Janssen: Nieuw jasje industrieel erfgoed
Het voormalig kantoorgebouw van de Carp garenfabrieken aan de Kanaaldijk in onze stad zal binnenkort een metamorfose ondergaan. Neen niet aan de buitenkant, want de karakteristieke buitengevel blijft behouden. Maar binnenin zal er een nieuw centrum ontstaan waarin ons industrieel erfgoed een mooi plek zal krijgen. Het industrieel erfgoed van Helmond zal zo op een waardige wijze voortleven. Elke Helmonder maar zeker ook bezoekers van buiten onze stad kunnen een kijkje nemen in ons industrieel verleden. Ook kunnen ze kennis maken met enerzijds de rijkdom van de Helmondse industriëlen zoals het illustere Pea-park van Piet de Wit, anderzijds zal er ook te zien zijn dat de Helmondse arbeider zich in het verleden veel inspanningen moest getroosten om de kost te verdienen.
De vorming van dit nieuw centrum voor het Industrieel Erfgoed van Helmond zal de resultante zijn van een goed en vaardig overleg tussen onze stad en de provincie Noord-Brabant. Het hoog gegrepen plan om te komen tot een groots en uitgebreid themapark rond het industrieel erfgoed is ingeleverd voor dit nieuwe plan. Hierbij is men er in geslaagd om de bijdrage van de zijde van de provincie overeind te houden hetgeen, in deze tijden van bezuinigingen een compliment verdiend.
Door dit centrum voor Industrieel Erfgoed houden we een stuk historie van onze stad overeind en dat ook nog op een plek die in belangrijke mate heeft bijgedragen aan de industriële ontwikkeling van Helmond. Dat gecombineerd met de fraaie collectie in het museum in het Kasteel laat zien dat Helmond een stad van werkers was en zal zijn.
Door ook te kiezen voor professionele ondersteuning van het centrum zal geborgd zijn dat het meer is dan een verzameling van ‘oude machines en relieken’ uit het verleden. Laten we hopen dat middels gerichte projecten onder meer voor het basis- en het voortgezet onderwijs vele jeugdige inwoners kennis krijgen van ons industrieel verleden. Immers wij allen borduren voort op hetgeen onze voorgangers gerealiseerd hebben, soms minder fraai en soms erg mooi.
Naast het centrum voor Industrieel Erfgoed hebben we in onze stad nog een paar activiteiten die samenhangen met de bedrijvigheid in onze stad. Ze staan nu nog apart, zoals het het EDAH museum en de uitgebreide collectie (helaas niet openbaar toegankelijk) van Vlisco. Het zal toch wel heel erg mooi zijn als we er op termijn in slagen om ook deze zaken met elkaar in samenhang te brengen. We brengen dan onze industriële pareltjes bij elkaar. Pareltjes waar we, als Helmonders met recht trots op mogen zijn. Met het oog op de ambitie om in 2018 mede de titel Culturele Hoofdstad van Europa te mogen voeren lijkt me dit een mooie uitdaging voor alle betrokken partijen.
Vanwege technische problemen is deze column 2 dagen later geplaatst.
De weblog van Helmond
4 reacties:
Dat is nog eens goed bericht uit de politiek. Eindelijk wordt het pionierswerk van Giel van Hooff en mr Jan Swinkels op waarde geschat.
@Jef de Jager,
Dit onderdeel is in de commissie Samenleving uitgesteld, samen met het onderwerp Brabant Culturele Hoofdstad omdat de commissie 22.30 uur een mooie tijd vond om er mee op te houden. Het is dus nog helemaal niet duidelijk hoe de politiek, op D66 na (gezien bovenstaande stukje), er over denkt.
@Ad,
Er zullen toch wel meer partijen dan D66 zijn die Industrieel Erfgoed willen steunen: de SP, het CDA, de PvdA, de VVD? En weet de lokale politiek eigenlijk dat een organisatie als Industrieel Erfgoed het in Helmond veel moeilijker heeft dan elders, vanwege de kinderachtige Alleingang van de Vlisco en de Edah? Als grootste bedrijf ter plaatse dient vooral de Vlisco eens flink in de bus te blazen.
Niet alleen het verleden maar ook de bijzondere prestaties van de industriële bedrijven van nu en in de toekomst komen in ons vernieuwde centrum aan bod. Door deze verbintenis krijgt de stad Helmond dan een bijzondere kans om nationaal en internationaal haar imago positief verder te ontwikkelen . Wij hopen dan ook dat de politiek snel een positief besluit zal nemen.
De voorzitter van de Stichting Industrieel Erfgoed Helmond.