Helmond tekent voor nieuw voedselbeleid
Tijdens de eerste nationale Voedseltop gisteren tekenden wethouder Jos van Bree, staatssecretaris Martijn van Dam, minister Edith Schippers en minister Ronald Plasterk samen met bestuurders van 11 andere steden en de provincie Gelderland, de City Deal ‘Voedsel op de stedelijke agenda’.
In de City Deal spreken zij af een aantal opgaven rondom voedsel, economie, duurzaamheid en gezondheid in de stad verder te gaan uitwerken. Steden, zo vinden zij, spelen een belangrijke rol bij het ontwikkelen en in de praktijk brengen van integraal voedselbeleid. In veel steden zijn al projecten en initiatieven rondom voedsel die bijdragen aan het verbeteren van het stedelijke voedselsystemen. Ons voedselsysteem staat voor een grote opgave: vandaag én in de toekomst ecologisch houdbaar, gezond en veilig voedsel produceren voor steeds meer mensen. Dit op een manier die ervoor zorgt dat producenten er een goede boterham aan kunnen blijven verdienen, zie ook het filmpje.
Een opgaaf waaraan ook Helmond zeker haar steentje kan bijdragen aldus B&W. In onze stad zijn een groot aantal voedselverwerkende bedrijven gevestigd en Food Tech Brainport die zich ook bezighouden met gezond en veilig voedsel produceren. Daarnaast is een duurzame en gezonde stad een belangrijk speerpunt van de gemeente Helmond.
Wat hebben steden nu toe te voegen aan voedselbeleid? Maar liefst 70% van de Nederlandse consumenten woont in een stad. Voedsel levert hier veel werkgelegenheid op. Voor iedereen die in de voedseleconomie werkt, omdat diezelfde economie veel verkeer in de steden met zich meebrengt, maar ook omdat voedsel een directe link heeft met de gezondheid van stadsbewoners. Daarnaast wordt de ecologische voetafdruk van een stad voor ongeveer 40 procent gevormd door de voedselvoorziening. In de gisteren in The New Farm in Den Haag ondertekende City Deal zoeken verschillende overheden samen naar oplossingen voor deze stedelijke voedseluitdagingen.
De City Deal richt zich op alle facetten binnen het voedselsysteem: Van boer tot bord. Vanuit de Citydeal Voedselbeleid worden vraagstukken aangepakt binnen thema’s als gezondheid, economie en klimaat. Gemeentes, andere overheden en ketenpartijen leren van elkaar en werken samen aan een brede aanpak voor stedelijke voedselopgaven.
In de City Deal werkt de gemeente Helmond samen met Almere, Amsterdam, Den Haag, Ede, Groningen, ’s-Hertogenbosch, Leeuwarden, Oss, Rotterdam, Utrecht en Venlo, met ketenpartijen binnen de stad en in het omliggende landelijk gebied. Ook de provincie Gelderland en de ministeries van Economische Zaken, Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties doen mee.
5 reacties:
Stumpers allemaal met hun regels leef toch zoals je zelf wilt
De hele voedselketen is vergiftigd, gemanipuleerd. Dat is al meer dan 25 jaar zo. Vlees en zuivel is het grootste kwaad, maar ja, velen gaan gewoon door. Het aantal ziektes (kanker) zullen explosief stijgen. In iedere straat zijn zieke mensen, gewoon doorgaan, want je moet toch eten. Maar deze jongen doet dat met alternatieven, dus plantaardig voedsel en soja. Dat is nog het meeste gezonde wat er op de markt is. Maar ja, iedere dag worden CHEMTRAILS boven ons hoofd uitgestrooid. Chemie en lood die voor astma en C.O.P.D. patiënten op den duur zelfs dodelijk is. Dat kan de grote machthebbers geen moer schelen, want er moeten 3 miljard mensen verdwijnen. Lees er alles over op Nuburu.nl en BouBlog. De waarheid over wat de meeste mensen niet mogen weten of te dom zijn om het te weten. Dus ondertekening Voedselbeleid, waar dan ook is één grote farce. Het voedselbeleid is al ondertekend door: Monsanto, De Bilderberg Groep, De Vrije Metselaars en vooral de Illuminati. Lees maar op de grote Internetpagina’s, wordt je wijzer van……………………
Dat zijn weer veel lettertekens om weinig te zeggen. En wat gaat Helmond nu concreet doen?
Bla bla bla. Allemaal nietszeggende woorden. We hebben in Helmond een Stadstuin die alles telen zonder chemische toevoegingen en/of bestrijdingsmiddelen . Geef hen een eerlijke kans. Zij doen erg hun best maar het lijkt dat de gemeente hen negeert en boycot. Nu moet met allerlei hoogstandjes die veel geld kosten iets opgezet worden??? Geef die 2 mensen die met alle middelen de Stadstuin proberen te runnen een kans.
@Ria van Aerle op zaterdag 28 januari 2017 om 01:04:
Och, het gaat natuurlijk weer om leuke projectjes, vignetjes, prijsjes en titeltjes om schone schijn te maken. Luchtfietserij. Concreet steunen buiten de spotlights om zit er vaak niet in.