Vlisco wordt zo mogelijk weer verkocht
– PRIMEUR –
De eigenaar van Vlisco, de Londense investeringsmaatschappij Actis, heeft de Britse bank Barclays opdracht gegeven de investeringsmogelijkheden te onderzoeken. In investeringsland wordt zo’n onderzoek gezien als een voorbode van verkoop of fusie. Murray Grant, de verantwoordelijke man bij Actis inzake Vlisco, bevestigt dat die bank de mogelijkheden onderzoekt, maar ontkent tegelijkertijd dat het bedrijf te koop staat. “We moeten alles uiteindelijk verkopen, maar we zijn Vlisco niet actief aan het verkopen,” aldus Grant.
Duidelijk is dat een aantal Europese fondsen reeds zijn benaderd. Volgens bronnen in de mode-industrie zouden ook grote internationale luxeconglomeraten als Moët Hennessy • Louis Vuitton S.A. (ook wel bekend als LVMH) en Hermès International hun ogen op het Helmondse bedrijf hebben gericht. Vlisco Group heeft wereldwijd 2.700 werknemers, waarvan zo’n 900 in Helmond.
In 2009 bedroeg de omzet van textielfabrikant Vlisco 169 miljoen euro. Over het afgelopen jaar wordt de omzet geschat op bijna 300 miljoen. In 2010 verkocht de toenmalige eigenaar, Gamma Holding, het bedrijf voor 118 miljoen euro aan Actis. De nieuwe eigenaar stelde zich toen ten doel de omzet te verdubbelen en die doelstelling kan dit jaar (eerder dan verwacht) bereikt worden.
Een paar weken geleden zagen 1,6 miljoen mensen de Vlisco schitteren in het tv-programma De Wereld Draait Door en in mei staat het bedrijf weer in de schijnwerpers. Dan in de Bijenkorf-filialen in Amsterdam en Eindhoven waar tijdelijke Vlisco-winkels komen. Verwacht wordt dat daar, behalve hun kleurrijke stoffen, ook (voor het eerst) kledingstukken te koop zullen zijn.
6 reacties:
Nu vallen de puzzelstukjes in elkaar. Dit jaar zijn er in de productie weinig investeringen, zo staat er al bijna een jaar een nood stoomketel. Verdere investeringen staan op hold. Die zijn dan voor de nieuwe investeerders. Ik hoop dat de overheid en de OR de verkoop scherp in de gaten houdt, zodat er garanties worden gedaan om Vlisco voor Helmond in de toekomst te behouden.
@Insider op vrijdag 25 april 2014 om 09:12:
Kan me toch niet voorstellen dat ze de Vlisco uit Helmond willen halen?
We werden getipt over een pracht verhaal van Jef de Jager dat eerder op de weblog verscheen in de reeks Helmondse Helden. Jan Fentener van Vlissingen, de grootste directeur in de Vlisco-geschiedenis, is die held.
Philip Morris; Organon; Philips zijn enkele voorbeelden. Zo zullen er meer zijn en volgen. Gelukkig heeft Helmond unieke kennis mbt het productieproces, maar dit geeft geen enkele garantie. Winst, daar gaat het om en niet om sentimenten.
Heel Afrika draagt de exotische prints van Vlisco – de Prada uit Helmond, aldus een artikel in NRC Q vandaag.
De Financiële Telegraaf kopt vanavond: Hermes en Louis Vuitton azen op Vlisco
http://www.telegraaf.nl/premium/dft/dft_premium/22712320/__Hermes_en_Louis__Vuitton_azen_op_Vlisco__.html?utm_source=t.co&utm_medium=referral&utm_campaign=twitterfeed