Subsidie voor groene Helmondse daken
De gemeente wil de aanleg van groene daken bevorderen. Helmonders die hun dak voorzien van speciale beplanting (meestal in de vorm van geprepareerde zoden of kant en klare systemen), kunnen daarom voortaan aanspraak maken op een speciale subsidieregeling.
Iedereen die een groen dak wil aanleggen (particulieren, bedrijven én instellingen) kan een subsidie ontvangen van maximaal 50% van de aanlegkosten. Per jaar heeft de gemeente daarvoor 25.000 euro beschikbaar. Daarbij geldt, dat wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Die subsidie aanvragen is vrij eenvoudig: stuur een mailtje naar [email protected] en je ontvangt meer informatie over de precieze gegevens die de gemeente van je nodig heeft.
Groene daken kennen veel voordelen. Ze zijn goed voor het milieu, ze zorgen voor een betere opvang van het regenwater en ze leveren kostenbesparingen op.
Wethouder Paul Smeulders: “We hebben allemaal met de verandering van het klimaat te maken. De afgelopen tijd hebben we gemerkt hoe hevig de regenval kan zijn, maar in bebouwd gebied komen ook extreme hitte en droogte vaker voor. Het wordt dus steeds belangrijker om maatregelen te nemen om die klimaatverandering tegen te gaan. De gemeente Helmond heeft een ambitieuze doelstelling op dat vlak: in 2035 willen we als stad klimaatneutraal zijn! Samen met inwoners en bedrijven is daarom de Versnellingsagenda Duurzaamheid ontwikkeld, met daarin grote én kleine projecten die er samen voor moeten zorgen dat we die doelstelling ook echt gaan halen. 1 Van de projecten is het stimuleren van de aanleg van groene daken.”
Ook Waterschap Aa en Maas heeft een speciale subsidieregeling voor klimaatbestendige maatregelen. Wellicht biedt dat een extra mogelijkheid om de kosten voor de aanleg van jouw groene dak verder te verlagen.
9 reacties:
Ze kunne beter de tuinders tegemoet komen
Aanvullend:
B&W verwacht dat deze regeling een positief effect heeft op het functioneren van de riolering. Daarom worden de kosten à 25.000 euro per jaar gefinancierd uit de opbrengsten van de rioleringsheffing. Eind 2018 wordt de regeling geëvalueerd.
Een mooi project voor Kanaaldijk NO
Dus weer een oosteker voor Helmond Sport, of geldt dit nu net weer enkel voor de particulier?
Wat heeft dat met de riolering te maken? En hoe moet dat dan met zonnepanelen?
@Nicky van der Heijden op vrijdag 1 juli 2016 om 11:15:
Bedoel je hiermee het “Peter Tielemans” veldje Nicky ?
Niet doen, die lui van het winter gebeuren zelf voor oplaten draaien.
Lijkt me wel relaxed voor op mijn appartementje! Mooi laddertje naar het dak op het balkon en lekker in het gras onder de zon liggen.
72 vierkante meter tuin erbij. zo’n opblaasbaar zwembadje….. ik zie het al voor me.
En de waarde van de woning stijgt nota bene!
@Ria van Aerle op vrijdag 1 juli 2016 om 14:13:
Het regenwater gaat in de aarde op het dak zitten en wordt daarna door de planten opgenomen. Zodoende komt het niet op de straat en uiteindelijk in het soms overbelaste riool. Minder tegels in de tuin heeft hetzelfde effect.
Combinatie met zonnepanelen is volgens http://www.solarsedum.nl/onzeproducten/ heel goed mogelijk.