Janssen: Taak gemeente JA of NEEN?
In onze stad kennen we een aantal bedrijfsverzamelgebouwen. Een aantal is particulier maar ook de gemeente Helmond heeft er, zoals bedrijvencentrum de Bron in de Heistraat. Deze bedrijvencentra bieden met name startende ondernemers kansen om hun activiteiten te starten en uit te voeren. Veelal gebeurt dit met de verwachting dat op termijn die bedrijven elders zelfstandig verder gaan en uitgroeien.
Onlangs las ik op de weblog van Helmond dat er plannen bestaan om ook een bedrijfsverzamelgebouw te gaan starten in de richting van de detailhandel en op dinsdag 21 januari 2015 hoorde ik in een commissievergadering dat er aangedacht wordt om de voormalige Leonardussschool te gaan bestemmen als een bedrijfsverzamelgebouw op het gebied van bewegen en gezondheid.
Tel hierbij op het nieuwe ambachtscentrum dat gepland staat in het Patronaat in Helmond-West en de commerciële ruimten in de Cacaofabriek dan kom ik op een vijftal bedrijfsverzamelgebouwen direct in handen van de gemeente. Tel daar nog bij de gebouwen die in gebruik zijn bij kunstenaars als de Uilenburcht (permanent) en de oude sociale dienst aan de Molenstraat. Veelal zijn het ook panden die gedateerd zijn en flinke investeringen vragen om ze up to date te krijgen en ze met name energiezuinig te maken en dat alles dan voor een acceptabele huur.
Is dit dan ook wel een gemeentelijke taak vraag ik me af ? Welke risico’s lopen we als gemeente ? Denk hierbij aan de investeringen die plaats moeten vinden en mogelijke leegstand. Daarnaast kun je je afvragen of we hiermede niet aan het concurreren zijn op de markt van bedrijfsmatig vastgoed.
Voor zover ik weet heeft er nog geen goede (politieke) evaluatie plaatsgevonden van deze verzamelgebouwen. Simpele vragen als: wat heeft het gekost en wat brengt het op ? Is er daadwerkelijk sprake van doorstroming of blijven de huidige huurders zitten ? Is er daadwerkelijk sprake van marktconforme huurvoorwaarden of wordt er indirect gesubsidieerd ?
Vragen waarop ik helaas de antwoorden niet ken. Kort en goed: voor zover mij bekend is er door de gemeenteraad van Helmond geen helder beleid geformuleerd is dat het oprichten en in stand houden van bedrijfsverzamelgebouwen ondersteunt.
Wel is helder dat Helmond voor grote bezuinigingen staat. Zo gaat men € 500.000 bezuinigen op de wijkaccommodaties maar gelijktijdig wil men dit soort investeringen gaan doen en ja is dit dan slim en wil de Helmonder dit wel ?
Maarten Janssen,
burgercommissielid Lokaal Sterk
6 reacties:
@Maarten Janssen
We zitten in Nederland met een probleem: We hebben veel kennis, maar te weinig ondernemers die die kennis te gelde weten te maken. Dat betekent dat we zuinig moeten zijn op die mensen die wel de stap durven te wagen om ondernemer te worden. Bedrijfsverzamelgebouwen zijn een manier om mensen die willen proeven aan het ondernemerschap de kans te bieden om in een veilige, gecontroleerde omgeving te experimenteren. Daarmee vergroot je uiteindelijk de economische koek, omdat je de drempel naar het ondernemen verlaagt.
Ik ben zelf een groot voorstander van een incubator/bedrijfsverzamelgebouw voor de detailhandel. De drempel om een winkel te beginnen is qua investering zeer hoog. Als we kijken naar de hoeveelheid leegstand in het centrum kan een experiment voor startende detailhandel zeker geen kwaad. Bijkomend voordeel is dat kleine winkeltjes met unieke waren ervoor kunnen zorgen dat het straatbeeld wat minder gaat lijken op het zoveelste stadscentrum met bijna alleen winkels van grote ketens. Winkelen is vooral voor de dames onder ons (generaliserend gesproken) toch ook gewoon een stuk beleving en dan moet er ook wat te zien zijn.
Een paar van de vragen die je hebt kan ik zo wel voor je beantwoorden:
– Is er sprake van marktconforme huur?
Over het algemeen niet, je start laag qua huur en die huur wordt elk jaar verhoogd om je te dwingen op eigen benen te gaan staan. Er is dus sprake van subsidie die gecompenseerd wordt door de hogere huren van bedrijfjes die al wat verder in het traject zitten. Er is vaak ook een maximum aantal jaren dat je in zo’n locatie mag huren. Daarna wordt van je verwacht dat je op eigen benen gaat staan.
– Wat kost dit geintje?
Als het goed is is het streven om zoveel mogelijk quitte te draaien. Als een bedrijfsverzamelgebouw op eigen benen kan staan wordt het als het goed is ook verzelfstandigd. Dat gezegd hebbende, als gemeentelijk vastgoed leeg staat rendeert het nog veel slechter. Neem nou de oude bibliotheek in het centrum. Staat al een tijdje leeg, weet je wat dat kost aan gemiste huur/rente? Als je daar een bedrijvencentrum in huist, dan verdien je opeens wel een flink stuk van die kosten terug.
– Is dit concurrentie voor bedrijfsmatig vastgoed?
Nee, de gemeente vult een gat dat eigenlijk door het bedrijfsmatig vastgoed verwaarloosd wordt. Het staat de markt vrij om incubatoren te beginnen, maar er valt te weinig op te verdienen en bedrijfsmatig vastgoed werkt liever met langlopende contracten.
Evalueren is nooit verkeerd, maar bedenk je wel dat het afknijpen van innovatie leidt tot stilstand. En stilstand is nooit goed.
Nooit aan gedacht eigenlijk, maar dat soort gebouwen van de gemeente zijn natuurlijk niet eerlijk voor bv dat bedrijvencentrum Traverse schuin tegenover het politiebureau. Dat is gewoon een commercieel bedrijf die daar de ruimtes verhuurd om hun eigen geld te verdienen (als ik het goed begreep) of krijgen die ook subsidie van de gemeente?
Het oprichten van die bedrijfsverzamelgebouwen zal beslist goed bedoeld zijn van de gemeente, maar het klopt eigenlijk niet. Oneerlijke concurrente vind ik. ik zeg dus nee.
@ Maarten Janssen ik zeg ook nee, oneerlijke concurrentie…
En wat betreft leegstaande gemeente panden het oude belasting kantoor aan de Molenstraat, ombouwen naar studenten woningen, ligging is ideaal dicht bij station voor studenten die in Eindhoven op school zitten… Zover ik weet is er in Helmond niks wat dat betreft en voorziet het in een behoefte tegelijk levert het pand geld op, verkoopbaar is het niet
@joep oude belastingkantoor zit lev groep al in. Waarom niet het oude gak gebouw (staat al heel lang leeg) of het nieuwe belastingkantoor bij het station ? (nog niet zo lang leeg sinds ze vertrokken zijn naar Eindhoven)
@G.ekkehenkie
Kan ook allemaal, alles beter dan leegstand
Opgenomen in het Wijkactieplan Helmond Centrum september 2013.
Het belangrijkste project voor Woonpartners is de ontwikkeling van het UWV-gebouw aan het Stationsplein tot zo’n 80 appartementen voor de doelgroep starters.