5reacties

Chahim: Nieuwe coalitie in Helmond

Deze week ontving ik een persbericht van Senioren2013. Daarin stond dat de partij per direct gedoogpartner van de huidige Helmondse coalitie is geworden. Ik moet bekennen dat dit mij toch heeft verbaasd. Wat zijn de motieven hiervoor? En als het argument is: “het partijprogramma van Senioren 2013 en het Coalitieakkoord ‘Mensen maken de stad’ liggen dicht bij elkaar”, waarom is dan niet eerder dit besluit genomen?

In de Helmondse raad hebben we een rijke geschiedenis als het gaat om partijwissel. Ook vanuit de PvdA zijn in het verleden niet alleen raadsleden vroegtijdig vertrokken, er zijn zelfs lokale partijen uit ontstaan.

Voor de duidelijkheid: het is en blijft aan het individueel raadslid om te door te gaan onder een andere noemer of om aansluiting te zoeken bij een andere fractie. Het is te makkelijk om te spreken over kiezersbedrog en ik kan me niet voorstellen dat dit soort besluiten over een nacht ijs gaan. Toch zijn dit soort veranderingen niet goed voor het vertrouwen in de politiek. Het lijkt (kijk ook eens naar de Tweede Kamer) steeds makkelijker om van partij te wisselen. Waar men in de Tweede Kamer vaak onder een eigen naam verdergaat, is het in Helmond vaak shoppen geblazen bij de overige fracties. Op zich is dit niet problematisch, er zijn altijd partijen waar je ideologisch niet ver van verwijderd bent. Maar opstappen bij een oppositiepartij en je dan aansluiten bij een coalitiepartij of andersom, lijkt mij echt een te grote stap.

Toch is met het aansluiten van Senioren2013 bij de Helmondse coalitie, de niet te overtreffen stap gemaakt. Na de overstap van Jan van Aert naar Senioren2013, kwam Jan met de mededeling dat hij trouw zou blijven aan de coalitie. Vanuit zijn oogpunt is hier natuurlijk niets mis mee, sterker nog het getuigd van loyaliteit. Toch lijkt me dit voor elke oppositiepartij voldoende reden je te weren, maar voor Senioren2013 was dit, na ruim 3 jaar oppositie, zelf reden genoeg om aan te sluiten bij de coalitie! Er is verder toch niets veranderd? Oké. Prima. Maar wat zegt dit nou over de Helmondse coalitie? Zij heeft immers een ruime meerderheid. Wat is de reden om, zo laat in deze politieke periode, hier positief tegenover te staan? Natuurlijk heb je meer zekerheid om je besluiten erdoor heen te krijgen, maar hoeveel extra zekerheid biedt dit? Ooit afgevraagd hoe dat overkomt in de stad? Ik denk dan ook deze stap niet goed is voor het vertrouwen in de Helmondse politiek. Alles en iedereen lijkt voor elkaar inwisselbaar.

In discussie met vrienden en kennissen krijg ik vaak het verwijt dat politici allemaal het zelfde zijn. “Wat zijn nu ideologisch de verschillen tussen de partijen? Waar is de waarde gedreven politicus?” Vragen die door bovenstaande ontwikkelingen steeds moeilijker te beantwoorden zijn. En dat maakt volgens mijn vrienden “de politiek een pot nat”. Ik weiger dat te geloven, maar het winnen van die discussie kost wel steeds meer energie.

Mohammed Chahim
Fractievoorzitter PvdA