13reacties

Ko: De culturele HutSpot

Columnist Ling Ko GroenLinks HelmondAl lange tijd was de raad niet meer geïnformeerd over de voortgang van de Cacaofabriek. Vanavond zou de raadscommissie Samenleving in de vergadering bijgepraat worden met een presentatie over de stand van zaken. Vorige week ontvingen commissieleden echter per mail bericht dat de presentatie uitgesteld gaat worden “in afwachting van de besluitvorming betreffende Brabant Culturele Hoofdstad”.

Afgelopen vrijdag stelt kwartiermaker Erik Akkermans in het Eindhovens Dagblad, die vorig jaar is aangesteld om in overleg met de betrokken culturele instellingen tot een bedrijfsplan en inhoudelijk programma voor de Cacaofabriek te komen, dat de samenwerkende instellingen “onvoldoende slagkracht en professionaliteit opbrengen om het welslagen te garanderen”. Om samenwerking te doen slagen zou er aansluiting gezocht moeten worden met een professionele partner, het Speelhuis. Op de vraag waarom de presentatie in de commissie geen doorgang kan vinden antwoordt een woordvoerster van de gemeente dat de behandeling in het college is uitgesteld. Er moet nog een aantal vragen beantwoord worden.

Dit is een verontrustend signaal dat vele vragen oproept. In december zou de culturele hotspot al opgeleverd moeten worden maar er moet nog heel veel gebeuren. De vraag is of dit consequenties gaat hebben voor de provinciale bijdrage omdat hier een deadline voor staat. Vorig jaar stemde de raad in met het voorstel om 9 miljoen beschikbaar te stellen voor renovatie van de Cacaofabriek. Het krediet was met bijna 2 miljoen verhoogd om het gebouw geschikt te maken voor bedrijfsruimtes voor de creatieve economie. Die kosten zouden gedekt moeten worden uit extra huuropbrengsten. GroenLinks stemde destijds als enige partij tegen het voorstel omdat er zorgen waren over de dekking. Er is namelijk geen rekening gehouden met eventuele onderbezetting, leegstand dus. Ons raadslid Ruud Verhoeven bracht destijds in de raadsvergadering in: “Wij waren en zijn nog steeds niet overtuigd van de levensvatbaarheid van het voorliggende plan. Te meer omdat de drie hoofdspelers – Filmhuis, Lakei en de Stichting Nederlandsche Cacaofabriek- te weinig synergie hadden en hebben om dit tot een florerend geheel te maken.” Die zorg blijkt nu terecht.

Wij zijn dan ook zeer benieuwd naar de stand van zaken en welke vragen er nog beantwoord dienen te worden eer de raad geïnformeerd mag worden. De financiële belangen zijn groot, dat moge duidelijk zijn. Het argument dat de gemeente “in afwachting van de besluitvorming betreffende Brabant Culturele Hoofdstad” is dan ook onvoldoende. Of Brabant wel of geen Culturele Hoofdstad 2018 gaat worden zou daar compleet los van moeten staan.

Ling Ko
Fractievoorzitter
GroenLinks