Brouwers: Cultuur zit niet in stenen
Het Kunstkwartier en de bibliotheek gaan vooralsnog niet samen in één gebouw. De definitieve beslissing is uitgesteld om zo goed na te kunnen denken over vervolgstappen. Uitstel betekent momenteel minder duidelijkheid, maar er moet ook rustig over de gevolgen kunnen worden nagedacht.
Alle kinderen lezen graag boekjes. Daarom ga ik met mijn kinderen vaak naar de bieb, waar het wemelt van de kinderen. Ook houden alle kinderen van muziek. Al brabbelend en stampend zijn ze verwonderd over de uitgestoten klanken. Op latere leeftijd gaat deze verwondering vaak verloren. Is dat erg? Ja, dat is erg: de voordelen van kunst en cultuur, waaronder literatuur, zijn eindeloos. Hier een kleine greep uit de positieve effecten op jongeren: het heeft een positieve invloed op de persoonlijke ontwikkeling, het versterkt maatschappelijke betrokkenheid en uitdrukkingsvaardigheid, het zet je aan het denken over jezelf en de samenleving, en het zorgt voor betere omgangsvormen. Kortom, kunst en cultuur zorgt voor meer begrip voor de medemens en jezelf.
In Helmond zijn de bibliotheek en het Kunstkwartier twee belangrijke cultuuraanbieders. Beide hebben de belangrijke taak om de samenleving van een zo goed en zo groot mogelijk cultureel aanbod te voorzien en de jongeren dus vast te houden. De openbare bieb is voor velen een veilige haven, een toevluchtsoord tussen de boeken. Het Kunstkwartier is dé plek om met kunst en muziek in aanraking te komen. Mooie, herkenbare en toegankelijke gebouwen helpen om zoveel mogelijk jongeren in aanraking te laten komen met kunst en cultuur.
Het Kunstkwartier en de bibliotheek hebben als twee belangrijke cultuurpijlers in Helmond allebei een prachtig gebouw met alle faciliteiten. Als de plannen doorgaan zou dat betekenen dat beide wat moeten inschikken, maar dat mag niet ten koste gaan van de kwaliteit. Aan de andere kant is het ook een gemiste kans: als buren is het makkelijker samenwerken. Ook blijven de vastgoedkosten stijgen en dat drukt op de budgetten.
Dit probleem kunnen we oplossen door het budget voor taken los te trekken van het budget voor het gebouw. Zo kan er weer volop geïnvesteerd worden in kerntaken in plaats van vastgoed. Zodoende komt het geld niet in de stenen te zitten. Samen met een nog inniger samenwerking kan dit zorgen voor een groter en beter cultuuraanbod. Alles om de jeugd lezend en musicerend te krijgen en te houden, want kunst en cultuur is een cadeau voor jezelf en de samenleving.
Marlotte Brouwers
Raadslid D66
10 reacties:
Tegenvoorstel: als links zo begaan is met cultuur dan zal er genoeg animo zijn om dit privaat te bekostigen.
Waarom zou cultuur immers van subsidie aan elkaar hangen? Omdat het niet levensvatbaar en idealistisch is. De realiteit leert dat in de lagere klassen er geen behoefte is aan cultuur omdat men grotere alledaagse problemen ervaart.
Het is typisch D66 weer dat zich elitair boven deze groepen plaatst, en er waarschijnlijk niet eens weet van heeft.
Ook al stem ik geen D66: goed dat er over cultuur gedebatteerd wordt. Er staat in Helmond een geweldig fanatiek en creatief team achter, die met minimale middelen (denk aan o.a. het verdwijnen van bibliotheken) prachtige dingen neerzet.
Marlotte: als de onderbuik vindt dat cultuur van subsidies aan elkaar hangt, is daar geen kruit (feiten) tegen gewassen.
Ik hoop dat meer mensen de weg naar Kunstkwartier, Speelhuis, Annatheater e.a. zullen weten te vinden; ook om een gesprek met medewerkers aan te knopen.
Al snap ik Stef zijn punt (levensonderhoud eerst): als je cultuur enkel als ‘linkse hobby’ wil zien en wellicht De Toppers en voetbal als cultuur overblijven, wil ik vervolgens graag alle onkosten van stadionverboden, politie-inzet en binnenstadvernielingen bij grote wedstrijden vergoed zien. Blijft er direct gigantisch veel geld over voor andere zaken… én blijft cultuur voor de massa ook betaalbaar.
Beste Sjef,
Het begrip cultuur is zó breed en echt niet alles is te vinden in de theaters. Ook film, (volks)dans, populaire muziek, urban sports, etc., etc.; allemaal cultuur. Het is juist zo belangrijk dat ook een kind dat onder de armoedegrens leeft in contact moet komen met cultuur. Danwel op school, danwel in de wijk, danwel in de gratis toegankelijke bieb. Cultuur is niet links, niet rechts, niet midden, niet progressief, niet conservatief, niet alleen voor rijk, niet alleen voor arm: cultuur is van ons allemaal.
Groet,
Marlotte
Cultuur…. het woord alleen zorgt er al voor dat hakken in het zand gaan.
Voor heel veel mensen is het een woord, wat hoort bij mensen met (goed) gevulde portemonnee.
Dat het veel meer is als dat, is dan heel moeilijk onder de aandacht te brengen.
Terwijl cultuur juist ook even kan zorgen voor ontspanning, hoofd even leeg maken, kind zijn.
En cultuur hoeft niet altijd gelijk te staan aan geld.
Maar voor je cultuur en aanbod onder de aandacht gaat krijgen bij de grote groep die je nu nog niet bereikt, zal er een cultuurverandering moeten plaatsvinden bij de aanbieders…
Bijvoorbeeld stop bij het zeggen dat iets cultuur is. Noem dans gewoon dans bijvoorbeeld. Laat duidelijk zien dat activiteiten vaak gratis toegankelijk zijn of voor minimale bijdrage.
@Ing dus een wethouder voor cultuur wordt een wethouder voor dansen, zingen, schilderen, toneel, muziek, film, etc etc.
@Ing,
Helemaal met je eens: de culturele activiteiten moeten toegankelijk zijn voor ieder kind. Grote of kleine portemonnee moet niet uitmaken!
Cultuur is inderdaad een verzamelnaam. Ik kan me voorstellen dat sommigen meteen denken aan klassieke muziek en ingewikkeld modern theater. Ook mooi, maar niet voor iedereen. Voor mij is gaat het begrip cultuur over de breedste zin van het woord: uitingen in muziek, dans, toneel, film, etc. Dus van een dansuitvoering van mijn nichtje tot aan een concert van Wagner, alles moet beschikbaar en bereikbaar zijn voor kinderen.
Wanneer je de TV aanzet kun je films zien, wanneer je de radio aanzet kun je muziek horen en op youtube, tiktok etc. kun je alle kunsten van de wereld bewonderen. Ik denk dat de meeste jonge mensen op die manier met kunst en cultuur in aanraking komen. Ik heb een jaar of tien geleden een idee gemaild naar de gemeente Helmond over het maken van een AR-app waarmee je door de stad kunt lopen en door je telefoon info kunt zien over bijvoorbeeld het PEA-park etc.
Nooit een reactie op gehad maar wil je mensen iets leren dan zul je echt die kant in moeten gaan. Boeken lezen en toneelspelen is iets wat in de ouderwetse blanke gemeenschap misschien een rol speelt maar dat is kijken door een Stiphoutse bril.
@Mark,
Leuk idee van die app! Volgens de begroting wil het college meer inzetten op de Helmondse identiteit en ons erfgoed verleden. Dit idee past er mooi bij, ik ga er eens achteraan.
Boeken lezen en toneelspelen is helemaal niets ouderwets en wits! Daar moeten we juist vanaf. Alle kinderen houden in beginsel van boekjes en van rollenspel. Dat gevoel moeten we langer vast kunnen houden door meer aantrekkelijk en laagdrempelig aanbod.
Je hebt gelijk; muziek en film komt voornamelijk binnen via een scherm. Maar, hoe vinden we de mensen die de muziek inspelen als niet genoeg kinderen les krijgen en de faciliteiten er niet zijn? Hoe krijgen we de acteurs voor de films als de toneelscholen niet toegankelijk zijn..? Ook YouTube en tiktok laat veel kinderen zien die op een manier les hebben gehad of dat zouden moeten krijgen om beter te worden in zingen/dansen/spelen.
Ik wil er nou eindelijk eens vanaf dat alleen ‘rijke’ kinderen de kans moeten krijgen om in aanraking te komen met muziek, dans, film, toneel, fotografie, schilderkunst, literatuur. Wàt een onzin is dat én je doet ontzettend veel kinderen te kort! Alsof niet alle kinderen recht hebben om zichzelf te ontwikkelen.
@Marlotte op woensdag 19 oktober 2022 om 10:39:
Mee eens. Net zoals lichamelijke ontwikkeling (sport) is ook geestelijke ontwikkeling (cultuur) belangrijk om optimaal te kunnen functioneren. Je gebruikt je lichaam en geest nu eenmaal bij alles wat je doet.
Een mooi voorbeeld hoe cultuur stimuleert tot ontwikkeling is Volendam. Iedereen heeft in Nederland voldoende mogelijkheden om zich muzikaal te ontwikkelen, maar Volendammers doen dat meer dan anderen. Waarom? Omdat zoveel andere Volendammers dat ook doen.
@Sander Lam
Ja! Daar zou ik graag naartoe willen met Helmond. Ik ben dan ook voorstander van een rijke schooldag; alle kinderen krijgen na school nog muziekles, sporten, etc.