Q&A over overlast van de eikenprocessierups
Lydia van Bokhoven en Jeanne Janssen van de VVD stelden vanmiddag 4 schriftelijke vragen aan B&W over de toenemende overlast van de eikenprocessierups in Helmond.
Hieronder hun raadsvragen (Questions) voorafgegaan door hun inleiding. Zodra we de antwoorden (Answers) van B&W hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.
Ondanks alle inzet van de gemeente Helmond om de eikenprocessierups te bestrijden, is het in de hele regio een ware plaag aan het worden.De processierups is vooral een plaag op plekken waar veel eikenbomen staan zoals in onze stad. De eikenprocessierups zorgt voor veel overlast bij de inwoners van Helmond. Extra aandacht verdienen hierbij de plekken waar veel kinderen samenkomen, de plekken waar kwetsbare mensen verblijven en de plekken waarbij veel eikenbomen gesitueerd zijn in een woonwijk. Het achteraf wegzuigen van de eikenprocessierups lijkt een oplossing maar is zeker niet voldoende en bovendien kostbaar. We zien dat bij deze aanpak de haren van de eikenprocessierups zich alsnog ongebreideld kunnen verspreiden en dan is het kwaad al geschied. Het preventief behandelen van eikenbomen lijkt de enige constructieve oplossing.
Op dit moment is de ene gemeente veel actiever dan de andere, terwijl de vlinders die uit de rupsen voortkomen zich niet aan de gemeentegrenzen houden en overal weer opnieuw eitjes leggen.Naar onze mening moet er voor de bestrijding coördinatie komen, om de plaag die zich dit jaar openbaart de komende jaren fors terug te dringen. De verwachting is namelijk dat, als we op deze voet verder gaan, de plaag de komende jaren alleen maar erger wordt met alle gevolgen voor onze inwoners van dien.
Wij hebben daarom de volgende vragen:
- Is het college het met ons eens dat er een regionaal plan moet komen om deze steeds toenemende overlast aan te pakken richting de komende jaren?
- Het Kenniscentrum Eikenprocessierups vindt dat overheden, gezondheidsdiensten en wetenschappers om tafel moeten om te bezien hoe de processierups gezamenlijk kan worden bestreden. Wat is het standpunt van het college hierin?
- Kan het college ons toezeggen dat er met de regio overleg komt voor een gezamenlijke aanpak?
- De provincie Limburg pakt de bestrijding op haar eigen (succesvolle) manier aan, biedt dat mogelijkheden voor Helmond (en omgeving)?
In de reacties hieronder staan updates.
32 reacties:
Heeft er iemand al eens geprobeerd om ze in een peuk te rollen en op te roken, wellicht werkt het en lost dit probleem vanzelf op wanneer dit dan openbaar wordt gemaakt…????
Op plaatsen waar veel kinderen spelen de bomen verwijderen en andere beplanting. Kost wel gemeenschapsgeld eenmalig. Bestrijden kost uiteindelijk veel meer.
Qua communicatie naar de Helmonder toe, gaat het ook niet vlekkenloos. Ik heb wat vragen gesteld omtrent een nieuwsbericht op de site, de voorgenomen communicatie op website en social media omtrent moment van bestrijding en het gebrek hieraan.
Ik schijn lastige vragen te stellen, want er is niet direct een reactie. Daarom zet ik vraagtekens bij het feit of de gemeente er écht alles aan doet.
Zie https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2510894795629588&id=123325024386589
Willie spierings denk dat jij er weinig last van hebt anders zou je zo niet reageren is echt verschrikkelijk met kleine kinderen en huisdieren!
@Sjef op vrijdag 21 juni 2019 om 18:42:
Fijn dat je die Facebook-link plaatste. Ik dacht dat we in mijn straat de enige waren die last hadden van die eikenprocessierupsen.
Vooral voor de belangrijke nieuwtjes van de gemeente ben ik bij Twitter gegaan. Ik hou eigenlijk helemaal niet van die sociale media (want wat is iedereen daar toch altijd happy, gelukkig en mooi), maar je moet tegenwoordig wel wil je op de hoogte blijven. Maar geen enkele tweet van de gemeente over die eikenprocessierupsplaag gisteren. ???? Retorisch: moet ik nou ook al lid worden van Facebook en Instagram en Snapchat en …? Over slechte communicatie gesproken. 🙁
@Lydia van Bokhoven en en Jeanne Janssen: Goed dat jullie die vragen stelden. Misschien kan er nog een vraag bij over de communicatie van de gemeente hierover naar de inwoners.
Vorig jaar ook melding van gedaan, maar je krijgt alleen een zaaknummer toegewezen en hoort er verder nooit meer wat van. Alleen dit voorjaar dat je een nestkastje voor de mezen op kon halen bij het stadskantoor. Maar er zijn veel meer rupsen dan dat er mezen zijn!! Er moet gewoon preventief actie ondernomen worden en anders halen ze de bomen maar weg en zetten er andere voor in de plaats. Hier staan ze langs de honden uitlaatstrook. Je kunt met goed fatsoen je hond niet eens uitlaten! ????
@Anoniempje op vrijdag 21 juni 2019 om 20:27:
Willie heeft zich bekeerd. Hij gaat Elly van den Heuvel adviseren i.v.m. de bestrijding van de rups.
Als het aan Willie ligt komt die alleen nog voor op de kermis.
Er is echt al vroeg aan bestrijding begonnen. In de nachten. Het is mss niet voldoende geweest Maar ook het weer is een bondgenoot van de rups. Vanwege de wind zijn er ook veel rupsen uit de bomen geblazen.
Wat ik bij alle aangedragen oplossingen mis als het om bestrijding van de eikenprocessierups gaat, is een biologische bestrijding van de eikenprocessierups. Het kán!
Alle eikenbomen rooien die in het stedelijk gebied staan, rigoureus, klopt, maar het wordt elk jaar alleen maar erger en op een gegeven moment dan moet je toch, dus waarom nu nog meer zinloos geld weggooien.
De dennenboom rups is ook al in aantocht las ik, en die is nog groter met veel meer haartjes….
Is het nu zo moeilijk om bomen te planten die EN geen overlast geven (op bladval na) in de wijken, EN die niet te groot worden, EN een beperkte wortel structuur hebben (vernieling van weg, trottoir en fietspaden) EN ongevoelig zijn voor insecten (voor nu en in de toekomst)? Of bestaan die niet.
Update 1:
Q&A over gemeentelijke communicatie rondom eikenprocessierupsplaag
Alexandra van der Zee van Helder Helmond stelde 6 schriftelijke vragen aan B&W over de communicatie van de gemeente rondom de heersende eikenprocessierupsplaag.
Hieronder haar raadsvragen (Questions) voorafgegaan door haar inleiding. Zodra we de antwoorden (Answers) van B&W hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.
Zoals al eerder is gezegd is de processierups binnen onze gemeente een ware plaag, en als we het moeten geloven komen we er nooit meer van af. Veel inwoners hebben gezondheidsklachten aan de luchtwegen en huidklachten, ook de kinderen moeten aan de medicatie voor de aanhoudende jeuk en irritatie. Mensen kunnen in hun omgeving vaak niet meer buiten komen.
Wat ons als Helder Helmond opvalt is dat veel inwoners boos zijn, er wordt via social media gevraagd wat te doen, meld het met duidelijk de locatie erbij, en dan? Dan is er niks meer… bewoners krijgen een dossiernummer, en bij terugkoppeling is dit dossier niet te vinden. En een terugbel verzoek krijgen ze dan te horen, en dan bellen ze niet terug.
Wij van Helder Helmond vinden dat deze meldingen beter en professioneler aangenomen dienen te worden, met de juiste info en de directe doorschakeling naar de professionals.
Helder Helmond heeft de volgende vragen:
Kan de doorschakeling verbeterd worden zodat onze inwoners zich gehoord voelen?
Niet leuk meer. Zitten allemaal onder de bultjes.
Ik ook onder de bultjes, zou je dingen niet kunnen verbranden? Lijkt me sneller te gaan dan nu. Of ben ik nu een dierenbeul!
Gisteren op tv; Limburg heeft er weinig last van. Die bestrijden de larven al in het voorjaar, is veel beter en een stuk goedkoper dan wat ze nu (niet) doen…..
Bij enkele eikenbomen als je richting het station Centrum loopt vanuit de Van Houtlaan hangen ook nesten met rupsen aan…
Lees mijn reactie op facebook maar eens en hoe de Gemeente Helmond via een nieuwsbericht getracht heeft te communiceren, hoe zij de preventieve bestrijding zou gaan communiceren. Wat uiteindelijk niet is gebeurd. Volgt u het nog?
https://www.facebook.com/123325024386589/posts/2510894795629588?s=733257862&v=e&sfns=mo
De rupsen zijn er al jaren, was een kwestie van tijd voordat ze zouden verspreiden, aangezien de ambtenaren altijd achter de feiten aanlopen. Nu is het zo erg, dat men nog niet meer fatsoenlijk naar buiten kan. En wat leren ze hiervan? Helemaal niks want volgend jaar is het waarschijnlijk 3x erger dan dit jaar, zoals het elk jaar al 3 keer erger is dan het jaar ervoor.
De gemeente doet niet veel blijkbaar
hier in de eeusels en omgeving de robbert (natuurtuin) je kan niet fatsoenlijk buiten komen lange broek en jas aan als je buiten gaat ik sta vol met uitslag niet normaal aub doe er wat aan ????????
Als ze wat minder kaalslag zouden hanteren en wat meer groen laten groeien en wat meer diversiteit in boomsoort aanplanten in plaats van al die goedkope eikelbomen waar de rupsen gewoon van de èèn naar de andere boom hoeven te lopen dan zou dat ook wellicht heel wat kunnen schelen..????
idd ik heb al zoveel meldingen gedaan en ze komen paar weken terug even kijken en hadden met een soort stofzuigen de rupsen weg gehaald ,maar helaas deden ze alleen een stuk stam ik zei moet dat niet de hele boom ,ze zeiden gewoon mevr er zitten er zoveel dat het geen nut heeft ze komen bij u zelfs uit de grond ,nou mooi klaar mee ,daarna nog heel veel gebeld en zeiden dat ze langs zouden komen met hoogwerker en wat denk je nog steeds niet geweest pffff en als je belt zeggen ze gewoon ze zijn geweest ,vind het heel knap als de weg hier helemaal open ligt en niemand met de wagen erbij ken ,nu nog mooier weer een nest gezien en nu onder aan de boomstam ,dus super gevaarlijk voor kinderen en dieren weer melding gemaakt dit was vorige week en wat denk je weer helemaal NIET geweest ,wordt hier echt helemaal gestoord van dat er niets aan gedaan wordt wij zitten allemaal onder de bultjes pfff de boom staat naast onze tuin ben je lekker klaar mee BAH BAH wat een gemeente waarom komen jullie geen afspraken na ,ik denk dat er pas wat gebeurt als er echt iets mis is met kleine kinderen of dat een dier aan overlijd
Als ze alle tuinmannen,die voor de gemeente groenvoorzieningen werken,is inzetten om de rupsen te bestrijden, is er al een heel groot deel opgelost….en geef ze dan ook een bonus..wel zo fijn voor het werkvolk..????
Of misschien vrijwilligers..bewoners van helmond met hulp van proffesionele mensen…ookneen idee..????
Jeuk…..jeuk….en euh….JEUK ????????
Ik heb via mail vragen gesteld over de exacte data en locaties van preventieve bestrijding. Ik heb hierop enkel data teruggekregen, maar hierin is niet uit op te maken welke locaties per datum zijn aangedaan en of het hier om de eerste of tweede preventieve bestrijding gaat.
Een verdere verdieping is nu niet mogelijk, omdat men aangeeft prioriteit te geven aan de bestrijding.
Ik vind hier wel wat van, want was de administratieve organsatie gewoon op orde, dan was mijn vraag zo beantwoord.
Daarnaast heb ik vragen gesteld over het uitblijven van communicatie. De gemeente geeft aan dat zij via social media gecommuniceerd hebben met #eikenprocessierups ipv #rupsen. Helaas vind ik niets in dit jaar met deze hashtags.
Ook deze communicatie zal geevalueerd worden mijns inziens.
Zie https://www.helmond.nl/1/nieuws/2019/April/Preventieve-bestrijding-eikenprocessierupsen
@Sjef Jr op maandag 1 juli 2019 om 16:44:
Dit gaat de komende jaren een gigantisch probleem worden, of er moet een wonder gebeuren.
En dan is de denneboomrups ook nog onderweg.
Ik denk dat er maar 1 ding op zit….
https://twitter.com/Dirk_van_Dam/status/1145939073124749315
https://twitter.com/Dirk_van_Dam/status/1145939838765621248
Update 2:
Ook B&W wil dat de eikenprocessierupsplaag regionaal aangepakt wordt
Dat en meer antwoordde B&W op de raadsvragen die de VVD stelde. Hieronder de volledige antwoorden.
Antwoord: Ja, wij zijn het hiermee eens. De bestrijding houdt niet op bij de gemeentegrenzen en ook wij zien dat gemeenten hier verschillend mee omgaan.
Antwoord: Wij zijn het hiermee eens en wij zullen dit standpunt ook uitdragen naar de andere gemeenten in de regio.
Antwoord: Er bestaat reeds een regionaal overleg, geïnitieerd door de GGD ZuidOost Brabant. Dit overleg was in de afgelopen jaren verwaterd, maar is eind 2018 nieuw leven ingeblazen. Tot nu toe is dit overleg vooral inventariserend van aard en zijn er geen afspraken over een regionale aanpak. Wij zeggen u toe dat wij daar in de aankomende overleggen voor zullen pleiten.
Antwoord: Wij hanteren in Helmond een vergelijkbare aanpak. Elk najaar vindt een evaluatie plaats. We vergelijken de preventieve bestrijdingstekening met de locaties van de meldingen en hoe groot de overlast was. Daarop passen we de bestrijdingstekening voor het komende jaar aan. In april worden de uitloop van het blad, bladzetting en de weersomstandigheden gemonitord. Op basis daarvan maakt de aannemer een planning voor de preventieve bestrijding.
Update 3:
Tekortkomingen meldingensysteem medeoorzaak slechtere communicatie
Dat en meer antwoordde B&W op de raadsvragen die Helder Helmond stelde. Hieronder de volledige antwoorden.
Antwoord: Via raadsinformatiebrief 53 (pdf) bent u geïnformeerd over de op hande zijnde preventieve bespuiting. Dit jaar hebben wij een nieuwe aanpak gehanteerd. Eiken waarvan we weten dat de rups erin zit zijn twee keer preventief gespoten in plaats van één keer. Daarmee is al geanticipeerd op de verwachting dat er dit jaar meer overlast zou zijn. Verder zijn er twee teams ingezet voor de repressieve bestrijding in plaats van één team zoals in voorgaande jaren.
Antwoord: De opzichter doet wat hij kan, maar het aantal meldingen is dit jaar uitzonderlijk groot. Wij kunnen niet uitsluiten dat er terugbelverzoeken tussendoor zijn geglipt.
Antwoord: In een uitzonderlijk geval kan het voorkomen dat een melding zoek is geraakt. We hebben te maken met een technisch systeem waar ook storingen in kunnen voortkomen. Er wordt op dit moment gewerkt aan vervanging van het systeem door een systeem dat gebruiksvriendelijker is, zowel voor de inwoner als voor de medewerkers van het Klantcontactcentrum.
Antwoord: In week 21 zijn we begonnen met de repressieve bestrijding. Vanaf week 23 kwamen de meldingen in grote getalen binnen. Daarom zijn we in week 24 met twee teams gaan werken, en vanaf week 25 met drie teams. Vanwege het grote aantal meldingen moesten we prioriteiten stellen. In week 23 en 24 zijn we volop bezig geweest met kinderdagverblijven en scholen. Daardoor zijn meldingen uit de wijken blijven liggen.
Antwoord: De opschaling naar het 2e team heeft plaatsgevonden in week 24. De opschaling naar het 3e team is gebeurd op 19 juni. Door de storm zijn er ontzettend veel haartjes de lucht ingeblazen waardoor er heel veel mensen overlast zijn gaan ervaren. Dit heeft ons helaas op achterstand gezet. Over de inzet van een tweede team hadden wij aan het begin van het seizoen al afspraken gemaakt met de aannemer. In overleg met de aannemer is het ons gelukt om ook een derde team in Helmond aan het werk te krijgen.
Antwoord: Alle meldingen worden geregistreerd bij het Klantcontactcentrum en vervolgens doorgezet naar de uitvoerende afdeling. Het huidige meldingensysteem heeft technische tekortkomingen en is aan vervanging toe. Daar wordt op dit moment aan gewerkt.
Te druk bezig met het centrum om zeep helpen, iets met prioriteiten stellen……
Verkeerde prioriteiten gemeente Helmond
Systemen en storingen……. altijd een makkelijk antwoord ????
Men kon het melden via internet en telefonisch, maar er werd niks mee gedaan!!!!!