26reacties

Heesakkers: Burgerparticipatie

Politici staan ver van de burgers, ze weten helemaal niet wat er speelt in de maatschappij. Dat is een veelgehoorde kritiek van mensen die vinden dat er een te grote afstand is tussen politiek en de mensen voor wie de politici hun werk (zouden) moeten doen. Om die grote kloof te dichten, is het begrip participatie in het leven geroepen. De burger mag meedoen, meedenken en meepraten om zich op deze manier gehoord te voelen.

Afgelopen weken sprak ik met een collega fractielid, online uiteraard, met leden van de Belangengroep Vinkenlaan. Zij doen mee aan een pilot om te testen hoe de Omgevingswet die in 2022 zou moeten ingaan, in de praktijk voor de burger werkt. In oktober 2019 heeft de gemeenteraad een raadsinformatiebrief van het college ontvangen, maar sindsdien is het behoorlijk stil. De bewoners weten niet goed waar ze aan toe zijn, terwijl al sinds 2017 is gesproken over afbraak van woningen. Dan is het logisch dat je als omwonende of zelfs direct betrokkene op de hoogte wilt zijn van de situatie en wil meepraten met de gemeente.

Over de actuele stand van zaken en hoe en wanneer de bewoners weer zullen worden betrokken in de plannen, heeft onze fractie het college vragen (pdf) gesteld. Tijdens de webinar Omgevingswet afgelopen week konden ook niet alle vragen hierover beantwoord worden door de aanwezige ambtenaar.

Een andere situatie is die rondom het voornemen om een zonnepark te realiseren in Stiphout. Bewoners verzetten zich hier massaal tegen en hebben het gevoel dat dit plan ‘door de strot wordt geduwd’. Het leidt tot onrust in de wijk en bewoners zoeken ook de politiek op om hun ongenoegen te uiten.

In het ED lazen we dat het college het draagvlak onder de omwonenden wil laten toetsen nadat Solarcentrury de plannen definitief heeft ingediend. En ook volgens de ‘Gedragscode zon op land’ zal het bedrijf met de omwonenden in gesprek moeten voordat de plannen daadwerkelijk worden doorgevoerd.

Er wordt dus ook hier gesproken over participatie, maar alleen met ‘praten over’ komen we er niet… Onze fractie heeft hierover ook vragen (pdf) gesteld aan het college. Want hoe en wanneer inwoners hier zullen worden betrokken en welke rol de wijkraad hierin speelt, is ons en de inwoners van Stiphout niet duidelijk.

Het streven naar participatie is natuurlijk heel goed. Maar het moet wel leiden tot een gezamenlijk project waarin burgers, bedrijven en gemeente uiteindelijk samen een goed gevoel hebben bij het eindresultaat.

Marcel Heesakkers,
burgerraadslid CDA