Manders: geld genoeg?
Of het nou gaat over een plan om maximaal dertig kilometer per uur toe te staan op alle wegen in Helmond. Of het idee om een doorgaande weg als de Kasteel-Traverse om te vormen tot van 2 keer 2-baans naar 2 keer 1. Al dit soort maatregelen zal eerst goedgekeurd moeten worden door de gemeenteraad en de partijen in die raad denken daar vaak heel anders over. Zo lag het afgelopen week ook met het voorstel van het college om vanuit de pot met crisisgelden één miljoen te gaan besteden aan nieuwe bomen, borders, bloembakken en bromelia’s.
De fracties van de VVD, Helder Helmond, het CDA en FvD waren van mening dat we de beslissing hierover moesten uitstellen. Niet alleen omdat de inwoners momenteel al steen en been klagen over het feit dat de bestaande beplanting niet eens goed onderhouden wordt. Maar vooral omdat we leven in een periode van grote onzekerheid.
De Nederlandse inflatie kwam in september uit op recordniveau van ruim 17%. Dit zal enorme financiële gevolgen hebben voor de gemeente Helmond. Denkt u maar eens aan de hierdoor oplopende kosten voor het Sportcomplex de Braak, het huis voor de stad, ons nieuwe zwembad, de beloofde nieuwbouw van het Jan van Brabant College. Of de maatregelen die het college belooft te nemen om de Helmondse inwoners, maatschappelijke instellingen en ondernemers de winter door te helpen. Ook zal er alles uit de kast moeten worden gehaald om de deuren van onze sportaccommodaties open te houden. De stijgende hypotheekkosten zullen daarnaast impact hebben op de woningbouw en dus de financiële positie van het gemeentelijk grondbedrijf. Nu zijn onze reserves (mede door het beleid van de vorige colleges) ruim, maar ze zijn zeker niet onuitputtelijk en inwoners zitten in de huidige situatie niet te wachten op een verhoging van de gemeentelijke lasten.
Ons standpunt was dan ook dat we eerst deze acute problemen moesten aanpakken en pas daarna konden bepalen of er nog ruimte was voor de gewenste vergroening. Of zoals ik het zou willen formuleren; een stad in nood kan niet wachten, nieuwe bomen en bloembakken wel.
Van enige twijfel over het voorstel was bij de coalitiepartijen geen sprake. Het besluit van een ‘miljoen voor groen’ moest worden genomen en duldde geen uitstel. Volgens de wethouder was het namelijk ‘en-en’. Blijkbaar is er geld genoeg. Laten we het hopen.
Theo Manders
Fractievoorzitter VVD
13 reacties:
Onder de huidige economische omstandigheden en verwachte prijsstijgingen van lopende projecten, kan Helmond beter de hand op de knip houden. 🤔
Helaas gaat dat niet gebeuren want Groen Slinks ziet kans om geld uit te geven aan hun hobby’s en de rest van de meeliftende coalitie knikt gewoon ja. 🤡
Te gek voor woorden! De inwoners kunnen echt geen belastingverzwaring aan! Die moeten al geholpen worden door de stijgende energieprijzen! Belastingverzwaring zou meer steun betekenen voor deze groep! Dat moet ook weer betaald kunnen worden! Het extra groen wordt dan niet onderhouden, water wordt ook duurder en schaarser!
Vindt GroenLinks groen voortaan belangrijker dan links?
Natuurlijk is het leuk als er meer plantjes in Helmond komen te staan, maar zoveel geld in deze tijd daarvoor….. Een miljoen euro, alsof het niks is, kan toch beter besteedt worden. Een beetje ouderwets misschien, maar desnoods als appeltje voor de dorst.
Beste Theo,
Nou dit is exact wat ik dacht en tegen een vriend zei… hebben ze daar nou niet in de gaten dat dat dit in deze tijd echt niet kan.. ff een miljoen euro voor wat groen.. zijn er geen belangrijkere zaken ? Alles wordt duurder, de ene na de andere financiële tegenvaller maar de wethouder roept en-en ?
Noem het beestje bij de naam : dhr Bonte..
Dit coalitieakkoord kun je beter het Startrek akkoord noemen, een hoop science fiction plannen en totaal niet realistisch. Regeren was toch vooruitzien? Fijn dat we in Helmond met een stelletje blinden opgezadeld zitten..en de burger mag binnenkort het gat in de begroting opvullen omdat er nu voor 1 miljoen euro groen geplant moet worden…
Maar ja Dhr bonte zal er wel voor gestudeerd hebben 😉
Ik weet er ook nog een om gemakkelijk te scoren, Theo:
Het is van wezenlijk algemeen belang om 130 km/uur te mogen rijden op de snelweg. En die staat in jouw partijprogramma.
Daar schiet de Helmonder ook echt wat mee op…;-)
Even rekenen mensen: 1 miljoen euro gedeeld door 93.500 inwoners is … maar liefst €10,70 per inwoner van Helmond.
Sportcampus van 17 naar 31 miljoen en daarna nog eens 4.5 miljoen er bij …is al 18.5 miljoen.
Nieuwe gemeentehuis 1.6 miljoen duurder
Alleen die 2 dus al rond de 20 miljoen duurder
1 miljoen 10.70 euro per Helmonder…
20 miljoen is dan opeens 214 euro per Helmonder
Als dat bij de gemeentelijke belastingen bij zou komen ben je opeens rond de 20 % meer kwijt
Wie weet wat er nog allemaal duurder gaat uitvallen ..vele 10tjes zijn zo heel veel ..
Volgens mij moet je dan tellen op het aantal huishoudens..42000 ongeveer want 42000 woningen in Helmond…
1 miljoen wordt dan 23.80 euro per huishouden
Dan wordt 20 miljoen opeens 476 euro per huishouden …. Per jaar extra.
Aangezien alles al veel duurder wordt …wil ik geen 23.80 euro extra gaan betalen voor wat Bromelia s
Er zijn genoeg mensen die van 50 euro in de week boodschappen rond moeten komen…
Of het nu linkse of rechtse politiek is. Ze hebben allebei geen gevoel voor de reality. De totale politiek is al jaren de weg kwijt en leeft op een te elitaire voet.
Gelukkig zijn lokaal al veel vvd, en CDA mensen schuldbewust. Hun partijen zijn het die op elk niveau graag in het pluche bleven en in linkse coalities stapten.
Maar vooralsnog jongens en meisjes, blijft Rutte met Kaag en Hoekstra en Seegers ons burgers negeren. Ook ons Helmondse college doet net alsof we er niet zijn.
De ellende die ons staat te wachten laat hen koud. Ze zijn immers altijd verre gehouden van die ellende.
En nu de realiteit, want het gaat weer eens om het verschil tussen structurele en eenmalige investeringen.
Als je het hebt over het vergroenen en op niveau brengen van wijken, dan heeft dat op de lange termijn effecten. Het is een van de maatregelen die helpt om het verschil tussen de armere en rijkere wijken van Helmond op te heffen en dus ook dat verschil in levensverwachting van 7 hele levensjaren te verkleinen. Er is hier vorig jaar uitgebreid over gesproken en toen is in gang gezet dat dit geld anders bestemd ging worden. Dat was een wens van de gemeenteraad en de ambtenaren hebben daar een hoop tijd en moeite in gestoken om die wens mogelijk te maken. Dan kun je daar nu wel een streep doorheen willen zetten, maar die een miljoen die je ermee uitspaart gaat het verschil niet maken voor het beoogde doel.
Dan het doel. Het doel is een eenmalig doekje voor het bloeden op een slagaderlijke bloeding, die het gevolg is van omstandigheden en beleidskeuzes of gebrek aan moed uit het verleden. Een bloeding die alleen gerepareerd kan worden met landelijke maatregelen, zelfs maatregelen op Europees niveau. Dan hebben we het niet over een miljoen, maar miljarden die uitgetrokken moeten worden of teruggevorderd via een extra winstbelasting op de energiebedrijven. Zoals Stef Stevens al volledig terecht opmerkte in de raadsvergadering moeten we niet gaan pretenderen dat we hier in Helmond wel even de gaten kunnen dichten die landelijk laat vallen. Dan zijn we namelijk in no-time failliet.
Wat we wel kunnen doen is de excessen, de mensen die tussen wal en schip dreigen te vallen of ondanks alle compensatiemaatregelen toch in de problemen komen helpen. Dat gaat de gemeente ook doen en de verwachting is dat we dat als gemeente financieel wel kunnen dragen. Daar hoeven we onze inspanningen om onze armere wijken te helpen echt niet voor op de lange baan te schuiven.
Helmond is al behoorlijk groen. In alle wijken zijn parkjes en er staan ook best veel bomen.
Kunnen beter het geld besteden om dit te onderhouden en het water op te vangen.
Daarnaast veel actiever mensen stimuleren om het beton uit de tuin te halen en weer groen aan te planten.
Ger, helemaal eens.