Inval bij woning van collega in Brandevoort
“Hee buurman, er staat 4 man politie bij jou voor de deur en ze vallen op dit moment binnen.” Dat bericht op zijn mobiel kreeg Omroep Brabant-verslaggever Rob van den Broek vanochtend.
De politie dacht in zijn appartement in Brandevoort een hennepkwekerij aan te treffen. Foutje, bedankt! want dat bleek uiteindelijk loos alarm. Er werd niets gevonden in zijn woning.
Begrip voor die inval van de politie heeft van de collega-journalist niet. “Ik kan nog steeds niet geloven dat dit gebeurd is. Ik ben nog ontzettend boos over wat er is gebeurd” zegt hij op Omroep Brabant-radio.
Verbaasd en vol ongeloof las hij het bericht vanochtend. “In eerste denk je: er haalt iemand een heel slechte grap met je uit.” Zijn moeder is uiteindelijk gaan kijken en vond een brief van de politie op de deurmat. Daarin stond dat ze waren binnengevallen maar geen hennepkwekerij hadden gevonden.
Rob van den Broek vermoedt dat de politie bij hem binnenviel na een anonieme tip. Hij overweegt aangifte te doen tegen de politie. Een woordvoerder van de politie laat echter weten dat zij niet alleen binnenvielen op basis van een anonieme tip. “Er waren voldoende gronden aanwezig en daarom konden wij met een juridische machtiging binnentreden in de woning.” Dat krijgt nog een staartje liet de journalist weten.
In de reacties hieronder een update.
8 reacties:
Kansloos
Vervelend voor hem natuurlijk, maar je moet het ook praktisch bezien. De politie kan zoiets vooraf natuurlijk niet eindeloos gaan uitzoeken tot ze het 100% zeker weten.
Cruijffiaans: De politie weet het pas zeker als ze het gezien hebben. 🙂
Inderdaad, voordat de politie een fout maakt, maken ze die fout niet. Dus ze gaan het pas zien als ze het door hebben. Om er nog twee uitspraken van Johan tegenaan te gooien. 😉
Politiemensen doen gewoon hun werk. Daarom vallen ze soms jouw of mijn woning binnen zonder dat we iets misdaan hebben. Maar journalisten doen ook gewoon hun werk. Daarom zetten ze soms hun tanden in een politie-actie die wettelijk geoorloofd is.
Juist omdat de overheid ver-gaande bevoegdheden heeft om de burgers te controleren, is het belangrijk dat burgers controleren of de overheid zorgvuldig met die bevoegdheden omgaat.
Tja Philips Hue hè… al dat groen licht…
Update:
Journalist dient klacht in bij politie
Journalist Robert van den Broek diende een officiële klacht in bij en tegen de politie Helmond. Dat meldde hij gisteravond via Twitter.
Ook heeft hij de Nationale ombudsman ingeschakeld. Daarbij verwijst hij naar het onderzoek dat deze ombudsman in 2014 startte naar onterechte politie-invallen bij burgers die verdacht worden van het hebben van een hennepplantage. Later dat jaar constateerde hij dat de politie geen betrouwbare cijfers heeft over hennepacties waarbij zij geen hennepkwekerij aantroffen. Ook vindt de ombudsman dat de politie de burger actief moet inlichten over het binnentreden en ruimhartig moet overgaan tot het vergoeden van de schade wanneer er in de woning niets is aangetroffen dat duidt op een hennepkwekerij.
Ik hoop, en dat meen ik uit de grond van mijn hart, dat de journalist Robert van den Broek nooit door een tipgever op een verkeerd been wordt gezet en een artikel maakt waar een onschuldige schade (daarbij hoort ook: emotioneel) van ondervindt.
Stel je voor…. dat zou toch wel heel erg sneu zijn.