Plastic, metaal en drankkartons in 1 zak
Vanaf zondag 1 mei wordt plastic, metaal en drankkartons in Helmond anders ingezameld. Afval als lege blikken, melkpakken en sappakken mogen dan voortaan in dezelfde zakken die je nu voor plastic afval kunt gebruiken. De volle zakken kun je dan (net als nu) elke 2 weken op straat zetten of hangen.
De gemeente wil zodoende een volgende stap zetten in het milieuvriendelijk, efficiënt en servicegericht inzamelen van afval. Het restafval flink verminderen is daarbij 1 van de doelstellingen. Gemiddeld wordt er 190 kilo restafval per inwoner per jaar ingezameld. In 2020 wil onze gemeente dat terugbrengen naar zo’n 100 kilo per inwoner. Als er écht heel goed gesorteerd wordt, blijkt uit recente analyses dat het zelfs mogelijk is om slechts 41,5 kilo restafval per inwoner over te houden.
Vanaf 18 april worden via de supermarkten nieuwe inzamelzakken voor plastic, metaal en drankkartons (PMD) verspreid. Op die zakken staat welke verpakkingen er vanaf zondag 1 mei in mogen. De huidige doorzichtige blanke en Plastic Hero zakken kunnen nog gewoon gebruikt worden.
Door deze nieuwe manier van het scheiden van afval hou je minder restafval over. Vind je jouw huidige grote grijze afvalcontainer te groot, dan kun je die dit najaar gratis omwisselen voor een kleinere container.
Even terug in de tijd:
toen in 2009 het scheiden van plasticafval net was ingevoerd, zorgde het topic Plastic wel of niet apart buiten zetten? voor veel negatieve reacties.
16 reacties:
Mooi
Goed plan
Je hebt zo onderhand 5 containers/plekken nodig om alles te scheiden
Op zich een goed plan. Maar ik zou er wel een bak voor willen. Wij hebben vaak net zo veel plastic als restafval. En zeker als melk en sappakken er bij mogen. Nu ligt het steeds in zakken in de schuur
Hoe zit het trouwens met 0,5 liter PET flessen? Die inzameling zou vanaf 2016 gemeentelijk ingezameld gaan worden (met statiegeld). Daar heb ik nog niks van gehoord. Leest iemand van de gemeente mee?
@Erik op vrijdag 15 april 2016 om 22:31:
Statiegeld zal landelijk afgesproken moeten worden. Voor zover ik heb begrepen zal die er voorlopig niet komen voor kleine flesjes (tot 0,5 liter). Temeer omdat de (frisdrank)producenten/winkeliers van het hele statiegeldsysteem af zouden willen.
Ja de politiek wil af van statiegeldregeling onder invloed van allerlei lobbypartijen. Nederland op zijn best met een bizar helmonds tintje:
Een andere grote tegenstander van statiegeld was staatssecretaris Pieter van Geel (CDA). Van Geel was tussen 2002 en 2007 de verantwoordelijke bewindsman die moest controleren of het bedrijfsleven zijn afspraken wel nakwam (quod non!). Hester Klein Lankhorst is een andere belangrijke figuur bij de “onderhandelingen” tussen ministerie en drankenindustrie. Zij was hoofd afvalbeheer en duurzame productieketens en onder meer verantwoordelijk voor het statiegelddossier. Deze ambtenaar was betrokken bij de oprichting van het “onafhankelijk” Kennisinstituut Duurzaam Verpakken, dat geheel gefinancierd wordt door het bedrijfsleven. Inmiddels is deze ex-topambtenaar directeur van dit Instituut.
het is één grote slangenkuil met een overheid die zich willens en wetens laat manipuleren
Een andere twijfelachtige factor in dit interessante dossier, is de Stichting NederlandSchoon. Deze stichting propageert het voorkomen en opruimen van zwerfafval, maar de eenvoudigste oplossing ‘statiegeld’ komt in de plannen niet voor. Het bestuur bestaat dan ook geheel uit mensen uit het bedrijfsleven afkomstig van Albert Heijn, Bavaria en Coca Cola. Allemaal verklaarde tegenstanders van statiegeld.
@Ad op zaterdag 16 april 2016 om 04:04:
Jammer. In Duitsland kan het wel. 25 cent per 0,5L PET fles. Ik dacht dat het sinds 2016 hier ook was ingevoerd. Maar niet dus.
@slimpie op zaterdag 16 april 2016 om 11:54:
Interessant en bedankt voor de bijdrage. Duurzaam en participatie zijn hip. Dus duiken de geldwolven op die thema’s om zich als duurzaam en maatschappelijk betrokken te presenteren. Maar niets is minder waar. Eigenbelang heerst.
Gaat bij mij al lang in 1 zak.
Zo’n grijze van komo!
Aangezien er geen container voor is, zou ik het wel prettig vinden wanneer je zo’n zaak thuis wel in een standaard vuilnisbak kan hangen. Dat is wel zo handig.
Meer gescheiden inzamelen beter? Ik vraag het me af. Maastricht en Rotterdam wilden er niet aan want achteraf scheiden ging makkelijker sneller en goedkoper maar het rijk dwong ze ertoe. Dat extra rondje door de stad met de zware diesels zorgt ook voor een milieubelasting. Als het beter, sneller etc zou zijn gaat dan ook de afvalstoffenheffing naar beneden?
En de afvalheffing zal wel weer omhooggevallen gaan want essentmilieu krijgt mier afval
nog even en dan mag alles weer in de goodold vuilnisbak
Juist ze kunnen me wat, heb twee containers in mijn tuin staan en verzamel al jaren plastic in een zak die hangt in het schuurtje.
In de zomer hangt die zak te meuren naar bacteriën die hun best doen, of ik moet alles eerst afwassen voor ik het er in stop anders stinkt het erger dan de Razob
Dat niet alleen het beslaat ruimte die ik wel ergens anders voor kan gebruiken.
Vergoeding voor het werk, gebruik van water en afwasmiddel nog voor de ruimte opslag is er niet.
En sterker nog ik betaal voor die containers die nagenoeg leeg in mijn tuin staan.
Stelletje milieu frikken, denk eens na jullie creëren in ieder huisje een vuilnisbeltje, met alle gevolgen voor de gezondheid van dien, voor de gezondheid van de bewoners.
Ik werp een blik in de toekomst; Ratten, muizen en ander ongedierte varen er wel bij, denk maar niet dat ik er de ‘Pest’ van ga krijgen.
Mij niet gezien, ik ga krijgen waarvoor ik betaal, iedere week dus van af nu een volle container in de aanbieding HOPPA
Ik koop juist 0.5 liter flessen omdat ze gewoon in de plastic zak kunnen, van mij mogen ze heel dat statiegeld ook afschaffen op de grote flessen, al dat gezeul met die zooi…
En wat betreft zwerf afval … De boete naar 1000 euro net als in noorwegen voor het op straat gooien van troep en tis gewoon een kwestie van opvoeding ! Je kan makkelijk je zooi in een vuilnisbak dumpen ipv uit de auto gooien..
Misschien toch beter dat iedereen het zelf wegbrengt, net als het glas? Hier is het plastic nog nooit opgehaald maar staan er containers bij de winkelcentra en in de wijken.