Natuurherstel in vennen Stiphoutse bossen
De vennen in de Stiphoutse bossen hebben last van verdroging en een teveel aan voedingsstoffen en schaduw. Rondom enkele van deze vennen worden hiervoor bomen en struiken weggehaald. Ook sommige sloten worden gedempt of minder diep gemaakt. Tevens gaan enkele bomen plat zodat er meer dood hout komt in de bossen. Deze maatregelen, die van medio september tot en met december 2013 duren, zijn goed voor diverse planten en diersoorten. Bezoekers in dit Helmondse bosgebied krijgen zo een nog grotere afwisseling in landschap en dieren voorgeschoteld, aldus de gemeente.
De heidemeertjes zijn belangrijk voor planten en diersoorten. Ze vormen een leefgebied voor onder andere diverse soorten libellen, amfibieën en (zeldzame) plantensoorten zoals klokjesgentiaan, wateraardbei en waterdrieblad. Ook voor de levendbarende hagedis bijvoorbeeld, waar het erg slecht mee gaat, zorgt dit project voor een enorme verbetering.
Door enkele sloten in het gebied te dempen of minder diep te maken, komt er meer regenwater terecht in het grondwater en de vennen. Vollere vennen zijn goed voor allerlei planten en dieren. Een hydrologisch onderzoek heeft uitgewezen dat de landbouwgronden hier geen hinder van zullen ondervinden.
De Stiphoutse vennen zijn van nature voedselarm. De bomen aan de venrand hebben gezorgd dat het water onvoldoende opwarmt en er veel blad in het water terecht komt. Hierdoor komt er meer voedsel in het water wat leidt tot het verdwijnen van karakteristieke soorten. Dit probleem wordt opgelost door bomen en struiken bij de vennen te verwijderen. Op de vrijkomende oevers wordt de voedselrijke organische laag verwijderd. Bijzondere plantensoorten worden hierbij gespaard.
Tevens gaan in de nieuw ontstane bosrand enkele bomen ‘om’. Dit zorgt voor dood hout, dat van grote ecologische waarde is in bossen. Het biedt voedsel, nestgelegenheid, schuilplaatsen en groeiplaatsen voor diverse plant- en diersoorten.
Tijdens de werkzaamheden kunnen bezoekers hinder ondervinden. Zo zijn paden tijdelijk afgesloten en veroorzaken de machines enige geluidshinder.
De werkzaamheden maken deel uit van een beheer- en maatregelenplan van meerdere jaren voor de Stiphoutse bossen. Bosgroep Zuid Nederland voert dit project uit in opdracht van de gemeente Helmond. De provincie Noord-Brabant heeft een financiële bijdrage geleverd. Mensen die zelf aan de slag willen in de Stiphoutse bossen kunnen dit doen op zaterdag 2 november 2013. Aanmelden kan via www.natuurwerkdag.nl.
Bij de gearceerde delen wordt het bos en de voedselrijke onderlaag verwijderd.
De sloten weergegeven als een rode lijn worden grotendeels gedempt.
De sloten weergegeven als een blauwe lijn worden minder diep gemaakt.