Q&A over opgeslagen BKR-kunstwerken
Henk Klarenbeek van de fractie Verouden/Van Lierop stelde schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders over de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR).
In de periode 1963 tot 1987 moesten kunstenaars in ruil voor financiële steun, werken afstaan als contra-prestatie. Onzichtbaar voor publiek staan die werken nu nog altijd massaal in gemeentelijke depots. Nieuwsuur had er donderdag een item over.
Hieronder zijn 6 vragen (Questions), zodra de antwoorden (Answers) van het college bekend zijn, plaatsen we die ook in zijn geheel in de reacties.
- Is de gemeente Helmond in het bezit van kunstwerken in het kader van de BKR-regeling?
- Zo ja. Waar zijn deze kunstwerken opgeslagen?
- Hoeveel kunstwerken betreft het?
- Wat is de (geschatte) inkoopwaarde van de gezamenlijke kunstwerken?
- Vormt deze verzameling kunstwerken voor de gemeente Helmond eveneens een probleem zoals bij vele andere gemeenten.
- Zo ja. Op welke manier denkt het college deze problematiek te lijf te gaan?
5 reacties:
Oei, de registers van de opgeslagen kunstwerken zijn (waarschijnlijk) niet meer volledig….. Zou zomaar kunnen zijn dat er werken ontbreken/ uitgeleend zijn/ verdwenen zijn…. Binnenkort WOB verzoekje van het ED hierover voorspel ik 🙂 en dan een klein beerputje open.
Wegdoen en geld besparen op die opslag en wie weet kun je een paar opkopers van kunst een bod laten doen op de hele partij. Of een Kunst of kitsch organiseren. Worden we nog een beetje vermaakt met dat spul.
Ik heb ooit gehoord dat de gemeente haar BKR-werk al lang geleden voor € 1,- (of ƒ 1,-) heeft verkocht aan een kunstuitleen.
De Helmondse BKR-kunstwerken werden in 2008 geschonken aan SBK
Hieronder het volledige antwoord van B&W op de bovenstaande vragen van Henk Klarenbeek van de fractie Verouden/Van Lierop over de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR).
Naar aanleiding van uw bovengenoemde brief, delen wij u het volgende mede.
De gemeente heeft niet te maken met de BKR-problematiek. In 2008 is namelijk het merendeel van de BKR-werken uit Helmonds bezit ondergebracht bij Stichting Beeldende Kunst Amsterdam (SBK Kunstuitleen en Galerie).
In 2001 werd de gemeentelijke kunstuitleen overgedragen aan de SBK en werd aan de Kegelbaan in Helmond de vestiging van SBK/Galerie 23 geopend. In het depot van het Gemeentemuseum bevonden zich toen nog een 40-tal werken die destijds via de BKR-regeling zijn verkregen en door de landelijke overheid (toenmalige Dienst Rijksverspreide Collecties) aan Helmond zijn geschonken.
Wat de inkoopwaarde van deze werken is bij ons niet bekend. De BKR-regeling was een landelijke regeling, waarbij kunstenaars voor hun diensten of kunstwerken een inkomen konden krijgen. We weten niet wat de kunstenaars aan vergoedingen kregen.
Omdat de in Helmond aanwezige BKR-werken voor de museumcollectie van geen belang waren (ze pasten niet in een van de museumcollecties) en deze kostbare depotruimte in beslag namen, is in 2008 besloten de werken, met toestemming van het rijk, te schenken aan SBK. Dit onder de voorwaarde dat SBK ze middels haar uitleenkanalen ter beschikking stelt aan haar klanten. SBK had toen al ervaring met het opnieuw in roulatie brengen van voormalige BKR-werken. De SBK heeft vanaf die tijd de werken in bezit en beheer en leent ze uit.
Enkele BKR-werken waren ruim voor de overdracht naar de SBK al opgenomen in de collectie van het Gemeentemuseum, bv. een aantal werken van Bert Loerakker. Het museum heeft deze in eigendom en beheer net zoals de kunstwerken die zij op een andere manieren heeft verworven. Ze zijn een onderdeel van de collectie van Gemeentemuseum Helmond. Ze zijn opgeslagen in de museale depots, ze worden geëxposeerd en indien de vraag er is uitgeleend aan musea elders voor exposities.
@Sjef op woensdag 20 mei 2015 om 21:39:
Dat had je nog niet zo slecht gehoord en onthouden.