10reacties

Q&A over onterechte bijstandsboetes

Mohammed Chahim, Roy Boermeester en Mirjam van der Pijl van de PvdA stelden zojuist schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders over onterechte boetes. Hieronder hun 9 vragen (Questions) voorafgegaan door hun volledige inleiding. Zodra de antwoorden (Answers) van B&W bekend zijn, plaatsen we die ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

In het ED van 23 juni 2015 lezen wij dat vanwege een te strenge Fraudewet een groot aantal inwoners van Helmond in 2013 en 2014 een te hoge boete kregen. Ondanks dat deze boetes onterecht zijn opgelegd wil de gemeente Helmond die niet herzien. Het werkplein regio Helmond zou net als Leeuwarden en Roermond de gedupeerden willen compenseren, maar volgens wethouder van Mierlo “hebben we hiervoor de middelen niet”. De PvdA Helmond is van mening dat de gemeente hoort te achterhalen wie door deze strenge Fraudewet gedupeerd is in 2013 en 2014 en de onterechte boetes terug moet betalen.
De PvdA fractie heeft daarom de volgende vragen:

  1. Bent u het met de PvdA fractie eens dat de gemeente moreel verplicht is onterecht opgelegde boetes terug te betalen?
  2. Bent u het met de PvdA fractie eens dat de gemeente hierin een voorbeeld functie heeft?
  3. Bent u het met de PvdA Helmond fractie eens dat de gemeente actief degenen die zijn beboet moet naspeuren en hen moet inlichten over terugbetalen van het onterecht opgelegde deel?
  4. Het ED geeft aan dat in het totaal uitgeschreven 189 boetes zijn opgelegd in 2013 en 2014 met een totaal waarde van € 140.954. Is dit correct?
  5. Is bekend hoeveel van deze opgelegde boetes in 2013 en 2014 te hoog waren?

In RIB 6 van 10 maart 2015 (pdf) stelt u dat “de onderzoeken naar schendingen van de inlichtingenplicht vanaf de brief van de minister van SZW op 16 december worden behandeld conform de hiervoor genoemde aanpassingen van de minister. Daar waar er sprake is van een conform het oude systeem opgelegde bestuurlijke boete van 100% en er door belanghebbenden nog bezwaar wordt ingediend tegen de opgelegde boete, wordt de bestuurlijke boete nogmaals beoordeeld op grond van bovenstaande aanpassingen van de minister. Dat kan ertoe leiden dat een eerder genomen besluit herzien wordt.”

  1. Hoeveel bezwaren zijn er tegen een opgelegde boete in het kader van de Fraudewet ingediend?
  2. Hoeveel bezwaren zijn gegrond verklaard?
  3. Hoe hoog was het bedrag dat hiermee gemoeid was (met andere woorden hoe hoog was de totale terugbetaling)?
  4. Zijn er ook bezwaren ingediend tegen bestuurlijke boetes van minder dan 100%? Zo ja, heeft dit geleidt tot aanpassingen?