17reacties

Janssen: Veelzijdig onderwijs

‘We blijven ernaar streven om meer (vooral technische) opleidingen naar Helmond te halen en meer stageplaatsen te creëren bij Helmondse bedrijven.’ schrijft het coalitieakkoord ‘Mensen maken de stad’, van SP, CDA, VVD, GL en HA.
En terecht, immers het onderwijs vormt de basis voor een goede toekomst van de inwoners van onze stad. Een pluriform onderwijsaanbod, vele beroepsrichtingen naast theoretische opleidingen op meerdere niveaus is dan ook een must voor Helmond. Zeker als we hierbij in ogenschouw nemen dat Helmond, zoals we dat netjes duiden ‘een wat lager onderwijsprofiel’ heeft. Hiermede bedoelt men dat in onze stad een behoorlijk aantal leerlingen/studenten woont die aangewezen zijn het vmbo en mbo-opleidingen op niveau 2 & 3. Je moet dan met name denken aan opleidingen die heel praktisch en uitvoerend zijn gericht voor beroepen die we tegenkomen in onder meer de productie, de horeca, land- en tuinbouw, food, de grafische sector inclusief automatisering en in de facilitaire dienstverlening. Natuurlijk is hier helemaal niets mis mee.

Maar als we eens wat beter kijken naar de thans aanwezige opleidingen op met name vmbo en deels op mbo niveau dan stelt Lokaal sterk tot haar onthutsing vast dat je niet in Helmond terecht kunt als je een opleiding wil volgen voor de horeca, de grafische sector, facilitaire dienstverlening, in de food sector (voedselproductie, bereiding en verwerking) of automonteur. Ook zal er een aantal opleiding in de agrarische sector, met name tuin, park & landschap alsook plantenteelt binnenkort niet meer aangeboden worden in onze stad. En dat vindt Lokaal sterk zorgwekkend ! We jagen nu jonge leerlingen de stad uit om elders, met name in Eindhoven een opleiding te gaan volgen. (En dan vindt men het vreemd dat de jongeren niet in Helmond blijven wonen !)

Bij de behandeling van de begroting 2015 heeft de gemeenteraad in overgrote meerderheid er mee ingestemd om uit de reserve voorziening onderwijshuisvesting een bedrag van € 3.2 miljoen over te hevelen naar de algemene middelen om er onder meer een nieuw armoedebeleid mee te financieren. Het is volgens Lokaal sterk veel verstandiger om (tenminste een deel van) dit bedrag aan te wenden om scholen voor met name vmbo zoals het Vakcollege in Helmond extra mogelijkheden te bieden om opleidingen in onze stad te houden en te krijgen die aansluiten bij onze Helmondse leerlingen. Opleidingen die voor deze leerlingen een goede basis kunnen zijn voor een succesvolle en goede toekomst. Hier kan ook Helmond eigen keuzes maken en gelden o.a. uit onze grote reserves vrijmaken en daardoor opleidingen houden of krijgen in onze stad waarbij ik dan met name denk aan horeca, facilitaire dienstverlening, motorvoertuigentechniek, grafische beroepen incl. internet, food en agrarische opleidingen. Het is te overwegen een en ander regiobreed op te pakken binnen Peel 6.1.

Want je helpt mensen niet door ze vis te geven maar door ze te leren vissen!

Deze week zal Lokaal sterk een verzoek indienen bij de voorzitter van de commissie Maatschappij om dit onderwerp eens te bespreken want Lokaal sterk wil graag kiezen voor het beste voor de inwoners van onze stad zeer zeker op het gebied van onderwijs.

Maarten Janssen,
burgercommissielid Lokaal sterk