Mag horeca ‘winkeltje spelen’ en omgekeerd?
B&W heeft onze stad aangemeld om deel te nemen aan een pilot waarin wordt geëxperimenteerd met een deel van de Drank- en Horecawet (DHW). Hiermee worden de mogelijkheden voor mengvormen tussen winkels en horeca vergroot. De pilot is een initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) die daarvoor maximaal 50 gemeenten uitkiest.
Kern van de pilot is dat horecaondernemers ook detailhandelsactiviteiten kunnen ontplooien en in winkels ook horeca-activiteiten kunnen plaatsvinden. Wordt Helmond uitgekozen om aan deze proef deel te nemen, dan kan op dinsdag 1 maart worden begonnen.
B&W heeft de ambitie om door vereenvoudiging van regelgeving nieuwe initiatieven van ondernemers te stimuleren. Voor ondernemers vergroot dat de kansen en voor bezoekers wordt het centrum (en daarbuiten) aantrekkelijker. In 2015 werden daarom de terrassen- en uitstallingenregels al vereenvoudigd.
Het experiment gaat over 4 specifieke artikelen van de DHW:
• het verbod op schenken van alcohol in een winkel;
• het verbod op het organiseren van een proeverij van alcoholische drank;
• het verbod op verkoop van producten in een horeca-inrichting;
• het verbod op verkoop van alcohol in winkels.
Met de overige artikelen van de DHW (zoals het verbod op alcoholverstrekking onder de 18 jaar) wordt niet geëxperimenteerd. Ook winkels waar vaak of dagelijks kinderen of jeugdigen komen kunnen niet meedoen.
5 reacties:
Volledigheidshalve de betreffende Raadsinformatiebrief (pdf) van B&W, we waren gisteren vergeten om die erbij te zetten.
(Middels een RaadsInformatieBrief (RIB) informeert B&W op eigen initiatief de gemeenteraad.)
Een glaasje rode wijn in de Helmondse winkels mag vanaf morgen
Helmondse kledingwinkeltjes en boekwinkels mogen een glaasje rode wijn schenken aan het winkelende publiek. Want vanaf morgen mogen Helmondse winkeliers aan de slag met alcoholische dranken. Onze gemeente is uitgekozen voor de hierboven aangekondigde proef van de VNG.
Met de pilot die een jaar gaat duren worden de randen van de Drank- en Horecawet opgezocht. Die verbiedt nu nog mengvormen van winkel en horeca. Daarom is staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid en ook belangenorganisatie SlijtersUnie tegen deze pilot.
Behalve dat winkels dus een aantal horeca-activiteiten kunnen gaan ontplooien, mogen horeca-ondernemers producten verkopen. “Dit zal door de diverse ondernemers op verschillende wijzen worden gedaan” zo laat een woordvoerder van de gemeente weten.
Dus de wiet in de kroeg ligt nu naast de tap
De aanvraag was een juiste beslissing van gemeente Helmond.
Meer vrijheid van handelen, meer beleving en meer “wij gevoel” zijn sleutels naar een andere invulling van ondernemerschap.
Er kunnen 10 ondernemers deelnemen aan deze pilot. Het streven van de gemeente is dat er 4 horecabedrijven, 4 winkels en 2 slijterijen aan deze tijdelijke proef meedoen. Die moeten dan aan een aantal voorwaarden (pdf) voldoen.