Janssen: Veelzijdig onderwijs
‘We blijven ernaar streven om meer (vooral technische) opleidingen naar Helmond te halen en meer stageplaatsen te creëren bij Helmondse bedrijven.’ schrijft het coalitieakkoord ‘Mensen maken de stad’, van SP, CDA, VVD, GL en HA.
En terecht, immers het onderwijs vormt de basis voor een goede toekomst van de inwoners van onze stad. Een pluriform onderwijsaanbod, vele beroepsrichtingen naast theoretische opleidingen op meerdere niveaus is dan ook een must voor Helmond. Zeker als we hierbij in ogenschouw nemen dat Helmond, zoals we dat netjes duiden ‘een wat lager onderwijsprofiel’ heeft. Hiermede bedoelt men dat in onze stad een behoorlijk aantal leerlingen/studenten woont die aangewezen zijn het vmbo en mbo-opleidingen op niveau 2 & 3. Je moet dan met name denken aan opleidingen die heel praktisch en uitvoerend zijn gericht voor beroepen die we tegenkomen in onder meer de productie, de horeca, land- en tuinbouw, food, de grafische sector inclusief automatisering en in de facilitaire dienstverlening. Natuurlijk is hier helemaal niets mis mee.
Maar als we eens wat beter kijken naar de thans aanwezige opleidingen op met name vmbo en deels op mbo niveau dan stelt Lokaal sterk tot haar onthutsing vast dat je niet in Helmond terecht kunt als je een opleiding wil volgen voor de horeca, de grafische sector, facilitaire dienstverlening, in de food sector (voedselproductie, bereiding en verwerking) of automonteur. Ook zal er een aantal opleiding in de agrarische sector, met name tuin, park & landschap alsook plantenteelt binnenkort niet meer aangeboden worden in onze stad. En dat vindt Lokaal sterk zorgwekkend ! We jagen nu jonge leerlingen de stad uit om elders, met name in Eindhoven een opleiding te gaan volgen. (En dan vindt men het vreemd dat de jongeren niet in Helmond blijven wonen !)
Bij de behandeling van de begroting 2015 heeft de gemeenteraad in overgrote meerderheid er mee ingestemd om uit de reserve voorziening onderwijshuisvesting een bedrag van € 3.2 miljoen over te hevelen naar de algemene middelen om er onder meer een nieuw armoedebeleid mee te financieren. Het is volgens Lokaal sterk veel verstandiger om (tenminste een deel van) dit bedrag aan te wenden om scholen voor met name vmbo zoals het Vakcollege in Helmond extra mogelijkheden te bieden om opleidingen in onze stad te houden en te krijgen die aansluiten bij onze Helmondse leerlingen. Opleidingen die voor deze leerlingen een goede basis kunnen zijn voor een succesvolle en goede toekomst. Hier kan ook Helmond eigen keuzes maken en gelden o.a. uit onze grote reserves vrijmaken en daardoor opleidingen houden of krijgen in onze stad waarbij ik dan met name denk aan horeca, facilitaire dienstverlening, motorvoertuigentechniek, grafische beroepen incl. internet, food en agrarische opleidingen. Het is te overwegen een en ander regiobreed op te pakken binnen Peel 6.1.
Want je helpt mensen niet door ze vis te geven maar door ze te leren vissen!
Deze week zal Lokaal sterk een verzoek indienen bij de voorzitter van de commissie Maatschappij om dit onderwerp eens te bespreken want Lokaal sterk wil graag kiezen voor het beste voor de inwoners van onze stad zeer zeker op het gebied van onderwijs.
Maarten Janssen,
burgercommissielid Lokaal sterk
17 reacties:
@Maarten Janssen: Ik denk dat je de onderwijspartij D66 aan je zijde zult hebben.
@Frank: Ik hoop het niet. Eerst maar eens bestaande aanbod op voldoende niveau brengen.
@janssenhelmond Mooi streven, maar jongeren vertrekken niet alleen uit Helmond vanwege eenzijdig onderwijsaanbod. #1
@janssenhelmond #2 Er wordt ook geklaagd over kwaliteit van de betreffende onderwijsaanbieder(s) in Helmond. En over onveilig leerklimaat. #insidersinformatie
@janssenhelmond #3 Kan Helmondse politiek daar niet eerst goed naar kijken? Lln op vmbo-niveau wijken nl al in brugklas uit naar elders.
@jeanne schriks op maandag 20 april 2015 om 19:18:
Kritische opmerkingen prima maar opmerkingen over klachten over kwaliteit en een onveilig leerklimaat die niet gefundeerd zijn missen hun doel lijkt mij.
Feit is en blijft dat je voor een aantal beroepsrichtingen niet in Helmond terecht kunt en dat is zeer zorgelijk en daar kan een rol liggen voor de gemeente maar dan moet de politiek van Helmond dat wel willen.
Onveilig leerklimaat kan ik me heel goed voorstellen, het is eten of gegeten worden op die scholen. Zelfs op het mbo door de cultuurverrijkers (ahum).
@Maarten Ben het met je eens dat het aanbod breder kan.
Wat betreft je opmerking over niet gefundeerde klachten over kwaliteit en onveilig leerklimaat: neem maar eens een enquete af onder (oud-)personeel, ouders en leerlingen. Ik denk dat je nog schrikt.
Informatie komt uit eerste hand, dus gefundeerder kan ik het niet maken.
Tot slot: goed dat je aandacht hiervoor vraagt. Hopelijk komt er bewuste en intensieve aandacht voor deze onderwijssector (en het liefst op alle fronten).
@jeanne schriks op maandag 20 april 2015 om 22:01:
Neem eens een kijkje op http://www.scholenopdekaart.nl/vakcollege Helmond en ga naar het blad waardering. Het Vakcollege scoort bij de leerlingen 6.5 en bij de ouders 7.9 en qua schoolklimaat en veiligheid 7.3. Tja schrikken maar dan wel in positieve zin en het zijn recente cijfers.
Laten we nu eens stoppen met te zeggen dat Helmond zo slecht is en niet deugt. Er wordt knoerhard gewerkt op vele terreinen en we boeken vooruitgang laten we ons daar op focussen.
@maarten janssen,
Jij weet vast echt wel, dat er nooit 100% van alle ouders hieraan meewerken.
Dus die cijfers zeggen me niet heel erg veel.
Wat betreft veiligheid, ben ik het wel eens met jeanne schriks.
Uit eigen ervaring, wordt er dus echt niet alles op papier gezet en veel in de doofpot gestopt (door scholen).
Heb het werkelijk zelf mogen ervaren, dat als je jou mond opentrekt als jou kind wordt bedreigd met een schaar/stoel in zijn nek/of aangeslepen potlood in zijn rug OM NIKS of zelfs met de dood.
Zijn ze jou kind en jou als ouder liever kwijt als rijk.
Onderwijs, is volgens mij erg veel nog speciaal onderwijs of VSO.
Velen ouders en kinderen wijken uit naar deurne, gemert, etc etc.
Gaat toch weg met je Vakcollege pffff, ken kinderen genoeg die er echt zn mannetje moeten staan om te overleven.
Mijn mening is, dat er veel scholen echt onveilig zijn! en de schoolinspectie of de school zelf/MR waar je ook roept, doen helemaal niks.
Bij de Grote Jan gooide nog iemand een ander kind toch een schaar in zn hoofd? of vergis ik me nu?
Hoger als VWO heb je hier niet, en ook weinig nodig! met de aanwas die er is van de lagere scholen.
Maak de klassen kleiner, en het speciaal onderwijs weer gewoon voor elk kind met een doagnose, zodat jou kind aan leren toe komt ipv om zich heen kijken bang te zijn wie er nu weer gaat ontploffen of wat ook.
Al de verschillende aanpakken in de klas, wordt je toch ook ziek van! eigen leerlijn enz enz.
HULDE aan de leerkracht van nu, ik zou stapelgek worden.
Het begint al bij het lager onderwijs dus!
Ik denk dat Maarten Janssen deze link bedoelde: http://www.scholenopdekaart.nl/Middelbare-scholen/1921/Vakcollege-Helmond/categorie/Waardering?Woonplaats=helmond&presentatie=2
@mopje op dinsdag 21 april 2015 om 09:22:
Waarom vertrouw jij deze bekende vergelijkingssite voor scholen niet? De informatie komt onder ander van de overheid en de onderwijsinspectie.
Je zegt dat die cijfers je niet zo veel zeggen. Moet heel Nederland dan voortaan afgaan op jouw ervaring? En hoe weet jij dat niet iemand die meedeed aan de enquête die ervaring niet heeft meegenomen en daarom het cijfer 1 invulde?
Ik bedoel maar. Dergelijke vergelijkingssites bieden je erg veel inzicht over hoe het is. Wees blij met zulke websites!
@Frank,
Zo heeft ieder zijn mening toch, en als ik bvb de enquete kijk die ze pas afgenomen hebben bij onze kinderen op school!
Waren er 50% van de ouders die daadwerkelijk hier aan mee hebben gedaan.
Nee ik zeg niet dat iedereen af moet gaan op mijn ervaring, waarschuw alleen maar voor een mooier beeld wat wordt neer gezet als de werkelijkheid vaak is.
Om op jou vraag te antwoorden, waarom ik die sites niet vertrouw.
Is vrij simpel, als ik bvb het NJI erop na sla (wetenschappelijk onderzoekers bvb).
Oa Pesten op school is nog steeds dagelijkse kost, een onderzoek van rugzak leerlingen zouden geen last zijn voor andere leerlingen in de klas? nou echt wel dus he! wordt aan de leerlingen niks gevraagd, of de werkdruk van leerkrachten.
Nou jij je mening, ik de mijne.
Hoop dat mijn kinderen gewoon veilig naar school kunnen, en als ze dan ook nog goed leren, is dat prima! (als ze hier de kans voor krijgen).
En jah, ik ben nou eenmaal niet erg positie over de aanpak van veel dingen in het onderwijs.
Maar dat zal ook wel weer veel met de bezuinigingen te maken hebben, en ook met veel leraren die nooit geen leraar of lerares hadden mogen worden.
Maar nogmaals, ik zou geen leerkracht willen zijn!
Dan moet er minstens een universiteits opleiding aan vast zitten met de nieuwe regels van nu, zoals nogmaal eigen leerlijn, lgf,lwoo, stoornis, etc etc.
Ik heb mijn eigen onderzoek, op de werkvloer en hoor de echte geluiden van leerkrachten die het dus super zwaar hebben met al die nieuwe regels.
Hulde aan de Goede leerkrachten van deze tijd, die er maar weinig zijn!
Sluit me aan bij @mopje.
@Maarten Uit eigen ervaring weet ik dat cijfers niet het hele verhaal vertellen. Daarom ga ik niet af op getallen, maar op persoonlijke verhalen en eigen ervaringen. we zouden eens een paar dagen verspreid over het jaar in en rond school kunnen gaan rondlopen.
Bovendien snap ik niet waar jij vandaan haalt dat ik zeg dat Helmond slecht is. Leg me die woorden aub niet in de mond, want ik heb dat niet gezegd. Er gaat gelukkig heel veel goed in deze stad en daar heb ik zeker oog voor. Maar ik wil mijn ogen niet sluiten voor de zaken die wat minder gaan.
Ik maak me dan ook ernstig zorgen over de kwaliteit en veiligheid op en rond enkele scholen (en niet alleen in Helmond). Zeker het type waar we het hier over hebben, zit wat mij betreft in gevarenzone. En politiek kan daar ogen voor sluiten, maar rekening wordt helaas vanzelf gepresenteerd.
En hoezo “…zoals we dat netjes duiden…”? Mag ik vragen hoe ik dat moet interpreteren?
@jeanne schriks,
Idd de politiek sluit zijn ogen! gaan af op zogenaamde cijfers.
En die cijfers komen vaak tot stand, door gewoon van te voren een afspraak te maken op een school (zodat ze nog even de papieren in orde kunnen maken).
Zoals ik het bedoel, heeft elk kind recht op veilig en goed onderwijs.
Tegenwoordig heeft de leerkracht geen taak meer om les te geven, maar om handelplannen op te stellen voor vanalles en nog wat, dan zoals ik eerder al zei!
Eigen leerlijn,dyslectie,dyscaculie,de hele DSM komt voorbij op het normaal onderwijs.
Dit noemt men, passend onderwijs?
Als je pech hebt mag jou kind hier tussen gaan zitten als hij/zei niet zo goed is in leren.
Maar daar heb je het dus, de kindertjes van de rijke polticie zullen dus echt NIET op het vakcollege terecht komen of praktijk, daar zorgen ze wel voor.
(of de kindertjes van Maxima).
Mag ik jou vragen @Frank, hoe kan een leraar zo nog goed zijn werk doen?
Dan heb je idd nog de ouders, die je als leerkracht aan je nek hebt hangen.
Ze hebben het maar druk de leerkrachten, maar helaas steeds minder tijd/zin om normaal les te geven.
ipv dat ze bezuinigen op onderwijs, kunnen ze beter geld steken in de toekomst.
Onze kinderen dus, en ook goede leerkrachten, kleinere klassen, kinderen gewoon zoals vroeger die het nodig hebben naar speciaal onderwijs, en de leerkracht zijn werk laten doen! les geven.
En ouders moeten hun kinderen opvoeden.
Dat is mijn mening, en nogmaals ieder mag zijn eigen mening hebben.
@mopje op dinsdag 21 april 2015 om 11:56:
Misschien komt er inderdaad een wat mooier beeld uit zo’n enquête en die cijfertjes dan de werkelijkheid, maar dat doen andere scholen in Helmond en de rest van Nederland dan ook. Relatief maakt dat dus niet uit. Ik vertrouw wel op goede vergelijkingssites.
@mopje op woensdag 22 april 2015 om 09:20:
Ik weet niet hoe een leraar überhaupt zijn werk doet, dus hoe het moet ik weten hoe een leraar met dergelijke kinderen moet omgaan?
@maarten en @Frank,
Kort maar krachtig, een leraar krijgt in deze maatschappij maar weinig kans om nog normaal/goed onderwijs te geven.
Wat betreft meningen en cijfertjes, jah ieder zijn eigen mening.
Ik kan hier veel voorbeelden geven, van een mooie voorspiegeling van schoolbeleid en cijfertjes! maar papier is erg geduldig (eigen ervaring).
Dan hebben we nu weer het zogenaamde Excellent onderwijs, waarop worden deze scholen als excellent bestempeld?
Zal ik je even uitleggen, laten we bvb even 8000 scholen nemen van obs tot katholiek enz enz hiervan doen er maar liefst!! ongeveer 150 scholen mee voor de titel.
Goh hoe eerlijk is het dan zo’n certificaat?
Daarnaast, krijgt bvb een witte school een 6 en een zwarte school met laag opgeleide ouders met dezelfde score’s een 8 (valt dit onder de noemer discriminatie?).
Zo zeggen mij ook de cito score’s totaal niks (gr 8) die scholen vermelden dik gedrukt op hun site, waarom? het gaat hierbij om andere score’s als die het school inspectie rapport weergeeft.
Er zijn veel ouders die hierop afgaan bij het uitzoeken van een school.
Maar 1 goede tip, doe dit niet! luister naar andere ouders en ga kijken op school ipv alleen op een score die de school zelf plaatst op hun site.
Er zijn scholen bij namelijk die plaatsen de gecorrectie score’s maar er zijn er ook die de werkelijke score weergeven, dus een groot verschil.
Ga op je gevoel af, en waar past jou kind thuis denk je.
Hoe dan ook, je weet het toch pas als ze er daadwerkelijk op zitten.
Succes, aan de ouders die nu voor de keuze staan VO.
Misschien kan hier even een leerkracht, vertellen hoe het dus in de praktijk werkelijk werkt.
Volgens mij, sla ik de plank niet geheel mis?
@mopje op zondag 26 april 2015 om 15:36:
Klopt mopje, ik ben leerkracht en sedert augustus 2014 bij het Vakcollege in Helmond. Helaas hebben we nog te veel te maken met een negatief beeld en dat is niet terecht. Op het Vakcollege in Helmond zitten kei leuke leerlingen en werken er super gemotiveerde en enthousiaste leerkrachten die zich volop inzetten voor de toekomst van de kinderen.
Maar het aantal opleidingen is (volgens mij) te beperkt. Opleidingen op vmbo niveau voor horeca, facilitair, grafisch zijn welkom en passen ook bij Helmond.
Laat de Helmondse politiek daar zijn of haar nek eens voor uitsteken en niet alleen voor (hbo) opleidingen voor food en automotive.
@maarten
Jij hebt toch ook minimaal een havo/hbo moeten doen voor de pabo?
Zal je zeggen (eerlijk) dan red je het niet met basis/kader om leerkracht te worden toch.
Dan ben je nog niet zo lang leerkracht daar begrijp ik, maar nmw heb je op het vakcollege alleen basis en kader (geen vmbo g/t).
Toen mijn kind scholen ging bezoeken en bij het Vakcollege terecht kwam, het eerste wat die zei NEEEE daar ga ik echt niet heen? (ik was er niet bij).
Ze hebben daar niet zonder reden 2 verschillende vestigingen, werd me verteld.
Zal ik jou dit vertellen, dat de kinderen bij mijn kind uit de klas die advies basis/kader hebben hiervoor helemaal naar Deurne fietsen ipv in Helmond.
Ik ben er zeker van dat de leerkrachten daar wonderen verichten, en ook 1000% zeker dat de inzet hiervan goed is!
Kei leuke leerlingen kan ik niet teveel over zeggen, als die ik ken (waren ze liever kwijt als rijk op de basisschool).
Kijk ik puur even in mijn kind zijn klas,op gedrag dit advies gekregen en niet hoger (terwijl ze het misschien wel kunnen) vmbo t
Maar goed, het neemt niet weg dat idd het Vakcollege slecht aangeschreven staat, bij mijn andere kind op school gaan ook alle kinderen naar Deurne/Gemert.
Helaas de werkelijkheid, en heeft denk ik totaal niks met leerkrachten te maken of hun inzet, puur populatie waar men hun kind niet tussen wil hebben.
Misschien komt er nog verandering in de slechte naam, je weet nooit
Een keer meedoen met het predicaat excellent? blijft nu 3 jaar geldig.
Maar ik neem mijn petje af voor je!