzoek naar worden gedaan. Bij de brand is niemand gewond geraakt.
Wat heeft dat met helmond re maken
@Joey Maaswinkel op zondag 30 juli 2017 om 16:21:
Ff lezen …. de eigenaar heeft tot 2011 de viszaak in de ameidestraat gehad….
Helmonds nieuws toch hier?
Sterkte Fons
Ja las er indd te snel overheen
In Helmond was ook al eens de fik gegaan in zijn zaak. Hij heeft wel dikke pech daarmee.
Jee dat is pech hebben.
Update 3:
The Seafood Bar is door de brand dermate ernstig beschadigd dat het tenminste tot november gesloten zal zijn. Dat liet het restaurant van Fons de Visscher in het centrum van Amsterdam via Facebook weten.
Update 4:
Fons de Visscher breidt zijn visimperium weer verder uit
Fons de Visscher, die 27 jaar viswinkel De Visscher in de Ameidestraat had, opent begin volgend jaar The Seafood Bar aan het Stationsplein in Utrecht. Nadat de jarenlange bouwwerkzaamheden in dit nieuwe gebied tussen Hoog Catherijne, Centraal Station en de historische Utrechtse binnenstad gereed zijn, moet dat the place to be worden. De opening van zijn vierde filiaal (de eerste buiten Amsterdam) staat gepland voor februari 2018. Helmonders die bij dat moderne visrestaurant willen gaan eten, hoeven daarvoor dan dus voortaan minder ver te reizen.
Komende maand opent de voormalige Helmonder op zo’n 300 meter van het Amsterdamse Leidseplein The Seafood Shop. Een viswinkel in de stijl van The Seafood Bar: modern, licht, uitstekende kwaliteit en vitrines vol verse vis. Zie de impressie van het interieur en deze foto (van vorige maand) van de buitenkant. Daarmee gaat het familiebedrijf weer terug naar hun roots toen hij als visboer een viswinkel in de Ameidestraat had.
Jammer dat wij geen viszaak meer hebben in het Centrum hier in Helmond .
Laat hem maar terug komen hebben we weer super goede vis en service
Gelukkig hebben wij Remco nog, in Winkelcentrum de Bus!
Dat ie maar terugkomt, want die anderen hebben een goedlopende zaak omzeep geholpen met z’n flut rotzooi
Wel jammer dat hij niet meer in helmond zit.. maar ik ga voortaan naar viswinkel van den berg in geldrop.
@Gertie Wijnhoven op donderdag 19 oktober 2017 om 09:42:
Precies! Ik ben trots op Fons en zijn kinderen, die flikken het toch maar mooi daar boven de rivieren! Zou mooi zijn als hij zijn leegstaande winkel op de Ameidewal weer opent. Zo’n restaurant daar is een dikke aanwinst voor ons centrum want vaak volle bak in Amsterdam hoorde ik.
Update 5:
Fons de Visscher opende in Utrecht zijn vierde visrestaurant
Zoals we in oktober meldden (zie hierboven bij update 4) zou Fons de Visscher (van de Ameidestraat) een vierde visrestaurant op het Centraal Station van Utrecht openen. Vandaag was het zover en is The Seafood Bar daar geopend.
Was hij maar terug in zijn oude winkeltje
kom maar terug in helmond
Vind ik ook . ????????
ja en in de Ameidestraat is ie weg ..gesloten 🙁
@Theelichtje Lamp op maandag 12 maart 2018 om 18:49:
Er komt voort zo een andere vis boer in de ameidestraat
Mooi, maar nu nog een in Helmond
Remco in de bus heeft super lekkere vis
???? mooi concept voor Helmond
Update 6:
Gemeente wil viswinkel van Fons de Visscher in Amsterdam sluiten
Omdat het ’toeristenwinkels’ wil weren in het centrum, heeft de gemeente Amsterdam aangekondigd viswinkel The Seafood Shop van Fons de Visscher te zullen sluiten.
Begin oktober nam die gemeente het besluit om in het centrum de monocultuur van toeristenwinkels (bijna 3 honderd) te doorbreken om de leefbaarheid voor Amsterdammers te vergroten. Het verbod op nieuwe toeristenwinkels is een volgende maatregel van de hoofdstad om de overlast van toerisme in te dammen. Eerder werd al een stop afgekondigd op nieuwe hotels in het centrum, de bierfiets verboden en is veel geïnvesteerd in het sluiten van illegale hotels en de aanpak van vakantieverhuur.
The Seafood Shop werd op 25 november geopend aan de Leidsestraat in dat centrumgebied. De aankondiging tot sluiting veroorzaakte grote schrik bij de eigenaar zo laat hij via een inmiddels veelgelezen Facebookbericht weten. “We zijn geen Nutella, donut- of ticketwinkel, maar een ambachtelijke viswinkel met meer dan 70 verschillende visproducten van hoge kwaliteit. Precies zoals Fons 35 jaar geleden zijn eerste winkel in Helmond opende.” Voor wie het niet meer weet: Fons de Visscher had van 1983 tot 2011 viswinkel De Visscher in de Ameidestraat.
Rare jongens (en meiden) die Amsterdammers. Hebben ze een keer wat goeds, moet het weg. 🙁
Hoe dom zijn ze
Kom maar weer terug naar Helmond. Mis deze heerlijk vis en specialiteiten nog altijd.
Kom maar vlug naar Brouwhuis daar staan nog winkels leeg, zou een mooie lekkere goeie toevoeging zijn
Wat wil je als Groen Links en D666 daar aan de macht is.
Vis winkel = Toeristen winkel ???, welke idioot zegt dat ????????????
Update 7: (aanvullend op update 6)
Filmpje van Omroep PowNed over het feit dat de gemeente Amsterdam de viswinkel van Fons de Visscher in Amsterdam wil gaan sluiten
Maak je van :”Seafood – cath you later.”
Toch weer gewoon “Vishandel, warme kibbeling”
Ik begreep dat ze vooral vielen over de Engelse benaming.
En ben eerlijk, waarom moet dat in het Engels, we zijn in Nederland!!
gewoon open laten mensen het loopt goed toch
was in Helmond een topper
waar zijn ze mee bezig ,alles verbieden ze helpen alls naar de verdommenis
en een super winkel! goede kwaliteit!
Gewoon sluiten en een souvenirshop beginnen.
Update 8:
The Seafood Shop mag voorlopig openblijven
Viswinkel The Seafood Shop van Helmonder Fons de Visscher in Amsterdam mag in afwachting van een reactie van de gemeente openblijven. De eigenaren hadden een bezwaar ingediend tegen de sluiting die die gemeente hen had opgelegd. Zoon Pepijn de Visscher spreekt in een reactie van “een kleine overwinning”.
De viswinkel kreeg 2 weken geleden per brief van de gemeente te horen dat zij hun zaak per dinsdag 5 juni moesten sluiten, zie update 6. Ze zouden zich te veel richten op de verkoop van eten aan toeristen, zo oordeelde een inspecteur van de gemeente. Onder meer omdat verschillende bordjes in de zaak evenals de naam in het Engels zijn. Buurtbewoners waren niet blij met dat besluit, zie het filmpje bij update 7.
Familie De Visscher tekende bezwaar aan tegen het besluit van de gemeente en spande een kort geding aan zodat de zaak niet per direct dicht hoefde. De gemeente besloot daarop de zogeheten begunstigingstermijn tot 6 weken na de beslissing op bezwaar te verlengen. “Dat betekent dat we tot 6 weken na een reactie op ons bezwaar open mogen blijven”, aldus De Visscher.
“In theorie heeft de gemeente hier 24 weken voor, en blijven we voorlopig dus open”, zegt hij. Toch hoopt de familie dat de gemeente snel een beslissing neemt. “Zolang we in onzekerheid zitten staat onze zaak stil. We kunnen geen verdere investeringen doen of personeel aannemen.”
hadden ze maar in helmond moeten blijven 🙁
Waarom hierover berichten. zat in Helmond, en vertrok om zijn geld in Amsterdam te verdienen. Zijn goed recht maar ik wil toch niet weten wat voor problemen er in Amsterdam zijn en erover lezen in de weblog van Helmond. Landelijke aandacht genoeg voor zijn probleem.
@Rene op vrijdag 8 juni 2018 om 09:24:
We moeten ons neerbiedig gedragen. Jumbo heeft toch ook de Amsterdamse -ex-Mierlonaar- verheven tot reclameslogan.
Ergens miste ik in mijn eerder bericht het woord ‘clown’.
@De weblog van Helmond op donderdag 24 mei 2018 om 20:11:
Wel vreemd dat u aan zoiets aandacht schenkt. U kunt ook een redactioneel artikel schenken aan het het mislukte Hema en Blokker.
voor mij hoef de Visscher niet naar Helmond terug te komen. Ik heb een enkele keer iets in de winkel in de Ameidestraat gekocht en….. het was niet te pruimen.
In die tijd was er een veel betere viszaak in Helmond.
Ik begrijp ook helemaal niet waarom de weblog aandacht blijft schenken aan die viszaak. Amsterdam is ginds; Helmond is hier. Aandacht voor de Visscher is teveel van het goede! Hij kon toch beter in Amsterdam of niet. Waarom is hij anders uit Helmond vertrokken!
@Rene op vrijdag 8 juni 2018 om 09:24:
@Edwards op vrijdag 8 juni 2018 om 12:05:
@punt-uit op vrijdag 8 juni 2018 om 13:21:
We snappen jullie punt en daar valt ook zeker iets voor te zeggen. De reden dat we er over berichtten is dat we dachten dat er behoorlijk wat Helmonders geïnteresseerd waren in het wel en wee van Fons de Visscher nadat hij Helmond verliet. Maar als dat niet het geval is, dan is die reden vervallen.
@De weblog van Helmond op zaterdag 9 juni 2018 om 11:37:
Dank voor uw reactie.
Helmonders missen ook V & D.
Misschien volgt op korte termijn Blokker.
En de overname-gesprekken met Hema
zijn gestrand.
Het loopt ook daar niet lekker.
@Edwards op zaterdag 9 juni 2018 om 12:41:
Over de vele goede herinneringen die Helmonders bewaren aan de V&D op de Veestraat kun je lezen in deze column van Grommetje en de daarop gegeven reacties.
@De weblog van Helmond op maandag 11 juni 2018 om 10:51:
De door u genoemde column ken ik niet.
Zonder V & D was Helmond even niet Helmond.
HEMA zal vermoedelijk niet verdwijnen, maar BLOKKER…….
wordt in Helmond historie, denk ik.
ACTION is voor velen een dooddoener. Fons de Visscher zit in een ander segment. De gemeente Amsterdam is in haar beleid misschien wel erg kortzichtig.
Verder heb ik er geen oordeel over.
Kennelijk heeft De Visscher aangekondigd een rechtszaak aan de spannen tegen de gemeente.
Dit staat nu net in de Telegraaf. Belachelijk!!! Onze Helmondse Fons de Visscher moet dus stoppen.
Viswinkel weggepest door gemeente Amsterdam
AMSTERDAM – De door de gemeente Amsterdam geplaagde viswinkel op de Leidsestraat, The Seafood Shop, sluit zijn deuren. Dat meldt de winkel zojuist op zijn Facebook-pagina. Het wordt de eerste viswinkel van Nederland die de zaak moet stoppen omdat er broodjes haring en kibbeling worden verkocht voor directe consumptie.
Na een hoop duw- en trekwerk heeft het College van B&W besloten dat de winkel binnen vier weken definitief zijn deuren moet sluiten. Een rapport van een bezwaarcommissie, die oordeelde dat de winkel open mocht blijven, werd terzijde gelegd door het hoofdstedelijke bestuur. „Daarmee zijn we uitgespeeld”, zegt Pepijn de Visscher van The Seafood Shop.
Dinsdagochtend werd het personeel van de winkel ingelicht. „Het is heftig voor iedereen. Ik heb altijd de stille hoop gehad dat het mee zou vallen en dat de gemeente wel op haar eigen manier de regels zou interpreteren dat onze oer-Hollandse viswinkel wel zou kunnen. De positieve impact die ons winkeltje maakt in de buurt, gaf ons serieuze hoop.”
In de drukste winkelstraten van Amsterdam mogen nieuw te openen winkels sinds oktober 2017 geen producten meer verkopen voor directe consumptie ter plaatse. De maatregel werd in het geheim genomen en moet ervoor zorgen dat de komst van de vele toeristenwinkels, waar fastfood als wafels, churros, donuts en dergelijke worden verkocht niet nog verder het straatbeeld van het centrum van de hoofdstad gingen bepalen.
Familie De Visscher, eigenaar van The Seafood Shop, opende de winkel in november 2017. „De winkel loopt helaas niet goed genoeg om een gang naar de rechter te bekostigen.” In de nazomer van 2017 huurden zij het winkelpand op de Leidsestraat, niet wetende dat de gemeente in het diepste geheim bezig was met nieuwe regelgeving.
Leidsebuurt omarmde nieuwe zaak
De Leidsebuurt omarmde de nieuwe zaak. Amsterdammers waren juist blij dat er eindelijk een winkel op de Leidsestraat opende, die geen toeristenwinkel was en waar ook zij een deel van hun boodschappen konden doen.
Opvallend is dat voormalige D66-wethouder Kajsa Ollongren bij de presentatie van de plannen juist zei dat een kaaswinkels die zich op de buurt richt nog wel welkom is in de binnenstad.
De ondernemersfamilie is dan ook uitermate teleurgesteld dat ze moeten stoppen. „Kan de gemeente Amsterdam geen andere manier bedenken om een kwalitatieve viswinkel wel toe te staan en ongewenste winkels niet. Blijkbaar niet”, aldus de ondernemersfamilie. „Al die knappe koppen op het gemeentehuis konden niks beters bedanken dat onderscheid maakt tussen een kwalitatieve viswinkel en een Nutellawinkel. Dus schieten ze met een bazooka.”
’Deels tegemoet gekomen’
Een gemeentewoordvoerster laat in een reactie weten dat ze viswinkel op de Leidsestraat deels tegemoet zijn gekomen. „De winkel kan blijven frituren, maar is op andere punten nog steeds in overtreding van het bestemmingsplan. Deze zaak gaat in wezen niet over een vishandel, maar over het gehele winkelaanbod in de binnenstad. De afgelopen jaren hebben we gezien dat steeds meer winkels zich als horeca zijn gaan gedragen. Bewoners ervaren dit als een negatieve ontwikkeling. Daarom mogen er in dit gebied geen nieuwe mengformules met een voedselaanbod bij mogen komen en dat we niet willen dat er nog meer etenswaren voor directe consumptie worden aangeboden op plekken met een winkelfunctie.”
Stadsdeelbestuurder Ilse Griek vult daar op aan: „We zijn blij met een viswinkel in de binnenstad, maar we willen niet dat ze zich als snackbar gaan gedragen.”
Het nieuwe beleid heeft volgens de vis-ondernemer grote gevolgen voor alle nieuw te openen ’ambachtswinkels’ in het drukke centrum van Amsterdam. „Geen enkele nieuwe viswinkel, bakker, slager of groenteboer kan in het Amsterdamse centrum zijn huur betalen als hij zich moet beperken tot uitsluitend ’eten voor thuis’. Allemaal verkopen ze wel een sapje, broodje gezond of een haring. Een nieuwe kaaswinkel mag wel openen op een locatie met een horecabestemming. Maar er worden geen nieuwe horeca-bestemmingen aangewezen in de Amsterdamse binnenstad.
treurig
@José op dinsdag 23 april 2019 om 12:55:
Tjonge jonge hebben ze niets anders te doen
Triest zeg! Dit staat op hun Facebook:
https://www.facebook.com/theseafoodbar/posts/2619304981478279
Zielige gemeente dat Amsterdam , groene rakkers
Toen ik bij hen werkte in Helmond, werd ik weggepest door de kinderen van Fons. Dus, karma? ????
Nu je was in Helmond al een vooruitstrevend persoonlijkheid ,ben veel in Ameidestraat in je zaak toen geweest,nu kerel sta perplext wat je na vertrek uit Helmond ,respectvol opgebouwd hebt met je doorzettingsvermogen ,nuchtere kijk en visie,en met je lieve vrouw en kinderen,flink aan de bak bent gekomen! Groet allemaal en toi toi en hawdoe toppers!