Ko: De culturele HutSpot
Al lange tijd was de raad niet meer geïnformeerd over de voortgang van de Cacaofabriek. Vanavond zou de raadscommissie Samenleving in de vergadering bijgepraat worden met een presentatie over de stand van zaken. Vorige week ontvingen commissieleden echter per mail bericht dat de presentatie uitgesteld gaat worden “in afwachting van de besluitvorming betreffende Brabant Culturele Hoofdstad”.
Afgelopen vrijdag stelt kwartiermaker Erik Akkermans in het Eindhovens Dagblad, die vorig jaar is aangesteld om in overleg met de betrokken culturele instellingen tot een bedrijfsplan en inhoudelijk programma voor de Cacaofabriek te komen, dat de samenwerkende instellingen “onvoldoende slagkracht en professionaliteit opbrengen om het welslagen te garanderen”. Om samenwerking te doen slagen zou er aansluiting gezocht moeten worden met een professionele partner, het Speelhuis. Op de vraag waarom de presentatie in de commissie geen doorgang kan vinden antwoordt een woordvoerster van de gemeente dat de behandeling in het college is uitgesteld. Er moet nog een aantal vragen beantwoord worden.
Dit is een verontrustend signaal dat vele vragen oproept. In december zou de culturele hotspot al opgeleverd moeten worden maar er moet nog heel veel gebeuren. De vraag is of dit consequenties gaat hebben voor de provinciale bijdrage omdat hier een deadline voor staat. Vorig jaar stemde de raad in met het voorstel om 9 miljoen beschikbaar te stellen voor renovatie van de Cacaofabriek. Het krediet was met bijna 2 miljoen verhoogd om het gebouw geschikt te maken voor bedrijfsruimtes voor de creatieve economie. Die kosten zouden gedekt moeten worden uit extra huuropbrengsten. GroenLinks stemde destijds als enige partij tegen het voorstel omdat er zorgen waren over de dekking. Er is namelijk geen rekening gehouden met eventuele onderbezetting, leegstand dus. Ons raadslid Ruud Verhoeven bracht destijds in de raadsvergadering in: “Wij waren en zijn nog steeds niet overtuigd van de levensvatbaarheid van het voorliggende plan. Te meer omdat de drie hoofdspelers – Filmhuis, Lakei en de Stichting Nederlandsche Cacaofabriek- te weinig synergie hadden en hebben om dit tot een florerend geheel te maken.” Die zorg blijkt nu terecht.
Wij zijn dan ook zeer benieuwd naar de stand van zaken en welke vragen er nog beantwoord dienen te worden eer de raad geïnformeerd mag worden. De financiële belangen zijn groot, dat moge duidelijk zijn. Het argument dat de gemeente “in afwachting van de besluitvorming betreffende Brabant Culturele Hoofdstad” is dan ook onvoldoende. Of Brabant wel of geen Culturele Hoofdstad 2018 gaat worden zou daar compleet los van moeten staan.
13 reacties:
Dag Ling,
Ook ik was zeer verrast door de recente ontwikkelingen en ben ook benieuwd naar wat komen gaat.
Jullie zorg heb ik toen ook gedeeld in de raadsvergadering ;
citaat…
Voorzitter! Voor een deel zou ik het verhaal van GroenLinks
willen ondersteunen, waar de heer Verhoeven erop duidt dat je er niet bent met alleen maar het bouwen van
een culturele hotspot; er zal synergie moeten plaatsvinden, men zal creatief moeten zijn. Deze zorg is vorig
jaar ook al uitgesproken. Ik onderstreep deze zorg, omdat wij bij de bijeenkomst in de bibliotheek duidelijk
hebben gehoord dat deze zorg terecht is. De kwartiermaker gaat daar straks mee aan de slag. Ik hoop van
harte dat het daardoor gaat lukken en dat het een mooie creatieve plek gaat worden….. einde citaat…
Het zou een hele mooie broedplaats van talent en culturele ontdekkingen kunnen worden maar 1 januari 2014 komt nu wel snel dichtbij… pff… Hopelijk komt het goed!
Goede column, groet
Angelique Raaijmakers- v.d. Pol
Het probleem van het ontbreken van een professionele houding, heb ik als bestuurslid van Omroep Helmond reeds meerdere keren bij datzelfde bestuur aangekaart. Mijn schrijven daarover liggen reeds lange tijd bij de wethouder, F. Stienen. De uitspraak van Erik Akkermans onderschrijft precies wat er in mijn schrijven aan het zittende bestuur van de omroep staat. Ik geloof er niets van dat er geen of amper synergie is. Die is er wel. Als iedereen van de betrokken partijen zich meer bewust is van zijn of haar rol in het geheel. Iets wat de gemeente moet aansturen en initiëren.Want veel beloven en weinig geven doet alleen gekken in vreugde leven. Als laatste….Ling Ko, bedankt voor de blog die u geschreven hebt over dit onderwerp.
Mooi geschreven Ling!
Een verontrusting en vragen over dit nu al bijna heikele onderwerp is inderdaad op zijn plaats..zouden soms meer mensen moeten doen..
@Ling Ko
Even hardop denkend… Het is goed dat dit soort dingen gesignaleerd worden zodat bijgestuurd kan worden voordat het schip op de klippen loopt. Waarin uit zich dit gebrek aan professionaliteit en waarom vormt dit een bedreiging voor de exploitatie?
De vraag is ook wat er allemaal gedaan kan worden om het bij te sturen en eigenlijk ook waarom die acties niet al eerder ondernomen zijn. Signaleren dat organisaties niet professioneel genoeg zijn is een ding, maar als je het proces moet aansturen dan mag je daar dan ook actie op ondernemen lijkt me.
Ik weet niet of de directeur van het Speelhuis bij voorbaat degene moet zijn om de tent te gaan runnen trouwens. We hebben in de stad een aantal ondernemers die al geruime tijd succesvol zijn in het organiseren van activiteiten en ook met succes tenten uitbaten. Horeca en het trekken van mensen is toch een vak apart. In hoeverre zijn die ondernemers te porren om te helpen van de Cacaofabriek een succes te maken en wat willen zij daar voor terugzien (bijvoorbeeld gebruik maken van het terrein voor enkele jaarlijkse evenementen)? Misschien dat in het kader van publiek-private samenwerking zo iets heel moois kan ontstaan met meerwaarde voor de stad?
Zoals Angelique terecht aangeeft, men moet creatief zijn. Dat geldt natuurlijk net zo hard voor de gemeente en de raad. Met een open en constructieve houding en de wil om eruit te komen kom je al een flink eind lijkt me. Ik zie en onderschrijf de gevaren, maar hoe mooi zijn ook de kansen. Laten we dat vooral niet vergeten 🙂
Goed dat dit onderwerp nu eens wordt aangesneden, jammer dat het nu te laat is omdat de politiek geen flauw idee lijkt te hebben wat er leeft bij de organisaties zelf. Groenlinks dan wel, tenmiste die stemden tegen, maar die zijn maar klein.
Bij de Lakei kom ik nooit, bij het Filmhuis wel. Bijna alle vrijwilligers van het Filmhuis zien de verhuizing niet zitten en blijven veel liever zitten waar ze zitten. Enkele vrijwilligers hebben nog iets van we zien wel en anders zijn we toch gewoon weg. Eigenlijk is de enige voorstander Wim Markus, de directeur.
Alleen bij commerciële films die eerder in Pathé draaiden is het Filmhuis aardig tot goed gevuld, Maar daar is het Filmhuis niet voor natuurlijk, want dan kun je Pahé ook wel subsidie geven.
Dprat het Filmhuis ook nog op oneigenlijke redenen in de Cacaofabriek werd geloodst, zegt eigenlijk genoeg, Met zo’n helft kan het geen gelukkig huwelijk worden met de Lakei. Geen idee wat ze daar vinden trouwens. Wel benieuwd naar.
Wat kost het trouwens als de deadline niet gehaald wordt?
Ik heb al meerdere malen contact gezocht om een bijdrage te kunnen leveren voor de horeca exploitatie. Men reageert zelfs niet op mijn mails en terugbel verzoeken. Jammer daar wij toch veel creatieve input kunnen leveren en dat is waar dit project eindelijk is om begonnen voor de Helmondse samenleving.
@Ron op maandag 19 augustus 2013 om 22:26:
beste Ron…wie is wij?
Hoi Ron.
Ik ben ook wel benieuwd wie je bedoelt met ‘wij’?
Beetje zinloos bericht (19-8 22:26) anders, vind ik.
(Ik: een frequente horecabezoeker)
‘Al met al zijn er veel winnaars. Het zijn echter winnaars met zeer diverse achtergronden en eigen culturen. Dat brengt mij ertoe om nogmaals met
zeer grote nadruk het college mee te geven dat er op korte termijn een goede samenwerking moet komen tussen de drie partijen en degene die verantwoordelijk is voor het horecagebeuren. Deze samenwerking
mag niet vrijblijvend zijn en dient ertoe te leiden dat nog vóór de opening van de nieuwe culturele hotspot er sprake zal zijn van één bestuur en één directie om het schip op de goede koers te houden.’
Dit was de inbreng van de fractie SDOH-D66-HB op 26 april 2011 en hier is geen woord Spaans bij. Wij blijven onverkort aan deze visie vasthouden en naar het zich laat aanzien staan we dus niet alleen.
@maarten janssen op dinsdag 20 augustus 2013 om 15:55:
2011…… Klopt dat? Ik neem aan dat SDOH-D66-HB daarna nog vele keren over dit onderwerp naar gerefereerd heeft bij het college. Want om nu op 20-08-2013 er nog over te gaan beginnen lijkt me rijkelijk laat.
Filmhuis-pand levert 550.000 euro op
Het pand waarin het Filmhuis zit, wordt door de gemeente voor 550.000 euro verkocht aan Pathé Theatres bv. Volgens de planning komt dat pand begin 2014 leeg te staan omdat het Filmhuis dan naar de Cacaofabriek verhuist.
In de Cacaofabriek krijgen zij dan 2 extra filmzalen ter beschikking. Het Filmhuis is sinds 2001 in het Boscotondocomplex gevestigd. Afgelopen jaar trokken zij naar eigen zeggen 15 duizend bezoekers. Volgens enkele Filmhuis-vrijwilligers die wij spraken, is dat aantal inclusief al de gratis filmbezoeken van de vrijwilligers.
Niet geheel onverwachts dat Pathé dat pand aan het Frans Joseph van Thielpark 6 koopt. Zij willen al langer uitbreiden en zijn de buren. Prettig voor Pathé is dat zij na aankoop van dat pand commerciële films mogen vertonen op dat adres. Nu mogen er volgens de afspraken op dat adres namelijk enkel niet-commerciële films vertoond worden.
Verzoek aan de Pathe om er een grote IMAX zaal in te bouwen (zoals in Pathe Schouwburgplein te Rotterdam). Want de IMAX zaal in Eindhoven is waardeloos, dus als Pathe Helmond slim is doen ze dat, dan hebben ze gegarandeerd een publiekstrekker.
@De weblog van Helmond op woensdag 21 augustus 2013 om 17:50:
Ik weet dat verkiezingen aanstaande zijn, vindt wel dat dit weblog moet oppassen geen politiek platform te worden.