Brouwers: Regels voor verenigingen streng?
Verenigingen vervullen een belangrijke rol. Uit onderzoek blijkt dat leden van verenigingen tevredener zijn met hun sociale leven en zich meer betrokken voelen met hun directe leefomgeving. Men voelt zich minder eenzaam en komt sneller in contact met mensen uit verschillende lagen van de bevolking. Je netwerk is, kort gezegd, groter en meer divers.
Helaas krijgen onze Helmondse verenigingen het steeds moeilijker; door onze drukke levens is het lastig om vrijwillig te helpen en tijd te investeren in de club, de vaste lasten worden steeds lastiger te dragen en tegelijk willen de verenigingen de contributie niet al te veel verhogen om zo de drempel laag te houden. Veel van onze Helmondse verenigingen zijn dus afhankelijk van subsidies. Hetzelfde geldt voor onze wijkhuizen, die dezelfde maatschappelijke functies vervullen.
Nu is het zo dat verenigingen en wijkhuizen zich moeten houden aan strenge regels omtrent het schenken van alcohol. Deze regels zijn ooit overgenomen van landelijke naar gemeentelijke regelgeving. Er mag natuurlijk niet worden geconcurreerd met horecagelegenheden, wat belangrijk is; onze horeca heeft het ook zwaar. Maar D66 Helmond vindt de regels nu wel erg nauw. Zo mogen er in het clubhuis geen private feestjes worden gehouden, maar er mag ook geen terrasje worden opgezet tijdens Koningsdag, of een scherm worden opgezet om met de buurt een WK-wedstrijd te kijken. En als je als wijkhuis geen activiteit hebt staan die avond, mag je dus ook niet open om te schenken voor mensen uit de buurt.
Er mogen maar drie bijeenkomsten worden georganiseerd waar mensen van buitenaf een glaasje kunnen komen drinken. Onder deze activiteiten vallen dan enkel toneelvoorstellingen, concerten door koren, harmonieën en muziekkorpsen (officieel bekend bij de gemeente), carnavalsactiviteiten en festiviteiten voor een goed doel.
Stel je voor dat je als vereniging vaker dan drie keer per jaar een activiteit mag organiseren waar je drankjes mag verkopen, voor een voor ieder acceptabele prijs, om de kas bij te vullen en zo te kunnen investeren in de vereniging. Dit maakt verenigingen bekender en aantrekkelijker, wat weer kan leiden tot nieuwe leden, wat weer leidt tot minder subsidies.
Zonder al te veel in te willen vullen, lijkt deze kwestie ons de moeite waard om eens goed tegen het licht te houden. Is er een wijziging nodig in Helmond? Zo ja, in welke mate dan? Hoe wordt dit door jullie gezien?
Marlotte Brouwers
Raadslid D66 Helmond
19 reacties:
Leuke gedachte maar je geeft zelf al aan waar die regels ook voor bedacht zijn en dat is voorkomen van oneerlijke concurrentie met de horeca. Je bent toch geen lid van een zwemvereniging om er je verjaardag te vieren?
“Nu is het zo dat verenigingen en wijkhuizen zich moeten houden aan strenge regels omtrent het schenken van alcohol.”
Laat me niet lachen, “sport”verenigingen zijn regelrecht concurrenten van de HORECA.
Strenge regels? Nou….
Schenken aan minderjarige? Nou….
Feestjes? Nou….
Geluidoverlast in en om het clubhuis van de buurt? Nou….
Sportverenigingen zijn goed hoor maar kan het ook zonder overvloedig alcohol en om de haverklap feestjes waar de complete buurt van kan “meegenieten” tot diep in de nacht?
Wijkhuizen mogen wat dat betreft inderdaad niets.
@twanneman Er is nogal wat nuance tussen het beeld wat u schetst en wat ik bedoel. Misschien ben ik niet helemaal duidelijk.
De vraag is of de regels wellicht iets ruimer zouden kunnen. Dus duidelijk niet iedere week een huwelijksfeest in de zaal, maar voor niet-leden een terrasje op mogen zetten bij speciale gelegenheden. Nu zijn de regels erg nauw; er mag maar drie keer worden geschonken voor niet-leden en enkel bij bovengenoemde activiteiten.
Ik benoem nergens, maar dan ook nergens, zelfs niet impliciet, dat er mag worden geschonken aan minderjarigen. Ook heb ik het niet over structurele feestjes en bijbehorend geluidsoverlast. Tevens wil ik voorkomen dat verenigingen gaan concurreren met horeca, door bijvoorbeeld muntensystemen in te voeren, marktconforme prijzen, enkel schenken op bepaalde data, etc. In overleg dus.
Hopelijk haalt dit al wat ruis weg.
Grenzen moeten er zijn, maar er is inderdaad ruimte voor discussie waar precies die grenzen moeten liggen.
Ik zou zeggen: “minstens 80% van de activiteiten moeten direct samenhangen met het doel waarvoor de vereniging ooit is opgericht, maximaal 20% mag daarbuiten liggen”. En dan in de kleine lettertjes hoe je dat percentage objectief meet, bijvoorbeeld in termen van geld en/of tijd.
@Marlotte op maandag 18 september 2023 om 11:49:
Duidelijk Marlotte, bedankt.
Laat mensen toch lekker drinken tijdens het kaarten of poolen of welke vereniging ze dan ook volgen. De meeste mensen die bij een vereniging zitten gaan voor het geen wat ze aanbieden, en dan heb ik het over activiteiten en niet over of er wel of geen alcohol wordt geschonken.
Ik vind het niet juist als sichtingen/verenigingen de horeca gaan beconcurreren. Die regels zijn destijds niet zómaar ingevoerd. Maar Marlotte heeft kennelijk geen idee van de historie van landelijke (belasting)wetten. Daarnaast: als die regels worden teruggedraaid dan mogen stichtingen/verenigingen wel oppassen want dan gaan ook ándere landelijke belastingwetten gelden vanwege de vermeende commerciële activiteiten.
Als Hoofdbeheerder van Wijkgebouw de Zonnesteen wordt ik met regelmaat benaderd of er een feestje mag worden gehouden ter ere van een zoveel jarig huwelijk,eerste communie of iets in soortgelijke strekking.
Graag ga ik dan met de mensen in gesprek en deel dan mee dat ik i.v.m. de Wet op de Paracommercie geen alcohol mag schenken.
Onlangs een klein feestje mogen geven voor een baby dat 1 jaar werd en de familie vond het juist fijn dat er geen alcohol mocht worden geschonken,maar veelal gaan mensen verder zoeken.
Bij een feestje zou ook een biertje en of een wijntje mogen worden genuttigd, is men van mening.
Zo denk ik er zelf ook over maar wil absoluut niet tegen de regels van de Gemeente in ondanks dat ik het wel jammer vind dat het niet mag.
Het is heel moeilijk om publiek te trekken voor activiteiten en dan ook moeilijk om mensen kennis te laten maken met de warmte van het Wijkgebouw die met kleine stapjes in het positieve veranderd voor de omwonenden.
Ik kan natuurlijk niet voor alle wijkgebouwen in Helmond spreken, maar weet wel dat er een ander Wijkgebouw is die het liefst ook meer mogelijkheden zou willen hebben voor het geven van feestjes.
Mocht de Gemeenteraad in gesprek hierover willen gaan dan sluit ik mij daar meer dan graag bij aan.
Want een feestje kan ook zonder dat het tot diep in de nacht doorgaat,zonder geluidsoverlast tot in de vroege uurtjes en zonder sterke drank ( alleen bier ,fris en wijn zou moeten volstaan).
Ik ben al blij dat het überhaupt besproken is en dat wijkgebouwen en hun verenigingen hierbij een kans krijgen om zich te laten horen aangaande deze topic.
Groet,Jessica
Daarnaast zou ik nog willen vermelden dat het juist fijn is voor leden van onze diverse wijkverenigingen dat zij hun privé gerelateerde feestjes in hun eigen wijkgebouw zouden kunnen mogen vieren,daar waar zij zich zo thuis en welkom voelen wanneer zij deelnemen aan de activiteiten van hun vereniging.
Los van het feit dat het een stevig landelijk beleid is het gebruik van alcohol zoveel mogelijk te beperken, denk dit raadslid er over na om wat te doen de mogelijkheden tot alcoholgebruik te bevorderen.
Nog los van alle wettelijke bepalingen eisen en benodigde diploma’s waar een horecagelegenheid aan moet voldoen om alcoholgebruik in zijn bedrijf toe te staan.
Maar daar is natuurlijk over nagedacht alvorens dit stukje op het Weblog te zetten.
Nounou, wat Betgem al zegt.
Mij boeit ’t niet, alcohol, maar ’t is toch vreemd dat het met smoes “concureren” met de horeca niet of niet veel mag.
Laat die Horeca ’t maar anders aanpakken.
Volgens mij is ’t en, en en niet of, of.
Succesvolle klandestiene drankgelagen naast professionele horeca met veel alcohol.
Het kan toch allemaal?
Belangrijker lijkt mij dat de belastingen en accijnzen gehalveerd worden.
Want, zoals deze losgeslagen D66-mevrouw al meldt, verenigingen kunnen de energierekening niet meer betalen. Zeg maar de Jetten en Kaag rekening. D66 dus.
Ik vind dat Helmond voorop moet willen gaan, samen net deze D66 mevrouw die immers geen D66 beleid wil, om meer en betaalbaarder alcohol en feesten te houden. Horeca of niet.
Helmond is rijp voor 5 koffieshops en 4 casino’s, 13 bordelen, vier sterren restsurants, 1 prof club, 1 zwembad.
nou andre jij bent een man van de wereld
Daar waar het echt om draait is natuurlijk inderdaad de concurrentie die oneerlijk zou zijn.
Daar wringt de schoen.
Voor de horeca is er geen subsidie en daardoor moet de horeca de eigen broek ophouden.
Hoe je het ook draait zijn de prijzen daarom in de horeca steeds hoger.en hoger.
Dat is vaak de reden om goedkopere oplossingen te zoeken.
En daar knelt het dan….
Als alles voor beide partijen hetzelfde zou zijn dan zou er altijd eerlijke concurrentie ontstaan en was er geen enkel probleem.
Natuurlijk kun je dan overal je feestje vieren, immers alle omstandigheden zullen leiden tot eenzelfde prijsniveau.
De beste ondernemer zal dan de concurrentieslag winnen of de consument zal kiezen voor die plek die men verkiest om andere redenen dan de prijzen.
Echter door subsidies en belastingen die anders zijn voor bedrijven dan voor verenigingen , stichtingen etc. is er simpelweg een verschil die zich veelal uit in prijsniveau en daardoor oneerlijke concurrentie is !
Dus ?
Snijden in subsidies indien men commerciële activiteiten wil ontplooien ?
Of ook bedrijven subsidies verlenen ?
Het doel van de vereniging is natuurlijk vaak sport of anders. Niet commercieel gewin… natuurlijk moet de clubkas gespekt worden maar toch niet ten koste van de horeca ? Wellicht is het verstandiger voor het spekken van de clubkas andere alternatieven te zoeken.
Ik denk aan een drakenboot festival waarin een vereniging hand in hand met de lokale horeca hun beste beentje voor zet.
Zo kan het toch ook ?
Misschien samen beter zaken ontplooien ?
De kracht ligt toch altijd in het samenwerken ….
Beste Jeroen,
Ik pleit altijd voor betere samenwerking! En je pleidooi is waar wij als fractie ook over hebben gehad, je wil horeca niet te veel in de weg zitten. Maar als je op bv Koningsdag dat terras hebt opgezet, kunnen er gewoon prijsafspraken worden gemaakt. Dat heeft niets met de subsidie voor de reguliere activiteiten te maken.
In België organiseren harmonieën en andere orkesten bijvoorbeeld regelmatig eetavonden. De vereniging verzorgt dat een diner in het verenigingsgebouw en daar kan men zich dan voor inschrijven. Het lijkt mij niet dat deze bezoeker, die bewust komt om de club te steunen, anders die avond uit eten was gegaan. Het hoeft elkaar niet te bijten; alles staat of valt met een goede discussie, goede afweging en goede afspraken.
Marlotte, zie je nu zelf waar de bemoeizucht van een alsmaar groter wordende overheid tot leidt? Het willen reguleren, ontmoedigen door accijns en stimuleren door subsidie, is geen taak van de overheid en resulteert dus precies in de problemen waar je over schrijft.
Geef de centra terug aan de mensen en laat ze het zelf doen. Nu zitten in de buurtcentra enkel bejaarden en culturele clubjes, iets waar de doorsnee Helmonder niks aan vindt en dus wegblijft. D66 moet de markt niet willen reguleren.
Geef de mensen verantwoordelijkheid tot het opzetten van activiteiten wat de mensen wel leuk vinden. Laat die kaart- en biljartclubjes bijvoorbeeld contributie betalen voor het gebruik van de zaal en laat ze dan wel een pilsje kunnen drinken. De prijs kan de beheerder zelf wel bepalen.
Je maakt het drinken van een glaasje wijn of bier zo duur dat het nauwelijk betaalbaar meer is. Om vervolgens te pleiten voor het uitbreiden van locaties
Laten we wel wezen, die subsidies zijn er niet voor niets, omdat anders verenigingen en wijkhuizen snel om zouden vallen. En we willen met zijn allen wel graag dat het minder subsidies kan. Dan moet je dus ook minder krampachtig doen over activiteiten die mogelijk wat extra geld in het laatje brengen en tegelijkertijd de binding van de leden met de vereniging of de buurt met het wijkhuis versterken.
Wat je moet doen is dat je een gelijk speelveld creëert voor de activiteiten die buiten de kaders vallen die nu gesteld zijn. Hoe je dat precies doet is dan onderwerp van discussie. Een muntensysteem waar drank tegen commerciële eenheidsprijzen wordt verkocht is bijvoorbeeld zo’n oplossing. Maar eerst en vooral is het slim om in ieder geval het gesprek eens te voeren over waar de grenzen zouden moeten liggen. Misschien is de eindconclusie dat er niets kan veranderen, misschien is de conclusie dat het allemaal wel iets soepeler kan en mag.
Ze moeten de drank in de stad nog duurder maken,dan kan de jeugd het helemaal niet meer betalen….
Ik snap wel dat ze lekker thuis indrinken voordat ze op pad gaan..
@Rik helemaal mee eens
@ Marlotte. Weer een D66 verhaal waar jullie
Eerst tegen waren.
In de Geseldonk met goede ondernemers zoals Hans Verbakel en Wijmand van Dijk. Mooie familie avonden. Maar ineens mocht het niet meer. Die zaten de horeca niet in de weg.
Ga terug naar de deze tijd. Ik ben benieuwd naar je standpunt in deze.
Ik denk wederom een D66, nee. We waren het toen mee eens. Helaas nu
Niet.