3reacties

Onze gemeente gaat duurzamer inkopen

Links wethouder Van BreeVanochtend zette wethouder Jos van Bree samen met vertegenwoordigers van allerlei overheidsorganisaties op uitnodiging van staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) zijn handtekening onder het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI). Hiermee worden scherpere eisen gesteld voor inkoop van goederen en diensten.
De ruim 60 miljard euro aan goederen en diensten die nu jaarlijks door alle overheden in Nederland worden aangeschaft, moeten duurzamer worden, zo is het idee. Deze eisen variëren van effecten die de producten en diensten hebben op het milieu tot aan arbeidsomstandigheden in de fabrieken waar de producten worden gemaakt.
Wethouder Van Bree vertelt waarom hij MVI belangrijk vindt: ”Met de ondertekening van dit manifest laat gemeente Helmond zien waar we voor staan. Maatschappelijk verantwoord inkopen sluit helemaal aan bij onze strategische agenda. Vooral rondom duurzame en gezonde stad en sociale stad. Ons inkoopbeleid en –protocol is nu al duurzaam ingestoken. Het is een uitdaging om de Helmondse ambities te verankeren in de praktijk van inkoop en opdrachtgeverschap. Het is nu aan ons om te laten zie hoe we bijvoorbeeld klimaatbewust, innovatief en circulair kunnen inkopen. Die duurzame insteek vragen we dus ook aan marktpartijen en leveranciers.”
Staatssecretaris Dijksma: “Nu is het nog te vaak het prijskaartje waar overheden op afgaan. Door de nieuwe afspraken krijgen alle overheden nu een middel in handen om bij inkoop van producten en diensten oog te hebben voor mens en milieu. Maatschappelijk verantwoord inkopen moet de norm worden. Want wie betaalt, die bepaalt. Daarmee komen leveranciers in beweging om duurzamer te ondernemen en geeft de overheid het voorbeeld voor duurzaam ondernemen.”
Of het nu het beton is waarmee overheidsgebouwen worden gebouwd, de kleding waarin gemeentelijke handhavers rondlopen of het papier dat in printers wordt gebruikt. Met dit manifest scharen zich nu 62 overheidspartijen en organisaties die publieke taken verrichten, zich achter afspraken om duurzamer in te kopen. Binnen enkele maanden sluiten nog meer overheden zich bij het manifest aan. In de zomer van 2017 moeten de ondertekenaars met actieplannen laten zien welke inkoopcriteria zij gaan hanteren en hoe zij toetsen of de geleverde diensten en goederen ook duurzaam zijn.
Het manifest is een eerste stap naar volledig duurzaam inkopen in 2050. Om dit te bereiken lopen er allerlei initiatieven van de rijksoverheid. Voor de vergroening van energie en vermindering van de uitstoot van broeikasgassen is eerder het Energieakkoord gesloten.

In een reactie hieronder staat een update.