Verenigingen zamelen 4 jaar oud-papier in
De nieuwe manier van oud-papier en karton inzamelen die in februari bekend werd gemaakte, is door B&W deels gewijzigd en deels nader aangevuld. Opvallendste wijziging is dat er per wijk toch 1 vereniging oud-papier mag inzamelen doordat mensen dat papier daar naar toe brengen. Papier inzamelen blijft voor hen zodoende tot 2021 inkomsten opleveren. Dat blijkt uit de raadsinformatiebrief over de uitwerking van de Kadernotitie afvalbeleid 2014-2022. De betrokken verenigingen en scholen worden per brief en tijdens een informatiebijeenkomst verder geïnformeerd. Veel van hen lieten destijds weten niet blij te zijn die inkomsten kwijt te raken. Gesprekken met de gedupeerde verenigingen leverden een aantal aanvullingen en verbeteringen op die nu zijn meegenomen.
Het huis-aan-huis ophalen van papier via mini-containers begint op 1 januari en wie minder restafval heeft, bespaart op de afvalstoffenheffing
De besluiten over oud-papier en karton in Helmond zijn in grote lijnen als volgt:
- De aanwijzing voor het inzamelen van oud-papier voor diverse verenigingen wordt opgezegd en via een afbouwregeling gestopt. Er volgt een afbouw in 4 jaar op basis van de inkomsten van 2015 (2016: inkomsten uit inzameling, 2017: 100%, 2018: 75%, 2019: 50% en tenslotte 2020: 25%).
- In elke wijk mag maximaal 1 rendabele brengvoorziening komen voor oud-papier en textiel, die wordt geëxploiteerd door de vereniging(en). Er zijn voorwaarden vastgesteld waaraan zo’n brengvoorziening moet voldoen en hoe de afweging plaatsvindt als meerdere verenigingen aanspraak maken op een brengvoorziening in een bepaalde wijk.
- In de wijken waar de aanwijzing aan een vereniging vervalt, wordt het oud-papier ingezameld door Blink.
- De inzameling wordt geoptimaliseerd door per 1 januari 2017 een grijze mini-container met blauw deksel in te voeren, van 140 of 240 liter, zoveel mogelijk gemaakt van gerecycled plastic.
- Verenigingen krijgen de mogelijkheid om bij het uitzetten van die mini-containers mee te helpen en hiervoor een vergoeding te ontvangen.
- Gebruikers ontvangen standaard een 140 liter mini-container, tenzij men (via een website) aangeeft gebruik te willen maken van een 240 liter mini-container, twee mini-containers of geen mini-container.
- Daar waar dat nodig is, kiest de gemeente voor maatwerkoplossingen (denk bijvoorbeeld aan appartementencomplexen waarbij individuele huishoudens geen ruimte hebben voor een minicontainer).
- In de loop van 2017 wordt een gratis omruilactie gepland voor huishoudens die met een kleinere grijze mini-container voor restafval toe kunnen, waardoor voor die huishoudens de afvalstoffenheffing daalt.
Ook werden er besluiten genomen over het inzamelen van textiel:
- De inzameling van textiel zal voortaan gebeuren via stadsbrede brengvoorzieningen die 24 uur per dag en 7 dagen per week geopend zijn. Huidige niet vergunde containers worden verwijderd.
- Die openbare brengvoorzieningen worden gecombineerd met maximaal 1 brengvoorziening per wijk, eventueel in combinatie met een brengvoorziening van oud-papier.
- Huis-aan-huisinzameling van textiel wordt niet meer vergund. Verenigingen die een brengvoorziening exploiteren, mogen wel zélf acties rondom die brengvoorziening organiseren.
- Er wordt onderzoek gedaan naar het lokaal laten sorteren van de in Helmond ingezamelde kleding door de Stichting Kringloopwinkel Helmond, en naar de naar de mogelijkheden van het vermarkten van het textiel (waarbij rekening wordt gehouden met de positie van de Kringloopwinkel).
30 reacties:
Oud-papier mag vanaf april niet meer in een doos aan de straat
Rond april 2017 mag oud-papier in Helmond niet meer in een doos aan de straat worden gezet, maar ontvangen de inwoners een extra container waar papier in kan worden verzameld. Onderzoek wijst uit dat met een papiercontainer het ingezamelde oud papier met 20% toeneemt, aldus de gemeente.
Onderweg naar een klimaatneutraal Helmond in 2035 kiest de gemeente daarom voor deze nieuwe manier van inzamelen. Ongeveer 30.000 huishoudens moeten daarom worden voorzien van een container, verenigingen die hierbij helpen krijgen een bijdrage per uur per vrijwilliger.
Met de nieuwe afval-aanpak van de gemeente kunnen verenigingen ook extra geld verdienen met een jaarlijkse wijkschoonmaakactie of het organiseren van een brengpunt voor oud papier.
Afhankelijk van de inzet van vrijwilligers, de grootte van het gebied en de ingezamelde hoeveelheid zwerfvuil kan een jaarlijkse schoonmaakactie 100 tot 1000 euro opleveren. De gemeente faciliteert de verenigingen in de vorm van knijpers, handschoenen, vuilniszakken en het afvoeren van het opgehaalde zwerfvuil.
Zoals in juli al genoemd krijgen verenigingen de mogelijkheid op eigen grond een brengpunt voor oud-papier te organiseren. Met een vergoeding per kilo vormt dit een bron van inkomsten voor de vereniging. Tegen voorwaarden als maximaal 1 plaats om oud papier te brengen per wijk, de verantwoordelijkheid om de omgeving ervan schoon te houden en het hanteren van minimale openingstijden kan de vereniging de interesse hiervoor kenbaar maken. In de toekomst kan de het brengpunt mogelijk worden uitgebreid met textielinzameling, wat voor nog meer inkomsten van de vereniging kan zorgen.
Mooi zo
dat is fijn als je voldoende plek hebt, in te tuin/plaats maar dat geld zeker niet voor iedereen!!!
En waar laat ik die ???
hadden beter voor plastic kenne geven
Fijn weer z’n gekke container erbij
Die zijn helemaal van de pot gerukt nog meer betalen onzin.
nou dan gaat bij mij voortaan het papier in de grijze bak hoor klaar met al die schijtcontainers
Moeten we zeker ook weer voor gaan betalen.
Betalen nog niet genoeg.
Dat had beter voor het plastic gekund.
Ik heb nooit meer dan een doos / krat.
De tuin is helemaal passend voor de kliko’s gemaakt, een extra kan er niet meer bij, los in de schuur dus maar
Goed zo. Hoef ik geen dozen meer te verzamelen bij de supermarkt.
en nu ook nog een container voor het plastic en karton hebben we 4 containers in de tuin staan, en betalen we zeker het dubbele aan de gemeente.
Fijn, nog minder plek in de berging…..
Super , nu nog eentje voor plastic
en dan nog een voor het plastic dan hebben we 4 containers staan zullen we wel het dubbele aan de gemeente moeten betalen of we nog niet genoeg betalen pffff
Ik ga hem als regenton gebruiken.
Nog een extra container erbij ?? Doe normaal zeg
Hadden ze beter voor het plastic afval kunnen doen nu dat de drink en melk pakken bij het plastic afval mag.
Nu nog een voor de plastic. Eindelijk een eigen milieustraat in de tuin. Altijd al gewild.
april-grappen beginnen uitzonderlijk vroeg.
ik had gevraagd of we een bak konden krijgen voor plastic omdat er vanaf mei ook blikjes en dergelijken in mochten en toek kreeg ik te horen dat je een bak krijgt voor papier. Dacht dat we eindelijk van de zakken af waren, nu met dat plastic inzamelen weer 3 zaken per 2 weken. Echt jammer, hadden ze beter een geschriden bak kunnen maken voor grijs de ene kant en papier de andere kant.
Echt een gemiste kans ????
Nu ik hoef dat ding niet , ik bel.wel zo’n club op die het inzamelt voor de club kas
Papier heeft waarde. Laat het over aan die verenigingen. Mensen supporten dit graag. Overijverig beleid van wethouder Smeulders heeft geen zin. De tuintjes zijn te klein. Laat het zoals het is.
de opbrengst van het oud papier per jaar is hoger dan de huur van de[dan]3 containers.gaan wij hiervan meeprofiteren???????
Ik vind het in principe een goed idee. Maar het was beter geweest om grijs en groen in 1 conntainer te hebben. Die zijn ideaal. Dan had voor papier en plastic ook nog wel plek geweest.
Fijn dat de verenigingen er ook nog iets aan kunnen verdienen, anders had ik het lullig gevonden. De bezwaren begrijp ik ook wel.
Pff belachelijk zou niet weten waar ik die nog kwijt moet!
En ik hoef hem ook niet te hebben onding.
Maar de gemeente doet toch waar hij zelf zin in heeft.
Nog een container voor mij geen probleem ik heb een grote tuin maar ik ken mensen die een tuin hebben die heel klein is. En die hebben dan al 3 containers. En dadelijk komt er nog een voor plastic
Is toch ook van de gekke. Draaft de milieuwethouder niet een beetje door?
En dan krijgen we onderhand geld erbij met ons afval. We scheiden het zo goed en correct, dat er voor de ophalers en verwerkers bakken geld te verdienen valt, omdat de afvalstoffenheffing hetzelfde bedrag blijft, of misschien duurder wordt.
Ik pleit voor een systeem wat overal werkt, ” De vervuiler betaald”
Containertje aan de straat, betalen, containertje groen, niet betalen plastic? niet betalen, papier? niet betalen…wat vinden we daarvan? In plaats van alle milieuhippies maar te blijven betalen voor hun leipe ideeën..