32reacties

Q&A over overlast van de eikenprocessierups

Lydia van Bokhoven en Jeanne Janssen van de VVD stelden vanmiddag 4 schriftelijke vragen aan B&W over de toenemende overlast van de eikenprocessierups in Helmond.
Hieronder hun raadsvragen (Questions) voorafgegaan door hun inleiding. Zodra we de antwoorden (Answers) van B&W hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

Ondanks alle inzet van de gemeente Helmond om de eikenprocessierups te bestrijden, is het in de hele regio een ware plaag aan het worden.De processierups is vooral een plaag op plekken waar veel eikenbomen staan zoals in onze stad. De eikenprocessierups zorgt voor veel overlast bij de inwoners van Helmond. Extra aandacht verdienen hierbij de plekken waar veel kinderen samenkomen, de plekken waar kwetsbare mensen verblijven en de plekken waarbij veel eikenbomen gesitueerd zijn in een woonwijk. Het achteraf wegzuigen van de eikenprocessierups lijkt een oplossing maar is zeker niet voldoende en bovendien kostbaar. We zien dat bij deze aanpak de haren van de eikenprocessierups zich alsnog ongebreideld kunnen verspreiden en dan is het kwaad al geschied. Het preventief behandelen van eikenbomen lijkt de enige constructieve oplossing.
Op dit moment is de ene gemeente veel actiever dan de andere, terwijl de vlinders die uit de rupsen voortkomen zich niet aan de gemeentegrenzen houden en overal weer opnieuw eitjes leggen.Naar onze mening moet er voor de bestrijding coördinatie komen, om de plaag die zich dit jaar openbaart de komende jaren fors terug te dringen. De verwachting is namelijk dat, als we op deze voet verder gaan, de plaag de komende jaren alleen maar erger wordt met alle gevolgen voor onze inwoners van dien.
Wij hebben daarom de volgende vragen:

  1. Is het college het met ons eens dat er een regionaal plan moet komen om deze steeds toenemende overlast aan te pakken richting de komende jaren?
  2. Het Kenniscentrum Eikenprocessierups vindt dat overheden, gezondheidsdiensten en wetenschappers om tafel moeten om te bezien hoe de processierups gezamenlijk kan worden bestreden. Wat is het standpunt van het college hierin?
  3. Kan het college ons toezeggen dat er met de regio overleg komt voor een gezamenlijke aanpak?
  4. De provincie Limburg pakt de bestrijding op haar eigen (succesvolle) manier aan, biedt dat mogelijkheden voor Helmond (en omgeving)?

In de reacties hieronder staan updates.