Taakstraffen na uitbuiten kok van de Chinees
De rechtbank Oost-Brabant heeft een echtpaar, een 42-jarige vrouw en een 45-jarige man uit Helmond, veroordeeld voor het medeplegen van mensenhandel. Ze krijgen een taakstraf van respectievelijk 60 en 160 uur en beiden krijgen ze een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden. De man krijgt een hogere straf omdat hij ook veroordeeld wordt voor verduistering.
Het echtpaar heeft een Chinees restaurant in Helmond en had tussen oktober 2011 en november 2012 een Chinese man in dienst als frituurkok. Hij woonde boven het restaurant. Het echtpaar beperkte de man aanzienlijk in zijn keuzevrijheid, zo werd elke avond een alarminstallatie ingeschakeld waar hij de code niet van wist en kon hij niet beschikken over zijn eigen bankrekening waarop zijn inkomen werd gestort. Het bankpasje, de bankafschriften, zijn zorgpas en salarisstroken waren in bezit van de verdachten. Daarnaast werkte hij meer uren en kreeg hij minder loon dan vooraf contractueel was vastgelegd. Het echtpaar gebruikte het onderbetalen als drukmiddel om de man harder te laten werken.
De 45-jarige verdachte haalde, nadat de man in november 2012 stopte met werken, zo’n 11.000 euro van diens rekening en maakte dit over naar een familielid.
Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank onder meer mee dat het echtpaar misbruik maakte van de kwetsbare positie van hun werknemer en het overwicht dat zij over hem hadden. De werknemer werkte in een voor hem volkomen vreemd land, waarvan hij de taal en de cultuur niet kende. De rechtbank kan zich niet aan de indruk onttrekken dat de verdachten hun gedrag beschouwen als gebruikelijk in Chinese restaurants in Nederland. Dit terwijl zij al lange tijd in Nederland wonen en de man hier is opgegroeid en hoog is opgeleid. Beiden wisten (of konden weten) wat in Nederland de arbeidsrechtelijke positie van vergelijkbare werknemers is. Anderzijds weegt mee dat er al enige tijd verstreken is en dat het Openbaar Ministerie pas na bijna 3 jaar de strafzaak bij de rechtbank heeft aangebracht.
Het Openbaar Ministerie eiste 2 weken geleden werkstraffen van 120 en 220 uur voor de 2 verdachten van mensenhandel en arbeidsuitbuiting. Daarbij voor beide een voorwaardelijke gevangenisstraffen van 6 maanden.
De volledige uitspraken van de rechtbank inzake de vrouw en de man.
12 reacties:
Ben wel benieuwd welk restaurant
@Gaby Van Esch op dinsdag 29 november 2016 om 21:00:
Als ik mag raden; Kam Hoo in Brouwhuis, dat vermoed ik.
Ik snap niet dat ze daar niet gewoon open in zijn, burgers moeten dom worden gehouden denk ik dan…
@ Twanneman
Ja maar we beschermen hun recht op privacy in dit slappe-hap-land.
Schandpaal terug op ieder plein, weet je wat je buurtbewoners jou als dader eens echt toewensen, nu lachen ze erom.
Raden: dat is dikwijls niet het goede resultaat. Misschien moeten we het hier in een heel andere hoek zoeken. Je kunt wel met een verwijzende vinger Kam Hoo
als “dader” aanwijzen, maar stel dat die er helemaal niets mee te maken heeft? Ik ben benieuwd wie het zeker is!
Op de dag van de rechtzaak zag ik de baas van Kota Radja in de rechtbank. Toevallig? Hij weet vast hoe het zit.
Nee, het is het ’te goeder naam en faam bekend staande’ restaurant Kota Radja aan de Markt in Helmond.
Zie je: Kam Hoo? Aan mijn hoela!
Had ik niet verwacht van Hong (als het klopt), maar zo zie je maar weer. Ik had het eigenlijk ook al in gedachten ivm de genoemde leeftijd en het “hoog opgeleid”.
EUR 37.693,30 , dat is wat de kok aan schadeclaims indiende.
EUR 33,95 is wat hij uiteindelijk toegewezen krijgt.
Ik hoop dat de kok naar de burgerlijke rechter stapt en alsnog zijn recht gaat halen.
Bijna 12000 euries van je rekening af en de rechter doet er niets aan.
Raar verhaal.
Hmm, kan het nog niet zo geloven van Hong, maar daar komen we mettertijd nog wel achter.
In Brouwhuis komt in ieder geval ook weer een nieuwe chinees stond op de raam geplakt, ben weer benieuwd.
Kam Hoo is weg en heet nu Lotus.
@Mark op vrijdag 2 december 2016 om 12:10:
Lotus, klopt, Chinees/Indisch/Japans restaurant, open rond 12-12 exacte datum is nog niet bekend.
Eigenlijk raar dat niemand weet welke Chinees dat was. Ik ook niet hoor. 🙁