Heesakkers: Boscotondo verkocht, wat nu?
Ondanks de aanhoudende coronacrisis, zal er vorige week toch gejuicht zijn bij het college in ’t Cour. Want Boscotondo is verkocht voor ruim 2,1 miljoen euro. En dat geeft het college financiële ruimte voor het nieuwe ‘Huis voor de stad’.
Maar in dezelfde brief (pdf) van college aan gemeenteraad staat dat er wel sprake is van een financieel verschil van 500.000 euro. Betekent dit dat we te maken hebben met de eerste vage tekenen van een tekort op het budget voor het nieuw te bouwen stadhuis? Kan het allemaal nog steeds budgetneutraal nu we meteen een gat hebben van een half miljoen?
Gaat deze eerste financiële tegenvaller meteen zorgen voor concessies aan de bestaande plannen? Gaan de werkplekken van onze ambtenaren er nu wat minder uitzien? Want wij zouden toch niet willen dat er vanwege het vasthouden aan het budgetneutrale bouwen vervolgens op andere zaken beknibbeld wordt. Budgetneutraal is natuurlijk een relatief begrip.
De eerder gepresenteerde plannen voor het nieuwe ‘Huis voor de stad’ zien er prima uit. Daar schort het helemaal niet aan. Maar laten we hopen dat er nog altijd heel goed gelet wordt op de financiën, en dat het college met tegenvallers zoals het half miljoen, geen concessies gaat doen aan de werkplekken van onze ambtenaren. Want zij moeten op een toekomstbestendige plek kunnen werken, die voldoet aan alle eisen van nu.
Als CDA hebben wij vaak gevraagd naar wat het college hoopte te krijgen voor Boscotondo, zodat we de rekensom voor het project van ‘Huis voor de stad’ zelf konden maken. Maar een exact bedrag of zelfs een voorzichtige schatting is ons nooit gegeven. En ook rondom de procesgang hebben wij vaak onze kritiek geuit. Wij zouden zelf liever eerst een kostenplaatje maken, voordat we überhaupt zouden overgaan op verkoop van bestaande gebouwen. Zoals je dat thuis ook zou doen bij een grote aankoop van een huis of een auto. Dat is toch een stuk logischer dan gewoon zeggen dat het hoe dan ook kostenneutraal gaat zijn, maar er geen berekening op loslaten?
We blijven het goed in de gaten houden. Meer kunnen we niet doen. Ja, één ding kunnen we natuurlijk nog wel doen: Wij wensen de Helmondse koper van Boscotondo, Hoffman-groep, heel veel succes voor de toekomst! Dat de broedplaats voor bedrijvigheid ook echt die mooie broedplaats gaat zijn, waar wij als Helmonders trots op kunnen zijn.
Marcel Heesakkers,
burgerraadslid CDA
19 reacties:
2.1 Miljoen, lijkt nogal een koopje of zie ik dat verkeerd.
@Twanneman: blijkbaar getaxeerd op een waarde van zo’n 2,6 miljoen. De kopende partij moet ook nog flink investeren. Da’s toch een hoop geld voor een kantoorlocatie.
Het complex met appartementen is voor ruim 20 miljoen verkocht door Reggeborgh.
Ik meen dat het wordt terug gehuurd tot 2023? En weet iemand ook wat de huurkosten zijn?
Hoppa, daar begint het al. Het eerste halve miljoen tekort…er zullen er nog vele volgen.
Dat is ook 1 van de vragen die wij hebben en nog zeker zullen stellen. Ik denk dat 2023 nog erg optimistisch geschat is, maar dat moeten we ook nog even afwachten.
Typisch een gevalletje rentmeesterschap zonder verstand of het opzettelijk niet alle ins and outs vermelden van hoe het nu eigenlijk werkt. Hoe dan ook, beide redenen pleiten niet voor deze collega…
Gaat de boscotondo in de toekomst een concurrent zijn van het samenkomen van organisaties en ondernemers tov verhaal bij het nieuwe huis vd stad. Hoe verhoud zich dit ?
Dat is niet echt veel
@Stef Stevens op maandag 16 maart 2020 om 14:58:
Hey, leuk een reactie van het raadslid die uitsprak dat Boscotondo 12 miljoen zou opleveren!
Dat geld kan dan gebruikt worden als kleine bijdrage voor het nieuwe gemeentehuis. Want dat zal wel weer wat gaan kosten!!!
Niks nieuw gemeentehuis, maar lekker terug naar de vorige locatie.
Natuurlijk is dit complex verkocht voor een habbekrats. Het is niet bekend welke partijen hebben geboden en welke voorstellen zijn gedaan. Een projectontwikkelaar zou hebben gekozen voor een oplossing zoals het ‘Riagg- en GAK-gebouw’. Huisvesting voor mensen. niet voor bedrijven.
Op het industrieterrein is voldoende plaats voor broedplaatsen voor (kleine) bedrijven.
Ik heb hier een rare bijsmaak van, volgens mij gaat iedere inwoner van Helmond zwaar betalen voor deze deal. 500k tekort nu al en dan ook nog huur betalen tot in 2023. Ik denk dat de deal te vroeg gesloten is. En Hoffman Chapeau gedaan weer een slimme zakelijke deal.
Marcel, kun je de laatste alinea van de brief aan de raad uitleggen? Wat staat daar nu eigenlijk?
Dank en groet,
Hanneke Hegeman.
Boscotondo stond blijkbaar op de balans van de gemeente Helmond voor 2,6 miljoen. Er is nu 2,1 miljoen ontvangen. Dit boekverlies gaat ten laste van de jaarrekening 2019 en heeft daarmee geen financiële invloed op het project.
Door de verkoop vallen er structurele lasten in de begroting van Helmond vrij. Afschrijving, rentelasten, verzekeringspremie, energiekosten, schoonmaakkosten enzovoort. Dat geld kan nu gestopt worden in de exploitatie van huis van de stad.
Ik vind en blijf vind en dat dit een gruwelijke misrekening is van het bestuur en dan bedoel ik dit niet geldelijk. De som waarvoor het verkocht is is een geintje,een habbekrats en een minachting naar bewoners die zelf voor dit complex gekozen hebben. Een kunstwerk wordt in de vuilnisbak gegooid.De noemer plaatsgebrek was makkelijk op een andere manier op te lossen geweest. Als er maar verstand gebruikt wordt, al is het maar een beetje.’T is en blijft een doodzonde. Schaam je.
@Henk op woensdag 18 maart 2020 om 08:57:
Dank voor de uitleg!
@Martin Bladder op maandag 16 maart 2020 om 19:00:
Ik woon recht tegenover het gemeentehuis en zie de “bouw” bui al hangen.
Dit gemeentehuis voldoet nog prima aan de wensen lijkt mij, maar ja, Elly Blanksma he.! Die heeft het heel erg hoog in de bol. Kijk alleen maar naar haar verslag i.v.m. Corona op tv helmond. Als een grammofoonplaat. Om kotsmisselijk van te worden. Blijkbaar houdt ze erg van verbouwingen. Vraag het haar buren maar.!!!
Bestuurders komen en gaan, ambtenaren blijven. Deals zoals deze worden voorgekauwd en je moet als bestuurder/wethouder van goede huize komen (lees parate kennis en ervaring hebben) om hierover de juiste inschatting te maken en beslissing te nemen. Met alle respect twijfel ik daar nogal eens aan. Zoals gezegd ambtenaren blijven, bereiden de inkoppertjes voor en zijn de feitelijke “beslissers”. Het zal in het hele Huis van de Stad dossier niet anders zijn. Het begint al met misrekening in de opbrengst van Boscotondo nu en het zal de laatste niet zijn. Ben benieuwd naar de komende verhogingen van de WOZ en andere gemeentelijke belastingen. Budgettair neutraal: Ammehoela