Janssen: De Helmonders nu aan zet !
Op maandag 16 mei 2011 is in Den Bosch het startschot gegeven voor de inhoudelijke invulling van het programma voor Brabant Culturele Hoofdstad 2018. Alle abonnees van onder meer het Eindhovens Dagblad mochten op woensdagochtend een bijlage op de deurmat aantreffen waarin nog eens helder en duidelijk aangegeven wordt wat nu de bedoeling is.
De zogenaamde 'call for ideas' is dus een open proces waarin iedereen aan kan deelnemen.
Grote en kleine groepen, verenigingen, kunstenaars en kunstenmakers, jong en oud, individuen het maakt niet uit. Iedereen wordt uitgedaagd om zijn plannen en (wilde) ideeën kenbaar te maken. Er zijn wel een paar regels of lijnen waarbinnen de plannen moeten passen. Het hoofdthema is: de kunst van het samenleven en dit valt uiteen in drie groepen en wel: + wij maken de stad; + wij verbinden mensen en + wij ontdekken de toekomst.
Thema's die de Brabanders en zeker ook de Helmonders zeer zeker aan spreken en ongetwijfeld voldoende bodem bieden voor kleine en grootste plannen. Wij Helmonders zijn toch immers actieve en sociale mensen die het graag voor en met elkaar gezellig maken en hebben. Zie immers de grote hoeveelheid (culturele' activiteiten die ook weer in deze periode van het jaar plaatsvinden. Om maar eens wat te noemen de open dag van de Uilenburcht op 15 mei, de openluchtfilms op het Lambertushof afgelopen weekend, Artimond en de jaarlijkse dagen van Phileutonia in de komende weken. Kortom Helmond bloeit en bruist van culturele energie.
Laten we dat creatief vermogen van onze inwoners nu eens gaan vertalen in mooie, uitbundige maar ook sprankelende en uitdagende plannen voor het bidbook van Brabant Culturele Hoofdstad 2018, In principe is geen enkel idee te gek als het maar past binnen het centrale thema xb4de kunst van het samenlevenxb4. Dus kort en goed ik roep de Helmonders op om diep in zichzelf te kijken en haar creativiteit te uiten. Dan zal Helmond zeer zeker een prominente plaats innemen in het bidbook en na de toekenning van de kandidatuur ook in 2018 in Brabant Culturele Hoofdstad.
Uiteraard ken ik ook de kritiekpunten op onze kandidatuur maar laten we de kans grijpen om samen met de provincie Noord Brabant en de vier andere grote steden even boven het maaiveld van alle dag, van het jagen en jakken uit te steken.
Wonen en leven in Brabant en dus ook in Helmond moet ook zo af en toe kleur krijgen en daartoe biedt dit project een uitgelegen kans.
Wonen en leven in Helmond kan hierdoor nog prettiger en aangenamer worden dan het nu al is, zeker als we eind 2013 ook xb4de Cacaoxb4 mogen openen.
Wonen en leven in Helmond zal dan ook een geweldige economische spin off kennen waardoor onze stad voorgoed af zal rekenen met haar mindere imago en nadrukkelijk op de Europese kaart zal komen.
5 reacties:
Verwarrend allemaal hoor.
Brabant Culturele Hoofdstad.
Het hoofdthema is: de kunst van het samenleven en dit valt uiteen in drie groepen en wel: + wij maken de stad; + wij verbinden mensen en + wij ontdekken de toekomst.
Worden inwoners van dorp en platteland in Brabant hierin nu in- of uitgesloten?
Wel hier een idee van een stedeling om het allemaal wat breder te trekken en mensen te verbinden.
Idee: Plaatje, praatje Brabant
Hoe werkt het:
1) Creëer een digitaal podium waarop iedereen een bijdrage kan leveren.
2) Start een topic: Plaatje, praatje Brabant
3) Plaats een afbeelding (foto, tekening, schilderij, whatever …) die iets zegt over Brabant.
4) Nodig mensen uit om met een tekst (max. 250 woorden) iets te zeggen over dat plaatje (in dichtvorm, columnvorm, proza, whatever …).
5) Selecteer de leukste, beste tekst en laat de aanbrenger van die tekst een nieuw plaatje uitkiezen naar aanleiding van zijn eigen tekst met betrekking op Brabant.
6) Vervolgens kan iedereen weer reageren met tekst en herhalen we de stappen vanaf 4)etc… etc…
Plaatje, praatje Brabant tot en met 2018
Mien
D66 mag zich wel wat meer Helmondse aangelegenheden bezighouden.
Afgelopen vrijdag was ik op de opening van de tentoonstelling De Hemel van Helmond in de Nederlandsche Cacaofabriek. Geen lokale politicus te bekennen, hoewel daar toch een culturele statement werd afgegeven. De aanwezige kunstenaars die ik sprak verklaarden allemaal voornamelijk last van Helmond te hebben, in dubbele zin: het feit dat zij hiervandaan kwamen leverde elders niet echt een aanbeveling op, en dan was Helmond zelf zo’n provinciaal stadje dat derderangs figuren van buiten hoger aansloeg dan eigenheimers met meer talent. Ik kon deze ervaring bevestigen. Leon Adriaans en Theo Kuijpers zijn schilders die in Helmond meer waardering zouden moeten genieten dan zij elders genieten, maar het is precies andersom. Je vraagt je dan ook af op grond waarvan de lokale politici streven naar de titel culturele hoofdstad van Europa? En ook: waarom? Om nog provincialer te willen worden?
Dag Jef de Jager,
Ik heb jouw reactie gelezen en herken daar wel iets in….
Het is niet alleen op het gebied van kunst en cultuur dat Helmond haar eigen talenten vergeet of niet zo goed kent. Ook op sportgebied zie je dat terug evenals op andere terreinen.
Zit dat een beetje ingebakken in onze natuur ?… Doe maar normaal dan doe je gek zat!
Maar als het aan mij ligt gaat de gemeente Helmond daar wel hard aan werken.Want alleen als Helmonds talent aan de slag kan gaan en betrokken word komt de trots van Helmond om de hoek kijken en daarmee zal het draagvlak voor kunst en cultuur toenemen.
Maar er is wel werk aan de winkel!
met vriendelijke groet,
Angelique Raaijmakers- vd Pol
Feestvieren is de Hellemonders ook op het lijf geschreven. Vier dan ook uw helden!!!
Hang de slingers ook daarvoor op!!!