Q&A over karakteristieke gevel Ameidestraat
Michael Rieter van Helder Helmond vraagt B&W een reactie te geven op zijn pleidooi om de karakteristieke gevel (foto) bij de voormalige winkel van Dirks in de Ameidestraat te behouden. In 2006 stelden we over de daarin ingemetselde gevelsteen deze quizvraag.
Hieronder staat zijn raadsvraag (Question) in dat pleidooi. Zodra we het antwoord (Answer) van B&W hebben, plaatsen we dat (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.
Helder Helmond wil zich graag sterk maken voor het behoud van de karakteristieke gevel van Ameidestraat 3 (onderdeel van het pand Dirks hoek Zuid-Koninginnewal).
Eerder heeft de stichting Monumenten Werkgroep Helmond in 2017 zich daar al sterk voor gemaakt. Zij kreeg echter van het vorige college een afwijzing op het verzoek om genoemde gevel op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. Langs deze weg doet Helder Helmond een poging om toch nog te komen tot behoud van deze monumentale zeer bijzondere zelfs unieke gevel voor Helmond. En aangezien de raad in de vorige periode heeft besloten tot behoud van een deel van de voormalige Mariaschool aan de Kromme Steenweg, moet dat in dit geval toch ook mogelijk zijn. De gevel is in 1991 nog meegenomen in het Monumenten Inventarisatie Project (MIP) van de gemeente Helmond. In dat rapport staat: “Bijzondere, weinig voorkomende stijl voor dit type pand in deze plaats en deze periode”. Als datum wordt genoemd 1940 maar bronnen noemen ook het jaartal van 1910 waarmee de gevel meer dan 100 jaar zou zou kunnen zijn. Helder Helmond is van mening dat de genoemde gevel beeldbepalend is voor de Ameidestraat en vindt het dan ook meer dan de moeite waard om te ijveren dat deze gevel wordt opgenomen in het nieuwbouwproject ter plaatse. Waar een wil is een weg. En wij moeten nu de politieke wil tonen voor behoud.
Helder Helmond is zéér benieuwd naar zowel de reactie van raad als van college!
In de reacties hieronder staan updates.
134 reacties:
In het kader van de nieuwbouw van het pand de verplichting opleggen de gevel terugvallend tot omliggende gebouwgrenze te herbouwen in dezelfde stijl. Bredere toegang van de Ameidestraat. Nu een sta in de weg.
En terecht! Er staan teveel ‘moderne’ panden die totaal geen sfeer uitademen.
Ik sluit me aan bij Theo Heller
In zoveel steden de oude panden behouden en zo mooi om te zien, maar in Helmond ben je gauw uitgekeken. ????
Zeker behouden ja
Waarom moet hier altijd alles gesloopt worden, probeer de oude panden te bewaren, geeft meer sfeer, karakter, en ben trots op de geschiedenis van deze panden. Helmond Sloopstad.
In de kranten van 1910 staan al advertenties van het gebouw Oudt Peelandt in de Ameidestraat met daar in de winkel van Gustaaf Schulte..dus is het pand minstens 108 jaar oud.
Het is de gemeente die er wel of geen brood in ziet
is zo ook iets van te maken een mooi pand van binnen en buiten zitten zon mooie etages in doe daar iets mee laat ook iets van helmond heel
En zeker terecht er staan al meer dan genoeg van die moderne gebouwen verschrikkelijk is dat
Moet blijven hoort bij helmond zo mooi die oude panden
Terecht dat het al dat gemoderniseerd maakt het er niet mooier op .
Dit moet echt behouden worden , er is in Helmond veel te veel mooie en oude gebouwen gesloopt en laten we hopen dat het weer niet gebeurt
Dat vind ik ook behouden .we hebben al zo veel nieuwbouw.
Pffff gelukkig maar er zijn al zoveel mooie panden afgebroken tis gewoon jammer dat ze dat allemaal toelaten ?
Helmond monumentenstad:
als het mooi is moet het plat.
Daar ben ik het helemaal mee eens. Samen werk van maken dat we deze gevel kunnen behouden.
Dit mag geen punt van discussie zijn. Sterk maken voor behoud!
@Ron is “samen” de gehele CDA fractie? Immers, jullie fractie leverde toch de vorige wethouder cultuur.
Wordt er niet bedoeld Ameidestraat 1 ? Ameidestraat 3 was waar voorheen kleding winkel Pierrot zat, dat dit kadestraal ooit 2 panden waren lijkt me duidelijk maar dat is nu niet meer het geval.
http://www.rhc-eindhoven.nl/artikel/857/Stapvoets-rijden
Het pand kadestraal Ameidestraat 1(of 3) gebouwd rond 1900 is zeker een prachtige gevel, maar het hele pand (1) in zijn geheel, met de daarna jaren 70 / 80 uitbreiding verdient een blijvende plek in Helmond Centrum.
Maar omdat het dak flink lekt en andere oplosbare problemen, moet het maar weer wijken voor wat luxe appartementen met uitzicht op de Molenstraat.
Wel jammer dat nu pas, een partij zich hierover uitlaat, de sloop van dit pand was al bekend sinds De Groene Panter daar in zat, en daarvoor ook wel…
Weer een karakteristiek pand wat moet wijken voor zogenaamde vooruitgang?
@Frans van der Zanden op woensdag 3 oktober 2018 om 13:14:
Yes. De huidige fractie is de fractie. Heeft niets met de vorige wethouder van Cultuur te maken. Behouden die gevel.
@Marian op dinsdag 2 oktober 2018 om 14:28:
Helaas hebben wij die kranten uit 1910 niet bewaard. 🙁 😉
Kun/wil jij afbeeldingen van die pagina’s mailen naar [email protected] dan kunnen wij die er hieronder als bewijs bijzetten.
@Patrick op woensdag 3 oktober 2018 om 17:08:
Daar heb je volgens mij gelijk in. Nu maar hopen dat het college niet zo flauw is om over een maand te antwoorden dat de gevel op Ameidestraat 3 blijft staan en dat een dag erna die prachtige gevel bij Dirks ineens is verdwenen. Ik zie ze er voor aan. 🙁
Wat mij betreft verdwijnt deze gevel gewoon, zo heel bijzonder vind ik hem niet.
Tijd voor wat nieuws zullen we zeggen 😉
De fraaie bewerkte gevelsteen ongeveer halverwege hoort niet in Helmond thuis maar komt van een kasteel uit Liessel. Teruggeven dus!
Update 1:
Wethouder: “Niet zo’n heel grote kans dat we de gevel kunnen behouden”
De kans dat de karakteristieke gevel in de Ameidestraat behouden kan blijven is klein. Dat zei wethouder Gaby van den Waardenburg gisteravond tijdens de gemeenteraadsvergadering. Zij reageerde daarmee op deze motie (pdf) van Helder Helmond, CDA, PvdA en Helmond Aktief. Dit ondanks de gestelde raadsvragen (zie bovenaan), want de tijd dringt omdat de vergunning al is afgegeven.
Als warm pleitbezorger van het behoud van karakteristieke of monumentale gevels (zie bijvoorbeeld deze en deze Mariaschool-columns van haar) vindt Van den Waardenburg de motie sympathiek. Ook zij zou de sloop van die gevel het liefst voorkomen. Maar het besluit om de omgevingsvergunning te verlenen kan de gemeente niet terugdraaien. “Dat zou echt onrechtmatig handelen zijn” volgens de wet-houder met een master in Rechtsgeleerdheid.
Eerder sprak ze al (zonder succes) met de architect over de mogelijkheid de gevel (dat geen monument is) te behouden. Gisteravond beloofde ze met de projectontwikkelaar in gesprek te gaan, de laatste strohalm. Op een vraag van Michael Rieter (Helder Helmond) antwoordde de wethouder dat de ingediende sloopmelding nog niet is verleend, daar heeft de gemeente 4 weken de tijd voor. De eerder genoemde motie werd unaniem door de raad aangenomen.
Het zou echt jammer zijn als deze mooie gevel gesloopt wordt, hier in Helmond zijn al veel te veel mooie gevels/panden gesloopt, maar ja er wordt toch niet geluisterd en ook deze beslissing zal toch al met een deal gemaakt zijn ????????
@De weblog van Helmond op woensdag 10 oktober 2018 om 17:21:
Jammer!
Niet te geloven, hier in Helmond is al zoveel ouds tegen de vlakte gegaan, dit kan er zeker ook nog wel bij. In veel plaatsen proberen ze het oude te herstellen en te behouden, vooral in het buitenland en dat is prachtig om te zien, nee hier in Nederland wordt al het oude opgeruimd.
Helmond Sloopstad, waarom moet hier elk oud pand tegen de vlakte aan? De oude gevels geven veel meer sfeer en geschiedenis als de betonblokken die daar voor in de plaats komen. Kunnen we hier überhaupt iets laten staan wat waarde is voor onze geschiedenis?
Zet het er Edah museum maar in.
Niet raar dan dat mensen vaak een andere stad of dorp opzoeken, alleen al voor de sfeer.
Jammer van het pand woon al 46 jaar niet meer in helmond maar als ik in de stad kom is het altijd mooi zo n gebouw heeft heel vroeger de apotheek in gewoond als ik het goed heb jammer
Neeeeejjj….dan zorge ze maar dat tie WEL blijft staan!!!!!
Belachelijk zoiets sloop je toch niet
Onbegrijpelijk, er is al zoveel gesloopt….
Ongelooflijk gullie spoort nie ????
Zoals het beeld op de Europa-weg voor de bezoeker van de Helmond al duidelijk maakt;
“Helmond, stad zonder gezicht”
Ik ga wel naar Deurne, daar is nog sfeer !
Welke idioot geeft er nou zo’n vergunning af????. Denkt daar niemand van te voren over na?
Niet te geloven
Zo.iets moois weg doen
Belachelijk
Is er geen petitie die we kunnen tekenen ofzo
Heel erg jammer als zoiets ook al uit de stad verdwijnt. Bij D-Reizen in de Veestraat hebben ze die prachtige voorgevel van De Gruyter toch ook gewoon behouden! Dus het kan wel, als ze maar willen.
Dit slopen is echt niet goed voor de stad. Misschien kan de centrummanager van Helmond Marketing nog snel protest indienen. Het centrum wordt immers weer een stukje lelijker en dat hoort ook bij haar takenpakket.
Jammer van zoon mooie gevel
Lezer van den Waardenburg denkt dat afbreken een slechte zaak is…..????
Weer een college dat meer kapot maakt dan je lief is. En misschien hadden ze eerder moeten denken aan opties om deze prachtige gevel te bewaren, dan nu te concluderen dat het daarvoor te laat is. Maar ja, dat vereist visie. En daarvan kun je dit college in ieder geval niet beschuldigen ????
Waar een wil is,
Is een weg …
Is meestal een kwestie van niet willen …
Het is toch van de zotte dat als er zooveel weerstand is door de hellemonders,er GEEN regeling mogenlijk is die de verleende sloopvergunning terug te draaien?????wat heeft uiteindelijk nog nut om een gemeenteraad te kiezen??er Word gewoon Niet geluisterd
Het idee er een zorg flat neer te zetten slaat al nergens op heet slopen van dit pand bij de beesten af Helmond blijkt het niet echt te snappen wat een stumpers
Wat een in en in dom besluit. Dat krijg je als het grootste deel van “onze” ambtenaren of niet uit Helmond en of ingehuurd wordt. Leve de inhuurkrachten.
Als de projectontwikkelaar en/Of de aannemer slim is probeert hij toch mee te denken. Het werkt niet fijn als vele duizenden mensen tegen je xijn.
Als ik mijn volgend project ga aanbesteden hou ik daar rekening mee.
Die gevel moet blijven grrrrr stommeriken ????
Ja hoor, daar gaan we weer, alweer een oude gevel slopen. Goed bezig Gemeente Helmond ????????
Geacht college,
zouden jullie deze gevel dan alstublieft op een of andere manier het Havenpark kunnne inpassen en willen herbouwen??? Ik ben geen bouwkundige maar dit moet toch mogelijk zijn met de kennis van heden ten dage.
Zodat we niet over een aantal jaar hoeven te zeggen ; ‘…..met de kennis van nu, had dat best gekund….’
Tja, als een project ontwikkelaar wappert met zijn poen gaan de slapjanussen op de knieën ????????
Echt behouden!
Ja maakt da ook nog maar kapot zoals zoveul in hellemond
Toch maar wel doen anders opzouten
Een goede architect weet dat deze gevel behouden kan worden door goed stutwerk. Met een goede constructie zijn er veel mogelijkheden. Maar ook van achter het bureau uit kan er geregeld worden dat de sloper deze ( per ongeluk) om stoot. Verzekerings kwestie en de projectontwikkelaar die (vervelende) muur kwijt waar ze vanaf wilde. Sorry foutje bedankt!
@Ik heb het niet gedaan! op donderdag 11 oktober 2018 om 09:53:
Da’s een oude truuc. Teun “de Sloper” Praasterink had er een handje van.
Is toch zonde wat jullie doen weer wat van het oude weg ……je kunt net als bij zoveel gebouwen de voor kant laten zo als hij is .dat is geweldig ….sloop het mooie nu eens niet .
Erg jammer.
Afblijven
Hier slopen ze alles. Verschrikkelijk. ????In andere steden behouden ze oude gevels. Zoals in Parijs bv. En nog in meer steden hoor.
Dat is toch verschrikkelijk, er is al zoveel gesloopt al dat nieuwe is nog geen verbetering .
ik stel voor om er op de dag van de geplande sloop met velen voor te gaan liggen om zo deze schandalige plannen tegen te houden
Kan de gevel niet verkocht worden, misschien kan een andere stad of dorp of persoon het wel waarderen, en t levert nog geld op ook #funda.
Helmond doet niets anders dan alles slopen, sloop dat stadhuis maar als je toch wat wilt slopen
Dan zorg je er maar voor dat het wel behouden blijft WETHOUDER VAN DEN WAARDENBURG ????????
sporen niet bij de gemeente, zijn ze nu ook al blind en dom!
Kan niet waar zijn
Gewoon laten staan, zou echt belachelijk zijn als dit afgebroken wordt.
Heeeel erg jammer weer n stuk nostalgie weg
Ach ja gooi alles plat! ????
Andere steden zijn blij met enkele nostalgische dingen, hier breken ze alles maar af…
Wie is hier ,, goed mee???
Goed om te lezen dat je je hiervoor hard maakt, Gaby van den Waardenburg! Eeuwig zonde! Van de week stond er een post op Facebook van alle mooie panden die Helmond al kwijt is. Laten we dit alsjeblieft stoppen, voordat we net zo’n ongezellig stadshart als Eindhoven krijgen!
Eeuwig zonde! ????
De eigenaren van dat bouwwerk hebben meerdere jaren hun best gedaan om het te verkopen. Dat is niet gelukt. Het pand is/komt in handen van een projectontwikkelaar. Sloop van het bouwwerk volgt.
Ga eens een kijkje nemen in Zwole mooie oude gevels met daar achter moderne winkels dus zeg niet dat het niet kan waar een wil is is een wet
@Ineke van Dijk op zondag 14 oktober 2018 om 17:40:
Het grootste probleem is dat het winkelbestand niet toeneemt. De vraag naar winkelruimte wordt kleiner. Achter de mooie oude gevels zou woonruimte moeten worden gecreëerd. Daarnaar bestaat vraag. Wie gaat investeren daarin?
Update 2:
Het is nog even spannend of de karakteristieke gevel behouden blijft
Morgen heeft wethouder Gaby van den Waardenburg het in Update 1 gemelde gesprek met de projectontwikkelaar. De daar genoemde sloopmelding (die op 3 oktober werd gedaan) is tot op dit moment nog niet geaccepteerd door de gemeente. Het is dus nog niet beslist of het nieuwe pand (met daarin 22 luxe appartementen voor ouderen en een restaurant op de begane grond) op de hoek van de Ameidestraat en Zuid-Koninginnewal mét of zónder de karakteristieke gevel zal verrijzen.
Wat niet iedere Helmonder weet is dat achter die gevel geen separaat pand schuilgaat, maar dit destijds een integraal onderdeel werd van het bestaande (te slopen) meubelwinkelpand van Dirks. De gevel is in het verleden al historisch onderzocht. Na een verzoek van Monumenten Werkgroep Helmond om die oude gevel op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen, is op 10-10-2017 besloten (ná advies van de monumentencommissie) om het pand Ameidestraat 1 niet aan te wijzen als gemeentelijk monument. De gevel dateert uit 1910-1911, maar is gebouwd met oudere architectonische stijlkenmerken, de achterbouw is van latere datum.
Het is wel het laatste pand dat nog in de oude rooilijn van de Ameidestraat staat, alle andere panden zijn met de verbreding van de straat in het verleden teruggelegd in rooilijn. De woordvoerder van de gemeente: “Op advies van de monumentencommissie is de eigenaar/aanvrager op grond van stedenbouwkundig ruimtelijke overwegingen de aanbeveling meegegeven om bij ontwikkeling, wanneer handhaving van de karakteristieke gevel niet mogelijk blijkt, voor dat deel aan de Ameidestraatkant de rooilijn van het huidige pand te handhaven als referentie. Die aanbeveling om de bestaande rooilijn te handhaven is opgevolgd.”
Nu het in ieder geval nog kon, maakte Harrie Fotografie voor de zekerheid de 4 onderstaande foto’s van de gevel die mogelijk wordt gesloopt.
Laten we hopen dat het de wethouder lukt om de projectontwikkelaar om te praten. ???????????? Voor geluk. Hopelijk heeft die projectontwikkelaar ook een beetje gevoel en hart voor Helmond. Misschien zou Michael Rieter mee moeten gaan, die kan goed vertellen en weet er veel vanaf.
Zou toch eeuwig zonde zijn als we zoiets moois in het centrum al niet kunnen behouden. ☹️
Heb wat eens meer respect voor oude gebouwen, waarom moet hier nu altijd alles plat en weer stukken lelijke betonplaten voor in de plaats komen onder het noemer modern.
word je toch boos van dat ze dit mooie gebouw gevel willen slopen
dat gebouw voor aan de weg mag je van mij wel slopen is ook geen gezicht als je de Stad in loopt altijd een dure winkel geweest net als het pand .
maar laat eens een keer een oud pand staan .dan altijd nieuwbouw ..sloop niet wat oud is ..je kunt ook van die 2 panden 1 pand maken..
Misschien schop ik wel tegen heilige huisjes. Ik heb niets met dat pand en vind het bovendien nog oerlelijk ook nog eens. Al mijn hele lange leven. Van mij mag het tegen de grond, maar dan ook die kolos op de hoek. Ook een lelijk ding.
Als rasechte Helmonder zou ik natuurlijk moeten zeggen: laat staan dat ding. Dat doe ik echter niet. Van mij mag de sloophamer komen. En zo ook commentaar op mijn commentaar. Ik denk niet dat ik daarop zal reageren. Ik mag mijn mening hebben, of niet soms!
Dit is nou typisch zo’n dingetje waarover de locale partijen in de raad zich wèl druk mogen maken! Steek je nek eens uit voor het behoud van een stukje authentiek Helmond en buig niet zo maar voor een zak geld van een projectontwikkelaar. #Langetermijnvisie
Gewoon laten staan!
Precies! Ziet er zo leuk uit!????????????
Dit is een geweldig pand met karakter moet behouden blijven
@sloophamer op dinsdag 23 oktober 2018 om 14:38:
Die kolos gaat zeker tegen de grond, en van mij mag die eftelinggevel ook wel weg nu blijkt dat het geen authentiek stukje Helmond is, maar er zo’n 110 jaar geleden tegenaan gemetseld is.
@Noud op dinsdag 23 oktober 2018 om 17:38:
als kleine jongen kreeg ik altijd de kriebels als ik langs die gevel liep. Ik woonde er niet erg ver vanaf.
Daar moest wel iets vreemds en engs huizen, want wie wil er nu in zoiets dergelijks wonen (en later werken). Hans en Grietje misschien. Nee, die ook niet, maar de heks wel!
Laat staan. Als ze die witte muur nou eens bruin maken ziet het er een skuk beter uit
Zou zonden zijn.
Moet blijven…
Niet afbreken.
Breek dat pand erlangs af en zet een karaktistiek oud uitziend pand terug, dat sluit mooi aan op de mooie oude gevel. Pure historie en kapitaalsvernietiging van helmond????.
@Noud 23-10: Noud, we hoeven het niet altijd met elkaar eens te zijn 😉 Er zijn er die, wanneer iets 110 jaar oud is, goed geld voor over hebben.
De “geschiedenis” van mensen ligt dichterbij dan je denkt, dat wat je je herinnert is jouw geschiedenis en dat waardeer je vaak meer. Jij, ik en meer Helmonders pur sang, kennen deze gevel. Samen maken we geschiedenis. Maar dat moet hij wel BLIJVEN! Ik heb niets met die club van Helder Helmond, maar hier hebben ze een punt. Laten staan en de fout herstellen!
Laten staan die gevel!
Een stad met onderdelen uit zijn historie laat zich lezen als een geschiedenisboek. Dat maakt een stad levendig, interessant en het bezoeken waard.
Dat is zo mooi pand. Ik zeg blijven STÁÁN
Het pand is gebouwd rond 1830. Het staat op de eerste kadasterwaarde van Helmond uit 1832. Toen is het gebouwd door een herbergier uit Liessel die een horecagelegenheid bouwde aan de Ameidestraat. Mogelijk had hij relaties met de erfgenamen van het Blokhuis in Liessel die rond die tijd het Blokhuis afbraken. Zodoende kon de gevelsteen uit het Blokhuis met andere ornamenten uit het Blokhuis direct in het nieuwe pand aangebracht worden.
Het pand kreeg de naam: ‘Oudt Peellandt’ naar de naam van een slotje Peelland, het slotje uit Liessel.
Het is een tamelijk uniek pand dat met de trapgevel en bijhorende ornamenten uit 1574 meer dan de moeite waard is om te behouden.
Meer informatie is binnenkort te vinden op de website van Heemkundekring Helmont; http://www.heemkundekringhelmont.nl
https://dutchcastles.blogspot.com/2018/11/blokhuys-te-liessel-in-relatie-met-het.html?m=1
Deze prachtige gevel in Neobarok stijl zou volgens de gemeente een replica zijn uit 1910. Uit de gegevens van het kadaster blijkt echter dat het pand stamt uit 1832 en dus een van de oudste gevels is in Helmond. Het naastgelegen pand is in 1910 afgebrand, wat ook blijkt uit de kadaster gegevens.De mooi trapgevel bleef, wonderlijk genoeg, gespaard. Om daarna, tgv foute interpretatie van gegevens, onterecht niet op de monumentenlijst geplaatst te worden. Tijd dat de gemeente Helmond deze grote fout alsnog hersteld voor dat het te laat is.
De bouwgeschiedenis lijkt niet helemaal duidelijk. Volgens mij stond er inderdaad al begin 19e eeuw bij de voormalige Ameidepoort (de uitspringende nieuwbouw nu is een laatste verwijzing naar dat poortgebouw: de vernauwing moet de beperkte toegang ooit verbeelden) bebouwing. Maar de gevel van Ameidestraat 1 lijkt mij toch echt uit 1910. Op 26 november opent dan Gustaaf Schulte zijn Oudt Peelandt (volgens mij moet er een l bij, maar misschien ook niet). De oude gevelsteen uit Liessel maakt deze gevel naar mijn mening extra waardevol, architectonisch is het inderdaad imitatie maar wel zeker karakteristiek en ook een interessant voorbeeld van een retrostijl die toen blijkbaar populair was. En ja, die steen mag best terug naar Liessel maar liever dus gewoon in die geval laten zitten en die gevel gewoon laten staan. Nu krijgt vooral het gemeentebestuur de schuld: die projectontwikkelaar & de architect lijken mij toch zeker ook smakeloze wanlieden. Ik ben nog niet toe aan een verzorgingstehuis (laat srtaan dat ik zo’n luxe onderkomen daar kan permitteren), maar ik zou het anders gewoon boycotten.
https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMRHCE01:000037675:mpeg21:a0025
Mooi, het is wel duidelijk. De raadsleden willen dit pand behouden. De wethouder (die de ambtenaren aanstuurt en controleert) vaart zijn eigen koers, en wil gaan voor sloop. De vergunning is al afgegeven. Niet alleen landelijk maar ook lokaal bepalen enkele ambtenaren wat in Helmond gebeurd. De politiek praat daarna alles weer recht. Dit pand moet blijven en anders de verantwoordelijke ambtenaar ontslag op staande voet omdat hij (zij) niet handelt in het belang van Helmond.
In de kadastergegevens zoals vermeld in het project ‘Helmond binnen de wallen’, is duidelijk terug te vinden dat Gustaaf Schulte zijn winkel al in 1898 opent aan de Ameidewal (nu Koninginnewal). Hij heeft echter nog een derde pand gekocht, aan de Ameidestraat. Dat wordt zijn magazijn. In 1910 brand het pand aan de Ameidewal af. Ook panden in de omgeving raken beschadigd. Er vind herbouw plaats. Gustaaf herbouwt zijn winkel aan de Ameidewal, maar duidelijk minder fraai dan het vorige pand. Reden zal waarschijnlijk geldgebrek zijn. Dan is het vreemd dat hij wel de gevel van zijn magazijn in oude toestand, of zelfs in een sierlijke neobarokstijl laat herbouwen. Van herbouw of dergelijke is in de kadastergegevens ook geen sprake. Dat betekent dat de gevel de brand redelijk ongeschonden overleeft. Er is ook sprake van dat de spullen in het magazijn alleen schade hebben opgelopen. Ze zijn dus niet volledig verbrand. Hieruit blijkt dat de gevel wel degelijk ouder is dan 1910 en waarschijnlijk dus al bij de nieuwbouw in 1833 is opgericht. Dat is ook verklaarbaar doordat de eerste eigenaren relaties hadden met de laatste bezitters van het Slotje in Liessel.
Caspar Luijben heeft in 1884 2 zaken in de Ameidestraat. Een winkel en een café / koffiehuis. Dat koffiehuis heeft naar alle waarschijnlijkheid een oude gevel en wordt Oud-Phileutonia genoemd.
https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=caspar+luijben+helmond&coll=ddd&sortfield=date&identifier=MMRHCE01%3A000036719%3Ampeg21%3Aa0025&resultsidentifier=MMRHCE01%3A000036719%3Ampeg21%3Aa0025
Update 3:
Voor 30 tot 50 duizend euro kan de gevel elders behouden blijven
Na de gesprekken die wethouder Gaby van den Waardenburg met de projectontwikkelaar heeft gehad, komt B&W tot 3 opties:
B&W geeft de voorkeur aan optie 2. Dinsdagavond staat dit onderwerp op de agenda van de commissie Omgeving van de gemeenteraad.
Mocht er voor optie 3 gekozen worden, is er alvast onderzocht of er bij deze gemeentelijke bijdrage aan het behoud van de gevel sprake zou kunnen zijn van staatssteun. Hieruit blijkt dat staatssteun in bepaalde gevallen geoorloofd is, onder andere als deze gericht is op het behoud van historische gebouwen (niet beperkt tot officiële monumenten).
In aanvulling op de historische duiding (zie update 2) kreeg B&W zeer recent (nadat de vergunning voor nieuwbouw van de 22 zorgappartementen op die plek verleend was) nieuwe informatie vanuit de Heemkundekring Helmont waaruit zou blijken dat de historische gevel aan de Ameidestraat circa 80 jaar ouder zou zijn dan tot nu toe werd aangenomen. B&W: “Ook als deze informatie correct is, is het zeer de vraag of dit had geleid tot een andere beoordeling door de monumentencommissie. Het gaat om de monumentale en cultuurhistorische waarde van het gehele complex waarbij diverse criteria een rol spelen. Uiteraard is een daadwerkelijke nieuwe beoordeling niet aan de orde nu er al een omgevingsvergunning voor nieuwbouw is verstrekt.”
Tijdens gesprekken met de ontwikkelaar heeft die gemeld dat als hij de betreffende gevel als onderdeel van het nieuwe gebouw zou behouden, dat tussen de 1,0 miljoen euro en 1,5 miljoen extra zou kosten. Dat bedrag bestaat uit extra bouw- en ontwerpkosten, de bouw van een ondersteunende draagconstructie en de kosten van de vertraging die daarmee samenhangt. De ontwikkelaar is niet bereid mee te betalen aan deze extra kosten.
Ook had de projectontwikkelaar voor nader onderzoek van deze optie en/of besluitvorming in de raad zijn voorbereidende werkzaamheden meerdere weken of zelfs langer moeten stilleggen, terwijl de eerste sloopwerkzaamheden al gepland stonden voor begin december 2018. Hiertoe was hij evenmin bereid. B&W heeft daarom deze optie moeten afstrepen als reële mogelijkheid.
@De weblog van Helmond op vrijdag 7 december 2018 om 12:37:
De gemeente smijt graag met geld, dus dit kunnen ze ook wel uit het staatbudget graaien.
Bakken met geld voor een rechthoekige muur met wat vierkante ramen te behouden (cacaofabriek).
Maar als je dan echt wat oud vakwerk ziet, dan gaat het van “we bewaren wel een paar keien”.
Gewoon afbreken die zooi geef dat geld maar aan mensen die bijna niets hebben de gemeente is gek
Gewoon laten staan kost het hellemaal geen drol
Een college waarin SP, Groen Links en D66 prominent zitting hebben, kan toch niet laten gebeuren dat weer eens een historisch deel van de Helmondse binnenstad domweg (!) vernield wordt!
zonden ..alles wat mooi is word gesloopt in helmond .
Ik begrijp het niet, het winkel centrum loopt heel langzaam leeg, de stad ziet er soms heel erg ver laten en somber uit. Vroeger was het er gezellig , en nu in deze tijd, wasr zijn de kerststallen en de sfeer die er eerst heerste, zonder dat de gemeente er wat aan verdient, zoals het kasteel van sinterklaas waar intree voor gevraagd wordt en veel alles wordt gedaan door vrijwilligers, geef het geld het jaar door aan instellingen waar door onze stad weer aantrekkelijk wordt, en geen dure staan plaatsen????zo Burgemeester en Wethouders, als je zoals jullie beweren echt van helmond houden, doe er dan iets aan, hou op met iedere week te vergaderen, en iedere party constant de zelfde vragen stellen, het zijn net clowns met rode neuzen, en loop gewoon als (burger) door de stad zonder camara en hals ketting, en K IJK
Ik kan niet geloven dat zoiets moois en authentieks wordt gesloopt.
Heeft de gemeente zitten slapen in de tijd dat die vergunning gegeven werd? Zo’n mooi historisch pand! Er zijn al diverse mooie historische panden gesloopt…. wil de gemeente dan alles moderniseren? Nu is het te laat en kost het weer handen vol geld om die gevel op een andere plek notabene, weer terug te zetten. Ik vraag me af welke opleidingen de slapers van de gemeente hebben genoten….. volgens mij hebben ze hun school niet afgemaakt. Stelletje domkoppen! Dit is alweer de put dempen als het kalf verdronken is.
Ongelofelijk, wat een foute beslissing……………..’n Geel Hesje waard! 🙁
Die gevel is net zo authentiek als de huizen in Brandevoort. Wil je het centrum naar een hoger plan willen tillen dan moet zoiets gewoon plat. Er kan dan een mooier pand voor in de plaats komen. En wie wil er zoveel geld uitgeven om een oude gevel ergens tegen een nieuw gebouw aan te zetten? Vooruitgang is niet perse slecht beste mensen. Je kunt zoiets best laten staan zodat de projectontwikkelaar of investeerders afhaken. Dan weet je zeker dat het centrum de droefenis blijft die het nu is.
Zijn er geen mogelijkheden om dit stukje gevel te laten staan, voor/tegen de nieuwbouw aan? Ik bedoel, het is nou niet dat er dan tientallen meters kwijt zijn.. en aanpassingen aan een nieuw gebouw qua ramen kan toch wel gedaan worden lijkt mij?
Het is natuurlijk allemaal al beslist..het pand word natuurlijk gesloopt…Een paar stenen willen ze bewaren en ergens in metselen…….wat was Helmond mooi…het beetje wat we nog hebben word ook gesloopt…pffffffff…????????????????
Weet je Natasja, het gaat om het maken van keuzes. Keuzes zoals jij en ik die dagelijks maken: doe ik dit, of toch dat? Alles start met: wat wil je zelf bereiken en wat heb ik daarvoor over? Zo gaat het ook op het niveau van de gemeente: waar wil ik uitkomen, wat heb ik daar voor over. Deze boodschap, SLOOP, is duidelijk…niets dus. Denkt de Helmonder daar anders over? Geen boodschap aan! Zou het anders kunnen, moeten? Geen zin in, teveel gedoe….laten we het quick en dirty doen: tegen de grond. Over 10 jaar weet niemand daar meer van…….. Wat ‘n vooruitziende blik, minstens tot de voordeur. Tja, we zitten ermee…minstens nog 3 jaar ???? Een nieuwe Sloopwethouder, Teun Praasterink is er niets bij.
Niks afbreken ,laten staan kost niks !
Zet hem naar in de Oude Aa, als entree van de Ganzenveer! Zou ik geweldig vinden ????
Afbreken die handel, kan ook meteen het huis van de Luts en het kasteel er. achteraan, zijn altijd wel mensen die daar goed meer zijn, Helmond OLE ……..
Wat wil je precies behouden, de stenen die in een bepaalde stijl gestapeld zijn of de bouwstijl zelf? Als in ruil voor deze ene sloop elders twee nieuwe gevels in deze stijl verrijzen, lijkt mij dat per saldo winst.
Schande Gemeente Helmond SCHANDE! Dat jullie dit niet eerder beschermt hebben!! Zorg maar voor een potje dat hebben jullie zeker!!!
Ongelofelijk dat hier een discussie voor moet komen , het beetje karakteristieke dat Helmond nog bezit moet de stad koesteren
Ik hou van dit karakteristieke Helmond , daar komen bezoeker op af om foto’s te maken LATEN STAAN AUB !!!
Geel hesje uit de kast!
Leren wij hier iets van? Kan de gemeente niet vooraf peilen bij de inwoners en overleggen, dit spaart veel uit! Ik zou het ook zonde vinden als het verdwijnt…..
En laat de mensen ook mee beslissen voor wat er terugkomt????????????
Goed dat jullie actie voeren voor dit gebouw. Ik zat in de jaren 60 hier op school,maar herken niet veel van de weleerse gezelligheid die de winkelstraten uitstraalden. Verwijs de luxe woningkopers maar naar Almere of zo, en hou wat rest herkenbaar en knus.
Het pand van de trapgevel is gebouwd rond 1830 en is daarmee veel ouder dan gedacht. Of de gevel toen ook al gebouwd is, is niet zeker.
Wat wel zeker is, is dat de gevel al in 1898 aanwezig is. Daarmee is het een van de oudste van Helmond.
De stijl van de gevel (barok of neobarok) is zeldzaam voor Helmond. In alle gemeentes in Nederland wordt alles op alles gezet om deze gevels te behouden. Dit pand had zelfs een gevelbalk met hierop de naam van het pand: Oudt Pealant. Een heldere verwijzing naar het Blokhuis in Liessel, dat altijd historische banden heeft gehad met Helmond.
De manier waarop nu met dit pand omgegaan wordt getuigd van desinteresse in de eigen geschiedenis. In het beste geval zal de gevel nauwkeurig gesloopt en op een andere plaats in Helmond herbouwd worden. Het voorstel om dit bij de Ganzeveer te doen heeft mijn sympathie. Uiteraard zijn er in Helmond in de omgeving van het kasteel ook wel goede mogelijkheden te vinden. In een bijhorend pand kan dan van oudsher de bestemming van koffiehuis of stadscafé gevestigd worden.
Voor alle duidelijkheid. De gevel zal weg moeten van de plaats waar deze nu staat.
Optie 3 heeft mijn voorkeur. Het is de enigst mogelijke optie om de gevel te bewaren voor Helmond. Als het met dezelfde stenen in dezelfde neobarok stijl herbouwd wordt, waarbij ook de oude pui met gevelbalk en naam teruggeplaatst kan worden, is er zelfs sprake van een win-win situatie.
De kosten kunnen lager uitvallen als beeldhouwers, metselaars en/of Helmondse bouwbedrijven voor een vriendendienst bereid zijn om de herbouw uit te voeren en geïnteresseerde Helmonders bereid zijn om als vrijwilligers de handen uit de mouwen te steken daar waar nodig.
Mogelijk kan dmv een enquête of prijsvraag een nieuwe locatie gekozen worden.
Laten we ons niet verder verzetten tegen sloop maar ons gezamenlijk inzetten voor het behoud van de gevel op een historisch waardige plaats zodat we met elkaar nog lang kunnen genieten van de inspanning om de gevel te behouden. Gemeente en rijk wordt hierbij gevraagd om alle mogelijke inspanning te verrichten en middelen en geld vrij te maken om de onkosten voor afbraak en herbouw te dekken. Samen staan we sterk!
Wat de gevel zo uniek maakt is het feit dat het mogelijk een replica is van de kasteelgevel van het Blokhuis in Liessel (slotje Peelland).
Dan is het een replica uit de 19e eeuw van een barok gevel uit de 17e eeuw.
Helaas is de gevel ernstig aangetast door de aanleg van een moderne winkelpui, waarbij de originele pui boven een deur en sierlijke kleine glas in loodramen met daarboven een natuurstenen naambalk en 2 sierlijke kapitelstenen, is verdwenen.
op 23 oktober schreef ik het al: sloop die handel. Misschien dat ik tegen iemands schenen schop, maar persoonlijk vind ik het een oerlelijke gevel.
Dus voor mij is het devies: de sloophamer er tegenaan!
De gevel is ontworpen en (samen met zijn broer Gerard) gebouwd door de bekende Helmondse architect Lambert de Vries. Veel bekende gebouwen in Helmond zijn door hen gebouwd.
– 4 karakteristieke woningen aan de Kromme Steenweg
– Pastorie en klooster bij de StJozefkerk
– Het Baken en de Uilenburcht
– Toren en zijkapellen Mariakerk (Speelhuis)
– Carolus Borommeus college Mierloseweg
– Patronaat Mierloseweg /Haagstraat
– Trapgevel Ameidestraat
– enz…
Gaat het dan echt gebeuren? Sloop zeldzame neobarok trapgevel pand 80% van de Helmonders is voor behouden. Er is van alle kanten aangegeven dat de gevel behouden zou moeten blijven; Heemkundekring, monumentenwerkgroep, Heemschut provincie Brabant, Helder Helmond, zelfs de architect wilde de gevel integreren. Een wethouder gaf zelfs toe zich te schamen dat dit dreigt te gaan gebeuren…En toch lijkt de gevel nu te verdwijnen…. In Helmond is geld verdienen waardevoller dan cultureel historische waarde. Dat is al lange tijd zo geweest en er is, ondanks mooie woorden, helaas nog steeds niets veranderd. Tenzij …?
Deze gevel is toch echt een neobarok meesterwerk van Lambert de Vries, een van Helmonds meest actieve en geliefde architecten. Veel van zijn fraaie bouwsels staan op monumentenlijsten. Omdat nooit enig fatsoenlijk onderzoek is gedaan naar deze gevel was onbekend dat Lambert de acties de architect én bouwer is van deze bijzondere gevel. Het werd onterecht aangezien voor een ‘nepgevel’. Neo is echter geen nep. Teleurstellend dat dergelijke desinteresse niet alsnog recht gezet kan worden door de gevel alsnog (met urgentie) op een monumentenlijst te zetten.
Ik wist nog niet dat Helmond bij sloopstad Eindhoven hoorde, sinds wanneer?
Noemen we dit Democratie (betekend dat inwoners er ook bij betrokken zijn)
Nee we rotzooien maar aan, als er maar geld in het laatje komt breken we alles af.Hoe dom kun je zijn
Zo’n mooie gevel moet je nu eens voor de aardigheid laten maken, ONBETAALBAAR. Dus handen af van deze gevel is mijn wens.
14 maart 2019 is de gevel helaas gesloopt. De gevelsteen is bewaard gebleven en is na restauratie te zien bij de molen in Liessel.