Van den Bogaard: Helmond bouwt door
Tegen de trend in doet Helmond het hartstikke goed als het gaat om het bouwen van woningen. De verkoop en bouw van nieuwe woningen gaat, ook landelijk, in een lager tempo dan een paar jaar geleden, maar er is absoluut geen reden om te somberen. Door verwarring over cijfers is een ander beeld ontstaan over het aantal woningen dat is opgeleverd in 2023. Lijstjes zijn verkeerd geïnterpreteerd. We zitten nu al op 508 opgeleverde woningen in 2023. Aan het eind van het jaar is de verwachting dat er ruim zevenhonderd woningen worden opgeleverd. De verwachting is dat er volgend jaar ruim 500 woningen worden opgeleverd.
Ondanks de grote vraag naar woningen is de landelijke trend dat het bouwen van woningen steeds lastiger wordt. Zo zijn de bouwkosten flink gestegen, waardoor ontwikkelaars en kopers voorzichtiger worden. Voor ontwikkelaars is het te riskant om te starten met bouwen als het merendeel van de woningen nog niet is verkocht. Voor kopers is de gestegen rente een grote belemmering om een woning te kopen. De gemeente zet zich vol in om de bouw van nieuwe woningen toch op gang te houden. Momenteel wordt er bijvoorbeeld gewerkt aan een plan om bouwinitiatieven vooruit te helpen door middel van een Helmonds Woonfonds. Ook zijn er middelen voor de bouw van sociale huurwoningen en is er de starterslening. Dit juichen wij erg toe.
Bij bouwinitiatieven is het ook van belang dat woningzoekenden gehoord worden. Woningzoekenden zijn bij nieuwe bouwplannen nog niet in beeld, nog niet georganiseerd en hun belangen worden daarom vaak niet goed meegewogen. We zien vaak dat woningbezitters wel goed georganiseerd zijn, de grote vraag naar woningen erkennen, maar toch liever geen woningen in de naaste omgeving zien verrijzen. Dat moet anders. Toekomstige bewoners maken nu geen onderdeel uit van de participatietrajecten. En dat is een groot gemis, want hierdoor raakt de belangenafweging uit balans en worden niet alle stemmen gehoord.
D66 pleit ervoor dat bij bouwplannen ook woningzoekenden direct worden betrokken als belanghebbenden. Je zou hierbij kunnen denken aan een Helmondse woonraad (naar voorbeeld van de gemeente Utrecht), bestaande uit een diverse groep woningzoekenden. Bijvoorbeeld leraren, statushouders, jongeren en dakloze mensen wordt gevraagd mee te denken. Zo geven we de woningzoekenden op de woningmarkt een stem en praten we mét ze in plaats van over ze. Op deze manier hopen we dat ook andere geluiden gehoord worden.
Jochem van den Bogaard
Fractievoorzitter D66 Helmond
In de reacties hieronder staat een update.
8 reacties:
Top dat er ZO VEEL gebouwd wordt in Helmond. Als dhr. Van den Boogaard zo goed is met zijn lijstjes: koop/huur, prijs(koopprijs/huur per maand, type woning. Eventueel aangevuld met de verhuiscijfers van Helmond.
Laat dat lijstje eens zien met die 508 woningen, dan kunnen we zien of er met cijfers word gegoocheld
Volgens de wethouder zijn reeds opgeleverde woningen niet meegeteld. Verder ontbreken plannen met minder dan vijf woningen. Dan gaat het om individuele bouwkavels en kantoren of winkels waar een paar appartementen gemaakt zijn. De lijst telt 396 nieuwe woningen in grote en kleine projecten zoals Oranjekade (91), De Weef (68), waterburcht. De Cavaliere (70), Opwaarts aan de Torenstraat (35) en individuele kavels. Daarnaast is te zien dat er 112 woonruimtes zijn gemaakt in verbouwde panden, zoals het oude Belastingkantoor bij het station (93).
In de tabel met woningen die voor de jaarwisseling klaar zouden kunnen zijn staan 253 woningen. Daaronder een volgend deel van Oranjekade (52), 149 woningen in verschillende plannen in Brandevoort, kavels en een paar verbouwingen van panden (9).
Beste Jochem,
Het is een heel fijn dat jij komt met een voorstel om woningzoekenden als belanghebbenden direct te betrekken bij bouwplannen, maar ik heb toch mijn bedenkingen:
Je idee is niet nieuw want in de omgevingswet die volgend jaar (eindelijk) van kracht wordt, is de participatie van belanghebbenden juist één van de belangrijkste uitgangspunten. Met de Belangengroep Vinkenlaan e.o. zijn wij als buurtbewoners samen met de bewonersgroep van de Helmondselaan in 2019 in de pilot participatie gestapt die het college toen heeft bedacht om de herinrichting van onze buurt te ontwikkelen. De pilot, de proef, was bedacht om praktijkervaring op te doen en daar uit te leren. Het enige dat wij ervan geleerd hebben is dat noch het gemeentebestuur, noch de gemeenteraad, noch de ambtelijke staf ons als participant als gelijkwaardige deelnemer serieus wilde nemen. Wij zijn nooit als gelijkwaardige partner in de ontwikkeling van onze buurt beschouwd. Wij waren meer ballast als gewaardeerde deelnemer in deze pilot. Daarom zijn wij er na 3 jaar ook mee opgehouden. Dat er hier toch resultaten zijn bereikt zoals het behoud van de groenzone Vinkenlaan, het behoud van de flats Adelaarplein en Fazantstraat is het resultaat van een goede samenwerking en het gezamenlijk optrekken van de buurtbewoners met de projectontwikkelaar die op het voormalige PNEM-gebouw voor eigen rekening 50 woningen gaat bouwen en Woonpartners als eigenaar van de genoemde flats. We hebben die resultaten niet dankzij, maar ondanks de pilot geboekt.
Dus, beste Jochem, zolang de houding en het gedrag van het gemeentebestuur en het ambtelijk apparaat is zoals wij die ervaren hebben, zie ik het nut van een nieuwe woningraad waarin mensen (belanghebbenden) worden betrokken niet in. Ik voorzie dat deze raad opnieuw een zoethoudertje wordt. Leuk richting de verkiezingen maar niet meer dan dat.
Hartelijke groet.
Beste meneer Jochem van den Bogaard ,
Nu ben ik geen rekenwonder, maar als je 1000 woningen per jaar belooft te bouwen. En je bouwt er in twee jaar 1200.
Dan doe je het toch niet goed?
“Wij van WC-eend………”
@Freddy op maandag 30 oktober 2023 om 16:29:
Beste Freddy,
Er is nooit beloofd dat er 1000 woningen per jaar gebouwd gaan worden. De gemeente heeft alleen de ambitie uitgesproken om 750 woning per jaar te bouwen. Dit is echter erg lastig door de landelijke problemen op de huidige woningmarkt.
Groet,
Jochem
Update:
Op 19 oktober jl. is het verzoek ingediend tot agendering van de bouw- en woningbouwopgave van Helmond. In dit verzoek worden aannames gedaan over de in 2023 en 2024 te realiseren woningen. Aannames die niet juist zijn. Daarom vinden we het belangrijk om de gemeenteraad goed op de hoogte te stellen van de vorderingen die wij maken op het gebied van woningbouw.
In deze raadsinformatiebrief (pdf) vindt u de meest actuele cijfers, een beeld van de situatie op de woningmarkt en een doorkijk naar de toekomst.