Ko: Duurzaamheid
Eens prijkte duurzaamheid vooral prominent op de politieke agenda’s van links en ontlokte het bij rechts steevast een allergische reactie omdat het groene idealisme dat gevoed werd door overheidssubsidies van weinig pragmatisme zou getuigen. Vandaag de dag constateren wij gelukkig een kentering. Dit is vooral de verdienste geweest van economische modellen die inzichtelijk hebben gemaakt dat goed duurzaamheidsbeleid kostenefficiënt is. Duurzame investeringen zijn rendabel, leveren banen op, zijn goed voor de (lokale) economie en bovendien goed voor onze gezondheid. En die van onze kleinkinderen. Duurzaamheid is dus niet een onderwerp van links of rechts, maar van ons allemaal!
Het is een enorme uitdaging, maar nu is de tijd om door te pakken met overheid, bedrijven én burgers, want er liggen kansen die niet onbenut gelaten mogen worden. Ook in Helmond niet. Zeker in zo’n vooruitstrevende stad die zich zo sterk aan het profileren is op food en automotive mag duurzaamheid als rode draad niet ontbreken. Waarom stellen wij ons niet ten doel om in de zeer nabije toekomst een klimaatneutrale stad te zijn? Te beginnen door als gemeente zelf het goede voorbeeld te geven en duurzame energievoorziening standaard integraal te betrekken in de onderhandelingen met projectontwikkelaars en woningcorporaties.
Of durf te dromen! Plaats zonnepanelen op braakliggende terreinen, zodat energievoorziening op den duur wellicht weer een lokale aangelegenheid kan worden. Er zijn momenteel genoeg gemeenten in den lande die het overwegen. Een ander opkomend fenomeen is ‘urban farming’, het verbouwen van groente en fruit in een stadse omgeving. Zeer innovatief en zou op educatieve wijze ingezet kunnen worden om kinderen bewuster te maken van gezonde voeding. Leegstaande gebouwen en braakliggende terreinen hebben we in overvloed. Tijdelijke herbestemming zou er wel eens toe kunnen leiden dat er nog enige (maatschappelijk) rendement gegenereerd wordt! Groene ondernemers kennen we in Helmond genoeg.
Het predicaat ‘duurzaam’ is niet alleen voorbehouden aan overheden en bedrijven. Huishoudens hebben het sneller dan ze zouden denken, zeker wanneer zij goed geïnformeerd worden. Een mooi initiatief dat hier op verrassende manier aan bijdraagt is de Zonatlas die in één oogopslag laat zien welke daken in een gemeente geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen. Huiseigenaren kunnen door middel van een eenvoudige rekenmodule snel uitrekenen wat de investering hen zal opleveren. Meten=weten, en in de meeste gevallen blijkt het geld snel verdiend!
En wat vindt u? Hoe enthousiast bent u over het duurzaamheidsgehalte van Helmond?
6 reacties:
Het zou mooi zijn als het nieuwe stadion van Helmond Sport groen,duurzaam en multifunctioneel zal worden. En dat het wel mogelijk is om dit stadion met het openbaar vervoer te bereiken na 18;00 uur.
@Buurman, ik zou het al mooi vinden als we op zaterdag na 19.00 en op zondag
überhaupt openbaar vervoer hadden. Verder is het natuurlijk allemaal wel mooi wat mevrouw Ko schrijft, en ik onderschrijf het van harte, maar of het gerealiseerd wordt, ik betwijfel het.
@Hans Gruijters op maandag 29 oktober 2012 om 18:48:
Mis je iets Hans.
@tejo, ja de bus in het weekend, vooral op zondag
Mooi, dat idealistische van Groen Links. “Urban Farming” . Innovatief. Ahum. We hebben toch al jaren volkstuintjes??
Duurzaamheid is een tijdje een modeverschijnsel geweest maar meestal kwam het neer op hoge investeringen met een marginaal effect. Niet rendabel dus. En aangezien we in NL al op alle mogelijk manieren worden uitgeknepen om de geldhonger van Den Haag te stillen staat duurzaamheid niet hoog op de agenda bij de gemiddelde burger. Die is al blij als deze het einde van de maand weer gehaald heeft.