Inkoop jeugdhulp precies op tijd geregeld
De inkoop van alle vormen van jeugdhulp is tijdig geregeld in de Peelgemeenten. Gemeenten moesten de inkoop voor 1 november (morgen dus) rond hebben, omdat zij vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk zijn voor jeugdhulp. Vandaag tekenden de wethouders Jeugd van alle 6 Peelgemeenten en de eerste aanbieder de contracten voor de inkoop van jeugd- en gezinswerkers en specialistische ondersteuning. Kinderen die nu hulp of ondersteuning hebben, houden die zorg in 2015 en kunnen bij hun eigen zorgaanbieder blijven.
In de afgelopen periode is er veel ophef ontstaan over de veranderingen in de jeugdzorg. Wethouder Margreet de Leeuw: “Ouders en jeugdigen die gebruik maken van jeugdhulp hoeven zich geen zorgen te maken. 2015 is een overgangsjaar. De zorg die zij hebben loopt door in 2015 en zij hoeven niet naar een andere zorgaanbieder. Ook voor nieuwe zorgvragen geldt dat kinderen en jongeren altijd de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben.”
De gemeente maakt zich wel zorgen over de kosten. Gemeenten moeten vanaf januari namelijk alle jeugdhulp betalen, maar het is de vraag of het door het rijk toegekende budget toereikend is. Als dat niet zo is, moeten de gemeenten mogelijk veel geld bijleggen. Naar schatting zou dat mogelijk tot 15% kunnen zijn. Dat is een groot financieel risico waar ook andere gemeenten mee worstelen. “Daarover zijn we in gesprek met de staatssecretaris. Maar dat is niet het probleem van ouders en kinderen. Zij kunnen er op vertrouwen dat de juiste ondersteuning er is.” aldus de wethouder.
De Peelgemeenten kochten een deel van de jeugdhulp zelf in. Daarbij gaat het om jeugd- en gezinswerkers en om specialistische ondersteuning. Jeugd- en gezinswerkers zijn jeugdprofessionals die gezinnen begeleiden als zich meerdere (vaak zware) problemen voordoen. Bij specialistische ondersteuning gaat het om verschillende vormen van ambulante zorg, zoals behandeling, dagbesteding en begeleiding. Daarbij kan het gaan om grote zorgaanbieders, zoals ORO, Bijzonder Jeugdwerk Brabant, Herlaarhof en GGZ Oost Brabant, maar ook om kleine aanbieders, zoals psychologenpraktijken en zorgboerderijen.
Vandaag zijn de overeenkomsten dus getekend door de Peelwethouders en symbolisch door de eerste zorgaanbieder. Ook andere zorgaanbieders kunnen de overeenkomsten tekenen als zij de zorg tegen de gestelde tarieven kunnen leveren en aan de voorwaarden voldoen. De overeenkomsten zijn tot stand gekomen door een bestuurlijk aanbestedingstraject, waarbij de gemeenten, zorgaanbieders en andere partijen gezamenlijk invulling geven aan de overeenkomsten.
De zwaardere en duurdere vormen van jeugdzorg, zoals zorg met verblijf in een instelling en geestelijke gezondheidszorg wordt regionaal ingekocht. De gemeente Eindhoven leidt het inkooptraject voor de 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant, waaronder de Peelgemeenten. Deze week hebben de colleges van de Peelgemeenten ingestemd met de voorlopige gunning van de contracten die medio november definitief gegund worden.
Op de website Peel 6-1.nl staan onder meer veel gestelde vragen over de veranderingen in jeugdhulp in de Peelgemeenten. In november en december ontvangen alle ouders met kinderen jonger dan 18 jaar in de Peelgemeenten informatie in de brievenbus.
1 reactie:
Dus er is sprake van 15 % als structureel tekort. Knap ingekocht