Vervanging verouderde veiligheidscamera’s
De gemeente gaat alle 36 bestaande veiligheidscamera’s vervangen. Ze zijn namelijk verouderd, voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd en zijn al een geruim aantal jaren afgeschreven. Ook wordt er een mobiele camera aangeschaft. In totaal gaan die 37 nieuwe camera’s zo’n 3 ton kosten en worden de jaarlijkse onderhoudskosten 85 duizend euro.
Momenteel staan er 36 publieke camera’s in het uitgaansgebied, zoals deze bij de Veestraatbrug. Die worden live uitgekeken op het Helmonds politiebureau als het in het uitgaansgebied druk is en er een grote kans is op verstoring van de openbare orde en veiligheid (doorgaans op vrijdag- en zaterdagavond). De gemeente wil een nieuwe Helmondse locatie voor het uitkijken, de Automotive Campus heeft daarbij de voorkeur. In de uitkijkruimte is dan plek voor de gemeente én de Stichting Bedrijventerreinen Helmond (SBH) voor ieder hun eigen cameratoezicht. leder onder hun eigen regie en verantwoordelijkheid, maar met gemeenschappelijke, technische voorzieningen en mogelijkheden. Door de snelle ontwikkelingen op het gebied van toezicht door middel van sensoren, ziet B&W mogelijkheden dat de gezamenlijke toezichtruimte zich op een innovatieve manier gaan ontvouwen. De 140 duizend euro die de nieuwe gezamenlijke uitkijkruimte gaat kosten, worden door de 2 gedeeld. De kosten van het uitkijken door de gemeente bedragen 116 duizend euro per jaar.
In de reacties hieronder staat een update.
7 reacties:
Wie liegt er hier over de Automotive Campus?
Jullie schrijven:
“De gemeente wil een nieuwe Helmondse locatie voor het uitkijken, de Automotive Campus heeft daarbij de voorkeur.”
Het Eindhovens Dagblad schrijft op https://www.ed.nl/helmond/uitgaanscamera-s-in-centrum-helmond-worden-uitgekeken-op-automotive-campus~ab48e7fa/
“De 36 camera’s die in het Helmondse uitgaansgebied hangen, worden straks uitgekeken in een speciale ruimte op de Automotive Campus.”
Goed plan en een paar extra camera’s in Helmond kan trouwens ook geen kwaad…..
Nou ja, ik dacht eindelijk heel Helmond
Verdrievoudig ze maar.
@Gerard op dinsdag 17 juli 2018 om 19:39:
Zowel het Eindhovens Dagblad als wij baseerden het bericht op precies dezelfde brief (pdf) aan de gemeenteraadsleden. Daarin staat letterlijk “Door beide partijen is de wens uitgesproken om samen in Helmond (voorkeur Automotive Campus) een eigen toezichtruimte te realiseren.”
Of de krant liegt weten we niet, wellicht waagden zij een gokje dat de nieuwe uitkijklocatie op de Automotive Campus komt…
Update 1:
Uitkijken van de veiligheidscamera’s voortaan op Automotive Campus
Stichting Bedrijventerreinen Helmond (SBH) en gemeente gaan samen een Toezicht Ruimte Helmond ontwikkelen op de Automotive Campus, waar zij hun camera’s uitkijken. Daarnaast komt er een Field Lab, met DITSS (Dutch Institute for Technology, Safety & Security) als een belangrijke partner. Binnen het Field Lab gaan zij gezamenlijk werken aan innovatieve mogelijkheden voor het inzetten van camera’s en sensoren.
De camera uitkijkcentrale biedt SBH en de gemeente in eerste instantie een plek voor hun eigen cameratoezicht. Ieder onder hun eigen regie en verantwoordelijkheid, maar met gemeenschappelijke, technische voorzieningen en mogelijkheden. Het uitkijken van de camera’s van gemeente en SBH gebeurt nu nog op verschillende plekken. Het is de bedoeling dat de Toezicht Ruimte Helmond vanaf het derde kwartaal in 2019 officieel in gebruik wordt genomen. De gemeente start ondertussen met de aanbesteding voor het vervangen van de (helemaal bovenaan genoemde) 37 Openbare Orde & Veiligheidscamera’s voor het uitgaansgebied.
In het Field Lab gaan SBH, DITSS en gemeente Helmond intensief samenwerken aan een veilige en leefbare stad. De partners vinden de Automotive Campus daarvoor een logische keuze, omdat daar allerlei bedrijven en onderzoekers werken aan slimme, veilige en duurzame mobiliteitsoplossingen. Het Field Lab gaat onder andere onderzoeken hoe sensoren data kunnen verzamelen van voertuigen en openbaar vervoer. Ook wordt in het Field Lab onderzocht hoe die data kunnen worden gebruikt voor toepassingen die bijdragen aan (verkeers)veiligheid. In de toekomst is het voorstelbaar dat ook andere bedrijven aansluiten bij het Field Lab.
Om de eerste stap in deze samenwerking op symbolische wijze te benadrukken, ondertekenden vertegenwoordigers van SBH, DITSS, Automotive Campus en gemeente Helmond vanmiddag het huurcontract van de Toezicht Ruimte Helmond. Op onderstaande foto staan van links naar rechts:
Gertjan Aarts (voorzitter SBH), Lex Boon (directeur Automotive Campus), burgemeester Elly Blanksma, Leon Verver (directeur DITTS).
@De weblog van Helmond op vrijdag 7 december 2018 om 15:58:
Wat voor nut heeft dit kost weer handen vol met geld