De Vlisco toch weer in de min
Hoewel de omzet met 3,6 miljoen groeide naar 231,9 miljoen euro, leed de Vlisco in 2018 een nettoverlies van 1,0 miljoen euro. Een jaar eerder werd er een kleine winst van 2 ton geboekt. Dat blijkt uit hun goedgekeurde jaarverslag (pdf) dat half december bij de Kamer van Koophandel werd ingediend.
Het verlies komt deels omdat de fabriek in onze stad slechter presteerde dan verwacht. De arbeidsproductiviteit in Helmond daalde en er werden meer geproduceerde kleurrijk bedrukte stoffen afgekeurd. Die tegenvallers kostten het bedrijf 3,4 miljoen euro extra en betekende dat er daar een ander management kwam. Aan de positieve kant wordt gemeld dat de voorraad gereed product daalde. Een andere oorzaak van het verlies is dat ze de kosten van de commerciële afdeling zoals marketing, ‘bewust enigszins’ hebben laten stijgen.
Het textielbedrijf kwakkelt op financieel gebied al jaren. De directie vindt de 2018-omzetontwikkeling teleurstellend. Het bedrijf had goede hoop dat de Afrikaanse economie weer zou aantrekken, maar de consumentenbestedingen laten nog steeds geen tekenen van herstel zien. Van hun eindproducten wordt maar liefst 86% in Afrika (en met name West-Afrika) verkocht.
Ook leed de Vlisco schade doordat er bedrijfseigendommen zouden zijn gestolen in de Democratische Republiek Congo. Dit niet in het jaarverslag benoemde bedrag kwam aan het licht tijdens een interne controle. Het bedrijf deed aangifte van fraude en huurde een “externe prestigieuze forensisch expert” in. De conclusies van dat onderzoek waren bij het opmaken van het jaarverslag nog niet bekend. African Fabric Holdings BV (zoals de Vlisco officieel heet) houdt de lokale directeur en werknemers verantwoordelijk voor de beweerde fraude en ontsloeg hen op staande voet vanwege grove misdragingen. De ontslagen directeur heeft Vlisco voor de rechter gesleept en eist een vergoeding van 4,5 miljoen euro omdat hij vindt onterecht te zijn ontslagen.
Kijkend naar 2019 meldt de directie onder leiding van David Suddens dat de omzetstijging in 2019 aan het eind van dat jaar werd vertraagd. Oorzaken waren politieke en economische onzekerheid en zeker door het sluiten van de Nigeriaanse grens. In 2020 kunnen verkiezingen impact hebben in het consumentenvertrouwen.
Ook een herfinancieringsoperatie verliep stroef, zo kun je in het jaarverslag uitgebreider lezen. Eind 2018 moest de eigenaar, investeringsmaatschappij Actis, een aandeelhouderslening van 94,6 miljoen euro omzetten in aandelen. In juli 2019 moest de eigenaar opnieuw bijspringen en werd er een aandeelhouderslening aan Vlisco verstrekte zodat het bedrijf zijn schuld van 29,7 miljoen euro bij Standard Chartered Bank kon aflossen. De Rabobank besloot in september 2019 een nieuwe lening aan het textielbedrijf te verstrekken.
Aan het eind van 2018 had het in 1846 in Helmond opgerichte bedrijf wereldwijs 2135 (fte-)medewerkers (2017: 2096), waarvan 516 (2017: 518) in Nederland.
In 2010 kocht de Britse investeringsmaatschappij Actis de Vlisco voor 118 miljoen euro van Gamma Holding. Actis dacht de Vlisco-omzet van 169 miljoen euro in 5 jaar tijd te verdubbelen en het daarna weer te verkopen. Pogingen het bedrijf te verkopen strandden in 2014 en 2018. Zie ook ons 2017-artikel De Vlisco vecht voor zijn leven.
In de reacties hieronder staan updates.
33 reacties:
Hopelijk is dit een tijdelijke terugval. Ik hoop voor de werknemers en hun families dat het weer snel beter gaat met de Vlisco. Succes!
Ja in dat land kunnen ze je ook oplichting
Wellicht toch het management en marketing terug naar Helmond? Waar dat nu dan ook moge zitten?
Gewoon opdoeken da bedrijf. Zorgt alleen maar voor zware chemische lucht in de binnenstad. Kan nooit is een keer je raam open gooien of heel je huiskamer stinkt na die chemische lucht. Kan nooit gezond zijn voor je gezondheid.
Ik blijf het toch vreemd vinden dat zo’n mooi bedrijf met zo’n grote naam in Afrika nog altijd niet lekker draait. Ik hoop ook dat het snel beter gaat, maar dat wankele Afrika klinkt niet best en blijft altijd lastig natuurlijk. En misschien kan die miljoenen schadevergoeding voor die Afrikaanse directeur ook nog komen, lijkt op die miljoenen voor de vorige directeur Hans Ouwendijk.
@Wilko Swinkels op vrijdag 10 januari 2020 om 08:01:
Volgens mij zitten die nog altijd in Amsterdam. Ook al zo’n raar iets!! Die overname 10 jaar geleden door dat investeringsbedrijf (even-snel-geld-verdienen) is toch ook gewoon heel slecht geweest voor alle andere Helmonders die werken bij de Vlisco-fabriek?
Grenzen Nigeria dicht? Waar wanneer?
Klinkt als een standaard externe oorzaak smoes. Zo zal elk vlisco-land wel zijn praatje klaar hebben.
Het gaat toch maar om wat dunne stof met opdruk..dat kunnen ze zelfs in Afrika ook nog wel.
Blijf maar lekker zitten, staat al meer dan 100 jaar ben daar trots op dat zo’n groot bedrijf als vlisco hier zit Helmond en dat willen jullie sluiten?????
Blijf alsjeblieft hier vanaf voor dat Helmond dadelijk echt niks meer is!!!!
Daar heeft ons opa ook gewerkt????
Vlisco, een kankervlek in Helmond, zowel onder als boven de grond.
Kwestie van tijd. Ik hoop dat er bij de Gemeente Helmond mensen met vooruitziende blik en al bezig zijn met het “Wat als Vlisco geen productie meer draait in de binnenstad van Helmond?”.
Hopelijk wordt kennis ingehuurd, dan wel vergaard van Eindhoven, Tilburg, Veghel. Goede voorbeelden van hoe ‘industriële erfgoeden’ een passende herbestemming hebben gekregen, zonder de boel plat te gooien. Wat de facto standaard is in Helmond.
Het Vlisco zou mogelijk een mooie toekomstige broedplek kunnen zijn waar kunst, cultuur en (jong) ondernemen samenkomen.
Update 1:
Made In Afrika Inc. krijgt 190 miljoen dollar krediet om de Vlisco te kopen
De Afreximbank (African Export – Import Bank) meldde vrijdag in een persbericht dat zij een krediet van 190 miljoen dollar aan Made In Africa Inc. (MIA) heeft verstrekt. Dat krediet kreeg MIA om de Vlisco te kunnen kopen. Het bedrag van omgerekend 171,5 miljoen euro zal ook worden gebruikt om werkkapitaal te verschaffen na de eventuele overname. Of er een bod komt en dat tot een nieuwe eigenaar leidt van het 174-jarige Helmondse textielbedrijf zal de tijd leren. Zoals je helemaal bovenaan kunt lezen, leed African Fabric Holdings BV, oftewel de Vlisco, in 2018 jaar een verlies van 1,0 miljoen euro.
Kanayo Awani, directrice bij de Afreximbank, en Kojo Annan, voorzitter en oprichter van MIA tekenden de papieren daartoe in Kigali, de hoofdstad van het Afrikaans Rwanda (zie de foto). Sinds 1994 heeft deze bank ruim 67 miljard dollar aan kredietfaciliteiten goedgekeurd voor Afrikaanse bedrijven.
Begin 2014 bood de Amerikaanse private-equitypartij Advent 340 miljoen euro voor de Vlisco. Hoewel dat toen bijna 3 keer het bedrag was dat de huidige eigenaar Actis er 4 jaar eerder voor betaalde, werd het aanbod afgeslagen in afwachting van een hoger bod.
Een Vlisco-medewerker meldt ons dat intern werd gemeld dat ze vorig jaar geen verkeerd jaar hadden: “er was winst gedraaid en de omzet steeg”.
Je leest het al (OOIT)
Maar wat als het helemaal mis gaat, niet te hopen,wie gaat dan de grondsanering betalen?
Zou wat zijn: de hele Vlisco tegen de grond.
Kan er eindelijk iets fatsoenlijks gebouwd worden en kan die verschrikkelijke “afscheiding” tussen fabriek en kasteel verdwijnen en het park van het kasteel weer in oude glorie/staat worden gemaakt. Zoals ik me het van vroeger herinner en niet die enorme fabrieksmuur, de stadsscheiding.
Als Vlisco wordt overgenomen verdwijnt misschien ook de productie van stoffen in Helmond. Het ‘Vlisco’ grondgebied en opstallen zijn niet in bezit van Vlisco.
Als de productieafdeling verdwijnt blijft Helmond zitten met een puinhoop.
En de eigenaar wil daarvoor toch veel geld hebben van…..de gemeente.
Zijn er andere kopers???
Muren weg weer zoals vroeger – 170 jaar bestaat dit bedrijf velen monden gevoed – Helmond op de kaart gezet – Hoop op een goede deal en verder niet Zeuren
Wacht maar eens tot ze de grondsanering moeten gaan betalen, dan kunnen de aandeelhouders een lening afsluiten, en nog erger!
Vuile lelijke slaven fabriek is het, werken met gif tegen een minimum loontje.
Ik ken de profiteurs wel.
Het is ook een vies oud bedrijf wat allang aan vervanging toe is.heeft zijn mooie tijd wel gehad, of ze moeten het afbreken en opnieuw bouwen, ben er eens een rondwandeling wezen doen, en jezus daar stinkt het, ik had te doen met het werkende personeel, die op kantoor zitten hebben daar geen last van.en wat ik toen zij meen ik nu nog, de directie moedt zich schamen dat ze in deze tijd de mensen in zo een rotzooi laten werken
Update 2:
De Vlisco gaat 7 weken dicht
Na dit weekend sluit Vlisco 7 weken de deuren van de fabriek en kantoren in Helmond. Doordat de coronacrisis ook in West-Afrika toesloeg, is de vraag naar hun unieke stoffen dramatisch gedaald. In hun veruit grootste afzetmarkt wordt nauwelijks meer iets verkocht omdat alle markten en winkels gesloten zijn. En met het produceren van te veel voorraad-gereed-product heeft het bedrijf slechte ervaringen.
Half mei wordt bekeken of de tijdelijke sluiting verlengd wordt. Dat nieuws bevestigde een aangeslagen werknemer van het bedrijf. Beloofd is dat de lonen van de honderden werknemers worden doorbetaald. “Maar ik ben bang dat dit het einde van de Vlisco is” zegt de man die er sinds zijn negentiende werkt.
Ja denk dat ze dit ook niet te boven komen.
@De weblog van Helmond op woensdag 1 april 2020 om 14:17:
Dus toch, gvd, soms zijn geruchten dus waar. Sterkte voor alle Vlisco-werknemers, hun families en Helmond. Dit is een klap!
Inmiddels kregen we het perscommuniqué (pdf) dat het textielbedrijf mailde.
In 2016 bestond de Vlisco precies 170 jaar. De weblog en daarna ook andere Helmonders maakte een bloemlezing van beeldmateriaal van dit Helmonds bedrijf.
In 2005 stelde we deze quizvraag, ene Peter W wist het antwoord.
In de afgelopen 15 jaar kwam dit bedrijf regelmatig aan de orde op de weblog.
Arme medewerkers ????
Mooi moment om op zoek te gaan naar ander werk.
Het was zo’n mooi bedrijf maar er is niks meer van over. En dat ligt niet aan de operators.
@Eddy van Schijndel op woensdag 1 april 2020 om 20:14:
Precies, het was ze aan de top naar het hoofd gestegen. Bahbah, kantoor in Amsterdam want dat was makkelijker met vliegen om maar eens een voorbeeld te noemen. Maar goed, veel grote klanten wilde toch gewoon naar Helmond en de fabriek komen kijken.
Pfff Niet te geloven, iedereen veel sterkte ????
Het gedoe begint nu al, of we van die zeven weken twee weken vakantie willen opnemen? Kunnen we mooi met het hele gezin op vakantie naar waar we nu al weken verplicht zitten: thuisistan. Hopelijk houdt de bond hun poot stijf, laat de eigenaar maar betalen!
Update 3:
Vlisco betaalde 2 ton boete omdat het te weinig oog had voor witwassen
De Vlisco heeft een boete van 205.000 euro geaccepteerd én betaald. Uit onderzoek is gebleken dat dit bedrijf haar klanten onvoldoende onderzocht en dat hadden zij volgens de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme wel moeten doen.
Letterlijk meldde het Openbaar Ministerie vanochtend het volgende:
@De weblog van Helmond op donderdag 16 april 2020 om 10:00:
Goed dat ze al betaald hebben, dat geld is tenminste binnen voor de mogelijke totale lockdown. *knipoog*
Dus de Vlisco moet voor politie spelen?
@Carinne van der Horst op donderdag 16 april 2020 om 18:46:
Die pet past ons allemaal. 🙂
Of zich aan de wet houden.
Al ruim 35 jaar ben ik overbuurman van de Vlisco. Vanuit de Trambrugweg kijk uit op het gebouw 1911, een rijksmonument en voor mij symbool van een bijna niet meer weg te denken (en te ruiken enz.) stuk Helmond. Vlisco is toch een deel van onze identiteit, zoals dat mooi heet, geworden: de dessins die hier ontworpen werden door mensen afkomstig uit onze stad en omgeving, de Cor Matthijsenschool die jongeren uit arbeidersmilieu kans bood om zich te ontwikkelen enz. Een fleurig stukje Afrika in onze verder nou niet direct heel kleurrijke stad (hoewel). Afijn,sinds tijden is Vlisco gespecialiseerd op wax prints voor de Afrikaanse markt, nadat men ook ruim een eeuw ‘gewone’ bedrukte doeken heeft gemaakt. Hoe dat zo gekomen is maakt dit verhaal, wat mij betreft, uitstekend duidelijk (helaas ‘slechts’ in het Engels, maar Helmonders spreken & lezen hun talen, nietwaar): https://www.bbc.co.uk/news/extra/4fq4hrgxvn/wax-print
Een actueel punt blijkt wel: de enorme concurrentie en de prijsdruk. Vlisco speelt alleen in het topsegement, moet zich onderscheiden met spraakmakende dessins. Het gaat niet goed met mijn overbuurman, en niet alleen vanwege corona. En ondertussen staat het bedrijf nog steeds ‘in de etalage’. Bij de belangstelling van Made in Africa heb ik zo mijn twijfels: hun Linkedinpagina https://www.linkedin.com/company/made-in-africa-inc./about/ 21 volgers. Bij doorklikken naar hun website kom ik op een Chinese (tenminste, dat denk ik) goksite. http://www.madenafrica.com/win.php Vlisco lijkt me toch te kostbaar voor een gokje. Ik blijf m in de gaten houden, hopelijk krabbelt de Vlisco weer op. En verplaatsing naar Afrika is mogelijk een logisch vervolg in dit globaal verhaal. Maken we er toch n skon museum van?