Nieuwe kunstwerk: ‘Het Bumke Rijpelberg’
‘Het Bumke Rijpelberg’ van de Helmondse kunstenaar Jos van den Reek wordt het Carat-kunstwerk dat in de Rijpelberg zal komen.
In februari riep de wijkraad bewoners op ideeën in te sturen voor een kunstobject voor de wijk. Uit de ingezonden voorstellen werd een voorselectie van 3 objecten gemaakt. De wijkbewoners en ondernemersvereniging Carat (die het kunstobject schenkt) kozen voor optie 3.
De stichting Carat biedt dit kunstwerk aan de Rijpelberg aan vanuit het project ‘Carat houdt Helmond bij elkaar’, een initiatief om in alle Helmondse wijken in overleg met de bewoners een passend kunstwerk te plaatsen.
‘Het Bumke Rijpelberg’ vertelt het verhaal van die wijk. De stam van de boom symboliseert de Weg door de Rijpel, de centrale aanvoerweg. De groene takken staan voor het Rijpelbergse groen, de rode bloemen duiden de vele kleurrijke hofjes aan. De vele fiets- en wandelpaden komen tot uiting in het doorlopende oranjerode lint. En de spar is de vertegenwoordiger van de zandgronden.
In nauwe samenwerking met deze kunstenaar uit de Rijpelberg zullen Carat, gemeente Helmond, de aannemer en de wijkraad Rijpelberg het kunstwerk gestalte gaan geven. Er wordt gedacht om cortenstaal te gebruiken, mogelijk in combinatie met glas en een RVS stalen kabel. Randvoorwaarde is in ieder geval dat het hufterproef moet zijn.
De wijkbewoners hebben hun voorkeur uitgesproken voor het Wederhof als locatie voor het kunstwerk. Waar het daar precies komt te staan is nog niet bekend. Het streven is om ‘Het Bumke Rijpelberg’ medio juni 2014 te plaatsen en te onthullen.
29 reacties:
Ik ben geen kunstliefhebber, sterker nog ik kan het nut van kunst gewoon niet plaatsen.
Waarom word er veel geld uitgegeven aan kunst? Wie kan mij dat uitleggen.
Ook met dit kunstwerk heb ik mijn bedenkingen, buiten het feit dat ik het spuuglelijk vind is mijn vraag wat gaat dit weer kosten en hoeveel mensen in de Rijpel zitten hier op te wachten, 3?
Als mensen kunst willen maken prima maar dan wel van je eigen centen en niet van een subsidie waar ik aan mee betaal. Er zijn immers in Nederland belangrijkere dingen waar je belasting geld aan kunt spenderen.
Beste Stef,
Kijk eerst eens wat Carat voor Helmond en zijn inwoners doet, en hoe dit betaald wordt.
Het is kunst die de gemeente niet wil of kan betalen van jouw centen.
Het is geld dat bijeengebracht wordt door ondernemers, en wil besteden aan goede doelen (en dan geen lasten verlichting van personen) in Helmond. Carat vraagt de bewoners in een gebied wat ze voor dit geld willen krijgen.
Zo is er de boom van respect, waar kinderen leren om respect op te brengen voor andermans eigendomen, meningen of activiteiten.
Probeer nu de bovenstaande text nog maar eens te lezen, en probeer dan ook respect voor de Helmondse ondernemers op te brengen.
Nee ik ben geen Carat mede lid of geitenwollen sokken artiest, maar gewoon een geboren en getogen Helmonder.
@Stef op maandag 25 november 2013 om 07:44:
Wees maar blij dat Carat het geld heeft besteedt aan dit Bumke. Zehadden het ook kunnen besteden aan een kalender.
Het blijft weggegooid geld, niemand is hierbij gebaat. Behalve de “kunstenaar”dan.
Ook bewoners van de Rijpel zitten er helemaal niet op te wachten op een paar na dan.
En stichting Carat ontvangt wel degelijk subsidie van de gemeente Helmond.
Er word in Nederland honderden miljoenen aan subsidie’s verstrekt voor kunst, ik vind dat dit geld beter gespendeerd kan worden dan aan deze flauwekul.
Helemaal, maar dan ook echt helemaal met Stef eens. De kosten wegen meestal niet op tegen het nut dan wel plezier ervan.
@Stef en @Hein
Dat jullie er niet van houden kan maar waarom moet je het dan onthouden aan mensen die er wel van genieten. Misschien betalen zij via belastingen wel mee aan andere zaken, die mogelijk wel voor jullie maar niet in hun belang zijn…..
Ik ben wel nieuwsgierig. verschil tussen ontwerp en uitwerking kan groot zijn.
Die in Helmond-Noord en Brandevoort zijn wel mooi vind ik.
Het boompje is een mooi symbool van Rijpelberg. Net als de kubus een symbool is van het ontstaan van de buurten binnen de wijk Rijpelberg. Als het op een goede plek staat is het zeker een verrijking voor de wijk. Kunst, cultuur en verbeelding zijn nodig in elke samenleving, en zeker niet voor enkele mensen.
Ach Lodewijk, ik verwacht ook niets anders van een ex PVDAer. Kunst is schijnbaar nodig voor elite’s niet voor jan met de pet.
Wat een onzin @Stef. Laat iedereen dat voor zichzelf bepalen. Dat JIJ niks met kunst hebt, wil niet zeggen dat de rest van de wereld er ook niet van mag genieten! Kunst hoort gewoon bij de algemene ontwikkeling van de mens. En als je er niet van houdt, prima, maar onthoud het dan niet anderen…
Maar is het nodig dat zoiets tienduizenden euro’s moet kosten? Tot zelfs 150.000 euro bij het nieuwe station? Dan wegen de kosten toch niet op tegen het aantal mensen dat er ‘plezier’ van heeft, want concreet nut heeft een kunstwerk niet.
In Helmond West staat ook al zo’n boom.
Ik vind dat de kunstenaar weinig onderzoek heeft gedaan voorafgaand aan zijn inzending. Het getuigt van weinig originaliteit.
Helmond loopt op deze manier wel voorop met Kerstmis.
Dat is zeker. Alleen nog even lampjes erin, klaar.
Een boompje opzetten krijgt nu wel een heel aparte betekenis in deze kunstkwestie.
Carat-kunstwerk ‘t Bumke Rijpelberg’ wordt zondag onthuld
‘t Bumke Rijpelberg’, het 7 meter hoge kunstwerk van de Stichting Carat voor de Rijpelberg, wordt zondag 22 juni officieel en feestelijk onthuld. Rond 13.30 uur zijn genodigden welkom bij speeltuin De Rijpelroets. Harmonie Amicitia zorgt voor de muzikale omlijsting. Oud-stadsdichter Bert Kuijpers schreef een passende tekst bij het wijkkunstwerk. Die wordt tijdens de onthulling aan de Wederhof voorgedragen. Vervolgens is er een voor iedereen toegankelijk wijkfeest.
De maker van dit werk is geen kunstenaar, maar een betrokken wijkbewoner. “Ik had meteen een beeld bij de opdracht”, aldus Jos van der Reek. De boom in zijn project symboliseert de bekende doorgaande weg ‘Weg door de Rijpel’ (stam), de wegen naar de hofjes (takken) en alle fietspaden (nerven). Zie ook de tekst van 24 november helemaal bovenaan. “Het is geweldig om te zien dat de betrokkenheid vanuit de wijk groot is”, zegt de gelegenheidskunstenaar. “Via de website van de wijkraad hebben in totaal zo’n 800 mensen hun stem uitgebracht. Geweldig dat het zo leeft. En ik vind het uiteraard heel mooi dat mijn idee zo omarmd is. Het past ook écht bij de groene wijk die Rijpelberg is. Wie had gedacht dat ik ooit nog een kunstwerk van mezelf tot leven zou zien komen!?”
Al 23 jaar is Stichting Carat, een afvaardiging van betrokken Helmondse ondernemers, betrokken bij het culturele in de stad. In 2009 vatte de stichting het idee op de Helmondse wijken van een nieuw kunstwerk te voorzien. In 5 jaar tijd worden zo 11 nieuwe kunstuitingen gerealiseerd. Het kunstwerk voor Rijpelberg is de achtste in de reeks.
Stichting Carat realiseerde al veel projecten. Bestuurslid Jan van der Velden: “Het eerste project dat zij mede mogelijk maakte, is het beeld ‘De Mens’ van de Braziliaanse kunstenares Gloria Pecego. Dat staat momenteel aan de Europaweg. Daarna volgden tientallen andere projecten, zoals de Carat Cultuurprijs, het 24-Caraats festival, verschillende kunstwerken in het centrum en het Carat-paviljoen in de Warande. Op 4 mei werd het 20-jarig bestaan van het paviljoen gevierd met de opvoering van het Requim van Mozart. Ruim 2500 Helmonders hebben van dat optreden genoten.”
Voor het project om alle wijken te voorzien van een ‘eigen’ kunstwerk zocht Carat voorheen zelf een kunstenaar, deden een voorstel en dienden dat in. Nu doen ze het omgekeerd. De wijkbewoners worden bij het proces betrokken en het idee van het kunstwerk komt uit de wijk zelf. Natuurlijk zijn er randvoorwaarden die de stichting stelt. “Zo moet een kunstwerk hufterproof zijn en duurzaam.”
In 2010 werd in Mierlo-Hout het eerste kunstwerk geplaatst. Daar verrees een enorme uit de grond stekende schaar, naar aanleiding van een opgraving in de wijk. Vervolgens volgden onder meer Brandevoort (de Fierljepper), Dierdonk (Overbrugging) en Helmond West (de Boom van Respect). Het is volgens Van der Velden steeds een heel proces. “Eerst worden de ideeën uit de wijk verzameld door de Wijkraden. Vervolgens ontstaat er een shortlist van drie werken, die we als stichting toetsen. De inwoners van de wijk kiezen uiteindelijk welk werk de voorkeur heeft.”
Ook het volgende kunstwerk staat al op de planning, in de Binnenstad van Helmond. Dat wordt op zondag 5 oktober onthuld in het nieuwe Weverspark.
‘t Bumke Rijpelberg’ dat zondag officieel wordt onthuld (zie hierboven), werd vandaag geplaatst. Harrie Fotografie was er natuurlijk bij.
afchuwelijk lelijk ding!!!!! woon op het wederhof en als ik buiten kijk, kijk ik recht op dat lelijk geval wat ze “kunst” noemen. haal AUB weg !!!! liever gister dan vandaag!!!!
Wat mag dat kosten? En zeer lelijk, nog nooit zoiets afschuwelijks gezien.
Echt lelijk tot in de punten. Vreemde vorm van kunst
Nou ik kan er niet veel anders van maken dan een mislukte kerstboom. Eerlijk gezegd zie ik liever een echte boom.
Lelijk en onnodig want er staan toch bomen genoeg en de touwen gaan nog voor veel klimpartijen zorgen.
Had er liever parkeerplaatsen gezien voor de EMTE daar is namelijk wel behoefte aan!
‘t Bumke Rijpelberg’ werd vanmiddag officieel onthuld
Zoals we maandag al aangekondigden, werd vanmiddag het Carat-kunstwerk ‘t Bumke Rijpelberg’ officieel onthuld. Nadat er enkele toespraken gehouden waren, was het aan wethouder Frans Stienen om het lintje door te knippen.
Harrie Fotografie was er (net als bij de plaatsing van dat kunstwerk afeglopen woensdag) weer bij en maakte de onderstaande foto’s.
Ach ach toch wat mooi en wat zal dit boompje veel betekenen voor de mensen, echt.
Een mooi feestje erbij elkaar lief knuffelen en praten over hoe mooi dit kunstwerk…. (lol) wel niet is.
Pure elitaire onzin natuurlijk. Als ik kijk naar al die in dure pakken gehesen mannetjes woont er géén één in de Rijpel. Gesubsidieerd geld over de balk gooien is het, en het is gesubsidieerd want het “boompje” is dan wel geschonken maar wel door een gesubsidieerde instantie.
@maarten op donderdag 19 juni 2014 om 19:43:
Was jij die imbeciel die half naakt en vette kop vanaf je eigen balkon liep te schreeuwen. Ik hoop dat er nog 20 van deze mooie bomen worden voor je balkon worden neergezet dan zijn we eindelijk van je onbeschofte toonbeeld af.
@Noud op maandag 25 november 2013 om 11:22:
Ik denk dat de waarde van de Carat-kalender onderschat werd/wordt! Sinds ik deze kalender heb ontvangen, is hij met veel vreugde onthaald. Ik moest er de eerste dagen ook aan wennen, maar wat bleek, hij is van onschatbare waarde geworden.
Velen van mijn kennissen hebben, sinds zij op visite waren, geen last meer gehad van “verstoppingen” en wat blijkt, een blik op de kalender werkt laxerend, om het maar eens op z’n Hellimons te zeggen, ze krege er skeit van.
Dus niet alleen op cultureel gebied voegt de stichting Carat wat toe, ook in de alternatieve geneeskunde is hun gelukt!!!!!!!!!
Dus niet alleen op cultureel gebied voegt de stichting Carat wat toe, ook in de alternatieve geneeskunde is HET hun gelukt!!!!!!!!!
(even een woord vergeten, oeps, foutje, bedankt)
Wat een verschrikkelijk gedrocht. Geld over de balk.
Ze zeggen wel eens dat je krijgt wat je verdient. Maar ik kan me niet voorstellen dat de Rijpel zoiets verdient. Oké, het is misschien niet de mooiste wijk van Helmond, maar dit is gewoon echt lelijk!
Ik dacht eerst dat die kerstboom een grap of zo was. Maar dat is het dus niet. 🙁
Een ding staat als een paal boven water ze hebben hun belofte waar gemaakt, het kunstwerk moest hufterproof zijn. Nou als openingfoto’s zie is dat aardig gelukt. Zelfs een aan zwaartekracht onderhevig decolletee mocht ik ontwaren.
Het Bumpke staat er zo druilerig bij
Het drupt, kabels zakken onder eigen gewicht
Het staat daar zo eenzaam
Roest domineert
Een kerstboom van ijzer
Koud
Een plastic, kan dat ooit mooi zijn?