Senzer bezorgt Helmondse post gemeente
Vanaf 1 januari is Business Post Zuidoost Brabant de nieuwe postvervoerder van de gemeente Helmond. Belangrijkste argument om voor Business Post te kiezen is de nadruk op social return: de postverwerking en -bezorging wordt voor een aanzienlijk deel gedaan door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast realiseert de gemeente een kostenbesparing van ruim 20%. In 2017 verstuurt de gemeente naar schatting circa 310.000 poststukken.
Wethouder Jos van Bree (economische en sociale zaken): “We besteden in Helmond veel aandacht aan social return: het bieden van passend werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In Business Post hebben we een partner gevonden die hieraan tegemoet komt. Het volledige verwerkingsproces van de post wordt gedaan door bedrijven uit de sociale werkvoorziening. Het ophalen en sorteren van de post gebeurt door werkbedrijf Ergon in Eindhoven. De bezorging van de post met bestemming Helmond wordt gedaan door Senzer, het werkbedrijf van de regio Helmond. Mede door dit contract met de gemeente Helmond heeft Senzer 20 mensen met afstand tot de arbeidsmarkt duurzaam aan passend werk kunnen helpen. Ik vind dat heel belangrijk omdat het hebben van werk mensen de gelegenheid geeft om echt mee te doen in de maatschappij.”
15 reacties:
En dan zeker met behoud van uitkering.. ipv gewoon een normaal arbeidsloon
Weer een manier van verdringing van mensen met een goed normaal loon op de arbeidsmarkt de Gemeente Helmond moet zich kapot schamen om hieraan mee te werken .
Hoe zit het met de social return van de gemeente in de vorm van een Cao-conform loon?
Ik vind de afwijzende reacties niet terecht.
Voor sommige mensen is Senzer echt de enige weg om werk te vinden. Senzers repertoire was tot voor kort zeer beperkt (productie, groen, schoonmaak). Niet iedereen is voor een functie binnen dit beperkte repertoire in de wieg gelegd. Prima dus als daar mogelijkheden bijkomen.
Een grotere kans voor de een is een kleinere kans voor de ander, maar dat is niet noodzakelijk slecht. Als 2 mensen allebei 10% kans hebben op werk is dat eerlijker dan wanneer de een 20% kans heeft en de ander 0.
Bij echt werk hoort een echt salaris. Maar daar gaan Senzer en de lokale politiek niet over. Daarvoor moet je zijn bij de landelijke politiek.
@Sander Lam op dinsdag 17 januari 2017 om 23:08:
Misschien is dat postbezorgen zonder loon dan wel een leuk klusje voor je vriend Henk Jansen. Of heet het dan ineens ‘pestwerk’?
@Arve Omic op woensdag 18 januari 2017 om 13:31:
Hij zou het zeker leuker gevonden hebben dan sleutelhangers monteren. Maar inmiddels is hij daar weg. Hij is een heel ander mens geworden. Hij kan weer van het leven genieten.
@Sander Lam op woensdag 18 januari 2017 om 13:57:
Dat is fijn. Van het leven genieten zal voor veel onbetaalde postbodes in Helmond nu echter moeilijk gaan worden. Die gaan wellicht ook een ander mens worden. Niet ten goede.
@Arve Omic op woensdag 18 januari 2017 om 15:44:
Nogmaals: werk niet eerlijk belonen is een keuze van de landelijke politiek, niet van Senzer of de gemeente. Senzers taak is om voor mensen die verplicht of vrijwillig aankloppen om werk, iets te vinden dat bij ze past. Een divers werkaanbod is een eerste vereiste om aan te sluiten bij de diversiteit van de werkzoekenden.
Ik zeg niet dat de diversiteit van het aanbod nu voldoende is. Verre van dat. Maar ten opzichte van wat het was vind ik dit wel een stap vooruit.
Senzer zou een grote slag kunnen slaan door de doelgroep in te zetten op het eigen kantoorwerk om de mensen aan werk te helpen. Dat hoeft niet eens ten koste te gaan van werkgelegenheid van het huidige Senzer-kantoorpersoneel, want er ontstaan dan vanzelf vacatures voor sleutelhangermonteurs, die zij kunnen invullen. “Job rotation” heet dat, geloof ik.
Nou, Sander je moet als ambtenaar gaan werken als je dat nog niet doet. Of beter nog als PR functionaris van de gemeente Helmond dan kun je het beleid ook nog in de media verdedigen.Als Senzer of Helmond wil dan kunnen ze die mensen gewoon een normale baan geven met een minimumsalaris; er is geen wet die dat verhinderd! Maar voor Senzer en Helmond is het veel makkelijker om te profiteren van mensen die afhankelijk zijn van een uitkering. De participatiewet biedt deze schandalige mogelijkheid. Feitelijk gewoon misbruik maken van mensen. Of zoals een klantbegeleider ooit tegen mij zei: er is niemand die zoveel de Wet overtreedt als de gemeente Helmond. Ik ken mensen die “vrijwillig” werken onder het mom van de Participatiewet, en de administratie doen bij bedrijven, wat gewoon neerkomt op verdringing van werkgelegenheid. Dan moet je als gemeente ook niet gaan zeuren over het aantal werklozen als je op deze manier niets doet om mensen echt aan betaald werk te helpen.
hey
zit niet te zeuren ga anders bij Business Post Zuidoost Brabant
werken .of ga werk zoeken
@Rolf op woensdag 18 januari 2017 om 23:52:
Geen wet die het verbiedt, maar ook geen budget dat het mogelijk maakt. De gemeente moet met steeds minder geld steeds meer mensen aan het werk zien te krijgen. Je kritiek op de gevolgen van die tegenstrijdige Haagse keuzes is terecht, alleen verkeerd geadresseerd.
Over dat ene voorbeeld dat je noemt, van die kennis die de administratie van een bedrijf doet, zou ik graag meer willen weten. Bij mijn weten biedt Senzer geen kantoorwerk aan, alleen maar productie, groen of schoonmaak. Maar dat beeld klopt dus niet?
Ik ben echt geen fan van Senzer. Kijk maar op mijn site (pestwerk.nl). Eén van mijn kritiekpunten is de beperkte keuzemogelijkheden, welk soort werk te doen. Daarom vind ik uitbreiding van die mogelijkheden een stap vooruit. Ook positieve dingen mogen benoemd worden.
Eén van mijn andere kritiekpunten is dat Senzer niet met maar over de mensen praat. Volgens de wethouder, zoals aangehaald in dit bericht “heeft Senzer 20 mensen met afstand tot de arbeidsmarkt duurzaam aan passend werk kunnen helpen”. Als je toch kritisch wilt reageren, vraag dan aan de wethouder hoe hij zo zeker weet dat dit werk voor deze 20 mensen passend is. Hebben ze dat zelf gezegd, of heeft Senzer dat etiket erop geplakt?
@Edwin op donderdag 19 januari 2017 om 09:36:
Sommige mensen vinden (bijvoorbeeld door een handicap) niet zo makkelijk iets op eigen kracht.
Zoals Sander al aangeeft is het aanbod vanuit Senzer zeer eenzijdig. En ja, dat komt vooral door hoe het beleid op dit moment is vormgegeven.
Maar dat betekent niet dat je als gemeente geen experimenteerruimte kunt afdwingen. Idealiter zou elk bedrijf ruimte moeten maken voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Maar bedrijven moeten concurreren, dus zullen ze dit niet snel vrijwillig doen. Dus moet je als overheid met zachte hand (eisen voor MVO bij aanbestedingen) of harde hand (opleggen van quota of een inspanningsverplichting) zorgen dat die ruimte er wel komt.
De weg die nu gekozen wordt, om hele beroepsgroepen ineens onrendabel te verklaren en daar vervolgens werklozen op in te zetten is een race to the bottom. Niet dat enige mate van verdringing niet goed is, want je wil binnen een beroepsgroep ook de langdurig werklozen weer kunnen laten rouleren. Maar wat heeft een langdurig werkloze aan werkervaring in een beroepsgroep waar hij niet door kan stromen naar een reguliere positie? Dan neem je de ambities van mensen dus gewoon niet serieus.
Wat een conclusies allemaal. Maar zeer weinigen weten hoe het daadwerkelijk in elkaar steekt. Niemand uit deze bezorgersgroep is gedwongen dit werk te doen. Het zijn allemaal vrije keuzes. En een aantal vinden dit werk zeer passen bij hun ambitie. Het stigma wat jullie afgeven op sociale werkplaatsen herken ik niet altijd
@Willem op zondag 22 januari 2017 om 14:41:
Daar zeg je een waar woord: “Maar zeer weinigen weten hoe het daadwerkelijk in elkaar steekt”. Senzer is een instelling waar heel veel bevoegdheden zijn samengebald, zonder externe toezicht of controle. Dat biedt ruimte voor misstanden, en mensen die van het bedrijf afhankelijk zijn vertellen mij dat er inderdaad dingen gebeuren die het daglicht niet verdragen – en dat ze als de dood zijn voor problemen als ze dat zelf naar buiten brengen.
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat Senzer helemaal niets goed doet. Zoals ik hierboven al liet blijken, juich ik het toe dat het werkaanbod wordt verbreed. Goed om te horen dat de mensen in deze bezorgersgroep zelf voor dit werk gekozen hebben. Kennelijk zit jij dicht bij de bron, dat je dit zo zeker weet. Ik ben heel benieuwd wat je nog meer te melden hebt. Wil je rechtstreeks contact met mij opnemen? Mijn e-mailadres staat op pestwerk.nl.