Brouwers: Oproep aan de lezer
Afgelopen donderdag was er een bijeenkomst over de huidige stand van het sociaal domein. Het sociaal domein is alles wat te maken heeft met ondersteuning en zorg aan de inwoners. Dat is natuurlijk heel breed; denk aan zelfredzaamheid, werk, schuld, jeugdhulp en meedoen in de samenleving. Het is de taak van de gemeente om inwoners met dergelijke hulpvragen te ondersteunen.
Ondanks de vele mensen werkzaam in het sociaal domein en de vele vrijwilligers, blijven de sociale en financiële problemen bij een deel van onze inwoners groot. Helaas gaat lang niet alles goed; de sociale en financiële problemen zijn in Helmond nog steeds groot, ondanks alle mensen die hier dag en nacht mee bezig zijn.
Eerst de cijfers. In Helmond gaat de helft van de totale begroting op aan het sociaal domein. 28% van de Helmonders maakt gebruik van een vorm van ondersteuning. We zien een groot verschil in wijken; in Brandevoort gaat relatief veel ondersteuning naar jeugdhulp, in de Binnenstad en Helmond-Oost zijn er meer financiële problemen. Er is ook een sterke tweedeling in Helmond: de oudere wijken hebben met meer problemen te maken dan in de nieuwere wijken aan de randen. Er wordt de laatste jaren meer ingezet op maatwerk en daarin zijn successen geboekt: er hebben steeds meer mensen betaald werk en minder kinderen groeien op in armoede. Daartegenover zijn er wel meer kinderen die net boven de armoedegrens opgroeien. Helaas neemt het aantal schoolverlaters toe, en dat is zorgelijk omdat mogelijke problemen dan worden meegenomen naar volgende generaties. Daarnaast neemt sociaal isolement toe. De getallen zijn vergelijkbaar met andere steden; Helmond doet het niet veel beter of slechter.
Er zijn dus, kort gezegd, genoeg problemen in Helmond waar iets aan gedaan moet worden. De problemen waar mensen mee kampen zijn steeds complexer en dus lastiger op te lossen. Het zou beter zijn als mensen sneller hulp vragen, wanneer de problemen minder complex zijn; tegelijkertijd zijn er in de zorg en ondersteuning bijna overal wachtlijsten waardoor hulp langer dan gewenst op zich laat wachten.
Al deze cijfertjes geven maar een globaal idee van de werkelijkheid. De cijfers gaan over de mensen heen en geven niet weer wat echt wordt gevoeld. Vandaar mijn oproep. Heeft u een positieve of negatieve ervaring die u graag deelt met onze fractie? Ervaring uit de praktijk is voor ons waardevoller dan de theorie. Ik hoor graag van u!
Marlotte Brouwers
Raadslid D66 Helmond
28 reacties:
Wat goed om zoiets te vragen!
Ik woon al ruim dertig jaar in Helmond en krijg ruim tien jaar huishoudelijke hulp. Dat gebeurde na enkele jaren geregeld pushen door mijn psycholoog die vond dat ik dat goed kon gebruiken en er ook recht op had. Zelf vond ik van niet want het ging nog best wel en daarbij vond ik het ook een vernedering. Een man alleen moet dat toch zelf ook kunnen. Vandaar dat ik het niet aan wilde vragen. Maar uiteindelijk toch maar gedaan, niet te moeilijke formulieren ingevuld, een heel fijn intakegesprek met een ambtenaar bij mij thuis en vrij snel daarna: een akkoord per telefoon en kort daarna de officiële bevestiging per post.
Toen wachten wie er kwam, als zij niks voor mij was omdat het niet klikte, had ik me voorgenomen na een paar keer te stoppen.
Sinds de poets eens in de twee weken in een paar uur mijn hele huis kuist, loopt mijn leven weer op rolletjes en durf ik zelfs weer mensen over de vloer te vragen. Want wat een uitkomst, wat een genot, wat een zegen is de huishoudelijke hulp voor mij! De eerste periode dat ze kwam had ik extra uren gekregen. Elke week een hele middag. Want alles wat al tig jaar was blijven liggen, moest onderhanden genomen worden. Toen het hele huis na een aantal maanden een goede beurt had gehad en pico bello was, ging het over naar eens in de twee weken.
Lang verhaal kort: vrijwel altijd als de poets is geweest, loop ik even rond, zie dat het goed is en heb ik een geluksmomentje. Met grote dank aan mijn psycholoog, mijn gemeente en mijn poets.
@RM Dank voor je reactie! Heel fijn om ook positieve geluiden te horen. Ook heel fijn dat het nu beter met u gaat en u toch heeft gekozen voor huishoudelijke hulp!
Ken een heel boek schrijven over de jeugdzorg en sociale teams hier in Helmond. Jullie mogen me een mail sturen voor een afspraak om het door te spreken, dat is namelijk niet in een half uurtje hier neergetypt.
Waar kan ik terecht voor mijn ervaring?
Er bestaan grote zorgen bij specialisten over verwaarloosde ouderen in ziekenhuizen wat wordt beschouwd als een grote crisis. Meer verwaarloosde ouderen komen op de spoedeisende hulp binnen. Niet goed gewassen, onvoldoende gegeten en door blijven lopen met ziektes(verwaarloosde longontsteking of uitgezaaide kanker) Specialisten betwijfelen of dat de samenleving klaar is voor meer hulpbehoevende ouderen. Ook ouderen met gevorderde dementie worden binnengebracht die nooit een diagnose hebben gehad. Resultaat: wanhopige huisartsen aan de telefoon die nergens heen kunnen met hun patiënten. *20.000 ouderen staan op de wachtlijst van een verpleegtehuis. In een jaar tijd met *4000 gestegen. Langdurige zorg bij ouderen staat inmiddels op *185.000. Personeelstekorten en hoog ziekteverzuim zijn een groot probleem. Dit jaar al *17.900 mensen tekort in verpleegtehuizen. In 2031 zijn dat er *51.300. Thuiszorg een tekort van *6100 verzorgende en in 2031 * 15.400.
Kortom vijf voor twaalf lijkt te zijn gepasseerd.
De antwoorden mbt gemeente Helmond zijn reeds gegeven.
Wachtlijst verpleeghuis: ca. 80 personen
Groei wachtlijst 2022 t.o.v. 2021: – 9 personen
Aantal personen intramuraal: totaal 182 personen
Personeelstekort intramuraal: ca. 40 FTE
Personeelstekort wijkverpleging: ca. 10 FTE
Zorgboog
Wachtlijst verpleeghuis hele regio: ca. 200 personen (niet uitgesplitst naar alleen Helmond)
Groei wachtlijst 2022 t.o.v. 2021: 10-25 % toename
Aantal personen intramuraal Helmond: 325 plaatsen
@Sylvia op dinsdag 27 juni 2023 om 08:11:
Als je wilt, zet je jouw ervaringen in een reactie hieronder.
Sorry maar het is een lachertje ik als Oma zou graag in gesprek gaan met de betreffende personen omtrent de zorg en hulpvraag… Want deze Oma maakt zich grote zorgen betreft haar kleinkinderen😔😢
Was fijn geweest als er bij stond hoe te reageren, en het niet als reactie op de weblog te hoeven doen. Want heb wel genoeg ervaringen, en een positieve ervaring is de uitzondering.
Medisch specialisten hebben lang gestudeerd voor hun kennis en vaardigheden..
Hun werk gaat vaak letterlijk over mensenlevens; het meest waardevolle dat een mens mag bezitten … leven.
Daar mag een riant salaris tegenover staan.
Echter wordt hun rol in de maatschappij door een aantal gebruikt als verdienmodel om de persoonlijke kas te vullen … we hebben het hier over het zogenaamde “rupsje-nooit-genoeg”:
* Het zich verenigen in maatschappen waar ziekenhuizen hen tegen hun voorwaarden (lees: salarissen) kunnen inhuren.
* Het aangaan van persoonlijke cont(r)acten met farmaceutische bedrijven om medicijnen van die farmaceutische bedrijven te promoten cq.. voor te schrijven in de dagelijkse praktijk.
Enkele bronnen:
1) https://www.nrc.nl/nieuws/2022/12/04/verdachte-cardiologen-stiekem-huurbaas-van-ziekenhuis-isala-a4150427
2) https://nos.nl/artikel/2471056-inspectie-te-weinig-aandacht-ziekenhuizen-voor-bijverdiensten-artsen
3) https://nos.nl/nieuwsuur/collectie/13913/artikel/2444562-verantwoording-zo-deden-we-onderzoek-naar-betalingen-aan-cardiologen
Beste medisch specialist, (wie het betreft) waar is uw ethiek gebleven?
Beste farmaceutische industrie, waar is uw ethiek gebleven?
Beste zorgverzekeraar, waar is uw ethiek gebleven?
Ongewild en onbedoeld sta ik met mijn woorden ook op de tenen van medische specialisten die er wel een ethiek op na houden en elke dag hun stinkende best doen om hun beroep met alle liefde en eer uit te oefenen … “de goei hoeven nie onder de kwaai te lijen”
In het Elkerliek en andere zorginstellingen in Helmond en omgeving zal het niet anders zijn.
Ik heb geen invloed, echter ik zou graag zien dat het geld dat in deze tak van sport omgaat anders (eerlijker? u mag het zeggen) verdeeld zou kunnen worden.
Meer geld naar de “handjes aan het bed” in het ziekenhuis, de wijkverpleging, de zorgtehuizen, etc..
Betere arbeidsvoorwaarden (voldoende personeel, werkdrukverlichting, salaris) zodat het beroep in de zorg weer aantrekkelijk wordt.
We hebben de inhoudelijke reacties van Claudia, Sylvia, Anita en Patries op de “uit het leven gegrepen” column van Marlotte nog niet mogen lezen.
De reactie en de grote zorg (het is 5 voor 12 geweest) van Wilbert spreekt voor zich.
Tenslotte: nee; ik ben niet werkzaam in de zorg.
@Wilbert op dinsdag 27 juni 2023 om 08:33:
Dag Wilbert,
Ik schrik van de cijfers. Onthutsend, zelfs!
Vanmiddag houdt de FNV hier in Helmond een bijpraatmiddag over de WMO voor 50-plussers die lid zijn van de vakorganisatie. Ik neem je cijfers mee. Dank daarvoor!
Hartelijke groet,
Hanneke Hegeman.
Beste allen,
Ik had mijn mailadres er inderdaad onder moeten zetten, in principe is deze gewoon openbaar te vinden. Het is [email protected].
@Claudia het staat al in mijn agenda u een dezer dagen te bellen!
Ik zie al veel reacties, fijn! Zijn er ook zaken die ik echt mee kan geven aan de ambtenarij? Of bijvoorbeeld via een motie kunnen? Helaas kan ik niet heel veel veranderen aan landelijk beleid of de tekorten in de zorg. Ik hoor wel graag ideeën, problemen, oplossingen etc. die helpen om in Helmond zaken beter te krijgen. Jullie ervaringen geven een veel beter beeld van de werkelijkheid dan de cijfers!
Dank nogmaals!
Ik weet niet of je wat kunt doen, wantde hele zorg in Helmond is uitbesteed aan een stichting. Een stichting die geen goede dosiervorming kent, geen klachten registratie heeft. En …. aan de nodige kennis ontbreekt. Heel graag dwang uitoefent, ja dan moeten we maar een veilig thuis melding maken als u niet doet wat ik zeg. Nederland is niet voor niks berucht om zijn slechte jeugdzorg , dit komt mede door Helmonds beleid. Sommige mensen in Helmond zijn zelfs bang om zorg te vragen.
Jeugdhulp is echt buitengewoon slecht geregeld..
Bij vragen stuur maar een mail..
Beste mevrouw Brouwers en andere geintereseerde,
Mijn dossier is wat men noemt complex en ik ontvang zorg uit de WLZ wat dus niet vanuit de gemeente geregeld is. Echter heb ik wel te maken met Helmondse zorginstellingen waar de gemeente zaken mee doet en daarom deel ik hier toch een deel van mijn ervaringen.
Ik ontvang al jaren psychologische zorg van het RAC en sinds april 2022 ook ambulante individuele begeleiding thuis. Het gaat eigenlijk sindsdien allemaal mis met deze organisatie. Voor nog geen twee maanden was de zorg stabiel of was ik niet om de ene of andere misstand met hun in gevecht. Dit gaat om zaken als personeelstekorten: Mijn klinisch psycholoog in opleiding ging in augustus weg en ik kreeg een nieuwe behandelaar, een psychologisch verpleegkundige die absoluut niet de kennis of vaardigheden had om mij te helpen maar het werd mij voorgespiegeld alsof er geen andere keuze was. Na herhaaldelijk aangegeven te hebben bij de regie behandelaar dat het niet werkte, was het in januari de maat vol. De behandelaar had geen zin in discussie dus beindigde deze een sessie halverwege. Er volgde een gesprek met de regiebehandelaar die besloot de behandeling te beëndigen met het argument dat er met psychologische behandeling geen resultaat meer te behalen viel. Deze conclussie trok hij op basis op het verhaal van de onbekwame behandelaar en eerdere therapieën die voortijdig beindigd moesten worden omdat de desbetreffende behandelaar van baan veranderde.
Rond dezelfde periode, December/Januari kwam ik er ondertussen achter dat de begeleiding werkzaamheden declareerden die niet gedeclareerd mochten worden. De begeleiders werden hier op aangestuurd door leiding gevende en dit werd heel slinks gedaan. Ze schreven tijd voor overleg, rapportages, zorgplannen schrijven af als begeleiding individueel. Dit terwijl in de lijst van zorg dat uit het pgb vergoed mogelijk expliciet vermeld staat dat deze zorg niet vergoed mocht worden. Toen ik dit aan kaarte met de leiding gevende deed ze alsof dit normaal was en dat dit wel mocht als dit vermeld stond op de zorgovereenkomst. Ik ben dit nagegaan bij het zorgkantoor en dit bleek absoluut niet het geval te zijn. Toen ik hiermee terug ging naar het RAC probeerde ze me te overhalen om een maandbedrag af te spreken (op die manier is er geen urenoverzicht op de factuur en zou het frauderen dus nog minder zichtbaar voor mij zijn) als ik dat niet deed zei ze dat er dan minder overleg en geen rapportage meer gemaakt kon worden wat zou betekenen dat de zorgkwaliteit achteruit zou gaan om mij zo voor blok te zetten. Toen ik dit zo op de mail zette deed ze alsof ik het allemaal verkeerd begrepen had, had ze zelf contact met het zorgkantoor gehad en stuurde ze me een fragment van dezelfde lijst van het zorgkantoor dat ik maanden geleden onder haar neus geschoven had, alsof dit nieuwe informatie was. Uiteindelijk werd er wel toegegeven dat ze zich niet aan de regels hielden maar dat ze dat vanaf nu wel zouden doen nu ze ervan af wisten. De leidinggevende waar ik tot dan toe contact mee had, had nu ook ineens een andere baan gevonden en vertrok.
Intussen had ik dus geen psychologische behandeling meer en was ik bezig dit aan te vechten door middel van een second opinion. Daar werd geconcludeerd dat er wel nog resultaat door middel van behandeling gehaald kon worden dus werd er gezocht naar een geschikte behandelaar. Deze had het RAC niet in huis dus werd ik doorverwezen naar GGZ oost brabant. Deze verwijzing werd verstuurd alvorens ik daar toestemming voor had gegeven… Enfin ik wilde wel met hun in gesprek gaan. Echter wist ik dat GGZ oost brabant al jaren cliënten met autisme doorverwees naar andere partijen omdat zij hier nog maar weinig mee deden. Dit gaven ze ook toe maar dat ze wel wilden kijken of ze met mijn andere problematiek konden helpen als het RAC het autisme stuk zou blijven doen. De wacht tijd voor de officiele intake was nog 4 maanden en niet bekend hoe lang het dan zou duren voor de behandeling van start zou gaan.
Intussen had de psychiater van de second oppinion nu de behandeling overgenomen en ook zonder eerst te overleggen zichzelf aangewezen als regiebehandelaar. Afgelopen week was het niet duidelijk wie mij aanspreekpunt nu was voor zaken aangaande de begeleiding. Volgens de nieuwe regiebehandelaar moest ik alles met de begeleiders zelf regelen en was het niet standaard mogelijk om direct contact te krijgen met de teamleider van de begeleiders. Dit vond ik best wel raar gezien de begeleiders niet gaan over afspraken zoals hoeveel uur ik afneem, hoe er geregistreerd en gefactureerd wordt en ook weinig invloed hebben op andere organisatorische zaken. Volgens de psychiater was er verder geen standaard contact persoon, daar kon ook geen tijd voor gemaakt worden en illustreerde dat als er 500 mailtjes binnen kwamen en 10 procent van de cliënten dood gingen door suicide omdat zaken onopgelost bleef dat een acceptabel percentage was als daarmee het bedrijf overeind bleef.
Nu vraag ik u beste lezer: zoiets hoort een behandelaar toch niet te zeggen?
Daarbij klopt het niet eens want volgens de klachtenprocedure kan je wel om de contactgegevens van een leiding gevende vragen als je er met de begeleiding zelf niet uitkomt.
Beste lezer, u vraagt zich misschien af, waarom is deze jongen in hemels naam niet allang overgestapt naar een andere zorg leverancier?! Nou, er zijn maar weinig aanbieders in de omgeving die gespecialiseerde zorg leveren aan autisme met comorbiditeit (dat wel zeggen in combinatie met een tweede of derde diagnose) degene die nog enigszins in de buurt zit neemt helaas geen cliënten aan vanwege te lange wachtlijsten.
Excuseer ik wilde nog wat toevoegen en dat zijn de redenen dat ik het hier deel.
1: ik wilde gewoon heel graag mijn verhaal kwijt
2: ik wilde aantonen dat er een hoop misstanden in de zorg zijn en niet alleen binnen de reguliere WMO maar ook binnen de GGZ en de WLZ
3 Deze misstanden zijn niet zomaar ontstaan en een aantal ervan zijn geboren uit noodzaak door de bezuinigingen van de afgelopen 15 jaar. Zolang ik al zorg ontvang is er altijd een discussie tussen de zorgleverancier en de partij die het betaald. Volgens de een is het budget voldoende volgens de ander is het bij lang na niet voldoende en als dat inderdaad zo is, vind ik het ook niet zo gek dat zorgpartijen beginnen te sjoemelen met de uren registratie.
4 Des al niet te min is het ronduit SCHANDALIG dat al kwetsbare mensen worden bedrogen, misleid en gemanipuleerd door de partijen die ze juist zouden moeten helpen. Ik vertrouw inmiddels vrijwel niemand meer.
5: Ik hoop hiermee de gemeentelijke politiek wakker te schudden dat ze werkelijk iets gaan doen, werkelijk mensen gaan helpen en stoppen met liegen, manipulatie en bedriegen. Wil je het vertrouwen van het volk? Simpel Doe wat je zegt en zeg wat je doet, ook al is het niet leuk of niet wat men wil horen.
6 een laatste zelfzuchtige reden, ik hoop dat iemand van betekenis mijn verhaal hoort en mij werkelijk op weg helpt beter te worden, maar dat is zoiets als hopen op regen in een woestijn.
Groeten en bedankt voor het lezen van mijn ellende
Bas
@Marlotte op dinsdag 27 juni 2023 om 13:32:
Ik ben het met je eens dat jij en ik weinig invloed hebben op de landelijke politiek.
Ik wil je graag verwijzen naar het onderstaande artikel.
https://nos.nl/artikel/2480029-brabantse-scholen-stoppen-met-inhuur-uitzendkrachten
Het onderwijs is niet hetzelfde als de zorgsector echter zie ik in deze wel parallellen.
In de zorg (algemeen) laten veel medewerkers zich inhuren als ZZP’er (exacte cijfers heb ik niet).
Op provinciaal niveau zouden bijvoorbeeld de burgemeesters van de grote Brabantse steden het gesprek aan kunnen gaan met de besturen van de diverse Brabantse ziekenhuizen om afspraken te maken over het terugdringen van inhuurkrachten in de zorg. Inhuurkrachten (ZZP’ers en eerder genoemde maatschappen) die zelf hun inkomen, (taken) en werktijden bepalen.
Op gemeentelijk niveau kunnen soortgelijke gesprekken plaatsvinden met burgemeester, wethouder en/of andere gemeente-ambtenaren die nauw bij de diverse soorten zorg in Helmond betrokken zijn.
Alles in het belang van de zorgbehoevenden.
@stapper
Met als direct gevolg een enorm tekort aan personeel. Zo simpel als je het stelt is het niet. Alle zorginstellingen en gemeentes zijn inmiddels zo afhankelijk van flexibel personeel dat je dat niet met een simpele papieren afspraak anders maakt. En wat heeft een burgemeester te maken met de bedrijfsvoering van bijvoorbeeld Elkerliek? Mijn idee is of je het niet om kunt draaien? Is elke zorgvraag nodig? Zijn alle vormen van begeleiding noodzakelijk? En de mate waarin, kan daar eens naar gekeken worden?
Wat ik zie, is dat er veel speelt ij Helmond.
Vooral op gebied van nieuwe hulpaanvragen gaat veel mis.
De zichtbaarheid en bekendheid van de STH is onvoldoende, mensen denken dat LEV clientondersteuning geeft,maar dat is niet zo en samenwerkingen lopen slecht tussen veel organisaties.
Wat bijzonder is, als je ziet hoeveel netwerk bijeenkomsten er georganiseerd worden…
Wat er oprecht verbetert is, is de hulp vanuit WMO consulenten! Helaas gaat t daarna vaak fout bij de volgende stap: de aanbieder van hulp(middelen).
Daarover veel voorbeeldenbekend bij ons.
Mocht je meer informatie hebben, lezen we dat graag en zal ik u maile voor een afspraak.
@Bas, wat een verschrikkelijk verhaal! Hopelijk leest inderdaad iemand van betekenis dit om u verder te helpen. Dank voor het delen, alleen al dit soort verhalen lezen helpt al in de begrip naar de medemens.
@stapper, ik ben het met u eens; zzp’ers zijn een noodzakelijk kwaad in verschillende sectoren. Maar je kunt eigenlijk niet zonder ze, er zijn zoveel tekorten!
@onafhankelijk/vrijwillig cliënthulp, dank voor uw nuancering. Ik lees voornamelijk veel problemen bij stichtingen ed. en in de samenwerking tussen de verschillende instanties.
Dag Marlotte,
Je initiatief is goed en sommige reacties (zoals die van Bas) zijn schokkend. Maar… er is niets nieuws onder de zon. De gemeente Helmond is mede debet aan de problematiek en probeert hier wel iets aan te doen maar mist de daad- en slagkracht om gecontracteerde zorgverleners, inclusief de St. Sociale Teams Helmond, aan de opdracht te houden of te corrigeren. Dat heb je kunnen lezen in mijn column (de) Sjaak op https://www.deweblogvanhelmond.nl/startpagina/de-sjaak-in-helmond/
Mijn vraag aan jou is nu: wat ga jij als raadslid veranderen aan de situaties zoals omschreven? We kunnen met zijn allen wel blijven roepen hoe erg het, de kwestie is hoe lossen wij het op.
Ik ben zeer benieuwd naar jouw voorstel en als je wilt, help ik je graag dit uit te voeren.
Hartelijke groet,
Hanneke Hegeman.
@Hanneke,
Helemaal mee eens, goede oproep van mevrouw Brouwers maar nu de “beerput” is gelicht. Wat gaat ze ermee doen?
@hanneke en @Fred,
Het idee is om een beeld te krijgen van wat goed en wat fout gaat. Zoals ik nu heb kunnen lezen in vele reacties (hier, mail, Facebook) is dat in veel gevallen de samenwerking en communicatie niet goed loopt. Helaas zijn er ook veel problemen waar ik als raadslid niet heel veel aan kan doen, denk aan de tekorten in de zorg.
Ik wilde er nog een extra column aan wijden, maar hier alvast een korte voorzet: n.a.v. alle reacties gaan we als fractie aansturen op een grondige evaluatie van het sociaal domein. We hebben zoveel regelingen en zoveel mooie mensen die met hun hele hart goed werk willen doen, waarom gaat het dan nog vaak mis? Daarnaast heb ik ook een aantal mooie concrete ideeën gehoord waar we eventueel een motie over kunnen schrijven. In onze bijdrage voor de voorjaarsnota gaan dus sowieso zaken worden aangekaart. Dat even in een notendop.
Daarnaast vind ik het heel belangrijk dat we weten vanuit de mensen wat er speelt.
Als ik dan een besluit moet nemen binnen het sociaal domein dan heb ik wel deze mensen in mijn achterhoofd en niet alleen de cijfers die de ambtenaren me aandragen, die dat overigens ook met hun hart op de juiste plaats doen.
@Marlotte op vrijdag 30 juni 2023 om 19:15:
Mooi Marlotte, ik hoop dat je het niet bij intenties houdt of dat je fractie je niet terugfluit. Er is de coalitie immers alles aan gelegen om in het zadel te blijven en de rijen gesloten te houden. Dat hoort bij het politieke spel. Nu het echter zo duidelijk is, nu de inwoners zo massaal aangeven dat het niet goed gaat in het sociaal domein (met name op het gebied van zorg), mogen onze volksvertegenwoordigers niet wegkijken of zich een ander beeld laten voorspiegelen. (“Het valt wel mee” of “Het komt wel goed”.) Soms moeten besluiten die niet goed uitpakken worden teruggedraaid. Dat is dan de verantwoordelijkheid van de gekozen bestuurders/raadsleden. Van allemaal samen. Dan pas kun je zeggen dat we in Helmond kiezen voor de burgers en niet voor het eigen gelijk c.q. de eigen positie.
Ik wens jou en al onze Helmondse politici in deze kwestie ‘sterke benen’ toe.
Hartelijke groet,
Beste @hanneke,
Het is allemaal niet zo zwart-wit als je hier stelt. Ik heb ook mooie, positieve reacties gehoord en dat de rijen gesloten zijn bij de coalitie is ook wat overdreven. Volgens mij zijn er vele moties aangenomen en samen aangegaan van alle partijen. Maar dat beeld is er inmiddels zo ingeslepen, dat ga ik hier niet rechtzetten.
Ik kan je verzekeren dat, ondanks dat veel ook niet goed gaat, alle mensen werkend in het sociaal domein het hart op de goede plek heeft en niemand denkt “het komt wel goed”. Wel zitten we allemaal vast in een bepaald systeem wat we moeten zien te doorbreken.
Met vriendelijke groet,
Marlotte
@Marlotte op zaterdag 1 juli 2023 om 14:47:
Beste Marlotte,
Mijn opmerkingen hebben geen betrekking op de medewerkers in het Sociaal Domein, laat dat duidelijk zijn. Dus, houd je aan het onderwerp en leg de nadruk niet op zaken die niet gezegd of geschreven zijn. Dat is politiek gedraai.
Dat er binnen de Helmondse raad inmiddels zoveel onrust en intermenselijke problemen zijn ontstaan (waarvoor zelfs een coach is ingehuurd om de gemoederen weer tot bedaren te brengen) vindt zijn oorsprong in de tweedeling: de coalitie versus de oppositie. Zo zwart-wit is. Stop daarmee! En stop met het onder de tafel schuiven van de problemen. Daar is Helmond niet mee geholpen.
Het gaat niet om systemen. Het gaat om volksvertegenwoordigers die systemen handhaven of de ogen sluiten voor de consequenties. Wie dat niet ziet, is onderdeel van het probleem. Dat is dan een bewuste keuze.
Hartelijke groet,
@Hanneke
Je uit, niet voor het eerst, alsof je De Alleswetende bent, of Helmonds Moreel Kompas. Vanwaar die grote broek die je aantrekt?
+ je
@Roland op zondag 2 juli 2023 om 09:23:
Gewoon door zelf na te denken, de politiek te volgen, stukken te bestuderen, mensen te spreken, te leren van hun deskundigheid en gebruik te maken van ons recht op vrijheid van meningsuiting. En door in discussie te gaan met mensen zoals jij die bij voorkeur anoniem blijven. Ik zou zeggen, probeer het zelf ook eens. Kost wel de nodige tijd, maar het levert ook veel op.
Hartelijke groet,